Into Eternity

Πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια από την τελευταία κυκλοφορία των Into Eternity. Η μπαντάρα από τον Καναδά, είχε κυκλοφορήσει ήδη πέντε albums (τα τρία από αυτά υπερ-δισκάρες) και έβλεπε τους κόπους της να ανταμείβονται με πολλές περιοδείες. Διάφορα γεγονότα όμως, σταμάτησαν την πορεία τους. Ευτυχώς για εμάς, το “The Sirens” τους επαναφέρει στο προσκήνιο. Η έκτη δουλειά τους είναι πάρα πολύ καλή. Προσωπικά, την περίμενα καλύτερη, αλλά αυτό δεν μου στερεί την ευκαιρία να δω τι έχει να μου πει ο Tim Roth, ιδρυτής και mastermind του συγκροτήματος.

Γεια σου Tim. Συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του τελευταίου σας album, οι οπαδοί των Into Eternity περιμέναν πολύ καιρό γι’ αυτό. Ξέρω ότι είναι κλισέ ερώτηση, αλλά πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Στην πραγματικότητα είναι μία ανακούφιση που επιτέλους κυκλοφόρησε το “The Sirens”. Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για το νέο album και οι οπαδοί θα έχουν νέα riffs και τραγούδια να ακούσουν. Υπάρχει μουσική και μελωδίες εδώ που όλοι οι metal οπαδοί θα μπορούν να απολαύσουν.

Ποια είναι η ανταπόκριση μέχρι τώρα;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τις κριτικές που έχουμε λάβει. Το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου δείχνει αρκετά θετικό, οπότε θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς. Ξέρω ότι κάναμε την καλύτερη δουλειά που θα μπορούσαμε, οπότε είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το δίσκο.

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου σε κάποιον που δεν την έχει ακούσει μέχρι τώρα;

Το progressive/melodic/death metal είναι ένας όρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εμάς. Είμαστε κατά βάθος μία heavy metal μπάντα, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές επιρροές που χρησιμοποιούμε. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε μία δυνατή μελωδία στα φωνητικά, ειδικότερα στα refrains, αλλά μας αρέσει και η ενέργεια του death metal. Τα blastbeats, το γρήγορο διπλό μπάσο και τα σκληρά φωνητικά είναι τα καλύτερα για να κάνουν τους παλμούς σου να εκτοξευθούν. Σαν Into Eternity είμαστε τυχεροί επειδή έχουμε περιοδεύσει με τους Hate Eternal και Dying Fetus, αλλά και με τους Edguy, Hammerfall, Nevermore, Megadeth, Opeth και Symphony X. Μας βάζει σε μία φοβερή θέση να περιοδεύουμε με τόσο διαφορετικές metalμπάντες.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Σαν οπαδός των Into Eternity, περίμενα κάτι καλύτερο. Μη με παρεξηγήσεις, το “The Sirens” είναι μία πάρα πολύ καλή κυκλοφορία. Αλλά δημιουργήσατε πολύ ψηλές προσδοκίες και μετά από μια μεγάλη απουσία σαν αυτή, ήλπιζα κάτι πιο μεγαλειώδες. Ήταν ένα δύσκολο να ολοκληρωθεί αυτό το album;

Ευχαριστώ για την ειλικρίνειά σου, αλλά λατρεύουμε αυτό το album και δεν αποθαρρυνόμαστε από προσωπικές απόψεις. Σε όλους αρέσει κάτι άλλο και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γράψουμε τα καλύτερα δυνατά τραγούδια και τα υπόλοιπα θα φανούν στο τέλος.

