Humavoid

Το δεύτερο άλμπουμ των Humavoid με τίτλο “Lidless” είναι εδώ, γεμάτο χρώματα, ήχους και έντονα συναισθήματα! Ο κιθαρίστας Niko Kalliojärvi κατά βάση απάντησε στις ερωτήσεις μας, αναλύοντας τους στίχους και τον τρόπο σύνθεσης της μπάντας, ωστόσο έγινε και μια σύντομη προσθήκη και από την τραγουδίστρια του σχήματος, Suvimarja Halmetoja.

Καλησπέρα Niko. Επίτρεψε μου να σας καλωσορίσω στην ιστοσελίδα μας και να σας συγχαρώ για την κυκλοφορία του “Lidless” ! Είναι τόσο υπέροχο άλμπουμ. Ποια είναι τα σχόλια μέχρι τώρα;

Γεια σου Τζούλια, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Τα σχόλια είναι συναρπαστικά! Οι περισσότερες από τις κριτικές ήταν θετικές και χαρήκαμε πολύ όταν ο κόσμος άρχισε να μοιράζεται τη μουσική μας, και να δημοσιεύει το άλμπουμ με ενθουσιασμό.

Πείτε μας μερικές πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση και την ηχογράφηση του άλμπουμ. Κρίνοντας από τον χαρακτήρα του, πρέπει να περάσατε πού καλά στην όλη διαδικασία!

Περάσαμε πολύ καλά αν και είχαμε τις δυσκολίες μας. Θέλαμε να κάνουμε ένα διαφορετικό αλλά ομοιόμορφο άλμπουμ με πολλούς ήχους, αλλά να διατηρεί τη δική του ατμόσφαιρα. Μετά τη σύνθεση των τραγουδιών, αφήσαμε σκόπιμα χώρο για αυθόρμητες ιδέες και αυτοσχεδιασμούς, γιατί πιστεύουμε ότι δίνουν επιπλέον φρεσκάδα στο άλμπουμ και διατηρούν τη διαδικασία διασκεδαστική και συναρπαστική. Για παράδειγμα, τα σημεία του πιάνου γράφτηκαν στην προ-παραγωγή και χρησιμοποιήσαμε τμήματα από αυτά για να ολοκληρώσουμε μερικά τραγούδια. Δουλεύαμε σε μια απομακρυσμένη καμπίνα δίπλα σε μια λίμνη, παρατηρήσαμε μερικούς κύκνους να παλεύουν στον πάγο της λίμνης και προλάβαμε να τους τραβήξουμε με την κάμερα. Τμήματα αυτού χρησιμοποιήθηκαν ως δείγματα εδώ και εκεί στο άλμπουμ, αν και μάλλον δεν θα καταλάβετε τα σημεία χωρίς να τα γνωρίζετε. Μικρά πράγματα όπως αυτό έκαναν τη διαδικασία ενδιαφέρουσα. Επίσης, η συμμετοχή του Iiro Rantala στο “Aluminium Rain” ήταν καταπληκτική. Αισθανόμαστε ότι η καλή τύχη έπαιξε το ρόλο της μέχρι και στο εξώφυλλο, βρήκαμε τον καλλιτέχνη, Juhani Perälä, κατά λάθος μέσω του Instagram, και παρόλο που δεν είχε πολύ χρόνο εκείνη την περίοδο, εμπνεύστηκε από τη μουσική μας στο βαθμό που το εξώφυλλο έγινε σε διάστημα 1-2 εβδομάδων!

Ποια είναι τα θέματα των στίχων σας;

Αν και δεν υπάρχει ένα θέμα που θα μπορούσε να μεταφέρει ολόκληρο το άλμπουμ, υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στη νοοτροπία στην οποία γράφονται οι στίχοι. Μερικά θέματα είναι σενάρια βασισμένα στη ζωή μας, μέσω μεταφορών και μερικά είναι κραυγές απογοήτευσης. Υποθέτω λοιπόν ότι ασχολούμαστε με συναισθήματα που προκαλούνται από πράγματα που μας εμποδίζουν η μας ενοχλούν.

