Bornholm – Primaeval Pantheons (Massacre)

Οι Bornholm μας έρχονται από την Ουγγαρία, την πατρίδα του Λάγιος Nτέταρι και των μαγευτικών βιολιών στις όχθες του Δούναβη. Μπορεί να μην είναι το ίδιο ποιητικοί, αλλά σίγουρα πρόκειται για πολύ καλό συγκρότημα που έφτασε στον τέταρτο δίσκο του και μάλιστα τον κυκλοφόρησε πιο σύντομα από ποτέ, σε σχέση με το προηγούμενο, το  “Ιnexorable Defiance”, που βγήκε 3 χρόνια πριν (και με τα 2 πρώτα άλμπουμ να έχουν έρθει το 2003 και 2009 αντίστοιχα).

Black metal χωρίς βαψίματα, αυτό είναι θετικό από μόνο του, όλες οι μπάντες του είδους που δεν βάφουν τα μούτρα τους πάντα βγάζανε μια σχετική σοβαρότητα και ήταν μακριά από ακραία ιδεώδη και τρόπους σκέψης.

Θα τους αποκαλούσες και majestic όπως είθισται πολλές φορές για μπάντες του είδους που έχουν κάτι το μεγαλεπήβολο κι επικό στη μουσική τους, χωρίς το επικό να σημαίνει σπαθιά και αποκεφαλισμούς Ορκς. Αυτή τη φορά το συγκρότημα συνεχίζει σαν τρίο, καθώς ο ηγέτης Sahsnot παίζει και τις κιθάρες και τα πλήκτρα, ενώ κάνει και τα φωνητικά που είναι πολύ ταιριαστά με το ύφος τους. Φοβερά riffs, τα τύμπανα ακολουθούν κατά πόδας, ενώ το μεγάλο τους όπλο είναι η μουσικότητα τους, καθώς μπορείς να ακούσεις πεντακάθαρα τι παίζουν και βοηθάει και η παραγωγή πολύ, καθώς μπορεί να μην είναι κρυστάλλινη αλλά αναδεικνύει τις συνθέσεις και το παίξιμο τους.

Αν είστε σε φάση που σας αρέσει το μαύρο παρακλάδι του metal να θυμίζει Enslaved, Thyrfing, παλιούς Primordial και Bathory και φυσικά τους συμπατριώτες τους Sear Bliss, τότε οι Bornholm είναι συγκρότημα που σας ταιριάζει κι αξίζει 100% να τους αφιερώσετε χρόνο.

Ένα από τα πολύ καλά άλμπουμ του 2016, το οποίο είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει τη συγκεκριμένη χρονιά που έγινε χαμός από δισκάρες και ειδικά προς το τέλος της, που πάντα και ειδικά τον τελευταίο μήνα κάθε χρόνου, ο καθένας προσπαθεί να βάλει στο κεφάλι του τι άκουσε. Δώστε τους την ευκαιρία και θα σας αποζημιώσουν με ένα δίσκο που θα παίξετε πολλές φορές, μακάρι πολλές μπάντες του είδους να ακουγόταν έτσι.

7.5/10
Γιάννης Mansour
ancientblood.7@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)