Είχατε μία δυνατή πορεία μερικά χρόνια πίσω. Πολλές περιοδείες, εξαιρετικές κυκλοφορίες, το όνομά σας μεγάλωνε όλο και πιο πολύ. Αλλά η γέννηση του παιδιού σου και η ένταξη του Stu Block στους Iced Earth έβαλαν φρένο στο ταξίδι σας. Γιατί σας πήρε τόσο καιρό να βγάλετε καινούρια δουλειά;

Υπήρχαν διάφοροι λόγοι, όπως γάμοι, θάνατοι, budgets ηχογραφήσεων, θέματα με δισκογραφικές εταιρείες και διαζύγια. Δεν υπήρχε βιασύνη να κυκλοφορήσουμε κάτι, οπότε πήραμε το χρόνο μας με αυτό. Η τέχνη δεν έχει χρονικό όριο και όταν ήμασταν έτοιμοι, προετοιμαστήκαμε για την κυκλοφορία. Το καλύτερο είναι να εστιάζουμε στα θετικά. Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να βγάζουμε albums.

Η Amanda έκανε φοβερή δουλειά στο “The Sirens”. Αν δεν κάνω λάθος, ξεκίνησε σαν live μουσικός, όταν ο Stu ακόμα ήταν στο συγκρότημα, πριν μείνει μόνιμα. Ήταν η πρώτη σου επιλογή γι’ αυτή τη θέση;

Υπήρχαν πολλοί φοβεροί τραγουδιστές που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους και πολλοί από αυτούς στην Ευρώπη. Η Amanda ήταν από αυτούς που ξεχώριζαν και είναι ωραίο που μένει μόλις οχτώ ώρες μακριά από την πόλη μας. Μας έστειλε αρχικά ένα video στο οποίο τραγουδούσε το Sandstorm και συνειδητοποιήσαμε αμέσως ότι θα ήταν άψογη για εμάς. Αρχικά περιοδεύσαμε μαζί της στην Αμερική και τον Καναδά για να δούμε αν θα της άρεσε να παίζει μαζί μας. Τελικά όλο αυτό αποδείχτηκε επιτυχημένο, οπότε ήρθε μόνιμα πριν έξι χρόνια.

Πόσο πίσω πάνε τα τραγούδια του “The Sirens”; Φυσικά, εκτός των “Sandstorm” και “Fukushima”. Υπάρχουν τραγούδια που δεν μπήκαν στο album;

Το Fukushimaήταν το πρώτο που γράψαμε και μετά ήρθε το Sandstorm. Τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν το 2013. Υπήρχαν άλλα riffsκαι τραγούδια που δεν μπήκαν στο album, αλλά με αυτά έχουμε ήδη μία καλή αρχή για το επόμενο.

Πόσο καιρό σας πήρε να το ολοκληρώσετε;

Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών, μεταξύ του 2011 και του 2015. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος που χρειαστήκαμε για ένα album και είμαστε περήφανοι που επιτέλους κυκλοφόρησε.

Βλέπω ότι κρατήσατε τα μέρη του RobSmileyDoherty στα “Sandstorm” και “Fukushima”. Είναι κάτι σαν φόρος τιμής στον εκλιπόντα φίλο σου και πρώην μέλος του συγκροτήματος;

Ευτυχώς ο Rob ηχογράφησε τα φωνητικά πριν από το θάνατό του το 2012, οπότε ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να παραμείνει σε αυτά τα κομμάτια. Προσθέσαμε λίγα ακόμα από τα deathφωνητικά του προς το τέλος του τραγουδιού, όπως ήθελε εξ’ αρχής. Έγραψα ένα ολόκληρο τραγούδι γι’ αυτόν, το The Scattering Of Ashes. Αυτός είναι ο πραγματικός φόρος τιμής προς αυτόν.

Ο Stu ηχογράφησε εκ νέου τα μέρη του ή κρατήσατε τα αρχικά;

Κρατήσαμε αυτά που είχε γράψει. Σε κάποια σημεία στο Sandstormτραγουδάμε μαζί εγώ, η Amanda και ο Stu. Είμαστε πολύ ευγνώμονες που έχουμε τα φωνητικά του στο “The Sirens”.

