Οι Europe παίρνουν μέρος σε διαφημιστικό παίζοντας το “The Final Countdown”

Οι Σουηδοί hard rock βετεράνοι Europe κάνουν την εμφάνιση τους παίζοντας το διαχρονικό τους hit, “The Final Countdown” σε ένα αστείο διαφημιστικό σποτ της Geico, μιας γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας στις ΗΠΑ. Η διαφήμιση έχει ως εξής: Ένας συνηθισμένος εργαζόμενος γραφείου στέκεται δίπλα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων περιμένοντας να ζεσταθεί το μπουρίτο του, και με την αντίστροφή μέτρηση της συσκευής σκάει το τραγούδι και εμφανίζονται οι Europe μέσα από πυροτεχνήματα και καπνούς.

Δείτε την διαφήμιση παρακάτω καθώς και ένα βίντεο που δείχνει πώς γυρίστηκε.


Ήταν τέλη του 1981 και αρχές του 1982, όταν ο Joey Tempest, φοιτητής στο κολέγιο τότε στην γενέτειρα του την Σουηδία, χρησιμοποίησε ένα Korg Polysix synth που δανείστηκε από τον πληκτρά τους για να συνθέσει αυτό το «εμμονικό» ρεφρέν σε φα# μινόρε, το οποίο θα τον έκανε μια μέρα αστέρι της ροκ.
“To έγραψα αργά μια νύχτα όταν χάζευα στα πλήκτρα και μου βγήκε η μελωδία και αμέσως το έσωσα για να μην χαθεί,” περιγράφει ο Joey Tempest στην Geico.com, αυτήν την άμεση αναγνωρίσιμη εισαγωγή του “The Final Countdown”. Αυτό το εμβληματικό κομμάτι του 3ου τους άλμπουμ που πήρε επίσης τον ίδιο τίτλο, έγινε το No.1 χιτάκι σε 25 χώρες το 1986. Έγινε χρυσό στην Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ έφτασε στο No.8 του Billboard Hot 100 και στο No.18 του Billboard Album Rock Tracks chart.
Όταν ο Tempest πρωτοπαρουσίασε το τραγούδι στην μπάντα, κάποια μέλη ξινίσανε με την εισαγωγή και φέρανε αντιρρήσεις, λέγοντας πως δεν είναι ροκ και δεν είναι του στυλ τους, αλλά σήμερα δοξάζουν το θεό που ο Tempest δεν τους άκουσε και επέμενε. Έτσι κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των ηχογραφήσεων για το τρίτο άλμπουμ των Europe, ο Τempest ολοκλήρωσε το κομμάτι προσθέτοντας στίχους και την υπόλοιπη μουσική. Τα άλλα μέλη της μπάντας έφεραν επίσης και αντιρρήσεις στην ιδέα του Tempest στο να γίνει το κομμάτι το πρώτο single του άλμπουμ. Εκείνοι προτιμούσαν το “Rock The Night” αντί αυτού, αλλά ευτυχώς η δισκογραφική συμφώνησε τελικά με τον Joey. Για την ηχογράφηση του κομματιού στα πλήκτρα τελικά χρησιμοποίησαν ένα Roland JX-8P μαζί με ένα Yamaha TX-816 για να βγει ο πλούσιος ήχος αυτού του ξακουστού riff. Με τον πιασιάρικο και καταιγιστικό ήχο αυτών των synthesizer το “The Final Countdown” μας γυρίζει πίσω στην μόδα της δεκαετίας του ’80, παρόλο που αρχικά γράφτηκε εμπνευσμένο από το τραγούδι “Space Oddity” του David Bowie.
Μέσα σ’ αυτά τα 29 χρόνια από το πρώτο του άκουσμα, το τραγούδι καθιερώθηκε στον αθλητισμό ως ύμνος και ακούγεται από τα μεγάφωνα μεγάλων αθλητικών γηπέδων ανά την υφήλιο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, στα NBA και NHL και όχι μόνο, καθώς επίσης έχει γίνει και ένα πολύ δημοφιλές ringtone στα κινητά τηλέφωνα.
