Black Night

Οι Black Knight επέστρεψαν με το τρίτο fulllength album τους Road To Victory ύστερα από 13 χρόνια και έτσι επικοινωνήσαμε με τον David Marcelis, τον τραγουδιστή του σχήματος, για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την νέα τους δουλειά.

Γεια σου David! Πώς είσαι; Τι συμβαίνει στο Άμστερνταμ και την Ολλανδία με την τρέλα που έχει προξενήσει ο covid-19;

Γεια σου Πάνο, χαίρομαι που σε γνωρίζω. Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να παρουσιάσω τους Black Knight στους αναγνώστες του GreekRebels.gr. Είμαι καλά, αλλά η όλη κατάσταση εξαιτίας του covid-19 είναι φρικτή για τη μουσική βιομηχανία. Σε συνεργασία με τη δισκογραφική μας εταιρεία In Pure Steel Records αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε το νέο μας album Road to Victory στις 26 Ιουνίου 2020 και να μην το αναβάλουμε. Αποδείχτηκε, πως ήταν η σωστή απόφαση. Βέβαια φαίνεται πως ο ιός δεν πρόκειται να φύγει σύντομα και θα εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν αυξάνεται όλο και περισσότερο σε πολλές χώρες, έτσι συμβαίνει και στην Ολλανδία και πολύ φοβάμαι πως θα επέλθει δεύτερο lockdown. Στη χώρα μας βέβαια ο κόσμος φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά τα μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, για αυτό και δεν επικρατεί πανικός. Η ζωή συνεχίζεται…

Μπορείς να μας παρουσιάσεις με λίγα λόγια τους Black Knight;

Οι Black Knight ιδρύθηκαν το 1981 και ήταν μέσα στο πρώτο κύμα ολλανδικών hard rock και heavy metal συγκροτημάτων μαζί με τους Vandenberg, Picture, Vengeance, κ.α. Εμείς παίζουμε κλασσική heavy metal. Στην κριτική που έκανε το αμερικανικό Metal Bulletin Zine για τοIn A Road To Victory μας χαρακτήρισε ως τον ορισμό του παραδοσιακού heavy metal. Οπότε αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για το μουσικό μας στυλ!

Οι Black Knight είναι ένα «νέο» συγκρότημα που ξανα-συστήνεται στο κοινό, τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια;

Αν εννοείς καινούριο line-up τότε ναι, οι Black Knight είναι ένα νέο συγκρότημα. Από το 1981 έχει παραμείνει μόνο ο drummer μας Rudo Plooy. Πέρασαν πολλοί μουσικοί από τους Black Knight αλλά ο Rudo ήταν πάντα η δύναμη του σχήματος. Κάθε φορά έφτιαχνε ένα νέο line-up που έμενε για λίγα χρόνια μαζί και μετά διαλυόταν. Αυτό φυσικά είχε επηρεάσει την μουσική κατεύθυνση του συγκροτήματος και σε σχεδόν 40 χρόνια ηχογραφήσαμε μόνο τρεις ολοκληρωμένους δίσκους και ο καθένας έχει τον δικό του ήχο. Το τωρινό line-up αποτελείται από τους Rudo Plooy (drums), Ron Heikens (μπάσο), Ruben Raadschelders (κιθάρα) Gertjan Vis (κιθάρα) και εμένα στα φωνητικά. Είμαι στο συγκρότημα από το 2017.

Ας πάμε στο Road To Victory, για το οποίο έχετε τα θερμά μου συγχαρητήρια! Δεκατρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη τελευταία κυκλοφορία των Black Knight. Πώς αισθάνεστε για το νέο album και το τελικό αποτέλεσμα;

Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό που επιτύχαμε στο Road Τo Victory. Τα τραγούδια είναι φανταστικά και χαρακτηρίζονται από μια ποικιλομορφία. Επίσης, σε θέμα παραγωγής καταφέραμε να δώσουμε μια δυναμικότητα στον δίσκο. Φυσικά υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που θα θέλαμε να έχουμε αλλάξει αλλά θεωρώ πως αυτό θα έλεγε κάθε καλλιτέχνες που θέλει τα πάντα στην εντέλεια.

Ποια ήταν η ανταπόκριση από τον Τύπο και το κοινό;

Αυτό είναι το καλύτερο. Όταν δουλεύεις τόσο πολύ καιρό για ένα νέο album και ειδικά όταν έχουν περάσει 13 χρόνια, ελπίζεις ότι το κοινό θα μοιραστεί τον ενθουσιασμό σου. Μέχρι στιγμής οι κριτικές από το κοινό και τον Τύπο είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Το Road to Victory ξεκάθαρα ξεχωρίζει ως το καλύτερο album στην ιστορία των Black Knight.

