Einherjer – Norrøne Spor (Indie)

Ήταν το 1996, πήγαινα λύκειο όταν στο διάλειμμα έρχεται ο κολλητός μου και μου δίνει ένα CD με ένα περίεργο εξώφυλλο, είχε έναν δράκο με πολλά σύμβολα, ο τίτλος αυτού “Dragons Of The North και μου λέει «λέγονται Einherjer είναι από τη Νορβηγία, άκουσε τους είναι καινούριοι θα σου αρέσουν». Αμέσως το κόπιαρα σε κασετούλα TDK και μετά λιώσιμο στο walkman για τους επόμενους μήνες. Βλέπεις τότε δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση πέρα του Metal Hammer, δεν υπήρχε YouTube, ούτε internet δεν είχαμε, ό,τι αγόραζε ο καθένας από τα δυο-τρία μαγαζιά της Αθήνας και του Πειραιά και το μοιραζόμασταν μεταξύ μας.

Πλέον είμαστε στο 2019 και οι θρυλικοί πρωτοπόροι του viking metal από το Haugesund της Νορβηγίας που δημιουργήθηκαν το 1993, Einherjer, είναι εδώ βλέποντας το όραμα τους για περισσότερο από δύο δεκαετίες να γιγαντώνεται, τέσσερα χρόνια μετά το αριστουργηματικό album “Av Oss, For Oss” που τους χάρισε μια υποψηφιότητα για τα νορβηγικά Grammys και δύο χρόνια μετά την επαναηχογράφηση του θρυλικού ντεμπούτο τους “Dragons Of The North XX με νέο εξώφυλλο, η μπάντα επανέρχεται.

Η νορβηγική κληρονομιά των Einherjer είναι ένα φαινόμενο που φτάνει πολύ πέρα από αυτό που μπορεί κανείς να ακούσει μόνο, πρόκειται για μια συγχώνευση των μυστηρίων μαγείας και των μυστηρίων από τους σκανδιναβικούς μύθους, των τραγουδιών και των ποιημάτων, του βίαιου τρόπου ζωής, ένα πολιτισμικό συνονθύλευμα που γεμίζει τη συνείδηση με τη βάρβαρη μεγαλοπρέπεια τους, τη σοφία των θεών και της Valhalla τους, οι πολιτιστικές συναντήσεις και το εμπόριο, η βία και η βαρβαρότητα που επικρατεί, οι τυχοδιώκτες, οι πρωτοπόροι, οι ποιητές και οι τεχνίτες, το θάρρος και η τόλμη των Vikings, όλα αυτά ενέπνευσαν τους Einherjer ώστε να δώσουν μια πρωτότυπη και σύγχρονη ερμηνεία της ισχυρής σκανδιναβικής τους κληρονομιάς.

Το άλμπουμ περιέχει 11 κομμάτια διάρκειας 52 λεπτών, ας ξεκινήσει το ταξίδι για ακόμη μια φορά στους μύθους των Vikings! Πρώτο κομμάτι το “The Spirit Of A Thousand Years ένα εξαιρετικό κομμάτι που ανοίγει το δίσκο με βαρύ και γρήγορο ρυθμό που το πλαισιώνουν κάργα στοιχεία black ‘n ‘roll. Το “Mine Våpen Mine Ord” περιέχει παραδοσιακά riffs και κιθαριστικά solos που δημιουργούν υπέροχες επικές μελωδίες ενώ το “Fra Konge Te Narr” ξεχωρίζει και αντλεί τη δύναμη του μέσα από τα εμφατικά drums και τα χορωδιακά φωνητικά. Το “Kill The Flame” είναι ένα τυπικό τραγούδι Einherjer, δυναμικό παίζοντας με τους ρυθμούς. Επόμενο το “Mot Vest” που αντιπροσωπεύει αυτό που λέμε viking metal με πολύ ωραία riffs από τις κιθάρες και σε συνδυασμό με τα χορωδιακά φωνητικά χτίζουν μια επική μελωδία. Το “Spre Vingene” είναι ένα δυνατό black metal viking τραγούδι το οποίο εγχέει γρήγορο επιθετικό ρυθμό και με ένα πολύ καλό solo κιθάρας προς το τέλος. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι είναι το “The Blood Song” το οποίο ξεκινάει με μια ambient εισαγωγή και με τις κιθάρες να βρίσκονται στην κορυφή, ένα τέλειο μίγμα μελωδίας και επιθετικότητας με τα σκληρά φωνητικά να έχουν έναν μελωδικό επικό τόνο με ένα σόλο κιθάρας στο δεύτερο μισό του τραγουδιού να δίνει μια επιπλέον ώθηση στη μελωδία. Το “Døden Tar Ingen Fangar” έχει πινελιές ατμοσφαιρικού black metal με αρκετά γρήγορο ρυθμό ενώ ακούμε και εδώ  ένα solo κιθάρας που μόνο απαρατήρητο δεν περνάει καθώς μας κερδίζει το πιασάρικο του refrain. Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του δίσκου το “Tapt Uskyld είναι ένα ήσυχο μελαγχολικό κομμάτι αρκετά πειραματικό και με αρκετά groovy ρυθμό και από το δεύτερο λεπτό και μετά ξεκινάει ένα σόλο το οποίο ίσως είναι το καλύτερο του album. Το πιο αργό κομμάτι του δίσκου “Av Djupare Røtter” μόλις ξεκίνησε, μελωδικό και με μια ιδιαίτερη σκοτεινή ατμόσφαιρα, η σκανδιναβική μυθολογία μας δείχνει τα σκοτεινά της άνθη μέσα από αυτό το 7λεπτο έπος. Και ο δίσκος κλείνει με τον καλύτερο τρόπο, μια διασκευή φόρο τιμής στους Motörhead και τον Lemmy με το “Deaf Forever”.

Καθώς γράφω τον επίλογο αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το “Norrøne Spor” είναι ένας καλοφτιαγμένος δίσκος και βλέπουμε ότι η μπάντα έχει δώσει μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες καθώς κινείτε σε ένα μεσαίο tempo viking/black metal. Υπάρχουν κάποιες μπάντες που δεν έχουν πάρει ποτέ το ποσό αναγνώρισης που πραγματικά αξίζουν και οι Einherjer είναι σίγουρα μια από αυτές.

8,5/10
Νίκος Λίλλης
nikos_lillis@hotmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)