Πώς αντιλαμβάνεστε τη ζωή  “Lidless” (χωρίς καπάκι);

Βγείτε από τον αυτόματο πιλότο. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και να μην ξεγελιέστε ούτε από τον εαυτό σας.

Aggressive – Ρrogressive (Επιθετική – Προοδευτική). Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για εσάς;

Το aggressive- progressive ξεκίνησε ως ένα λογοπαίγνιο του passive – aggressive (παθητικού – επιθετικού), αλλά όταν το σκεφτήκαμε, άρχισε να έχει νόημα λαμβάνοντας υπόψη το είδος της μουσικής που κάνουμε. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε με στόχο να κάνει έντονη, heavy μουσική, εξερευνώντας το άγνωστο για να ικανοποιήσει την περίεργη πλευρά του μυαλού μας.

Στο πρώτο σας άλμπουμ δεν υπάρχουν σκληρά φωνητικά. Πώς αισθάνεσαι που τα συμπεριλάβατε τώρα;

Λοιπόν, το πρώτο άλμπουμ μοιάζει περισσότερο με demo, τραγούδια που γράφτηκαν πριν από την ύπαρξη του συγκροτήματος. Είχαμε πάντα στο μυαλό σκληρότερα πράγματα, αλλά αποφασίσαμε να βγάλουμε αυτά τα τραγούδια για να ξεκινήσουμε κάπως. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι σαν να επιστρέφουμε στο σπίτι μας μετά από ένα μακρύ ταξίδι.

Υπάρχει ένα διάστημα έξι χρόνων μεταξύ του ντεμπούτου άλμπουμ σας και του “Lidless” . Τι σας κράτησε πίσω;

Για να συνεχίσω την προηγούμενη απάντηση, η αρχή του συγκροτήματος έγινε ουσιαστικά την ημέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο μας άλμπουμ και παίξαμε την πρώτη μας συναυλία. Έτσι, όλα τα πράγματα που συμβαίνουν συνήθως πριν από την κυκλοφορία ενός συγκροτήματος, συνέβησαν μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ. Από εκεί, συνεχίσαμε να παίζουμε σε συναυλίες ενώ κυκλοφορήσαμε το “Glass” EP και μερικά singles, πριν βγει το “Lidless” .Έτσι, παρόλο που μπορεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ των άλμπουμ, μείναμε αρκετά απασχολημένοι. Κάτι ακόμα που χρειάστηκε χρόνο και δεν μπορεί να το δει ο ακροατής, ήταν το να βρούμε μια κατάλληλη εταιρία, για να κυκλοφορήσουμε το άλμπουμ με τη σωστή διανομή και προώθηση.

Τολμώ να πω ότι οι Humavoid είναι ένα πολύχρωμο συγκρότημα! Εκτός από τα εξώφυλλα σας, φαίνεται και στα μουσικά βίντεο που γυρίστηκαν για την προώθηση του άλμπουμ, εκπέμπουν μια περίεργη ατμόσφαιρα! Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τα γυρίσματα;

Σας ευχαριστώ! Τα βίντεο γυρίστηκαν από το συγκρότημα και μια μικρή ομάδα φίλων και συγγενών. Η Suvimarja έκανε την επεξεργασία μόνη της, έχει επεξεργαστεί όλα τα βίντεό μας από το “Coma Horizon” (2016). Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τον εαυτό μας οπτικά και να αισθανόμαστε καλύτερα, να καθορίσουμε την κατεύθυνση από εμάς πρώτα, πριν αφήσουμε κάποιον τρίτο να χειριστεί την παραγωγή των βίντεο. Όλο το “Aluminium Rain” και οι φωτογραφίες τις μπάντες, για το “Lidless” τραβήχτηκαν την ίδια μέρα, κάτι που ήταν έντονο!