Δώσε μας λίγες πληροφορίες για τη δημιουργία του album. Πώς και με ποιον δουλέψατε, πόσο σας πήρε, αν υπήρξαν προβλήματα και ίσως κάποια αξιοσημείωτη ιστορία από το studio;

Γράψαμε τα κομμάτια μεταξύ 2016-2018. Μετά μπήκαμε στο Captain Hook Studio για να ηχογραφήσουμε τα drums και το μπάσο. Αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε με έναν αμφιλεγόμενο τρόπο, χωρίς click track. Ο λόγος ήταν ότι δε θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν δίσκο όπως όλα. Θέλαμε να δώσουμε μια 80s αισθητική με μοντέρνο ήχο. Μετά ακολούθησαν οι ηχογραφήσεις του ρυθμικού μέρους, οι κιθάρες και τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν στο Flying Fish Studio. Και στα δύο studios βρίσκονται στην Ολλανδία. Την ηχογράφηση και τη μίξη του album ανέλαβε ο Gertjan Vis και το mastering ο Jacob Hansen στα Hansen Studios στη Δανία. Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τις ηχογραφήσεις ο Gertjan Vis δεν ήταν κιθαρίστας στους Black Knight. Δούλεψε μαζί μας ως παραγωγός. Ωστόσο, προς το τέλος της μίξης, ο κιθαρίστας Machiel Kommer, που ήταν και από τους βασικούς συνθέτες του album, μας ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από το συγκρότημα για προσωπικού λόγους. Χωρίσαμε φιλικά και ήμασταν πολύ χαρούμενοι που ο Gertjan ήθελε να μπει στους Black Knight για άλλη μια φορά (υπήρξε κιθαρίστας των Black Knight κατά τα 1996-2000 και 2012-2015).

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη σύνθεση του album; Περιέγραψε μας πως δημιουργείται ένα κομμάτι των Black Night.

Το The Road to Victory περιέχει οχτώ τραγούδια, εκ των οποίων τα επτά είναι καινούρια ενώ το The One to Blame, είναι μια επαναηχογράφηση του κλασσικού 80s τραγουδιού. Σχετικά με τα instrumental μέρη, η βάση του κάθε τραγουδιού δημιουργήθηκε από ένα άτομο και ολοκληρώθηκε από όλο το συγκρότημα κατά τη διάρκεια των προβών. Τα περισσότερα κομμάτια έρχονται από τον κιθαρίστα  Machiel Kommer, αλλά το My Beautiful Daughters, για παράδειγμα, είναι δημιουργημένο από τον κιθαρίστα Ruben Raadschelders και το Thousand Faces από τον μπασίστα Ron Heikens. Εγώ έγραψα τα φωνητικά και τους στίχους για τα περισσότερα κομμάτια, εκτός από τα The One to Blame, Legend και Primal Power τα οποία είχε γράψει ο προηγούμενος τραγουδιστής του συγκροτήματος, Pieter Bas Borger.

Τι πραγματεύονται οι στίχοι του album;

Οι στίχοι που γράφω συσχετίζονται με ιστορικά θέματα, αλλά μερικές φορές περιέχουν κάποιο μήνυμα που αναφέρετε στους μοντέρνους καιρούς που ζούμε. Τα “Road To Victory”, “Pendragon”, “My Beautiful Daughters” και “Crossing the Rubicon” είναι τέτοιοι τίτλοι. Άλλες φορές εμπνέομαι από θρίλερ και επιστημονική φαντασία. Παράδειγμα αυτών είναι το Thousand Faces που βασίζεται στη ταινία Darkman(1990) με τον Liam Neeson.

Από πού εμπνέονται οι Black για τους στίχους και τη μουσική που γράφουν;

Προσωπικά διαβάζω πολλά ιστορικά μυθιστορήματα από συγγραφείς όπως οι Bernard Cornwell, C.S. Forester, Alistair Maclean, Conn Iggulden, Simon Scarrow. Όταν έχω χρόνο, μου αρέσει να εξερευνώ ακόμα περισσότερο ιστορικά θέματα, ειδικά αυτά που σχετίζονται με πολέμους. Ακόμη κάνω συλλογή πολεμικών επιτραπέζιων παιχνιδιών και με ενδιαφέρουν πολύ τα σχετικά βιβλία, ταινίες και  ντοκιμαντέρ. Οπότε προφανώς από  αυτά εμπνέομαι για να γράψω στίχους. Επί προσθέτως, μου αρέσει να γράφω για τη ζωή, την κοινωνία, τον κόσμο. Με επηρεάζει πολύ η δύναμη της φύσης . Ωστόσο, τα περισσότερα θέματα στο Road To Victory, είναι ιστορικά. Μουσικά, εμπνεόμαστε από τo heavy metal, το power metal και hard rock. Υπάρχουν ακόμα και στοιχεία από prog metal.

