Nordjevel – Gnavhòl (Indie Recordings)

Οι Nordjevel είναι ένα black metal συγκρότημα από τη Νορβηγία και ξεκίνησε τη πορεία του, το 2015. Οι Νορβηγοί black metallers λοιπόν, κυκλοφορούν τον τρίτο ολοκληρωμένο τους δίσκο, με τίτλο Gnavhòl”, ενώ πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους αποτέλεσε το EP “Fenriir”. Οι Nordjevel έχουν κάνει αρκετό θόρυβο στην black metal σκηνή και σε αυτή την δουλειά, εξελίσσονται οδηγημένοι από τον πόλεμο, την καταστροφή και από κολασμένες εσωτερικές πεποιθήσεις που κάνουν το Gnavhòlακόμα πιο σκοτεινό, ακόμα πιο ατμοσφαιρικό. Δημιουργός του σχήματος, είναι ο Doedsadmiral (σ.σ.: φωνητικά), με την μπάντα να συμπληρώνεται από τους Dezepticunt (μπάσο), Dominator (τύμπανα; exDark Funeral) και Destructhor (κιθάρες), οι οποίοι συνθέτουν ένα πολύ δυνατό σύνολο.

Ο δίσκος αποτελείται από εννέα ολέθριες συνθέσεις, ανελέητο σφυροκόπημα στα τύμπανα από τον Dominator και ασταμάτητο blast beat, όπως το περίμενα δηλαδή. Αιχμηρές και επιβλητικές κιθάρες  που τεμαχίζουν τις σκέψεις σου και μια αποκρουστική φωνή που σε παραπέμπει αμέσως, που αλλού; Στη Κόλαση.

Το Gnavhòlμας καλωσορίζει με το I Djevelens Skygge, με τους στίχους να είναι στα νορβηγικά. Ο τίτλος στα ελληνικά μεταφράζεται ως «στη σκιά του Διαβόλου». Όσο για το περιεχόμενο του κομματιού… τρομακτικό. Δεύτερο στη σειρά έρχεται το Of Rats And Men. Το ίδιο εντυπωσιακό ξεκίνημα κι εδώ, όμως με τη πάροδο των λεπτών, κάπως «κρεμάει» σε απόδοση. Επόμενο κομμάτι είναι το Satans Manifest. Τα λέει όλα ο τίτλος. Τέταρτο θέμα είναι το Within The Eyes. Εξαιρετικά και εντελώς παρανοϊκά riffs και με death metal επιρροές. Ο Dominator συνεχίζει εντωμεταξύ να πολτοποιεί τον εγκέφαλό μας, ακατάπαυστα.

Στη συνέχεια έχουμε το ομώνυμο Gnavhòl. Αργό τέμπο στην εισαγωγή, με κάποια μουγκρητά τύπου Attila Csihar (Mayhem). Γενικά κρατά σε όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, αυτό το ύφος στα φωνητικά. Επίσης μπορώ να πω, πως κάποια riffs μου θύμισαν και λίγο το Daemon των Mayhem. Το κομμάτι βαδίζει αργά και πολύ ατμοσφαιρικά. Στο νούμερο έξι βρίσκεται το Antichrist Flesh. Καταιγιστικό, επιβλητικό και με έντονη δόση εξαιρετικού death metal.

Τα υπόλοιπα τρία μέχρι το τέλος του δίσκου είναι το Spores Of Gnosis, εξίσου καλό και με ένα ιδιαίτερο και παραμορφωμένο riff που σίγουρα θα σας κάνει εντύπωση, τοGnawing The Bones απλά τυφώνας ενώ το τέλος έρχεται με το  Endritual, όπου εδώ νομίζω θέλουν να μας ηρεμήσουν και να μας ταξιδέψουν μετά την καταιγίδα. Σε κάποιες εκδόσεις, σαν bonus track υπάρχει και το Twisted Psychosis.

Μια αρκετά καλή δουλειά συνολικά από τους Nordjevel και νομίζω ότι όσοι την αποκτήσετε δεν θα το μετανιώσετε. Αυτό το διαβολεμένο άλμπουμ είναι πραγματικά καταιγιστικό.

7/10
Ανδρέας Ζώρας
adreas-z@hotmail.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)