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο και πιο χρήσιμο κομμάτι γνώσεων ή δεξιοτήτων που έχετε αποκτήσει από τις μουσικές σας σπουδές;

Πιθανώς τα μέσα μεταχείρισης νέων ιδεών. Προέρχομαι από τη thrash/death metal μουσική σχολή, οπότε η παραβίαση των κανόνων ήταν ο μόνος κανόνας που είχαμε! Μετά τις μουσικές σπουδές μου, εξακολουθώ να νιώθω σαν ένα παιδί που μόλις έπιασε την κιθάρα. Πλέον όμως ξέρω πώς να διαχειριστώ τις ιδέες μου και να συνεχίσω.

Suvimarja, διάβασα ότι έχετε δουλέψει στο θέατρο, παίζοντας μουσική. Πώς σας διαμόρφωσε αυτή η εμπειρία ως καλλιτέχνη; Πόσο διαφορετικό είναι από τη μουσική καριέρα που παρακολουθείτε τώρα;

Πρέπει να πω ότι το θέατρο μου έχει δώσει πολλά και εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στο πώς συνθέτω μουσική σήμερα. Η ικανότητα αυτοσχεδιασμού με βάση μια σκηνή ή μια εικόνα στο κεφάλι μου είναι σίγουρα ένα χρήσιμο εργαλείο. Το θέατρο με έκανε να αναπτύξω, την κατανόηση μου για την παραγωγή μουσικών βίντεο, πώς να κάνω τα πάντα να ρέουν άψογα και πώς να εμφανίζω το όραμα μου στο τελικό προϊόν. Χάρη στο θέατρο είμαι επίσης πιο πειραματική ως καλλιτέχνης στις μέρες μας. Στον κόσμο του θεάτρου, τα άτομα με τα οποία δουλεύω μπορεί να αλλάζουν κάθε έξι μήνες, σε σύγκριση με αυτό, μου αρέσει πολύ να δουλεύω με τους ίδιους ανθρώπους χρόνο με το χρόνο, συνηθίζοντας τους τρόπους τους και θέτοντας κοινούς μακροπρόθεσμους στόχους. –

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με τη Noble Demon;

Μιλήσαμε με κάποιες εταιρίες για την κυκλοφορία του άλμπουμ, αλλά δεν καταλήξαμε πουθενά. Λίγο καιρό μετά μέσω ενός κοινού γνωστού μάθαμε ότι υπάρχει αυτή η νέα εταιρία, που ιδρύθηκε και διευθύνεται από έμπειρους ανθρώπους από τη βιομηχανία. Αφού επικοινωνήσαμε μαζί τους συμφωνήσαμε και κλείσαμε!

Έχοντας μια νέα εταιρία στο πλευρό σας και μερικά νέα μέλη στο συγκρότημα, πού βλέπετε τους Humavoid σε πέντε ή δέκα χρόνια;

Με νέα μουσική που θα είναι πιο τρελή από ποτέ, ίσως μερικές παράξενες συνεργασίες και εμφανίσεις από το διάστημα, χαχα!

Έχετε σχέδια για το μέλλον;

Αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη για όλους μας, αλλά προσπαθούμε να κλείσουμε περιοδείες τον επόμενο χρόνο, αν ο κόσμος έχει ανακάμψει. Προς το παρόν μπαίνουμε σε λειτουργία σύνθεσης ξανά, για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας, τα τελευταία λόγια της συνέντευξης σας ανήκουν.

Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις! Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα, μοιραστείτε τη μουσική μας και ρίξτε μια ματιά στα πράγματα που έχουμε στο bandcamp μας!

Συνέντευξη: Τζούλια Τσαγκάρη
Μετάφραση: Σοφία Βαλεντίνη Καλαιτζίδη

Facebook
Instagram
Bandcamp
Ucm.one

Band Members
Suvimarja Halmetoja – Φωνητικά, Πλήκτρα
Niko Kalliojärvi – Κιθάρα, Φωνητικά
Mikki Rousi – Μπάσο
Heikki Malmberg – Τύμπανα

Discography
Faster Forward, 2014
Lidless, 2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

Vintersea

Delain

Ocean Of Grief