Aphonic Threnody

Οι Aphonic Threnody είναι μια διεθνής funeral doom metal μπάντα που έχει κυκλοφορήσει ήδη δυο full length κυκλοφορίες, splits και ένα EP. Πρόσφατα σε συνεργασία με την Transcending Obscurity Records το σχήμα κυκλοφόρησε τον τρίτο του ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο “The Great Hatred”. Το ιδρυτικό μέλος, Riccardo V (κιθάρες/μπάσο), απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας έδωσε μερικά στοιχεία για το μέλλον του σχήματος.

Συγχαρητήρια για τη κυκλοφορία του “The Great Hatred”, ήταν ένας απίστευτος δίσκος, το λάτρεψα από το πρώτο άκουσμα. Ποια είναι η ανταπόκριση έως τώρα;

Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. Οι κριτικές είναι εξαιρετικές μέχρι στιγμής και οι θαυμαστές και άνθρωποι που τους αρέσει αυτό το είδος μουσικής έχουν πει κάποια πολύ όμορφα πράγματα για το άλμπουμ. Ελπίζω μόλις κυκλοφορήσει όλοι να μπορούν να απολαύσουν την όλη ιδέα και θεματολογία πίσω από αυτό.

Είσαι ευχαριστημένος με το όλο αποτέλεσμα;

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το πώς εξελίχθηκε. Υπήρχαν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονταν στο να ολοκληρωθεί το άλμπουμ. Κάποιες φορές πρέπει να συμβιβαστείς για να γίνει η δουλειά. Κάποια πράγματα ίσως να τα άλλαζα αλλά αυτό ίσως ισχύει για κάθε μουσικό κομμάτι. Όλοι πασχίζουμε για τη τελειότητα. Μπορεί να είναι λίγο “βαρύ” στο μπάσο αλλά αυτό είναι και η οπτική κάποιου στη μίξη και στο mastering και θα ταιριάζει σε κάποιους. Ο Juan έβαλε τεράστια προσπάθεια σε αυτό.

Ποιό τραγούδι ήταν το πιο απαιτητικό στη σύνθεση τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά;

Θα έλεγα ότι είναι μερικά βασικά. Το Drowningκαι το “The Great Hatredγράφτηκαν από τη σύντροφό μου, την Laura. Μερικές φορές όταν γράφεις με ένα τρόπο μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Υπήρχαν μερικές “μάχες” με την κατεύθυνση των στίχων και τη δομή αυτών των τραγουδιών. Εάν είσαι ο στιχουργός το βλέπεις να πηγαίνει προς μία κατεύθυνση αλλά εάν είσαι ο τραγουδιστής ίσως να νιώσεις ότι μερικά κομμάτια θα πήγαιναν καλύτερα αλλού.

Υπάρχει κάποιος ξεχωριστός παλμός που θέλεις να έχεις ενώ γράφεις μουσική;

Συνήθως ψάχνω για ένα τραγούδι που έχει μία ιδιαίτερη αίσθηση. Μετά λίγο πολύ δουλεύω πάνω στο άλμπουμ με βάση αυτό. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να φτάσω σε αυτό το πρώτο κομμάτι αλλά συνήθως το άλμπουμ κυλάει πολύ γρήγορα από εκεί και πέρα. Μπορώ να αναπτύξω συναισθήματα και εμπειρίες και να τα ενσωματώσω σε κάθε τραγούδι.

Το The Great Hatred, είναι ένας πολύ περιεκτικός τίτλος για το άλμπουμ. Τι εκπροσωπεί/σημαίνει για εσένα;

Έχει να κάνει με το να έχεις ένα βαθύτερο αίσθημα μίσους ενάντια στο κόσμο. Ενώ έχουμε αυτό τον όμορφο πλανήτη στον οποίο ζούμε, συνεχίζουμε να καταστρέφουμε ο ένας τον άλλον και τα πάντα γύρω μας. Αυτό μπορεί απλά να το νιώσει κάποιος στις δικές μας καταστάσεις και το σκοτάδι που μας καταπίνει.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ μου κέντρισε το ενδιαφέρον επίσης. Πες μας λίγα πράγματα για το τι απεικονίζει και τί αίσθημα ήθελες να προσεγγίσεις με αυτό.

Είχα την αίσθηση ενός ατόμου που πνίγεται. Ότι οι δαίμονες τραβούσαν αυτό το άτομο κάτω για να είναι μεταξύ των νεκρών. Η γυναίκα έφτανε προς τον ήλιο προσπαθώντας να κρατηθεί στη ζωή. Η ιδέα ήταν πως ο ήλιος της έδωσε δύναμη και σχεδόν τα κατάφερνε κάτω από το νερό. Το σώμα της μεταμορφωνόταν πίσω στη φυσική μορφή. Αλλά δεν μαθαίνουμε ποτέ αν επέζησε ή τι απέγινε.

