Συνεντεύξεις

Alter Self

Οι Alter Self είναι μια μπάντα η οποία πραγματικά με εντυπωσίασε με το δεύτερό της δίσκο, “Frost”. Μια φοβερή μίξη death/thrash αλλά και σε στιγμές progressive. Αν και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, δεν θα έχανα την ευκαιρία να μιλήσω με τα τρία μέλη τους για να μας δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την μπάντα, το παρελθόν και το μέλλον τους αλλά και για το “Frost”.

Καταρχάς παιδιά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας. Θα ήθελα σε πρώτη φάση να σας δώσω συγχαρητήρια για την δεύτερη σας δουλειά “Frost” και να σε ρωτήσω ποια είναι η ανταπόκριση των media και αυτών που έχουν ακούσει το δίσκο μέχρι στιγμής;

Andrew Geo: Καλησπέρα Δημήτρη και σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση και από τα media αλλά και από τον κόσμο είναι άκρως θετική! Αρκετοί μάλιστα μας είπαν ότι ο δίσκος έχει ‘κολλήσει’ στο CD player και ότι όσο το ακούν τόσο περισσότερο τους αρέσει. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που ακούμε τόσο θετικά σχόλια για κάποια δουλειά μας, πράγμα που μας χαροποιεί μεν αλλά και ανεβάζει τον πήχη για τη συνέχεια.

Υπάρχει μια διαφορά 5 ετών από την κυκλοφορία του “Seven Deadly Blessings”και του “Frost”. Για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η καθυστέρηση και νομίζετε ότι θα χρειαστείτε τόσο χρόνο πάλι για την κυκλοφορία του τρίτου σας δίσκου;

Γιάννης Μαρινάτος: Η καθυστέρηση υπήρξε πολύ απλά γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο όπου λυγίσαμε ψυχολογικά και έπρεπε να κάνουμε ένα διάλειμμα για να μη διαλυθεί η μπάντα. Μετά την κυκλοφορία του “Seven Deadly Blessings” αντιμετωπίσαμε εκτός από αποχωρήσεις μελών και το κλείσιμο της τότε εταιρίας μας γεγονός το οποίο μας ζημίωσε πολύ οικονομικά. Εκτός από αυτά, παρότι ο δίσκος πήρε αρκετά καλές κριτικές , η αντιμετώπιση του κόσμου δε θα έλεγα ότι ήταν και η πιο ενθαρρυντική καθώς πολλοί δεν έδειξαν να μπορούν να κατανοήσουν το στυλ της μουσικής μας, πράγμα που τελικά μας έκλεισε πολλές πόρτες. Οπότε αποφασίσαμε να παγώσουμε τα πάντα κυριολεκτικά στη μέση των ηχογραφήσεων για να αναλογιστούμε τους πραγματικούς λόγους που θέλουμε να κρατήσουμε την μπάντα στη ζωή. Στα δύο χρόνια που πέρασαν ασχοληθήκαμε με κάποια άλλα projects μέχρι που αισθανθήκαμε ξανά έτοιμοι να επιστρέψουμε στο studio και να ολοκληρώσουμε το δίσκο. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σχέδια για τη συνέχεια, ενώ επίσης έχουμε έτοιμη συνθετικά την επόμενη δουλειά μας,οπότε δεν πιστεύω ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να ξανακούσετε νέα από εμάς.

Είναι τα “Frost” μια ανεξάρτητη κυκλοφορία ή έχετε βρει κάποια δισκογραφική στέγη;

Δομίνικος Α.: Είναι μια ανεξάρτητη κυκλοφορία η οποία σχεδιάστηκε και διανέμεται αποκλειστικά από εμάς. Επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε εταιρείες αλλά λάβαμε εξευτελιστικές προσφορές. Αυτό, σε συνδυασμό με την κακή εμπειρία μας από την προηγούμενη συνεργασία μας με εταιρεία αλλά και η σημερινή κατάσταση στη μουσική βιομηχανία μας ώθησε να επιχειρήσουμε να το κάνουμε μόνοι μας, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας ακριβώς με τον τρόπο που επιθυμούμε, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο. Άλλωστε δεν είμαστε touring band και πολύ δύσκολα θα γίνουμε καθώς έχουμε όλοι κανονικές δουλειές. Οπότε πιο το νόημα να έχεις παγκόσμια διανομή αν δεν μπορείς να περιοδεύσεις ώστε να σε μάθει ο κόσμος και να πουλήσει ο δίσκος σου; Βάζουμε γήινους στόχους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν να κάνουν με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες μας και δεν προσπαθούμε να καθιερωθούμε εμπορικά, άλλωστε και η μουσική που παίζουμε δε θα έλεγα ότι είναι εμπορική. Προχωράμε με την καρδιά και από εκεί και πέρα ό,τι παραπάνω έρθει, καλώς να έρθει.