Υπάρχουν πολλοί καλεσμένοι στο album. Τι μπορείς να μας πεις γι’ αυτούς;

Αυτή είναι η πρώτη φορά που είχαμε καλεσμένους να συνεισφέρουν σε κυκλοφορία μας και συνολικά υπάρχουν οχτώ. Stu Block, Rob “Smiley” Doherty, Jasun Tipton, Cam Dixon, Jason Cullimore, Justin Bender, Glen Drover και Chuck Labossiere. Όλοι αυτοί οι κύριοι έδωσαν στο album κάτι παραπάνω για τους ακροατές. Ο Cam έκανε εξαιρετικά φωνητικά στο Nowhere Near. Ο Chuck μας έδωσε φοβερά death φωνητικά, ο Stu τραγούδησε αλλά έγραψε και τους πρώτους στίχους στο Nowhere Near, ο Jason έκανε μερικά υπέροχα συμφωνικά μέρη, ο Glen δύο τρομερά solos στο Fringes Of Psychosis, το ίδιο και ο Jasun στο This Frozen Hellενώ ο Justin έκανε solos σε όλο το δίσκο. Ήταν πραγματικά μια ομαδική δουλειά.

Τι μπορείς να μας πεις για το εξώφυλλο; Υποθέτω ότι έχει να κάνει με τον μύθο των Σειρήνων. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτού και των στίχων;

Στα τελευταία έξι albums και δύο singles έχουμε συνεργαστεί με τον ίδιο σχεδιαστή, τον Mattias Noren, ο οποίος ζει στη Σουηδία. Έκανε φοβερή δουλειά για μία ακόμα φορά. Σωστά υπέθεσες, το εξώφυλλο έχει να κάνει με αυτό το μύθο. Η ανατροπή είναι ότι προσπαθούν να αποπλανήσουν τον καπετάνιο του πλοίου, αλλά είναι γυναίκα (η Amanda), οπότε σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον. Η ιδέα ήταν του Mattias και τα πήγε άψογα.

Είσαι το μοναδικό σταθερό μέλος σε ένα ταξίδι είκοσι ετών. Ποιοι ήταν οι συνηθισμένοι λόγοι πίσω από τόσες αλλαγές στη σύνθεση; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσένα να βρίσκεις νέους συμπαίκτες κάθε φορά;

Υπάρχουν πάντα πολλοί διαφορετικοί λόγοι που οι μουσικοί αποχωρούν. Πάντα ήξερα ότι θα έμενα πιστός σε ένα συγκρότημα και θα επικεντρωνόμουν απόλυτα μόνο σε αυτό. Δεν έχει νόημα για εμένα να αλλάζω από τη μια μπάντα στην άλλη. Αυτή είναι η βασική μου διέξοδος για την δημιουργικότητα, οπότε για τόσα χρόνια συνέχιζα ακόμα και όταν οι άλλοι δεν μπορούσαν. Δεν είναι ποτέ εύκολο να βρίσκεις νέα άτομα, ειδικά για εμένα που είμαι από μία μικρή πόλη στον Καναδά. Ευτυχώς όμως κατάφερα να συνεργαστώ με μερικούς εξαιρετικούς τραγουδιστές και μουσικούς.

Ποιες ήταν οι προσδοκίες σου όταν ξεκίνησες το συγκρότημα; Τι περισσότερο θέλεις να πετύχεις;

Αυτό που ήθελα βασικά ήταν να έχω μία διέξοδο για όλα τα τραγούδια που έγραφα και να ξέρω ότι κανείς δεν θα μου έκοβε την δημιουργικότητά μου με τον οποιονδήποτε τρόπο. Αν θα μου ερχόταν στο μυαλό ένα ακουστικό κομμάτι, μία μπαλάντα, ένα death metal τραγούδι, ένα power metal riff ή ένα progressive μέρος, ήθελα να είμαι ελεύθερος να το γράψω. Στην αρχή θέλαμε να κατακτήσουμε τον κόσμο, αλλά αυτό τον καιρό απλά είμαστε χαρούμενοι που κυκλοφορούμε albums και περνάμε όμορφα κάνοντάς το.