Στη μουσική σας ακούω επιρροές από τους κλασσικούς Iron Maiden, Judas Priest, Helloween, Stratovarius, Riot και Queensrÿche. Ποιές είναι οι μουσικές επιρροές των Black Knight ως συγκρότημα αλλά και ως μέλη;

Έχεις δίκιο. Οι NWOBHM μπάντες, όπως οι Judas Priest, Iron Maiden και Saxon, είναι σίγουρα μέσα στις επιρροές μας. Όπως και οι Γερμανοί θρύλοι Accept και U.D.O. Προσωπικά λατρεύω τους Judas Priest. Ο Rob Halford είναι μια από τις κύριες επιρροές μου δίχως αμφιβολία. Ωστόσο μου αρέσουν πολύ και αμερικάνικα συγκροτήματα όπως οι Iced Earth, Jag Panzer, Vicious Rumors, Helstar. Στα τραγούδια και τα solos του Machiel Kommer μπορείς να ακούσεις κλασσικά ινδάλματα όπως οι Gary Moore, Steve Vai, κ.α. Ο κιθαρίστας μας, Ruben Raadschelders, αγαπάει πολύ prog σχήματα όπως οι Opeth και οι Dream Theater. Tο ίδιο ισχύει και για τον μπασίστα Ron Heikens και τον drummer Rudo Plooy, που αντλούν έμπνευση από τους Rush και Queensrÿche.

Πώς θα περιέγραφες το Road To Victory σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ξανά τους Black Knight;

Αν σου αρέσει ο metal ήχος με μια δόση από τα 80s τότε το Road To Victory είναι για σένα!

Έχετε κυκλοφορήσει ένα lyric video για το τραγούδι “My Beautiful Daughters”. Θα υπάρξουν άλλα videos;

Ναι κυκλοφορήσαμε ένα lyric video για το My Beautiful Daughters. Πριν από αυτό, είχαμε κυκλοφορήσει ένα video για το κομμάτι Road to Victory. Μπορείτε να το βρείτε στο κανάλι μας στο Youtube και στο κανάλι της Pure Steel Records. Επίσης έχουμε ανεβάσει  drum playthrough video στη σελίδα μας στο Facebook για τα κομμάτια Road to Victory, LegendκαιThe One To Blame. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχέδια για άλλα videos.

Τα αγαπημένα μου κομμάτια από το album είναι τα “Road To Victory”, “Legend”, “Crossing The Rubicon” και “The One To Blame”. Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα;

Δύσκολη απόφαση. Πιστεύω πως κάθε κομμάτι ξεχωρίζει με τον δικό του τρόπο. Όλα έχουν κάτι ξεχωριστό. Αν έπρεπε όμως να διαλέξω, θα έλεγα τα Pendragon,Thousand Faces,My beautiful Daughters και Crossing The Rubicon.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την εικονογράφηση του album;

Ο Mai Visualart σε συνεργασία με τον κιθαρίστα μας Ruben Raadschelders. Tο θέμα της εικονογράφησης επίσης ανέλαβε ο Ruben και μάλιστα αναφέρετε σε κάθε κομμάτι του album.

Ο Covid-19 ακύρωσε και άλλαξε πολλά σχέδια, αλλά ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας  ως συγκρότημα;  

Δυστυχώς, όλες οι συναυλίες και τα festivals που θα συμμετείχαμε έχουν αναβληθεί για το 2021.Αυτό σημαίνει πως δε μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ζωντανές εμφανίσεις για να προωθήσουμε το Road To Victory. Ευτυχώς έχουμε να περιμένουμε πολλά events το 2021, όπως οι εμφανίσεις στα Jag Panzer, Zeeltje Rock, Heavy Metal Maniacs και M.I.S.E. Open Air. Έχουμε χρησιμοποιήσει τον χρόνο που είχαμε στο lockdown για να γράψουμε νέα κομμάτια για το επόμενο album μας το οποίο θα ηχογραφήσουμε μέσα στο 2021. Οπότε δε θα περιμένετε πάλι 13 χρόνια για την επόμενη κυκλοφορία των Black Knight!

Περιέγραψε μας με λίγα λόγια τις προηγούμενες δουλειές σας “Tales From The Darkside (1998) και “The Beast Inside” (2007).