Δυστυχώς δεν έχω ακούσει ακόμη το “Seven Deadly Blessings”, οπότε θα μπορούσατε να μου πείτε σαν Alter Self, ποιες πιστεύετε είναι οι διαφορές του με το “Frost”;

Andrew Geo: Στο “Seven Deadly Blessings” επιχειρήσαμε να πετύχουμε την τέλεια μίξη death, thrashκαι progressive. Θεωρώ ότι το πετύχαμε καθώς κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά το πού ακριβώς κλίναμε μουσικά. Στο “Frost” επιχειρήσαμε να επεκτείνουμε το στυλ αυτό ενσωματώνοντας ακόμα περισσότερες επιρροές. Υπάρχουν πολλά ατμοσφαιρικά σημεία, ακουστικά μέρη, επιρροές από doom αλλά και black metal, ενώ επίτηδες αυτή τη φορά δε χρησιμοποιήσαμε blast beats αλλά προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο το rhythm section, το οποίο θα έλεγα ότι έχει μια περισσότερο jazz λογική. Τα φωνητικά επίσης έχουν πολύ περισσότερη ποικιλία, ενώ και οι ίδιες οι συνθέσεις είναι πολύ πιο ώριμες και πολύπλευρες. Είναι σίγουρα ένας πολύ πιο αρτιστικός και πολύπλοκος δίσκος που αντιπροσωπεύει απόλυτα την μπάντα σήμερα.

Αυτό που αναγνώρισα σαν επιρροή της μπάντας στο “Frost”, είναι οι Sepultura του “Arise”, με αρκετά σύγχρονα στοιχεία. Θα μπορούσατε να μας πείτε ποιες άλλες είναι οι επιρροές της μπάντας;

Γιάννης Μαρινάτος: Έχει πολύ ενδιαφέρον το ότι ο καθένας βλέπει εντελώς διαφορετικά πράγματα στη μουσική μας, ανάλογα με τα ακούσματα του. Αυτή η σύγκριση με τους Sepultura υπάρχει από το πρώτο μας ΕP αλλά δε νομίζω κανένας μας να τους ακούει τόσο φανατικά ώστε να μας έχουν επηρεάσει. Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ γενικά ότι μέσα στη μουσική μας μπορεί κανείς να συναντήσει μεταξύ άλλων τους Death, τους Nevermore αλλά και τους Opeth, μπάντες δηλαδή που τόλμησαν να αναμείξουν φαινομενικά αταίριαστες επιρροές ανοίγοντας νέους δρόμους. Άλλωστε στη μουσική όλα επιτρέπονται, αρκεί να βρεις το σωστό τρόπο να τα χρησιμοποιήσεις ώστε να μην ακούγεσαι εκτός τόπου και χρόνου.

Προσπαθείτε να εμπλέξετε αρκετά διαφορετικά στοιχεία στη μουσική σας. Από το τεχνικό μέχρι το μελωδικό και μέχρι το τελείως βορβόρικο. Πως καταφέρνετε να ισορροπήσετε όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία σαν μπάντα;

Andrew Geo: Η μουσική γράφεται πάντα από εμένα και μετά τη δουλεύουμε όλοι μαζί αλλάζοντας πράγματα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα να μας ικανοποιεί όλους. Πρόκειται για μια αρκετά φυσική διαδικασία η οποία όμως είναι πολύ χρονοβόρα, ειδικά στα πρώτα στάδια της σύνθεσης. Όσον αφορά την εξισορρόπηση των επιρροών, αυτό έχει να κάνει καθαρά με τα ακούσματα και το πόσο ανοιχτόμυαλος είσαι. Τα ακούσματακαι οι επιρροές είναι μια καλή πρώτη ύλη για τη σύνθεση και από εκεί και πέρα είναι δική σου δουλειά να τις διαχειριστείς σωστά. Φαντάσου τη διαδικασία σα να ζωγραφίζεις έναν πίνακα έχοντας στη διάθεση σου πολλά χρώματα. Μπορείς αν δουλέψεις αρκετά να ζωγραφίσεις ένα έργο τέχνης, μπορείς απλά να τα πετάξεις επάνω και ότι βγει. Εξαρτάται καθαρά από εσένα.