Έχει επίσης ακουστεί και σε πολλές εκπομπές της τηλεόρασης, σε ταινίες όπως το “Pitch Perfect” και μπήκε στην 66η θέση του καλύτερου ροκ τραγουδιού στις λίστες του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου VH1.
Σε ένα αξιοσημείωτο γεγονός, το βράδυ της πρωτοχρονιάς του 2000, οι Europe επανασυνδέθηκαν για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, και παίξανε μπροστά σε 500,000 ανθρώπους στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, παίρνοντας μέρος στους εορτασμούς της νέας χιλιετηρίδας.
Έτσι η Geico τώρα ξαναφέρνει το τραγούδι πίσω στο φως της δημοσιότητας, καθώς και άλλους καλλιτέχνες της pop μουσικής στην νέα καμπάνια της με τίτλο “It’s What You Do”.
Αυτή τη στιγμή οι Europe περιοδεύουν για να υποστηρίξουν το 10ο άλμπουμ τους, το “War Of Kings”. Ο Joey Tempest είχε δηλώσει πως συνήθως απορρίπτουν πολλές ιδέες, αλλά αυτή εδώ με την διαφήμιση, τους φάνηκε ενδιαφέρουσα και πίστεψαν πως θα τους κάνει καλό στην περιοδεία τους, όπου θεώρησαν μ’ αυτόν τον τρόπο ο κόσμος θα τους θυμηθεί και πάλι.
Οι Europe ήδη δώσανε πολλές συναυλίες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ την άνοιξη. Είναι η πρώτη τους φορά που παίζουν μπροστά σε αμερικανικό κοινό σχεδόν για μια δεκαετία τώρα και σχεδιάζουν να επιστρέψουν για μια σειρά εμφανίσεων τον επόμενο χρόνο.
Το παλαιό αστείο που κυκλοφορεί στις συναυλίες είναι όταν σκέφτεται ο κόσμος πως ήρθε “Η ώρα για κατούρημα”, όταν η μπάντα ανακοινώνει “Και τώρα θα σας παίξουμε κάτι από το καινούργιο μας άλμπουμ”. Οι Europe παίζουν τέσσερα με πέντε νέα τραγούδια στην τρέχουσα περιοδεία, αλλά ο Tempest λέει πως τα κομμάτια αυτά τα υποδέχονται με ενθουσιασμό, σε σημείο που το κοινό τραγουδάει ακόμη παράλληλα με την μπάντα σε κάποια από αυτά, καθώς το “War Of Kings” έχει μαζέψει μεγάλο αριθμό θετικών κριτικών απ’ όλο τον ροκ μουσικό τύπο.
Ο Tempest επίσης αναφέρει πως δεν έχουν άμεσα σχέδια για να σταματήσουν να ηχογραφούν ή να σταματήσουν να δίνουν συναυλίες καθώς λέει: “ Έχουμε πει να το κρατήσουμε για άλλα πέντε έως δέκα χρόνια ακόμη, και μετά το ξανασυζητάμε, αλλά δεν υπάρχει η λέξη παύση καθόλου στο μυαλό μας. Απλά θέλουμε να βρισκόμαστε σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε και αυτή τη στιγμή το απολαμβάνουμε.”

Οι Europe αυτή τη στιγμή είναι οι:
Joey Tempest – φωνή, rhythm κιθάρα, πλήκτρα (1979–1992, 1999, 2003–έως σήμερα)
John Norum – lead & rhythm κιθάρες, πίσω φωνητικά (1979–1986, 1999, 2003–έως σήμερα)
John Levén – μπάσο, πίσω φωνητικά (1981, 1981–1992, 1999, 2003–έως σήμερα)
Mic Michaeli – πλήκτρα, πίσω φωνητικά, rhythm κιθάρα (1984–1992, 1999, 2003–έως σήμερα)
Ian Haugland – ντραμς, κρουστά, πίσω φωνητικά (1984–1992, 1999, 2003–έως σήμερα)

Η τελευταία στούντιο δουλειά των Europe είναι το άλμπουμ “War Of Kings” που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2015 από την UDR Records.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Halcyon Way: Κυκλοφορούν νέο ΕΡ

Bleed From Within: Νέο βίντεο για το “Killing Time”

Necrophagia: Μοιράστηκαν το single “Mental Decay”