Jag Panzer, Valor

Jag Panzer, Valor

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, Temple

Jag Panzer. Ένα σχήμα που έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Valor. Ένα από τα καλύτερα Ελληνικά σχήματα που επίσης εκτιμώ. Το να τα δω και τα δύο την ίδια μέρα ακουγόταν ιδανικό και όντως ήταν! Η ανακοίνωση του live με έχει προετοιμάσει ψυχολογικά για μεγάλες στιγμές, εξάλλου είχα αρκετά χρόνια να δω και τα δύο σχήματα ζωντανά.

Παρέα λοιπόν με άλλους αγνούς και τίμιους μεταλλάδες κατεβήκαμε στο Γκάζι και το μαγαζί που λέγεται Temple, το οποίο προσωπικά δεν θεωρώ και ότι καλύτερο για ζωντανές εμφανίσεις. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. 45 λεπτά πριν το άνοιγμα της πόρτας ο κόσμος ήταν ελάχιστος, παρόλα αυτά αυτό άλλαξε με το πέρασμα της ώρας και γενικά το live μάζεψε αρκετό κόσμο. Θα κάνω μια μικρή αναφορά και σε αυτό το θέμα αργότερα. Έπιασα εξώστη, άρχισα να κοροϊδεύω από απόσταση ασφαλείας τον Τσέλο και περίμενα στοργικά την έναρξη της συναυλίας. Μια μικρή αναφορά στο merchandise που μπορεί να μην υπήρχε σε πληθώρα αλλά ήταν καλό και από τα δύο σχήματα.

Στην ώρα τους λοιπόν βγήκαν οι Valor. Οι αθηναίοι μετράνε 15 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, κάτι παραπάνω ύπαρξης, και αυτό με κάνει να νοιώθω ελαφρώς μεγάλο σε ηλικία. Καλοπροβαρισμένοι, έντιμοι και δυνατοί ξεκίνησαν με τα “Into The Night” / “In Another Time” / “Flying Away”. Η μουσική των Valor είναι ένα πανέμορφο κράμα μελωδίας και δύναμης. Χωρίς να έχουν σύμμαχο τον ήχο (το ίδιο συνέβη και με τους Panzer) είχαν χρόνο να μας παρουσιάσουν κομμάτια από όλες τις δουλείες τους. Τα γηπεδικά, συχνά πυκνά, refrain τους ήταν ότι πρέπει για τον κόσμο να ζεσταθεί. Κόσμος που ήξερε καλά τα τραγούδια τους. Το set τους κύλισε νερό. Κράτησαν όμως ίσως το καλύτερο για το τέλος με μια έκπληξη για την οποία μας είχε προϊδεάσει την τελευταία στιγμή ο διοργανωτής και αγαπημένος Μανώλης Καραζέρης.

Κλείνοντας το σετ τους λοιπόν μας ρώτησαν αν θέλαμε ένα ακόμα τραγούδι. Υπήρχε περίπτωση να πούμε όχι; Κάνει την εμφάνιση του στην σκηνή ο Tyrant και όλοι μαζί λένε το “Master Of Disguise” από Titan Force. Το τι έγινε μάλλον δεν υπάρχει λόγος να το περιγράψω. Οι Valor ήταν ίσως το καλύτερο ορεκτικό για μια άκρως μεταλλική βραδιά.

Αλλαγή οργάνων και γρήγορο στήσιμο. 10:30 τα φώτα χαμηλώνουν. Οι Jag Panzer βγαίνουν στην σκηνή με το “Far Beyond All Fear” από το σχετικά πρόσφατο τους “The Deviant Chord” το οποίο τίμησαν με άλλες τρεις συνθέσεις μέσα από αυτό. Ο κόσμος αντιδρά θετικά στα νέα, πολύ καλά κομμάτια του σχήματος, αλλά έρχεται το αμέσως επόμενο “Chain Of Command” να βάλει φωτιά στο μαγαζί και τα πρώτα crowd surfing να λάβουν χώρα. Οι λίγοι αλλά φανατικοί οπαδοί αντιδρούν με μανία στο άκουσμα αυτού του τιτάνιου τραγουδιού και η συνέχεα είναι  ανάλογη στο εμβατηριακό “Achilles”.

