Defecto

Πιστοί στο heavy metal, οι Δανοί Defecto αποδεικνύουν ακράδαντα ότι έχουν τη δύναμη να καθηλώσουν τον ακροατή χωρίς υπερβολές, αναλύουμε τον τελευταίο τους δίσκο “Duality” και στιγμές της μπάντας με τον Nicklas Sonne, κιθαρίστα και τραγουδιστή της μπάντας.

Γεια σου Nicklas, συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ “Duality”. Είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Γεια σου Χρύσα. Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με το πώς βγήκε το Duality”.

Αν και η παραγωγή και η ενορχήστρωση είναι μοντέρνα, υπάρχει μια αίσθηση κλασικού heavy metal της δεκαετίας του ‘80. Ηχογραφείτε λαμβάνοντας υπόψη κάποια συγκεκριμένη εποχή ή συγκεκριμένες μπάντες;

Καθόλου, ηχογραφούμε τα πάντα στο στούντιο μου (σ.σ.: Sonne Studios) και πρωταρχικός στόχος μου είναι να κάνω δίσκους που ακούγονται μεγάλοι και επαρκής, ακόμα και όταν ακούγονται πολύ δυνατά. Προσπαθώ να δώσω στις παραγωγές που κάνω, την πινελιά μου και αυτό φαίνεται μέσω της μετέπειτα δουλειάς μου, συμπεριλαμβανομένου του Duality. Αλλά είμαι σίγουρα εμπνευσμένος από το heavy metal της δεκαετία του ’80 και του ’90.

Ένα ακόμα πράγμα που πρόσεξα, είναι ότι υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα στο άλμπουμ. Ήταν η αντανάκλαση της διάθεσης σας όταν ηχογραφούσατε ή ήταν μια συνειδητή απόφαση;

Υπάρχουν και αρνητικά όσο και θετικά, γι’ αυτό και ονομάσαμε το άλμπουμ Duality(σ.σ.: Δυαδικότητα). Μερικά από τα τραγούδια μπορεί να έχουν μια πιο θετική ατμόσφαιρα, αλλά οι ίδιοι οι στίχοι δεν είναι πολύ θετικοί. Κάποιοι στίχοι μπορεί να αφορούν το πως ξεπεράσαμε κάποιες καταστάσεις και προχωρήσαμε, αλλά βασίζονται σε κάτι αρνητικό. Ποτέ δεν βάλαμε ένα συναίσθημα πριν από ένα τραγούδι, οπότε ένα τραγούδι μπορεί να ακούγεται θετικό ή αρνητικό. Δεν μπορούμε να το προγραμματίσουμε και πιστεύω ότι υπάρχουν λίγο πιο θετικές μουσικές από ό,τι στους προηγούμενους δίσκους μας, αυτό είναι αλήθεια. Εντελώς τυχαία όμως, βγήκε απλά ό,τι είχαμε στις καρδιές μας.

Τα αγαπημένα μου τραγούδια από το άλμπουμ είναι το “Paradigm Of Deceit” και το “Rise”. Θα μας πείτε περισσότερα για αυτά;

Χαίρομαι που ακούω ότι το “Paradigm Of Deceit” έχει αγαπηθεί. Αυτό το κομμάτι, είναι ένα κομμάτι με το οποίο προσπάθησα να είμαι πολύ άμεσος, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Όλα σερβίρονται απλόχερα στον ακροατή σε αντίθεση με πολλούς από τους άλλους στίχους μου, όπου πρέπει να ψάξετε για να βρείτε την βαθύτερη έννοια. Ο στίχος Suddenly she changed her mind, and doesnt wanna tell me why”. (μτφ.: «Ξαφνικά άλλαξε γνώμη και δεν θέλει να μου πει γιατί») καθρεφτίζει το τραγούδι με κάθε τρόπο, παρατημένοι στο σκοτάδι, σωματικά και ψυχικά. Το “Rise” μιλάει για τις στιγμές που περνάμε στο σκοτάδι και πως ξεφεύγουμε από αυτό, βρίσκοντας τη δύναμη και προχωρώντας.

Μου άρεσαν πολύ τα βίντεο για τα “All For You” και “Rise”. Και τα δύο έχουν ωραίες ιδέες και μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, κάτι που δεν συναντά κανείς πολύ συχνά σε heavy metal συγκροτήματα. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την ιδέα;

Ποτέ δεν παίρνουμε τους εαυτούς μας πολύ σοβαρά, παίζουμε μουσική για να διασκεδάσουμε και το χιούμορ μας είναι πολύ καλό για να μην το εκμεταλλευτούμε, έτσι κάναμε πάντα. Μπορεί να έχουμε και κάποια πιο σοβαρά βίντεο, αλλά θέλει τη σωστή ιδέα και το σωστό σκηνικό. Για αυτά τα δύο βίντεο, συνεργαστήκαμε με τον καλό μου φίλο και Δανό κωμικό Thomas Hartmann, και τα αναπτύσσαμε όσο προχωρούσαμε.

