Nightrage – Demo 2000 [Re-Issue] (Despotz)

Νομίζω ότι το ποιος είναι και το τι έχει επιτύχει ο Μάριος Ηλιόπουλος, δε θέλει και ιδιαίτερες συστάσεις. Ο άνθρωπος φέρει περήφανα την ελληνική σημαία στο μελωδικό death metal από το 1990, αρχικά με τους Exhumation και κατόπιν με τους Nightrage. Οπότε μόνο σεβασμός για αυτόν, τόσο για την επιμονή του, τις θυσίες του όσο και για την προσκόλληση του στο όραμά του.

Το 1999 και αφού οι Exhumation είχαν στην ουσία διαλυθεί, ο Μάριος έβαλε μπροστά τους Nightrage με τη βοήθεια του Gus G. (τι εννοείτε ποιου;). Εδώ έχουμε την επανακυκλοφορία του demo τους, το οποίο λίγο αργότερα έμελλε να τους εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο με τη Century Media και την κυκλοφορία του πρώτου τους album, το έπος Sweet Vengeance.

Με πολύ όμορφο νέο artwork, εδώ έχουμε τα περισσότερα από τα κομμάτια που εμφανίζονται στο Sweet Vengeance σε πρώιμη μορφή και με τον Gus στα φωνητικά. Η αλήθεια είναι πως έχω πάντα μια περιέργεια να ακούω τις αρχικές εκδοχές των κομματιών, οπότε ευχαριστήθηκα και με το παραπάνω το Demo 2000”.

Τι να γράψω τώρα για κομμάτια όπως τα “Macabre Apparition”, “Ethereal Veils And Shrouds”, “At The Ends Of The Earth”, “Hero In A World Of Demons” και τόσα άλλα; Όσοι τα αγαπήσατε από το Sweet Vengeance όπως και εγώ (με κάποιους τίτλους αλλαγμένους φυσικά), θα βρείτε τις demo ηχογραφήσεις σίγουρα συγκινητικές και σε αρκετά σημεία διαφορετικές από τις τελική μορφή τους. Εδώ έπεισαν ολόκληρο Fredrik Nordstrom (άντε πάλι ποιον…).

Έκπληξη επίσης και το Frozen Halflight Atmosphere, το οποίο αργότερα το συναντήσαμε απλά ως Frozen στο Descent Into Chaos. Ο Gus τα καταφέρνει αρκετά καλά ομολογουμένως με τα extreme φωνητικά. Εντάξει, Tomas Lindberg δεν είναι αλλά μικρή σημασία έχει. Τα προγραμματισμένα τύμπανα ενδεχομένως να κουράσουν λίγο, παρόλα αυτά μη ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντα για demo και είκοσι χρόνια πριν.

Το Demo 2000” είναι μια απαραίτητη προσθήκη στη συλλογή των οπαδών των Nightrage και του μελωδικού death metal γενικότερα. Έχει λίγο πιο οπαδικό και συναισθηματικό νόημα η κυκλοφορία του αλλά δε παύει να είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι από πού ξεκίνησε αυτό το σπουδαίο συγκρότημα. In Marios We Trust!

7/10
Βασιλης Μπατίλας
vasilis_vd@hotmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)