Από το “Dead Or Dreaming” και μετά, βλέπουμε την ίδια φιγούρα στο logo του συγκροτήματος. Κάτι σαν μία αγγελική μορφή με ένα μισοφέγγαρο. Την βάλατε και στην επανακυκλοφορία του ντεμπούτου σας. Τι συμβολίζει;

Στο πρώτο μας album αρχικά είχαμε διαφορετικό logo, εξώφυλλο και ένα τραγούδι λιγότερο. Η DVS το επανακυκλοφόρησε με ένα δέκατο τραγούδι και τότε συναντήσαμε τον Mattias Noren. Αυτός επινόησε το σύμβολο και δημιούργησε ένα νέο εξώφυλλο και logo για εμάς. Η αρχική ιδέα του συμβόλου ήρθε όταν διάβασα το βιβλίο του David Ellefson στα μέσα των ‘90s. Είπε ότι οι Megadeth είχαν τον Vic Rattlehead, οι Iron Maiden τον Eddie, οπότε θέλαμε να βρούμε κάτι πέρα από το logo ώστε οι οπαδοί να αναγνωρίζουν τη μπάντα. Σκέψου ότι οι οπαδοί μας, μας στέλνουν φωτογραφίες από τατουάζ που έχουν κάνει με αυτό, το οποίο είναι εντελώς τρελό. Όλη η ιδέα εμπνεύστηκε από τους Megadeth, οπότε ήταν απίστευτο όταν περιοδεύσαμε σε αρένες μαζί τους το 2006. Τα όνειρα βγαίνουν πραγματικά!

Έχεις επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα; Τι γνωρίζεις για την τοπική metalσκηνή;

Δεν έχουμε περιοδεύσει ποτέ στη χώρα σας και είναι ένα από τα όνειρά μας να το καταφέρουμε κάποια μέρα. Θυμάμαι ότι πριν πολλά χρόνια είχαμε κλείσει κάποιες συναυλίες εκεί, αλλά τελικά ο διοργανωτής τις ακύρωσε (σ.σ: σιγά το πρωτότυπο…). Δεν γνωρίζω την τοπική σκηνή, αλλά ξέρω πόσο παθιασμένοι είναι οι οπαδοί και θα ήθελα πολύ να παίξω κάποια μέρα στην Ελλάδα. Έχω δει τοAliveInAthensτων Iced Earth, οπότε μπορώ να καταλάβω την αγάπη που έχετε για την metal μουσική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Into Eternity;

Αφού κυκλοφόρησε το album, να παίξουμε μερικά shows για τους οπαδούς. Θα είναι ωραίο να έχουμε μερικά καινούρια τραγούδια να μοιραστούμε μαζί τους. Θέλουμε να κάνουμε και ένα μουσικό video, αφού ήδη δημοσιεύσαμε ένα lyric video. Επίσης, θα συνεχίσουμε να προβάρουμε αφού θα γράψουμε το έβδομο album μας τον επόμενο χρόνο.

Tim, είναι πραγματικά φοβερό να βλέπω την επιστροφή σας. Προσωπικά, μου λείψατε πολύ σαν συγκρότημα. Θέλω να σε ευχαριστήσω για το χρόνο που αφιέρωσες απαντώντας στις ερωτήσεις μου. Κλείσε όπως θες εσύ.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη. Ευχαριστώ και όλους όσους μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Keep it metal!

Γιώργος Τερζάκης

http://www.intoeternity.net/
https://www.facebook.com/intoeternityweb
https://intoeternitysk.bandcamp.com/releases
https://www.youtube.com/user/IntoEternityTV

Band Members
Tim Roth – Κιθάρες, Φωνητικά
Amanda Kiernan – Φωνητικά
Troy Bleich – Μπάσο, Φωνητικά
Matt Cuthbertson – Κιθάρες
Bryan Newbury – Τύμπανα

Discography
Into Eternity, 1999
Dead Or Dreaming, 2001
Buried In Oblivion, 2004
The Scattering Of Ashes, 2006
The Incurable Tragedy, 2008
The Sirens, 2018

Σχετικές δημοσιεύσεις

Vintersea

Delain

Ocean Of Grief