Ayreon – Transitus (Music Theories Recordings)

Μια από τα ίδια. Αυτές τις τέσσερις λέξεις θα χρησιμοποιούσα αν κάποιος ήθελε να δώσω την σύντομη εκδοχή αυτής της παρουσίασης. Τρία χρόνια πήρε στον Arjen Lucassen να ολοκληρώσει την νέα του rock opera. Όπως πάντα μάζεψε μια ντουζίνα εκλεκτούς μουσικούς και πλέον παρουσιάζει σε διπλό CD το ξεχειλωμένο σε είκοσι δύο κομμάτια album, με πολλά από αυτά να είναι ιντερλούδια και αφηγήσεις που αναπτύσσουν την ιστορία.

Πραγματικά δεν βρίσκω τον λόγο να αναφέρω όλους τους καλεσμένους του Transitus. Ενδεικτικά να αναφέρω τους Tom Karevik (Kamelot), Dee Snider (Twisted Sister), Simone Simmons (Epica). Η λίστα είναι αρκετά μακροσκελής όπως σε κάθε δουλειά των Ayreon. Ίσως το πιο εντυπωσιακό όνομα είναι αυτό του ηθοποιού Tom Baker (Doctor Who) που με την βροντερή φωνή του αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις για το album με μάλλον πιο εντυπωσιακή αυτή του τετραπλού CD μαζί με DVD.

Ως εδώ καλά. Το album ξεκινά με το πιο εντυπωσιακό τραγούδι του και το μεγαλύτερο σε διάρκεια. Το Fatum Horrificum το οποίο σπάει σε ορχηστρικό, σε απαγγελία και σε «κανονικό» τραγούδι. Από εκεί και πέρα κάθε τραγουδιστής αναλαμβάνει τον δικό του χαρακτήρα και τα πράγματα κυλάνε λίγο πολύ όπως σε κάθε δίσκο Ayreon.

Ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα αυτό που έκανε το Arjen την πρώτη φορά ίσως και την δεύτερη. Από τότε όμως στα αυτιά μου λίγο πολύ ίδια όλα μου ακούγονται. Ναι είναι concept και θέλει τον χρόνο του σαν διάρκεια αλλά στο τέλος τι σου μένει; Προσωπικά τίποτα. Προφανώς υπάρχουν και καλά τραγούδια (δεν θεωρώ τα άλλα κακά, προς εξήγηση) όπως το Get Out! Now ή το εναρκτήριο αλλά χάνονται σε μια θάλασσα που δεν έχει ξηρά στον ορίζοντα.

Τέλος, αν ο Arjen είναι αφιερώσει ένα χιλιοστό από τον χρόνο που αφιέρωσε στην σύνθεση της μουσικής στο εξώφυλλο δεν θα ήταν αυτό το χάλι επιπέδου demo. Οι οπαδοί του μουσικού μπορεί να βρουν την δουλειά ενδιαφέρουσα, οι υπόλοιποι προσπεράστε.

5/10
Μιχάλης Νταλάκος
mdalakosreports@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)