Neperia – Drawing New Worlds (New Dream)

Το ότι η Ελλάδα έχει ανέβει στο heavy metal, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κάνεις. Κάποτε μιλούσαμε μόνο για ακραίο metalκαι για ονόματα σαν τους Rotting Christ ή τους SepticFlesh οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν παραγωγές τις οποίες θα ζήλευαν μπάντες από το εξωτερικό. Σιγά σιγά, τα πράγματα άλλαξαν και πλέον έχουμε αξιόλογες κυκλοφορίες από μπάντες σε όλο το φάσμα του metal. Να μιλήσουμε για τους Poem, τους Major Denial, τους Danger Angelτους Enemy Of Reality;

Και μιας και πιάσαμε τα συμφωνικά metal, οι Neperia είναι ακριβώς ο ορισμός τους είδους. Ακόμη καλύτερα ο σύνδεσμος των Enemy Of Reality με τους Neperia, είναι ο πληκτράς Λεωνίδας Διαμαντόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στον τελευταίο πολύ καλό δίσκο των Αθηναίων,Arakhne. Εδώ ο ταλαντούχος πιανίστας, έρχεται να μας κάνει την δική του προσωπική πρόταση, μαζί με τον κιθαρίστα Γιώργο Τζαχρήστα. Οι δυο τους είναι υπεύθυνοι για μουσική και στίχους στο ντεμπούτο των Neperia με τίτλο  “Drawing New Worlds”.

Οι Neperia μένουν στην επαρχία και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα και προσπαθούν να κάνουν μια αρκετά μεγαλεπήβολη παραγωγή για τα δεδομένα τους. Φυσικά και η παραγωγή δεν είναι το Α και το Ω σε μια κυκλοφορία, αλλά αν οι καλές συνθέσεις συνοδεύονται από καλή παραγωγή, τότε έχεις σίγουρα μια κυκλοφορία που κερδίζει. Αν οι καλές συνθέσεις συνοδεύονται από μια μέτρια παραγωγή, τότε και πάλι ίσως οι συνθέσεις να επιβιώσουν. Αν όμως έχεις μέτρια τραγούδια με μια πολύ κακή παραγωγή, τότε τα πράγματα είναι αρκετά άσχημα.

Συνήθως δεν αναλώνομαι τόσο πολύ στο θέμα παραγωγής και μίξης των δίσκων, αλλά εδώ πραγματικά είναι μεγάλο κρίμα, αφού η πολύ κακή μίξη και η παραγωγή, μας κάνει να χάνουμε όλο το νόημα του “Drawing NewWorlds”. Συγνώμη, αλλά τα πάντα ακούγονται μπουκωμένα, ειδικά όταν τα ορχηστρικά σημεία παίρνουν τον πρώτο ρόλο. Η πολύ καλή φωνή της Μαρίας Τσιρώνη θάβεται σε όλες τις περιπτώσεις, οι κιθάρες των Τζαχρήστα και Σκεπαστού πότε ακούγονται και πότε όχι, τα τύμπανα ακούγονται εξόχως ψεύτικα… πραγματικά, μόνο ως demoθα μπορούσα να χαρακτηρίσω την προσπάθεια και όχι σαν ντεμπούτο δίσκο.

Αλλά, ας αφήσουμε κατά μέρος την παραγωγή και ειδικά την μίξη και ας πιάσουμε τις συνθέσεις. Το “Drawing New Worlds” το μόνο που δεν κάνει είναι να ψάξει για κάτι καινούργιο. Ως συνθέσεις, τα τραγούδια είναι καθαρά επηρεασμένα από Nightwish και Epica, χωρίς να έχουν κάτι φρέσκο να προσφέρουν. Οι μελωδίες φυσικά υπάρχουν, αλλά είναι αρκετά δυσδιάκριτες λόγω ήχου και μάλλον καθόλου ενδιαφέρουσες. Τα growls του Τζαχρήστα προσπαθούν να προσδώσουν ένα death metal feeling, αλλά δυστυχώς είναι το μοναδικό στοιχείο death metal που υπάρχει μέσα στο δίσκο. Θα προτιμούσα τα growlsνα συνοδεύονται από καθαρά death metal riffs από το να υπάρχει η ακατάσχετη μανία επίδειξης των ορχηστρικών. Επίσης τα κομμάτια είναι πάρα πολύ τεχνικά και αρκετά κουραστικά από ένα σημείο και μετά. Για παράδειγμα το “Fragile Madness”, είναι ένα τέτοιο τραγούδι, στο οποίο η τεχνική καταπόνηση των οργάνων, δεν αφήνουν τις μελωδίες να αναπνεύσουν.

Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια θετικά σημεία στο “Drawing New Worlds”. Υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα μέρη και riff, όπως στο “Cosmic Balance”, κάποιες μελωδίες και η καταπληκτική φωνή της Μαρίας, η οποία όμως χάνεται μοιραία. Δεν θέλω να αποθαρρύνω την μπάντα, αλλά μάλλον τα παιδιά πρέπει να φτιάξουν τον ήχο τους όταν έχουν τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια και σύνθετες ενορχηστρώσεις. Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον για τους Neperia αφού το ταλέντο υπάρχει και φαίνεται.

4/10
Δημήτρης Σταύρος
dimitrisastavros@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)