Υπάρχει ένα τραγούδι στο “Frost”, το οποίο μου έκανε τρομερή εντύπωση. Μιλάω φυσικά για το “A Dream Within Α Nightmare”,  το οποίο είναι λες και γράφτηκε από άλλη μπάντα. Καταρχήν, ποια κοπέλα κάνει τα γυναικεία φωνητικά στο τραγούδι και πως προέκυψε αυτή η σύνθεση που είναι πολύ μελωδική και εντελώς διαφορετική από τα υπόλοιπα τραγούδια;

Δομίνικος Α.: Όταν ο Ανδρέας μας παρουσίασε αυτό το τραγούδι, αρχικά δεν ήθελε να το συμπεριλάβουμε στο δίσκο λόγω της διαφορετικής του συνθετικής προσέγγισης. Τελικά αποφασίσαμε να το συμπεριλάβουμε καθώς δε φοβόμαστε τις προκλήσεις και θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορεί να περιμένει τα πάντα από εμάς. Τελικά μάλλον κάναμε σωστή επιλογή καθώς αυτό είναι το κομμάτι που όλοι δείχνουν να έχουν ξεχωρίσει. Είναι τοποθετημένο ακριβώς στη μέση του δίσκου χωρίζοντάς τον πρακτικά σε δύο πλευρές. Περιέχει μια ορχήστρα βιολιών στη γέφυρα, πράγμα που επιχειρήσαμε για πρώτη φορά. Η κοπέλα που κάνει τα γυναικεία φωνητικά είναι η Μίνα Γιαννοπούλου (The Rain I Bleed), η οποία έχει συνεργαστεί και με τους Need, ενώ ήταν και vocal coach στην τηλεοπτική εκπομπή The Voice. Ήταν ακριβώς η φωνή που χρειαζόμασταν για το κομμάτι, ενώ παράλληλα ηχογραφήσαμε και μια εντελώς διαφορετική εκτέλεσή του την οποία και θα κυκλοφορήσουμε σε λίγο καιρό.

Θα μπορούσα να πω ότι το παραπάνω τραγούδι είναι το αγαπημένο μου από το “Frost”. Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον η μπάντα να ακολουθήσει περισσότερο αυτή την πορεία;

Γιάννης Μαρινάτος: Αυτό είναι κάτι που ούτε εμείς το ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα όσον αφορά τη μουσική κατεύθυνση. Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται να έχουμε κάποια μόνιμη leadγυναικεία φωνή.

Το εξώφυλλο πραγματικά πολύ ωραίο. Ποιος το σχεδίασε και πως μπορεί να συνδεθεί στιχουργικά με το “Frost”;

Andrew Geo: Το εξώφυλλο αλλά και όλο το layout σχεδιάστηκε για μια ακόμα φορά από τον Γιάννη Νάκο (Rem3dyArtDesign), με τον οποίο συνεργαζόμαστε από την αρχή της πορείας μας, ενώ η φωτογράφιση έγινε από τον Θέμη Ιωάννου (Rawbite). Στιχουργικά το “Frost” έχει να κάνει με τη θλίψη και τις συναισθηματικές καταστάσεις που απορρέουν από αυτή και ακριβώς αυτό απεικονίζεται στο εξώφυλλο. Το “ψύχος” είναι η νοητή κατάσταση κατά την οποία κλεινόμαστε στον εαυτό μας παγώνοντας τα συναισθήματά μας και απομονώνοντάς τον από οτιδήποτε εξωτερικό, από τον φόβο να μην πληγωθούμε. Μόνο που στο τέλος το χιόνι σκεπάζει και εμάς τους ίδιους και τελικά παγιδευόμαστε και δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε.