Όσον αφορά το “All For You”, είναι παρόμοια με την ιστορία του πώς γνωριστήκατε μεταξύ σας; Δημιουργήσατε μια heavy metal έκδοση της Συμμορίας των Έντεκα;

Χαχα καθόλου, είναι μια εντελώς τυχαία ιδέα. Η ιστορία στο βίντεο αφηγείται την απόπειρα μου να κλέψω κάποια όργανα, τότε ανακαλύπτω ότι ο Frederik είναι εκεί και κάνει το ίδιο, στη συνέχεια βρίσκουμε τον Thomas που επίσης κλέβει, ενώ δοκιμάζει να παίξει στο φλάουτο Celine Dion, συνεχίζοντας διαπιστώνουμε ότι και ο Mikkel είναι εκεί! Από πού προέρχονται όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες, θα αφήσουμε το κοινό να αποφασίσει. Παρεμπιπτόντως ο αστυνομικός/στρίπερ στα αριστερά, είναι ο Δανός κωμικός φίλος μας Thomas Hartmann. Ιδιοφυΐα.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το εξώφυλλο του άλμπουμ;

Το εξώφυλλο απεικονίζει δύο άτομα να επιπλέουν σε αντίθετες πλευρές, μαύρο και άσπρο, συμβολίζοντας την ουσία του άλμπουμ.

Συμμετέχεις σε πολλά projects ως τραγουδιστής και παραγωγός, στους Acacia Avenue, Malrun, Defecto και πολλά ακόμα. Είναι κάποιο από αυτά το αγαπημένο σου;

Οι Defecto είναι η μπάντα μου και θα είναι για πάντα η μπάντα μου. Έχω δουλέψει και δουλεύω σε πολλά projects όταν έχω χρόνο, γιατί μου αρέσει η μουσική και έχουμε γίνει καλοί φίλοι με τους υπόλοιπους μουσικούς. Με τους Malrun έχουμε κάνει και κάποιες ευρωπαϊκές περιοδείες, το τέταρτο άλμπουμ μας ολοκληρώθηκε και περιμένουμε την κυκλοφορία του στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Οι Defecto έχουν παίξει ζωντανά με πολλά σημαντικά ονόματα, όπως οι Metallica και οι Rammstein. Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες στιγμές από αυτές τις συναυλίες, που θέλετε να μοιραστείτε;

Μεγάλη ερώτηση, οι Rammstein και οι Metallica ήταν δύο από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ζωή μου. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι ότι η είσοδος μας στο Royal Arena με τους Metallica, προσπαθούσα να παίξω κιθάρα όσο πιο γρήγορα και δυνατά μπορούσα, κατά τη διάρκεια της εισαγωγής για να δω αν όλα είναι καλά, δεν ήταν, δεν είχα ήχο, και πανικοβλήθηκα άσχημα. Είχαν μείνει 30 δευτερόλεπτα, η μεγαλύτερη στιγμή της ζωή μου και δεν είχα ήχο. Ευτυχώς το λάθος ήταν ένας δέκτης στο πεντάλ μου, ένα μέλος του crew το έφτιαξε και όλα καλά, αλλά δεν έχω ξανά αγχωθεί τόσο.

Ποια είναι η κατάσταση της metal σκηνής στη πατρίδα σας σήμερα;

Η metal σκηνή στη Δανία είναι τεράστια, με πολλά underground είδη. Η σκηνή είναι καλή, αλλά δεν υπάρχει γενική αποδοχή του είδους. Μόνο ένας ραδιοφωνικός σταθμός παίζει rock, δεν είναι ένα πολύ δημοφιλές είδος. Όμως σιγά-σιγά τα πράγματα αρχίζουν και καλυτερεύουν.

Ποια νομίζετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο μέσος μουσικός σήμερα;

Να λάμψει σε μια παραλία, ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλους κόκκους άμμου.

Σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας και σου εύχομαι καλή τύχη σε ό,τι και αν κάνεις, μπορείς να κλείσεις τη συνέντευξη όπως θέλεις.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και τη στήριξη στη μουσική μας.

Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση με τον Corona θα τελειώσει σύντομα και θα μπορέσουμε να ξαναειδωθούμε σε συναυλίες και φεστιβάλ, με μια μπύρα και καλή μουσική!

Συνέντευξη: Χρύσα Γιουρμετάκη
Μετάφραση: Σοφία-Βαλεντίνη Καλαιτζίδη

Bandcamp
Facebook
Instagram
Official website
Twitter
YouTube

Band Members
Thomas Bartholin – Μπάσο
Nicklas Sonne – Κιθάρα, Φωνητικά
Frederik Duus Møller – Κιθάρα
Mikkel Christensen – Τύμπανα

Discography
Excluded, 2016
Nemesis, 2017
Duality, 2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

Vintersea

Delain

Ocean Of Grief