King Heavy – Guardian Demons (Cruz Del Sur Music)

Οι Candlemass πάντα θα έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ότι και να πούμε για το πόσο οι Σουηδοί έχουν επηρεάσει εκατοντάδες μπάντες, στο να προσπαθήσουν να αναπαράγουν αυτή τη γλυκιά μελαγχολία, που οι θεοί του doom είχαν πρωτοπαρουσιάσει στα Epicus Doomicus Metallicus” αλλά και στο αριστούργημα Nightfall”, είναι λίγο.  Η επιρροή των Σουηδών, καλά κρατεί μέχρι και το 2018 και έχει φτάσει μέχρι και την Χιλή. Οι King Heavy, είναι μια κλασσική κόπια των Candlemass και το Guardian Demons” είναι η δεύτερη επίσημη κυκλοφορία της μπάντας.

Έχοντας μια πολύ καλή φωνή στη σύνθεση τους, αυτή του Βέλγου Luther Veldmark (Hooded Priest, Witchsmeller Pursuivant) αλλά και ένα πολύ καλό τεχνικό επίπεδο, θα περίμενε κανείς, ότι οι King Heavy με το δεύτερο δίσκο τους έχουν όλα τα φόντα να παράγουν ένα δίσκο ο οποίος θα στιγμάτιζε τη σκηνή του doom metal για το 2018. Με 6 τραγούδια και συνολική διάρκεια 43 λεπτά, κάποιος καταλαβαίνει ότι η μπάντα ακολουθεί όλους τους κανόνες του doom metal.

Αλλά, δυστυχώς το Guardian Demons”, μόνο ως μια αδύναμη κυκλοφορία μπορεί να χαρακτηριστεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα τραγούδια του δίσκου, δεν είναι ότι δεν έχουν κάποιες καλές ιδέες, αλλά περισσότερο ότι δεν έχουν κάποια κατεύθυνση και κάποια δομή με την οποία θα σε καλέσουν να τα ακούσεις πάλι. Πολλές ιδέες, πολλά riff, ανέμπνευστες τις περισσότερες φορές μελωδίες, απλά απαρτίζουν έναν αχταρμά, ο οποίος μόνο ως progressive δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι ότι τα μικρότερα τραγούδια, όπως το Cult Of The Cloven Hoof” με τις Trouble στιγμές του, αλλά και το As In A Nightmare”, να έχουν περισσότερο νόημα. Το επικό δεκάλεπτο Come My Disciples”, για παράδειγμα θα μπορούσε να είχε χωριστεί σε 3 τραγούδια και να έβγαζε κάποιος μια άκρη σε αυτό. Ένα ακόμη αρνητικό για τους King Heavy, είναι η παντελής έλλειψη πρωτοτυπίας και για αυτό το λόγο τους χαρακτήρισα σαν μια κόπια των Candlemass.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί κάποιος να γράψει κάτι παραπάνω για το Guardian Demons”. Ο ήχος του δίσκου παραπέμπει κατευθείαν στο Nightfall” των Candlemass, αλλά δυστυχώς μόνο στον ήχο θυμίζει το αριστούργημα του doom metal. Το μεγάλο κρίμα, είναι ότι ακούει κανείς καθαρά το ταλέντο και την αγάπη που έχει η μπάντα για το είδος και γι’ αυτό που κάνει. Πιστεύω, ότι οι King Heavy θα βρουν στο μέλλον τα πατήματά τους και θα μπορέσουν να παράγουν κάτι αξιόλογο, αφού οι ωραίες στιγμές στο Guardian Demons” υπάρχουν. Προς το παρόν, θα συνιστούσα τη δεύτερη κυκλοφορία των Χιλιανών μόνο σε φανατικούς του doom metal.

5/10
Δημήτρης Σταύρος
dimitrisastavros@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)