Αφιερώματα

Αφιέρωμα στους Thunder

Η Βρετανία έδειχνε ανέκαθεν το δρόμο στην σύγχρονη, δημοφιλή –και όχι μόνο- μουσική στο μικρό μας πλανήτη. Ήδη από τη δεκαετία του ‘60 η “Βρετανική εισβολή” με τους Beatles και τους Rolling Stones, έκανε την Αμερική να υποκλιθεί στη Γηραιά Αλβιόνα. Kαι φυσικά, η αγαπημένη μου ροκ και μέταλ μουσική δεν θα ήταν ποτέ ίδια εάν δεν είχαν περπατήσει σε τούτη τη γη, οι Black Sabbath, οι Deep Purple, οι Led Zeppelin και λίγο αργότερα οι Iron Maiden.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και ενώ ο κλασσικός ήχος έδινε τη θέση του σε νέες μουσικές τάσεις (όπως για παράδειγμα αυτή του Madchester, του alternative, αλλά και του ακραίου ήχου) πέντε ώριμοι μουσικοί αποφασίζουν να φτιάξουν ένα νέο γκρουπ που θα έπαιζε τη μουσική που οι ίδιοι αγάπησαν και μεγάλωσαν μαζί της.

Μέσα από τις στάχτες λοιπόν των Terraplane και με τη προσθήκη δύο ακόμα μελών, γεννιούνται το 1989 στο Λονδίνο οι Thunder. Το γκρουπ αποτελούνταν από τους Danny Bowes (φωνητικά), Luke Morley (κιθάρες) και τον Gary “Harry” James στα drums, οι οποίοι έπαιζαν όλοι μαζί στους Terraplane, και με την προσθήκη του Mark “Snake” Luckhurst στο μπάσο και του multi-instrumentalist Ben Matthews, υπέγραψαν με την EMI και το καλοκαίρι του 1989 μπήκαν στα Linford Manor Studios για να γράψουν το πρώτο τους άλμπουμ.

Thunder 1989: Ben Matthews, Harry James, Danny Bowes, Luke Morley, Mark ‘Snake’ Luckhurst

Τη παραγωγή του “Backstreet Symphony” λοιπόν, που ήταν και ο τίτλος του ντεμπούτου άλμπουμ τους, ανέλαβε ο Andy Taylor των Duran-Duran, και την κυκλοφορία του υποδέχθηκαν θερμά κοινό και κριτικοί. Το άλμπουμ έφτασε το νούμερο #21 των Βρετανικών charts και χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς της εποχής σαν ένα από τα “καλύτερα ροκ ντεμπούτα όλων των εποχών”. Η διαδικασία της ηχογράφησης από ότι θυμούνται τα μέλη της μπάντας σήμερα περιελάμβανε πολύ αλκοόλ και όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο Taylor η αναλογία ήταν “60% γέλιο, 20% αλκοόλ και 20% δουλειά”. Ευτυχώς όμως η παραπάνω κατάσταση δεν ήταν ικανή για να αναστείλει την πορεία των Thunder και μετά την επιτυχημένη περιοδεία τους σαν support στους Heart, και τους ZZ Top σε Ευρώπη και Νότια Αμερική αντίστοιχα, επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ τους.

Thunder 1992: Luke Morley, Harry James, Ben Matthews, Danny Bowes. Mark ‘Snake’ Luckhurst

To δεύτερο άλμπουμ της μπάντας έχει τίτλο Laughing On Judgement Day” (1992). Το άλμπουμ πλέον περιλαμβάνει και συμμετοχές άλλων καλλιτεχνών-μουσικών, ενώ το εξώφυλλο σχεδιάζει ο εξαιρετικός Βρετανός καλλιτέχνης Storm Thorgerson ο οποίος έχει σχεδιάσει artwork για τους Pink Floyd, τους Black Sabbath, τους Led Zeppelin, τους Dream Theater και πολλούς άλλους. Τη καρέκλα του παραγωγού αυτή τη φορά μοιράζονται ο Andy Taylor μαζί με τον Luke Morley πίσω από την κονσόλα των Outside Studios (σήμερα Hook End Studios). Η παραγωγή αυτού του άλμπουμ όμως δεν περιελάμβανε αλκοόλ και γέλια, καθώς τα πράγματα έγιναν πιο “επαγγελματικά” και ο Andy Taylor ασχολούνταν παράλληλα και με άλλα project με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη παραγωγή του δίσκου. Παρ όλα ταύτα, το τρένο των Thunder είχε μπει σε σταθερή τροχιά και τίποτα δεν έμοιαζε ικανό να το σταματήσει. Το Laughing On Judgement Day” έκανε το ντεμπούτο στα Βρετανικά charts στο νούμερο #2 και αποτελεί από εμπορικής πλευράς ίσως το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της μπάντας. Και από μουσικής πλευράς θα έλεγα πως αυτός ο δίσκος βρίσκει τους Thunder ωριμότερους και πιο συγκεντρωμένους στη δουλειά τους, με ωραίο στιβαρό ήχο αλλά και πολύ σωστή ισορροπία στις ενορχηστρώσεις και το συνολικό μουσικό performance. Επίσης το άλμπουμ περιλαμβάνει ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια, το mid-tempo “Low Life In High Places”.

