As We Suffer – The Fallen Pillars (Self-Financed)

Αυτή τη φορά θα πλεύσω σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς θα καταπιαστώ με το ντεμπούτο άλμπουμ του metalcore συγκροτήματος As We Suffer, από τον Καναδά. Πρόκειται για ένα ακόμα συγκρότημα που ξεκίνησε την πορεία του διασκευάζοντας μουσική άλλων συγκροτημάτων αλλά γρήγορα αποφάσισαν να γράψουν δική τους μουσική.

Σχηματίστηκαν το 2018 και η μουσική στο demo που κυκλοφόρησαν τότε ήταν κυρίως skate punk με κάποια στοιχεία metal, όμως σιγά σιγά η μουσική τους άρχισε να έχει περισσότερες metal επιρροές, για να φτάσουμε στο 2021 και στον πρώτο τους δίσκο, που είναι καθαρό metalcore. Σύμφωνα με τη μπάντα, οι στίχοι καταπιάνονται με υπαρξιακά θέματα, καθώς και θέματα κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών.

Ακούγοντας το The Fallen Pillars δεν μπορείς παρά να εντυπωσιαστείς από τη δεξιοτεχνία των Καναδών, από τη δύναμη των κομματιών αλλά και από τη γενικότερη ενέργεια που βγαίνει από το άλμπουμ. Σε όλα σχεδόν τα κομμάτια υπάρχει μια ξεκάθαρη in-your-face νοοτροπία, με τα breakdown riffs, τα γεμάτα τύμπανα, την καταιγιστική δίκαση, το δυναμικό μπάσο και τα δυνατά και φωναχτά φωνητικά να σφυροκοπάνε διαρκώς τον ακροατή. Στους γρήγορους ρυθμούς κυριαρχεί το βαρύ και μοντέρνο heavy metal, με πολλές, όπως είναι φυσικό, hardcore στιγμές, ενώ σε κάποια αρκετά γρήγορα σημεία η μουσική φλερτάρει και με το thrash.

Και όσο συχνά είναι τα γρήγορα μέρη, άλλο τόσο συχνά είναι και τα βαριά mid-tempo κοψίματα που σπάνε απότομα τους γρήγορους ρυθμούς, όπου κυριαρχούν τα breakdown riffs, τα βαριά τύμπανα και τα φωναχτά, σχεδόν τσιριχτά φωνητικά. Είναι εκείνες οι στιγμές που δίνουν το έναυσμα για τρελό κοπάνημα στις συναυλίες και επικρατεί πανικός. Από την άλλη, μιας και μιλάμε για metalcore, αρκετές είναι και οι πιο μελωδικές στιγμές, που εμφανίζονται κυρίως στα πιο mid-tempo σημεία και χαλαρώνουν για λίγο τα πράγματα, ανάμεσα στον γενικότερο πανικό που επικρατεί.

Όπως έχω αναφέρει σε άλλο κείμενό μου, δεν είμαι φαν των γλυκανάλατων μελωδιών και κυρίως των χλιαρών μελωδικών φωνών, που ακούγονται συνήθως σε metalcore, nu-metal ή melodic death metal δίσκους. Για αυτό και ήμουν επιφυλακτικός πριν αναλάβω να ακούσω το The Fallen Pillars. Όμως εδώ οι μελωδίες που υπάρχουν δεν είναι τόσο χλιαρές, ούτε αυτές που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα πιο βαριά και γρήγορα σημεία ούτε εκείνες που πρωταγωνιστούν σε πιο μελωδικά κομμάτια, όπως είναι το ομώνυμο και το Invade The Host. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως τα φωνητικά, που γίνονται πιο μελωδικά, αποκτούν μια χροιά πιο…πώς να το πω…οπερετική ίσως, κάπως πιο βαθιά που θυμίζουν φωνητικά βαρύτονου.

Γενικά, το The Fallen Pillars είναι ένας δίσκος γεμάτος δυναμισμό και ένταση, με ωραία στιβαρή παραγωγή και φοβερή διάθεση από τα μέλη της μπάντας που παίζουν με πάθος. Ένας δίσκος που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους οπαδούς του metalcore και που κατάφερε να κερδίσει ακόμη κι εμένα που δεν είμαι οπαδός του συγκεκριμένου είδους.

7/10
Μίνως Ντοκόπουλος
figolfin@yahoo.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)