Nervosa – Perpetual Chaos (Napalm)

Η βραζιλιάνικη thrash metal μπάντα Nervosa ήταν ανέκαθεν μια αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Από το 2010, η κιθαρίστρια Prika Amaral που ίδρυσε το συγκρότημα, φρόντιζε σε κάθε αλλαγή (και αυτές ήταν πολλές όλα αυτά τα χρόνια) το καινούργιο μέλος να είναι πάλι γυναίκα. Εκτός από την Amaral, το άλλο μέλος με τη μεγαλύτερη παρουσία στη μπάντα ήταν η τραγουδίστρια και μπασίστρια Fernanda Lira και μαζί ηχογράφησαν τα τρία πρώτα albums, “Victim Of Yourself”, “Agony” και “Downfall Of Mankind”.

Πέρσι όμως έγινε η μεγαλύτερη ανακατάταξη, αφού η Amaral έμεινε μόνη της και αναγκάστηκε να φέρει εντελώς νέα πρόσωπα. Την Ιταλίδα Mia Wallace στο μπάσο, την Ισπανίδα Diva Satanica στα φωνητικά και τη δική μας Ελένη Νότα (ex-Mask Of Prospero, ex-Lightfold) στα τύμπανα και με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το νέο δίσκο Perpetual Chaos”.

Θα περίμενε κανείς ότι με τόσο αλλαγμένη σύνθεση ο καινούργιος δίσκος θα ήταν πιο μουδιασμένος, αφού ίσως τα καινούργια μέλη δεν είχαν είχαν αρκετό χρόνο ώστε να δεθούν μεταξύ τους. Και όμως αυτό δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο, καθώς ακούγοντας το Perpetual Chaos” νιώθεις ότι τα κορίτσια είναι μαζί από χρόνια. Κάθε μία ακούγεται εξαιρετική, όλες μαζί ακούγονται δεμένες, ενώ ο δίσκος δείχνει να μην αποκλίνει καθόλου και από τον κλασικό ήχο των Nervosa αλλά και από την προηγούμενη κυκλοφορία τους. Σε αυτό το τελευταίο ευθύνεται και ο Martin Furia, ο οποίος ανέλαβε και πάλι την παραγωγή, την ηχογράφηση και το μιξάρισμα.

Το Venomous”, με το οποίο ξεκινάει το album, είναι το τέλειο εναρκτήριο κομμάτι. Πρώτον, γιατί είναι μια καταιγιστική thrash σύνθεση που βάζει γρήγορα τον ακροατή στο κόλπο και δεν αφήνει αμφιβολίες ως προς το τι πρόκειται να ακούσει στη συνέχεια, και δεύτερον γιατί αποτελεί ένα είδους γνωριμίας με την καινούργια σύνθεση της μπάντας. Η Amaral στην κιθάρα και η Wallace στο μπάσο είναι πραγματικά δαιμονισμένες, ενώ η Νότα καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της, αφού τα τύμπανα της είναι πραγματικά καθηλωτικά. Δεν έχει σημασία αν τα κομμάτια είναι γρήγορα ή πιο αργά, αφού το παίξιμο τους είναι τόσο διαολεμένο που στον ακροατή δεν κάνει καμία διαφορά, αφού αυτός συνεχίζει να χτυπιέται χωρίς παύση.

Έχουμε, για παράδειγμα, κομμάτια όπως το προαναφερθέν, το Guided by Evil” (με την υπέροχη αργή και σκοτεινή εισαγωγή), το People Of The Abyss”, και το Time To Fight” που βαδίζουν σε πιο παραδοσιακά thrash μονοπάτια με γρήγορες ταχύτητες και βομβαρδίζουν τον ακροατή αδιάκοπα και ανελέητα. Από την άλλη, έχουμε τραγούδια όπως τα Perpetual Chaos”, Kings Of Damnation” και Blood Eagle” που κινούνται σε πιο mid-tempo ταχύτητες, διατηρώντας όμως αμείωτη την ένταση, ενώ είναι εμποτισμένα και με μια ωραία death αισθητική.

Τέλος, να πούμε ότι στο δίσκο τραγουδάνε σε δυο κομμάτια οι Schmier (Destruction) και Eric A.K. (Flotsam And Jetsam). Ο πρώτος στο Genocidal Command” και ο δεύτερος στο Rebel Soul”. Και αναφέρομαι σε αυτά τα δύο, καθώς η ατμόσφαιρα τους είναι κάπως διαφορετική σε σχέση με τα υπόλοιπα κομμάτια. Το πρώτο είναι μια κάπως λιγότερο βαριά σύνθεση (πάντα σε σχέση με τα άλλα τραγούδια του δίσκου), η οποία είναι και πιο «χορευτική» (αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι), ενώ στο δεύτερο υπάρχει μια χροια που γέρνει ελαφρά προς το power metal.

Όπως προανέφερα, το Perpetual Chaos” είναι ένα φοβερά δυνατό και συμπαγές album που χαρακτηρίζει το υψηλό επίπεδο των μελών του, καθώς και το δέσιμο που αυτά έχουν μεταξύ τους. Μην περιμένετε βέβαια μεγάλες εναλλαγές ανάμεσα στα κομμάτια, καθώς αυτά έχουν ένα γενικό μοτίβο που ακολουθούν αλλά αυτό δεν το καθιστά ένα album που δεν θα το χαρούν οι οπαδοί του thrash metal. Τσεκάρετε άφοβα.

7,5/10
Μίνως Ντοκόπουλος
figolfin@yahoo.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)