Mentalist – A Journey Into The Unknown (Pride & Joy Music)

Option A

Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή την ζωή! Για παράδειγμα, η δεύτερη δουλειά των Mentalist ήρθε στα χέρια μου καθαρά από…σπόντα. Είδα το εξώφυλλο, είπα «ε, δουλειά του Marshall είναι, θα το ακούσω» και μπορώ να πω ότι δεν έκανα την λάθος επιλογή.

Το Γερμανοσουηδικό project διανύει τον τρίτο χρόνο ύπαρξής του και αυτή εδώ είναι η δεύτερη δουλειά του μετά το ντεμπούτο τους Freedom Of Speech. Βέβαια, τα μέλη του συγκροτήματος έχουν αρκετή εμπειρία στην σκηνή με πιο τρανταχτό όνομα φυσικά αυτό του drummer τους που δεν είναι άλλος από τον Thomen Stauch (ex-Blind Guardian). Οι ίδιοι αναφέρουν στις επιρροές τους σχήματα όπως οι Iron Maiden, Helloween αν και προσωπικά θα μπορούσα να τους κατατάξω στον ήχο που είχαν οι Gamma Ray στην περίοδο του Somewhere Out In Space. Εξάλλου, ο τραγουδιστής τους Rob Lundgren φέρνει πολύ προς τον Kai Hansen.

Με όλα αυτά είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι το σχήμα παίζει κλασικό ευρωπαϊκό power metal. Δεν θα έλεγα ότι αυτό που κάνουν είναι κάτι το πρωτότυπο ή μοναδικό αλλά το κάνουν τόσο καλά που προσωπικά ελάχιστα με ενδιαφέρει! Το άλμπουμ διαρκεί μια ώρα, το κρατάμε αυτό, και από την αρχή ξεχώρισα το καταιγιστικό A Journey Into The Unknown αλλά και το αμέσως επόμενο Modern Philosophy. Πολύ δυνατά επίσης τα “Soldier Without A War” και “Battle Dressed”.

Από την άλλη μπορώ να πω ότι η διάρκεια του άλμπουμ λειτουργεί εναντίον του. κάποιες συνθέσεις θα μπορούσαν να απουσιάζουν και να κάνουν το σύνολο πιο συμπαγές. Ενδιαφέρουσα η επιλογή του να διασκευάσουν το Manchild του Neneh Cherry όμως μάλλον λανθασμένη κίνηση μιας και προσωπικά το rap-άρισμα ποτέ δεν μου καθόταν καλά. Το Journey…” στα αυτιά μου ηχεί ως μια καλή επιλογή για τον οπαδό αυτού του κλασικού ήχου που ελάχιστα σχήματα πλέον τείνουν να ενστερνιστούν μιας και δεν είναι στην μόδα. Το άκουσα ευχάριστα και το προτείνω ανεπιφύλακτα.

7/10
Μιχάλης Νταλάκος
mdalakosreports@gmail.com

Option B
 

Οι Mentalist είναι ένα πολυεθνικό project. Αποτελείται από τους Thomen Stauch (ex-Blind Guardian, ex-Savage Circus) στα τύμπανα, Kai Stringer (Starchild, ex-Broken Grace) και Peter Moog στις κιθάρες, Florian Hertel (ex-Dawn After Death, ex-Dreadful Prophecy) στο μπάσο και τον youtuber Rob Lundgren (ex-Powerdrive) στα φωνητικά και επιστρέφει ένα μόλις χρόνο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, Freedom Of Speech, με την δεύτερη τους δουλειά ονόματι A Journey Into The Unknown.

Η εταιρεία στο Δελτίο Τύπου αναφέρει ότι μουσικά κινούνται στον ήχο των Iron Maiden, Helloween και Blind Guardian, το οποίο κατ’ εμέ ισχύει, αλλά…. Πιο πολύ μπορώ να πω ότι έχει αρπάξει επιρροές από Savage Circus (θα ακούσετε εκνευριστικά ίδιο vibe του Evil Eye με το Evil Eyes” – δηλαδή μέχρι και στον τίτλο ίδιο; Ήμαρτον!) και κάτι λιγότερο από Blind Guardian.

Λογικό θα μου πείτε για τους τελευταίους αφού ήταν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ζωής του Thomen αλλά ρε μεγάλε νισάφι! Έχουν περάσει και δεκαέξι χρόνια. Θέλει να γίνει το βήμα μπρος. Θα μου πείτε Savage Circus και Blind Guardian ένα και το αυτό. Οπότε εδώ είναι που χάνει το όλο πράγμα. Εγώ δεν βρήκα κάτι το ενδιαφέρον, περισσότερο πληκτικό ήταν το άλμπουμ σε σημείο που απλά βαρέθηκα. Δεν μου προσέφερε κάτι το εξαιρετικό ώστε να μου εξάψει την προσήλωση σε αυτό.

Στο δίσκο θα βρείτε επίσης την συμμετοχή του Oliver Palotai των Kamelot στα πλήκτρα, του Mike LePond των Symphony X παίζοντας μπάσο σε όλα τα κομμάτια του δίσκου αλλά και του Henning Basse (ex-Metalium, ex-Firewind), ο οποίος κάνει ένα ντουέτο με τον Lundgren στο Live Forever αλλά έχει αναλάβει και όλα τα δεύτερα φωνητικά σε αυτόν.

Τέλος, στο A Journey Into The Unknown μπορεί να θαυμάσει κανείς το εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο Andreas Marschall (Blind Guardian, Running Wild) και περιλαμβάνει την mascot της μπάντας, τον Mentalist. Ίσως σε άλλους φίλους του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος να αποτελέσει εξέχων παράδειγμα ο εν λόγω δίσκος. Εγώ όμως τον αφήνω στην άκρη.

5/10
Νίκος Σιγλίδης
nicklasinferno@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)