Gus G. – Quantum Leap (AFM)

Πολλοί, αν όχι όλοι, καλλιτέχνες βρήκαν την πανδημία ως μια ευκαιρία να εστιάσουν αποκλειστικά στο συνθετικό τους ταλέντο. Χωρίς περιοδείες, χωρίς πρακτικά να μπορείς να βγεις από το σπίτι σου, μουσικοί σαν τον Gus G. δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια. Καρπός αυτής της έκρηξης έμπνευσης είναι το νέο του solo άλμπουμ με τίτλο Quantum Leap.

Ας αναφέρω άλλη μια φορά ότι δεν είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός των instrumental άλμπουμ. Βρίσκω κάποια από αυτά εντυπωσιακά και πραγματικά εμπνευσμένα, όμως τα πιο πολλά στα αυτιά μου ηχούν σαν μια επίδειξη δύναμης και τίποτα παραπάνω. Από την άλλη, ο Gus πάντα ήταν ο ηγέτης των Firewind και ένας κλασικός συνθέτης δυνατών τραγουδιών με αρχή, μέση και τέλος.

Έτσι λοιπόν και εδώ παρουσιάζει μια εξαιρετική δουλειά. Θεωρώ τιτάνιο κατόρθωμα να μπορεί ένας κιθαρίστας να αντικαθιστά τον τραγουδιστή με μελωδικές γραμμές στην κιθάρα του και αυτό ο Gus το κάνει καταπληκτικά. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το πόσο «καθαρό» ακούγεται το Quantum Leap. Πραγματικά ο ήχος είναι λαμπάδα και προσωπικά μου άφησε μια ταξιδιάρικη αίσθηση. Είτε μιλάμε για τις πιο σκληρές συνθέσεις όπως το Demon Stomp ή το Force Majeure ή πιο μελωδικές στιγμές όπως τo Enigma Of Life, τα πάντα είναι ξεκάθαρα και η ακρόαση είναι μια απόλαυση μιας και μπορεί κάποιος να πιάσει την παραμικρή λεπτομέρεια.

Το διπλό CD περιλαμβάνει, στο δεύτερο CD, ζωντανές ηχογραφήσεις του Gus με το σχήμα του από το 2018 στην Βουδαπέστη. Τώρα όποιος έχει δει τον μουσικό ζωντανά ξέρει τι μπορεί να περιμένει στις εφτά αυτές συνθέσεις. Το Quantum Leap θα κυκλοφορήσει επίσης και σε βινύλιο, χωρίς όμως της ζωντανές ηχογραφήσεις. Η μαεστρία που φέρει την υπογραφή του Gus κάνει το Quantum Leap ένα instrumental album αμιγώς μεταλλικό και ευχάριστο στην ακρόαση. Προσωπικά το απόλαυσα.

8,5/10
Μιχάλης Νταλάκος
mdalakosreports@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)