Feuerschwanz – Memento Mori (Napalm)

Η ιστορία των Γερμανών Feuerschwanz είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Καταρχάς το όνομα τους έχει διπλή σημασία: αν μεταφράσεις τη λέξη “schwanz” κανονικά σημαίνει «ουρά», οπότε το όνομά τους μεταφράζεται ως «η ουρά του δράκου». Αν, όμως, πάρεις τη χυδαία μετάφραση, “schwanz” σημαίνει «πέος», άρα το όνομα σημαίνει «φλεγόμενο πέος».

Επίσης, το συγκρότημα σχηματίστηκε ως κωμική απάντηση στη σοβαρότητα της γερμανικής medieval rock/metal σκηνής, η οποία σύμφωνα με το ιδρυτικό της μέλος, Peter Henrici, είχε έλλειψη χιούμορ και πολλά ταμπού. Η μπάντα είχε πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της αλλά σιγά σιγά άρχισε να γίνεται γνωστή, παίζοντας και σε πολλά festivals. Από δισκογραφικής άποψης, έχει γίνει πολλή δουλειά, καθώς σε δεκαεφτά χρόνια ύπαρξης κυκλοφόρησαν δέκα άλμπουμ.

Το κωμικό στοιχείο της μπάντας σίγουρα χάνεται αν δεν γνωρίζεις τη γερμανική γλώσσα, αφού οι στίχοι είναι μόνο στα γερμανικά, όμως αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να χαρεί τη μουσική, καθώς ο κύριος χαρακτήρας της είναι ξεσηκωτικός και ανεβαστικός. Και μπορεί μετά την υπογραφή συμβολαίου με τη Napalm Records η μουσική να έχει γίνει πιο «σοβαρή», βαδίζοντας σε πιο ξεκάθαρα folk metal μονοπάτια, όμως σίγουρα δεν έχει χαθεί εκείνη η διάθεση party και χαράς που τη διέκρινε.

Και αυτή η πιο ξεκάθαρη folk metal προσέγγιση φαίνεται από το γεγονός πως η μουσική έχει γίνει πιο έντονη, με δυναμικά τύμπανα και βαριά riffs, κάτι που γίνεται αντιληπτό στο τραγούδι Rausch Der Barbarei”, που είναι η πιο βαριά σύνθεση του δίσκου, όπου εμφανίζεται ως guest ο τραγουδιστής του groove metal συγκροτήματος Hämatom, Nord, του οποίου τα φωνητικά είναι σαφώς πιο βαριά από του Hauptmann.

Βέβαια, η όλη βαρύτητα που έχει αποκτήσει η μουσική (για την οποία δεν παραπονούμαστε καθόλου) σπάει κατά κύριο λόγο από την όλη ξεσηκωτική διάθεση των συνθέσεων, από τις χαρούμενες μελωδίες και από το γεγονός ότι συχνά τραγουδάνε όλα τα μέλη της μπάντας μαζί, δίνοντας την αίσθηση ενός party σε κάποια pub. Επίσης, σπάει και από τις folk μελωδίες και από τη χρήση παραδοσιακών οργάνων, όπως το μπουζούκι, το βιολί, η γκάιντα και της βιέλας με μανιβέλλα.

Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες συνθέσεις που δεν είναι και τόσο ξεσηκωτικές, όπως είναι το Skaldenmet”, το οποίο βαδίζει σε πιο mid-tempo ταχύτητες, που όμως οι ανεβαστικές μελωδίες έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο επικούς τόνους, οπότε κατά μία έννοια είναι και αυτό ξεσηκωτικό με τον τρόπο του. Τέλος, έχουμε και μια πιο ήρεμη σύνθεση, που κινείται σε ρυθμούς μπαλάντας, το Das Herz Eines Drachen”, η οποία έχει πολύ όμορφες μελωδίες και λειτουργεί ως μια μουσική ανάπαυλα για τον ακροατή.

Η κανονική έκδοση του Memento Mori” περιέχει μονάχα τα έντεκα κομμάτια του δίσκου αλλά αν κάποιος επιλέξει την τριπλή περιορισμένη έκδοση, τότε θα το χαρεί σίγουρα περισσότερο. Και αυτό γιατί το δεύτερο CD περιέχει εφτά διασκευές, ενώ το τρίτο CD έχει τα κομμάτια του δίσκου σε ορχηστρική έκδοση. Και επειδή είμαι σίγουρος ότι οι εφτά διασκευές σας κίνησαν το ενδιαφέρον και επειδή δεν θέλω να σας ταλαιπωρώ, θα σας πω τι περιέχει το CD.

Καταρχάς έχουμε τρεις metal διασκευές και αυτές είναι στα “Warriors Of The World United” των Manowar, “Twilight Of The Thunder God” των Amon Amarth και “Square Hammer” των Ghost. Επειδή όμως το να κάνεις metal διασκευές σε metal τραγούδια δεν είναι πάντα διασκεδαστικό, οι Γερμανοί προχώρησαν σε μερικές άκρως ενδιαφέρουσες διασκευές, όπως στο The Bad Touch” των The Bloodhound Gang, το Blinding Lights” του The Weeknd και στο Dragostea Din Tei” των Ρουμάνων O-Zone, που είχε γίνει επιτυχία το 2003.

Αλλά ακόμα και αν αποφασίσετε να πάρετε την απλή έκδοση, το Memento Mori” είναι ένας δίσκος με τον οποίο θα περάσετε καλά, καθώς από τη μία θα σας κάνει να θέλετε να υψώσετε τη μπύρα σας ψηλά και να τραγουδάτε με τους φίλους σας ή με όποιον βρίσκεται στο χώρο μαζί σας, και από την άλλη θα θέλετε να χτυπιέστε δίχως αύριο.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι πολλά από τα τραγούδια δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ τους αλλά το κέφι που βγάζουν οι συνθέσεις και η σχετικά μικρή διάρκεια του δίσκου (τριάντα οχτώ λεπτά), δεν επιτρέπουν τις αρνητικές εντυπώσεις. Ένας ακόμα δύσκολος χρόνος πέρασε και ο καινούργιος μπαίνει δυναμικά και με χαρά, χάρη στον καινούριο δίσκο των Feuerschwanz.

7/10
Μίνως Ντοκόπουλος
figolfin@yahoo.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)