Ο Tyrant έχει μάθει αρκετά Ελληνικά από την διαμονή του στην συμπρωτεύουσα και δεν διστάζει να τα μοιραστεί μαζί μας. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο συγκρότημα δείχνει ακόμα πιο νέος από την εμφάνιση του με τους Three Tremors πριν λίγους μήνες, μάλλον έτρωγε καλά εκεί πάνω. Όταν έχεις μια πλούσια δισκογραφική παρουσία είναι πάντα δύσκολο να βρεις μια καλή αναλογία σε κομμάτια από αυτούς. Πιστεύω όμως ότι οι Panzer τα πήγαν περίφημα σε αυτόν τον τομέα. Αρχής γενόμενης του ότι η περιοδεία είναι στα πλαίσια προώθησης του “The Deviant Chord” τα υπόλοιπα κομμάτια ήταν ανάλογα απλωμένα με την μερίδα του λέοντος βέβαια να πηγαίνει στο “Chain Of Command” (λογικότατο) χωρίς όμως να μένει κάποιος δίσκος εκτός.

Μπορεί ο Tyrant να μην ήταν στην καλύτερη του μέρα όμως ακόμα και κρυωμένος δεν άφησε τίποτα όρθιο. Ακούγοντας την ερμηνεία του στα “Black” / “Iron Eagle” ενώ στο καπάκι να σκάει το φοβερό “King At Any Price”, άλλο ένα κομμάτι που έκανε το μαγαζί να σειστεί, πραγματικά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο άνθρωπος έχει τέτοια φήμη.

Το set list κλείνει με το “Born Of The Flame” από τον τελευταίο δίσκο και πρέπει να περιμένουμε λιγάκι για το encore που δεν είναι άλλο από τα δυνατά “Warfare” και “Generally Hostile” οπού και φυσικά γίνεται ένας κακός χαμούλης. Εκεί κάπου ο Tyrant χαϊδεύει την καράφλα του Τσέλλου. Ο μύθος θέλει τον Τσέλλο να μην ξαναπλένεται ποτέ. Το σχήμα αποχωρεί είναι όμως τέτοια η αγάπη του κόσμου που είναι αδύνατο να μην τους βγάλει στην σκηνή για ένα δεύτερο encore με το “Symphony Of Terror” το οποίο και αποτελειώνει όσους είχαν μείνει όρθιοι.

Σεμνά και ταπεινά λοιπόν οι Jag Pazner απέδειξαν γιατί το US metal στα ντουζένια του ήταν ότι καλύτερο είχε να προσφέρει η μουσική μας, εξάλλου η εμφάνιση των Armored Saint μερικούς μήνες πριν το είχε κλείσει αυτό το θέμα. Οι μουσικοί κατέβηκαν από την σκηνή και μίλησαν με τον κόσμο, έβγαλαν φωτογραφίες, υπέγραψαν και αν μη τι άλλο έδειξαν το ότι απόλαυσαν την δουλειά τους όσο και εμείς εκείνο το βράδυ.

Ήταν λοιπόν λίγος ο κόσμος που ήρθε; Θα μπορούσα να πω ναι αλλά ξέρω ότι σχήματα όπως οι Panzer ποτέ δεν ήταν cool. Δεν είμαι ελιτιστής και πραγματικά θα ήθελα να τους δω να γεμίζουν στάδια όμως η μουσική τους δεν ήταν ποτέ γραμμένη για κάτι τέτοιο. Χωρίς φρου φρου, αρώματα και ειδικά εφέ είναι ένα σχήμα που ποτέ δεν χέστηκε στο τάλιρο από την μουσική του αλλά δεν σταμάτησε και ποτέ να μας την προσφέρει.

Όσοι ήταν εκείνο το βράδυ εκεί, εμείς οι λίγοι δηλαδή, περάσαμε τέλεια. Ζήσαμε αυτό που πρέπει να ζει ο κάθε άνθρωπος που πάει σε μια Metal συναυλία: δυνατές στιγμές που μένουν για χρόνια χαραγμένες στην μνήμη μας.

You know it’s over when the metal melts the ice…

Valor Setlist

Into the night

In Another Time

Flying Away

Uprising / Arrogant Fall

Whispering of Steel

The Answer’s Yonder

The Crown of Evermore

Follow Me

No Angel’s Face

In the Name of Valor

Master of Disguise

Jag Panzer Set list:

Far Beyond All fear

Chain Of Command

Achilles

Overlord

Licensed To Kill

Harder Than Steel

Black

Iron Eagle

King At Any Price

Fire Of Our Spirit

The Mission (1943)

Foggy Dew

The Scarlet Letter

Born Of The Flame

Warfare

Generally Hostile

Symphony Of Terror

Μιχάλης Νταλάκος

mdalakosreports@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Angra, Elegy, The Silent Rage

The Silent Rage, Dreamlord, Heavenblack, Subfire

Threshold, The Silent Wedding