Mercury Circle – The Dawn Of Vitriol [EP] (Noble Demon)

Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, έχει λίγο πολύ την κληρονομιά όσον αφορά τις rock και metal μπάντες, με τις πιο αξιοσημείωτες τους HIM, Apocalyptica, και φυσικά, The Hanoi Rocks. Φαντάζομαι πρέπει να υπάρχει κάτι στον αέρα ή στο νερό που προκαλεί την δημιουργία τόσο εμβληματικής μουσικής.

Οι Mercury Circle λοιπόν, το πνευματικό παιδί του Jaani Peuhu, αποκαλούν επίσης σπίτι τους το Ελσίνκι, οπότε πρέπει όντως να υπάρχει κάτι που προκαλεί τόση μουσική έμπνευση. Ενώ βρίσκεται σε διάλειμμα από την πρωινή του δουλειά σαν τραγουδιστής των Iconcrash καθώς επίσης παίζοντας με τους Swallow The Sun, ο Peuhu δούλευε σκληρά σε ένα νέο project, το οποίο ονόμασε Mercury Circle.

Προσέλαβε τον σύντροφο drummer μαέστρο Juuso Raatikainen των Swallow The Sun (αν και είδα ότι ανακοινώθηκε ο Jaska Raatikainen των Children Of Bodom στα τύμπανα, δεν ξέρω, τέλος πάντων) και τους συντροφεύουν στις μουσικές τους περιπέτειες οι Jussi Hamalainen των Hanging Garden στις κιθάρες, synths και δεύτερα φωνητικά, Juppe Sutela των To/Die/For στις κιθάρες επίσης και τέλος ο Andre Kiiski των Sleep Of Monsters στο μπάσο. Το The Dawn Of Vitriol είναι ένα ντεμπούτο EP πέντε κομματιών και είναι η πρώτη γεύση για το τι θα έρθει.

Μια κλεφτή ματιά πίσω από την κουρτίνα, που προδίδει την κυκλοφορία ενός ολόκληρου δίσκου που αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά. Αυτοαποκαλούμενοι “new doom”, συνδυάζουν μετά-αποκαλυπτικά ηχητικά πλέγματα με συντριπτικές κιθάρες και μπάσο, για να σχηματίσουν κάτι αρκετά άγνωστο στο σημερινό μουσικό τοπίο. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ένα soundtrack τριάντα πέντε λεπτών, στοιβαγμένο στο ατμοσφαιρικό σκοτάδι, το οποίο ανά σημεία απομακρύνεται από το metal όπως και θα ακούσετε, ενώ σε άλλα, είναι σκοτεινό και μαγευτικό. Είναι ένα μείγμα χαμηλών και ψιλών τόνων, που φτιάχνουν κάτι εξαιρετικά πλούσιο και μοναδικά ενδιαφέρον, που οι επαναλαμβανόμενες ακροάσεις είναι ο μόνος τρόπος για να εκτιμήσετε πραγματικά το τι συμβαίνει.

Κομμάτια όπως το Black Flags μας ταξιδεύουν σε μια πιο οργανική, νέα εποχή σκοτεινού goth electronica, που δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν καθόλου «άκυρα» σε μια ταινία Blade Runner. Είναι σκοτεινό, κάπως καταθλιπτικό, και πραγματικά φέρνει μια αίσθηση μελαγχολίας. Άλλα όπως το εισαγωγικό Oil Of Vitriol και το New Dawn δημιουργούν σκέψεις για ένα ψυχρό μέλλον γεμάτο απώλεια, πόνο και λαχτάρα για κάτι περισσότερο. Το The Last Fall είναι το σκοτεινότερο όλων στο EP και προσωπικά αγαπημένο και εδώ είναι που η επιρροή που βγάζουν τα δύο μέλη των Swallow The Sun στο εν λόγω σχήμα είναι φανερή όσο δεν πάει.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο ντεμπούτο, ομολογουμένως οι έμπειροι μουσικοί προσφέρουν κάτι ώριμο και καλομελετημένο. Αυτό είναι που με κάνει να θέλω περισσότερο και να μετράω τους μήνες μέχρι την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου. Αν όλα πάνε βάση σχεδίου, θα βγει ακριβώς στην ώρα για τις σκοτεινές νύχτες και τους ψυχρότερους μήνες, και ποιος θα μπορούσε να βρει καλύτερο soundtrack για να βγάλει τον χειμώνα απ’ αυτό που ενδεχομένως μπορούν να ξαμολήσουν οι Mercury Circle πάνω μας.

9/10
Γιάννης Σεβίλογλου

giannisseviloglou@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)