Η μπάντα πλέον αναγνωρίζεται διεθνώς, κάνει headline εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο και ετοιμάζεται για το τρίτο της άλμπουμ. Στο εσωτερικό όμως των Thunder αρχίζουν τριγμοί και ο μπασίστας τους φεύγει (λόγω “καλλιτεχνικών” διαφορών) και τη θέση του παίρνει ο Σουηδός Mikael “Micke” Höglund. Το νέο line-up ολοκληρώνει την περιοδεία του και πετούν στην Αμερική για το τρίτο τους άλμπουμ, με τίτλο “Behind Closed Doors” (1995). Το “Behind Closed Doors” άγγιξε το Νο #5 των Βρετανικών charts και πήρε πολύ καλές κριτικές. Το άλμπουμ περιελάμβανε ατόφια hard rock κομμάτια αλλά και εξαιρετικές funky στιγμές όπως το “Too Scared to Live”. Την παραγωγή του δίσκου αναλαμβάνουν ο Morley μαζί με τον μηχανικό Mike Fraser που είχε κάνει και το engineering του ντεμπούτου τους.

Thunder 1995: Harry James, Mikael Höglund, Luke Morley, Danny Bowes, Ben Matthews

Το επόμενα δύο άλμπουμ των Thunder, “The Thrill Of It All” (1996) & “Giving The Game Away” (1999), βρίσκουν τη μπάντα με περισσότερα προβλήματα, όπως την αντικατάσταση του μπασίστα τους για δεύτερη φορά, αλλά και οικονομικά προβλήματα που οδηγούν τη μπάντα το 1999 να ανακοινώσει τη διάλυσή της, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση δεν αφορά προσωπικές ή καλλιτεχνικές διαφορές αλλά κατά κύριο λόγο πρακτικά θέματα όπως η διανομή και η χρηματοδότηση της δουλειάς τους. Ευτυχώς για εμάς η διακοπή αυτή θα είναι προσωρινή και το 2002 οι Thunder επιστρέφουν δυναμικά. Ο μπασίστας στους Chris Childs που αντικατέστησε τον Höglund θα ακολούθησε τη μπάντα μέχρι και σήμερα, ενώ ιδρύουν τη δική τους δισκογραφική εταιρία, την STC Recordings, και ηχογραφούν άλλα τέσσερα άλμπουμ (“Shooting At The Sun” (2003), “The Magnificent Seventh!” (2005), “Robert Johnson’s Tombstone” (2006), “Bang!” (2008)) μέχρι το 2009 που αποφασίζουν να διακόψουν για άλλη μια φορά.

Thunder 2011: Luke Morley, Danny Bowes, Harry James, Ben Matthews, Chris Childs

Το 2011 ξεκινούν να παίζουν ξανά να δίνουν σποραδικά shows μέχρι που το 2015 υπογράφουν με τη γερμανική earMusic. Το δέκατο πλέον άλμπουμ τους, το “Wonder Days”, μπαίνει ξανά στο top 10 των Βρετανικών charts, κάτι που είχε να γίνει από το “Behind Closed Doors” του 1995. Ο ήχος τους πλέον έχει γίνει πιο μεστός και η μπάντα μετά από τόσο χρόνια έχει αποκτήσει μια ξεχωριστή ωριμότητα που σε μαγνητίζει με κάθε λεπτό ακρόασης. Το “Rid It Up” που κυκλοφόρησε το 2017 ξεκίνησε στα charts της Αγγλίας στο Νο #3 ενώ στα Scottish charts έφτασε το Νο #2! Το γκρουπ δεν άλλαξε ποτέ ξανά κάποιο μέλος και δουλεύουν αρμονικά απολαμβάνοντας το “ταξίδι” της μουσικής.

Οι Thunder αποτελούν μια από τις σημαντικότερες μπάντες του “πολιτισμένου” rock σε αυτό το πλανήτη. Κατέκτησαν το top 10 χωρίς την υποστήριξη από οικονομικά μεγαθήρια και έμειναν πιστοί στη μουσική τους και τον ήχο τους.  Το hard rock που παίζουν έχει όλη την ευαισθησία και αβρότητα του melodic ή AOR ρεύματος, αλλά είναι μπολιασμένο με μπόλικο progressive, ενώ μέσα του κρύβει το “βρετανικό ατσάλι” που εδραίωσε το ροκ παγκόσμια. Ο γεμάτος ήχος τους, τα εξαιρετικά φωνητικά του Bowes καθώς και η καθαρή και μεστή παραγωγή των άλμπουμ τους, τους καθιστά ένα ξεχωριστό act, μια σχολή μόνοι τους, και ένα συγκρότημα που αν ξεκινούσε πέντε χρόνια νωρίτερα και είχε το αμερικανικό μοντέλο προώθησης θα αποτελούσε σήμερα μια από τις κορυφαίες μπάντες του είδους.

Thunder 2018: Ben Matthews, Harry James, Danny Bowes, Luke Morley, Chris Childs

Αγαπώ πραγματικά όλα τα άλμπουμ των Thunder αν και θα ξεχωρίζω τα “Behind Closed Doors” και “Laughing On Judgement Day”, καθώς και το πρόσφατο “Rip It Up” το οποίο θα αποτελούσε εξαιρετική αρχή για τους νεότερους ακροατές που δεν γνωρίζουν τη μπάντα. Όμως στις 19 Μαΐου, νεότεροι και μεγαλύτεροι θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή τη τεράστια μπάντα στη σκηνή του Gagarin 205 μαζί με τους SL Theory και τους Kingdragon που θα ανοίξουν τη βραδιά. Όσοι λοιπόν πιστοί, προσέλθετε! Όσοι άπιστοι, απλά θα χάσετε!

Κείμενο: Γιώργος Αβραμίδης

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X