Evergrey – The Dark Discovery [Re-Issue] (AFM)

“Αρχή ήμισυ παντός” είχε πει ο σπουδαίος φιλόσοφος Πλάτων (427-347 π.Χ.) και αυτό περιγράφει το The Dark Discovery των Σουηδών power/prog metallers Evergrey, το οποίο αρχικά είχε κυκλοφορήσει από την Gothenburg Noiseworks πριν από ακριβώς 20 χρόνια, το μακρινό 1998.

Με αφορμή λοιπόν η AFM Records έρχεται να το επανεκδόσει για δεύτερη φορά (σ.σ.: η πρώτη ήταν στα τέλη του 2003/αρχές 2004 από την Γαλλική NTS Records [τι μου θύμησες τώρα!] και την InsideOut Music America), σε μια re-mastered μορφή της οποίας την επιμέλεια είχε ο Jacob Hansen (Aborted, Anubis Gate, Destruction), προσθέτοντας σε αυτό μια demo version του Closed Eyes αλλά και με ελαφρώς αλλαγμένο το εξώφυλλο που πρωταρχικά είχε δημιουργήσει ο Kristian “Necrolord” Wåhlin (Amorphis, At The Gates, Bathory, Firewind κ.α.).

Μουσικά, ο δίσκος κάνει την πρώτη εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο των Tom Englund (φωνητικά, κιθάρες; μοναδικό παραμένων μέλος σήμερα), Dan Bronell (κιθάρες), Daniel Nojd (μπάσο), Patrick Carlsson (τύμπανα; παρέμεινε στην μπάντα μέχρι το Recreation Day του 2003) και Will Chandra (πλήκτρα). Κομματάρες που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα το εναρκτήριο Blackened Dawn”, το December 26th”, το As Light Is Our Darkness και When The River Calls απλά για να αναφέρουμε κάποια. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα των Evergrey αρχίζει να φαίνεται δειλά δειλά σε μια πρωτόλεια μορφή ενώ με την πάροδο των χρόνων και όπως έδειξε η πορεία του σχήματος είχε κορύφωση. Μεγάλο ατού δε είναι η λυρικότητα του Tom Englund, το οποίο είναι το μεγάλο χαρτί των Σουηδών.

Στα θετικά του δίσκου είναι και η συμμετοχές των Carina Englund (φωνητικά), Mattias Ia Eklundh (solo στο When The River Calls) και Andy LaRocque (solo στο Closed Eyes), με τον τελευταίο να έχει κάνει και την παραγωγή του δίσκου.

Για όλους αυτούς που τυχόν δεν το είχατε στην δισκοθήκη σας, η AFM σας δίνει την ευκαιρία να το αποκτήσετε, σε digipak σε βινύλιο. Εμπρός λοιπόν…

8/10
Νίκος Σιγλίδης
nicklasinferno@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)