ΤοTales From the Darkside είναι ένα κλασσικό heavy metal album με μια ανατροπή. Το The Beast Inside είναι ο καθαρός και πραγματικός metal ήχος. Αλλά το Road Τo Victory ξεπερνά και τα δύο, ήταν ο στόχος μας να το κάνουμε την καλύτερη κυκλοφορία των Black Knight .

Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που τραγουδάς στο Road To Victory, έχοντας διαφορετικά στυλ και μεγάλη έκταση. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου τραγουδιστές και ποιοι σε έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Σε ευχαριστώ Πάνο. Όπως προανέφερα, ο Rob Halford είναι ο σημαντικότερος τραγουδιστής όλων των εποχών για μένα. Προφανώς, αγαπώ και τους Bruce Dickinson, Ronnie James Dio και Geoff Tate. Επίσης με έχουν επηρεάσει πολύ και λιγότερο γνωστοί τραγουδιστές τους αμερικανικού power metal, όπως οι Sean Peck, Harry Conklin και Carl Albert. Νομίζω είναι ξεκάθαρο πως είμαι μεγάλος οπαδός των high-pitched και δραματικών κραυγών. Αλλά δε μου αρέσουν οι τραγουδιστές που έχουν μόνο ένταση στις ψηλές νότες και τους λείπει το χάρισμα και η δύναμη στις χαμηλές. Τα πρώτα μου ινδάλματα ήταν οι Freddie Mercury και James Hetfield.

Συμμετέχεις σε άλλα μουσικά projects εκτός από τους Black Knight;

Αυτή τη στιγμή γράφω τραγούδια για το τέταρτο ολοκληρωμένο album των Lord Volture. Οι Lord Volture είναι το solo project μου. Ίδρυσα τη μπάντα το 2010 και κάναμε τρία albums, πραγματοποιώντας και συναυλίες στην Ευρώπη μέχρι το 2016. Εκτός από εμφανίσεις με τους Cage και Sanctuary, πραγματοποιήσαμε και ένα mini tour σε Γερμανία, Τσεχία και μία headlining εμφάνιση σε festival στο Βέλγιο. Το 2017-2019 ήμασταν κάπως ήρεμοι καθώς τότε δούλευα για τους Black Knight και το  Road To Victory. Επίσης ήμουν απασχολημένος με το τρίτο μου σχήμα, τους Thorium. Οι Thorium είναι ένα metal συγκρότημα από το Βέλγιο που έχει ρίζες heavy metal, αλλά συνδυάζει και τον power metal, prog και thrash ήχο. Κυκλοφορήσαμε το ομώνυμο μας album το 2018 και τώρα προετοιμάζουμε τη δεύτερη κυκλοφορία μας Empires In The Sun. Και οι υπόλοιποι από τους Black Knight έχουν και άλλα μουσικά projects. Ειδικά ο μπασίστας Ron Heikens έχει τρία συγκροτήματα: τους Haykens, Imperfect Fail και Rockn Roll Circus. Η τελευταία είναι η  party/cover πλευρά των Black Knight καθώς συμμετέχουν ο drummer Rudo Plooy, ο κιθαρίστας Ruben Raadschelders και η τραγουδίστρια Jenny van den Goor. Ο άλλος κιθαρίστας μας και παραγωγός Gertjan Vis, συμμετέχει επίσης σε άλλες μπάντες και studio projects. Έχει κυκλοφορήσει επίσης ένα instrumental fusion rock solo album με το όνομα Audiofield και τον τίτλο The Great Debate. Μπορείτε να το ακούσετε στο Spotify.

 David σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Ο λόγος σε σένα…

Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη Πάνο. Τιμή μου. Εύχομαι οι αναγνώστες του GreekRebels.gr να έχουν υγεία και να είναι καλά σε αυτή την απαιτητική περίοδο που βιώνουμε. Παραμείνετε metal, στο σπίτι σας, αληθινοί με τον εαυτό και τους αγαπημένους σας και όλα θα πάνε καλά. Cheers!

Πάνος Πρέντζας
Μετάφραση: Ναταλία Μπογδάνου

https://sites.google.com/site/blackknightvorig/
https://www.facebook.com/BlackKnightNL/
https://www.youtube.com/user/TheBlackKnightMetal

Band Members
Rudo Plooy – τύμπανα
GertJan Vis – κιθάρες
David Marcelis – φωνητικά
Ron Heikens – μπάσο
Ruben Raadschelders – κιθάρες

Discography
Tales From The Darkside, 1998
The Beast Inside, 2007
Road To Victory, 2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

Vintersea

Delain

Ocean Of Grief