Είστε διασκορπισμένοι σε όλη την υφήλιο από ότι έχω δει, από την Αγγλία και Ιταλία στη Χιλή. Πώς καταφέρνετε να ηχογραφήσετε δεδομένου ότι είστε αρκετά μακριά ο ένας από τον άλλον;

Όπως πολλές μπάντες στις μέρες μας , πάντα δουλεύαμε έτσι. Δεν είναι άσχημα καθώς έχω τις κύριες δομές έτοιμες και μετά τις στέλνω στον drummer κλπ. Μπορούμε μετά να κάνουμε μικρές διορθώσεις όπου χρειάζεται για να ολοκληρώσουμε τα κομμάτια.

Έχετε καθόλου θέματα με την επικοινωνία και με το να βρίσκετε τρόπους να γράφετε μουσική εξαιτίας της απόστασης μεταξύ σας;

Ναι, έχει υπάρξει θέμα κατά καιρούς όταν προσπαθείς να περάσεις το μήνυμά σου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχω κάνει περικοπές στο ποιός συμμετέχει ή είναι μέλος της μπάντας.

Βάζετε δείγματα και θέματα της κουλτούρας σας στη μουσική σας, ο καθένας ατομικά;

Riccardo: Για εμένα δεν έχει να κάνει τόσο με την κουλτούρα αλλά έχοντας πει αυτό , το κομμάτι The Fallείναι εμπνευσμένο για εμένα από τη μυθολογία των Viking. Ειδικά το guitar riff με το οποίο ανοίγει. Τα δικά μου βγαίνουν από τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του παρελθόντος. Θα μπορούσες να εξερευνήσεις κουλτούρες και απίστευτους πολιτισμούς που ήρθαν και απήλθαν. Η άλλη μου μπάντα Towards Atlantis Lights έχει κάποια εξαιρετικά concept για αυτό.

Ποιά είναι η κύρια επιρροή για τους Aphonic Threnody;

Θα έλεγα οι εμπειρίες ζωής. Ακόμα ο θάνατος και η φυσική διαδικασία του τι υπάρχει μετά τον θάνατο, αν υπάρχει. Προσπαθούμε να εξερευνήσουμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας για αυτό . Ακόμα μοιραζόμαστε σκέψεις για αρρώστιες και την σωματική πλευρά αυτού.

Ποιες είναι οι σκέψεις σου για το τί συμβαίνει στον κόσμο αυτούς τους τελευταίους μήνες; Πώς σκοπεύεις να προχωρήσεις μόλις η εποχή των ζωντανών εμφανίσεων επιστρέψει και πάλι;

Εμείς δεν κάνουμε πολλές εμφανίσεις οπότε είναι όλα καλά μέχρι στιγμής. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω και πολύ στο τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι άνθρωποι της εξουσίας ελέγχουν τα πάντα αλλά αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει ούτε ένα πράγμα, πραγματικά, και μετά βίας βλέπω ειδήσεις.

Έχεις ήδη κάποιες νέες ιδέες για επόμενο άλμπουμ; Σχεδιάζεις να πάρεις το χρόνο σου για να συνθέσεις αργότερα στο μέλλον;

Έχω ήδη ολοκληρώσει το επόμενο άλμπουμ. Θα έχει συμμετοχή του Val από τους Frowning στα drums και του Daniel από τους Clouds στα φωνητικά. Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό άλμπουμ και ανυπομονώ να το μοιραστώ μαζί σας. Είναι έτοιμο εδώ και κάποιο καιρό καθώς το “The Great Hatred” ήταν έτοιμο πάνω από δεκαέξι μήνες πριν. Έχω ακόμα ένα μεγάλο διπλό άλμπουμ έτοιμο μετά από αυτό , το οποίο υποδέχεται πίσω τον Κώστα Παναγιώτου (σ.σ.: Pantheist) στα πλήκτρα και έχει τη συμμετοχή του Daniel πάλι στα φωνητικά και στα drums. Για αυτό είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος. Είναι πάρα πολύ πιο βαρύ από οποιοδήποτε Aphonic Threnody άλμπουμ και είναι μία κατεύθυνση στην οποία θα παραμείνουμε νομίζω. Ο Juan δεν θα συμμετέχει σε αυτά και δεν γνωρίζω αν θα παραμείνει στη μπάντα.

Αυτά ήταν όλα, ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου. Μπορείς να πεις κάτι μικρό, οτιδήποτε θέλεις για εμάς να τελειώσουμε τη συνέντευξη.

Ευχαριστώ Γιάννη για την ευκαιρία να μοιραστώ κάποιες απόψεις και ενημερώσεις. Ελπίζω πραγματικά να σου αρέσει το νέο άλμπουμ και είμαι πολύ ενθουσιασμένος να βγάλω τα επόμενα δύο άλμπουμ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ευχαριστώ σε όλους που μας έχουν υποστηρίξει. Σημαίνει πάρα πολλά.

Συνέντευξη: Γιάννης Σεβίλογλου
Μετάφραση: Ελίζα Καπουράλου

Facebook
Bandcamp
YouTube

Band Members
Riccardo V – Κιθάρες, Μπάσο
Juan E – Πλήκτρα, Πιάνο
Justin Buller – Κιθάρες

Discography
When Death Comes, 2014
Of Loss and Grief, 2017
The Great Hatred, 2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

Vintersea

Delain

Ocean Of Grief