Khaima – Owing To The Influence (Barhill)

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό δίσκο. Με έπιασε απροετοίμαστο, δεν ήξερα τι έρχεται πραγματικά. Οι Khaima είναι από τη Γερμανία και υπάρχουν από το 2013. Αυτό είναι το ντεμπούτο τους και κυκλοφορεί από την Barhill, μια μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική.

Δηλώνουν ότι παίζουν progressive alternative rock και δε θα διαφωνήσω. Το πρώτο που μου ήρθε όταν πάτησα την έναρξη είναι A Perfect Circle. Ο τραγουδιστής, Sven Hill, σίγουρα γουστάρει Maynard James Keenan με τα χίλια και αυτό δεν είναι καθόλου κακό γιατί έχει προσαρμόσει ωραία τις επιρροές του στη μπάντα. Ξεχώρισα τα Parasominaμε την ταξιδιάρικη εισαγωγή του και το Assimilationμε το α-λα Porcupine Tree κόψιμο κάπου στο 1:49.

Βάλτε λίγο από Deftones, Tool, Karnivool, Cave In και The Ocean στη συνταγή και έχουμε Khaima. Και αυτό είναι εντελώς τιμητικό γιατί οι παραπάνω είναι μπάντες με παιχταράδες και οι Khaima είναι παιχταράδες επίσης. Το εξώφυλλο μου θύμισε λίγο το Oceanic των Isis αλλά ίσως είμαι και λίγο προκατειλημμένος επειδή φλερτάρουν ηχητικά και με τους τελευταίους.

Η παραγωγή είναι αρκετά «αναλογική», με ένα ωραίο αίσθημα δωματίου, κάτι που λείπει από πολλές νέες μπάντες. Ωραία μπάσο, η μόνη ένστασή μου θα ήταν να προσέξουν τα κάποια jazz σημεία που έχουν και πως πέφτουν τύμπανα με μπάσο και κιθάρα μαζί γιατί δημιουργούν μια λασπώδη ατμόσφαιρα. Το mastering του δίσκου το επιμελήθηκε ο drummer των Cult Of Luna, Magnus Lindberg.

Εννιά τραγούδια, ένα εκ των οποίων περίπου instrumental, μας κάνουν το Owing To The Influence” και ο τίτλος εδώ είναι άκρως πετυχημένος. Όλες οι επιρροές μαζί, σωστά φιλτραρισμένες, τέσσερις ταλαντούχοι μουσικοί, έμπνευση και καλό παίξιμο. Ωστόσο, θα ήθελα να δω έναν πιο προσωπικό ήχο την επόμενη φορά ώστε να βάλουν και αυτοί τη δική τους σφραγίδα. Αλλά μέχρι τότε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι το απολαύσουμε.

9/10
Βασίλης Παπαγεωργακόπουλος
vasileios.papageorgakopoulos@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)