Επίσης η παραγωγή του “Frost”, είναι πάρα πολύ καλή. Ποιοι(ος) ήταν υπεύθυνοι για αυτοί και πως φτάσατε σε ένα τόσο καθαρό ηχητικό αποτέλεσμα;

Γιάννης Μαρινάτος: Η παραγωγή έγινε και αυτή από τον Ανδρέα με τη βοήθεια του Μιχάλη Μελετέα και του Steve Lado, οι οποίοι είχαν αναλάβει το engineering και το mix/master αντίστοιχα. Σίγουρα στο τελικό αποτέλεσμα έπαιξε ρόλο η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τις προηγούμενες δουλειές μας αλλά και το ότι αφιερώσαμε πραγματικά πάρα πολύ χρόνο στο studio ψάχνοντας να βρούμε τις βέλτιστες πηγές, γράφοντας και σβήνοντας, αλλά και πειραματιζόμενοι, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα να μας ικανοποιήσει στο μέγιστο βαθμό. Περάσαμε άπειρες ώρες προσπαθώντας να τελειοποιήσουμε τα πάντα και να τα κάνουμε να ηχούν διαυγή και οργανικά. Τελικά μπορεί να αργήσαμε αλλά δικαιωθήκαμε από τις επιλογές μας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι όσο καλό εξοπλισμό και να έχεις, αν δε δουλέψεις σκληρά δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα.

Θα ακολουθήσουν συναυλίες για την προώθηση του “Frost” και αν μπορείτε να μοιραστείτε κάποια από τα σχέδια σας μαζί μας.

Δομίνικος Α.: Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για κάποια liveμε ορισμένες εξαιρετικές φιλικές μπάντες με τις οποίες μοιραζόμαστε την ίδια “εξωσχολική” συνθετική αντίληψη. Δυστυχώς όμως δεν είναι τίποτα σίγουρο ακόμα, οπότε για την ώρα δεν μπορούμε να δώσουμε επιπλέον πληροφορίες.

Ποιο είναι το διαφορετικό στοιχείο που φέρνουν οι Alter Self κατά την άποψή σας, στην Ελληνική σκηνή;

Andrew Geo: Από την αρχή προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε μουσικά από τα συνηθισμένα είδη που ευδοκιμούν στη χώρα και να δημιουργήσουμε το δικό μας στυλ. Δεν παίζουμε εκ του ασφαλούς, ενώ προσπαθούμε παράλληλα να μην αποκλίνουμε από τις ρίζες μας και να εξελιχθούμε σε κάτι άλλο, σε κάτι που θα κάνει τη διαφορά για εμάς και θα φανεί παράλληλα πρωτότυπο σε αυτόν που θα το ακούσει. Δε γνωρίζουμε αν αυτό είναι κάτι το διαφορετικό, είναι απλά ο δικός μας δρόμος.

Προφέροντας το όνομά σας, μπορώ να πω ότι είναι αρκετά παράξενο. Ποιος είναι ο νονός της μπάντας και τι ακριβώς θέλετε να δείξετε με αυτό το όνομα;

Δομίνικος Α.: Το όνομα το επέλεξαν ο Ανδρέας με τον Γιάννη από τις πρώτες μέρες της μπάντας. Δε θέλαμε κάτι τετριμμένο και αυτό φάνηκε ως η τέλεια επιλογή καθώς αντιπροσωπεύει πλήρως το ποιοι είμαστε σαν άνθρωποι πάνω και κάτω από τη σκηνή. Επίσης, συμβολίζει τη μουσική μας εξέλιξη αλλά και τη διπολικότητα της ίδιας της ζωής.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και την υπομονή στο να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για το “Frost” και σας παρακαλώ αφήστε ένα τελευταίο μήνυμα για τους αναγνώστες μας.

Γιάννης Μαρινάτος: Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας έδωσες να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Δώστε μια ευκαιρία στο “Frost” και δε θα απογοητευτείτε!

Δημήτρης Σταύρος

http://alterself.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/alterselfgr

http://www.youtube.com/user/AlterSelfGR

Band Members
Δομίνικος Α. – Τύμπανα
Γιάννης Μαρινάτος – Μπάσο
Andrew Geo – Φωνητικά, Κιθάρα

Discography
Seven Deadly Blessings,
2013
Frost, 2018

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X