Royal Hunt

Οι Royal Hunt, ένα από τα μεγαλύτερα melodic progressive metal ονόματα στον χώρο, κυκλοφόρησαν έναν χρόνο πριν το εξαιρετικό Dystopia. Εκτός όμως από το νέο τους άλμπουμ, αποφάσισαν πριν λίγους μήνες να επανακυκλοφορήσουν ένα από τα καλύτερα έργα τους, το Paper Blood, αλλά πρόσφατα και το ντεμπούτο τους “Land Of Broken Hearts”. Μιλήσαμε με τον André Andersen για τις παραπάνω κυκλοφορίες, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας.

Γεια σου André! Αρχικά πολλά συγχαρητήρια και για τις δύο κυκλοφορίες σας, ας ξεκινήσουμε όμως με το Dystopia. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από το Dystopia Part 1”. Μπορούμε να περιμένουμε ένα “Part 2”;

Εννοείται. Δουλεύουμε ήδη πάνω σε αυτό. Τελειώσαμε τη σύνθεση των τραγουδιών, την ανταλλαγή αρχείων, τις συζητήσεις, και όλα τα συναφή. Είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη των ηχογραφήσεων. Είναι δύσκολο να έχω μια εκτίμηση για το πότε θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ, αλλά νομίζω οι ηχογραφήσεις θα ξεκινήσουν περίπου σε έναν μήνα. Το άλμπουμ ίσως κυκλοφορήσει πιο αργά την άνοιξη τον επόμενο χρόνο ίσως. Ίσως σε μισό χρόνο δηλαδή, μπορεί κάτι παραπάνω.

Το Dystopia Part 1” ήταν ένα concept album, όπως θα είναι και το δεύτερο μέρος του. Στο “Part 2” θα έχετε guest μουσικούς, όπως κάνατε και στο “Part 1”;

Σίγουρα ναι! Θα υπάρξουν περισσότεροι χαρακτήρες στο δεύτερο μέρος, άρα σίγουρα θα υπάρξουν περισσότεροι καλλιτέχνες. Θα υπάρχουν καλλιτέχνες από το προηγούμενο μέρος, όπως ο  D.C. Cooper που παίζει τον βασικό χαρακτήρα. Το ποιοι θα είναι, εξαρτάται από την δομή του όλου πράγματος. Ίσως επανεμφανιστούν και κάποιοι άλλοι μουσικοί. Πιστεύω δυο ή ίσως και τρείς καινούργιοι καλλιτέχνες.

Για τη μίξη και το mastering θα ακολουθήσετε την ίδια συνταγή που ακολουθήσατε στο “Part 1”;

Ναι θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο. Δεν γίνεται να κάνουμε τα άλμπουμ να ακούγονται ακριβώς το ίδιο, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε. Κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να κάνουμε κάποιο remaster άμα βάλουμε και τα δυο μέρη μαζί σε ένα πακέτο. Ήδη κάποιοι θαυμαστές ρωτάνε για αυτό, παρότι είναι αρκετά νωρίς ακόμα. Θα μπορούσε να είναι ωραίο, αλλά ας κυκλοφορήσει το Part 2 για αρχή και βλέπουμε.

Μετά την κυκλοφορία του Dystopia, επανακυκλοφορήσατε το Paper Blood λίγους μήνες πριν. Πως και αποφασίσατε να επανακυκλοφορήσετε το συγκεκριμένο άλμπουμ και όχι κάτι άλλο;

Κυρίως επειδή το ήθελαν οι περισσότεροι θαυμαστές. Υπήρχε πολύ έντονη επιθυμία για το “Paper Blood”, και την ίδια στιγμή η εταιρεία έφτιαχνε τα βινύλια μας. Φάνηκε μια καλή ευκαιρία να κυκλοφορήσουμε και τα δύο, μιας και θα κυκλοφορούσε το βινύλιο ούτως ή άλλως. Έτσι κυκλοφορήσαμε κάποια CD βάλαμε και κάποια bonus κομμάτια και έγινε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοια πράγματα. Το ντεμπούτο άλμπουμ μας επανακυκλοφόρησε το 2018 και είναι sold out, και ακόμα κόσμος το ζητάει. Οπότε υποθέτω στο σύντομο μέλλον, θα ξανακυκλοφορήσει. Όσο υπάρχει ζήτηση, γιατί να μην το κυκλοφορήσουμε; Έχω δει στο EBay άλμπουμ μας που είναι πανάκριβα, οπότε γιατί να μην κυκλοφορήσουμε τα δικά μας;

Όπως ανέφερες το ντεμπούτο σας “Land Of Broken Hearts” κλείνει 30 χρόνια και συνεχίζετε να κυκλοφορείτε φανταστικά άλμπουμ. Πες μας για αυτήν την επανακυκλοφορία που πρόκειται να γίνει.

Είναι πολύ περίεργο, και πολύ δύσκολο να το αντιληφθώ. Πίσω στο 1991μας φαινόταν απίστευτο, αλλά το ότι το συζητάμε 30 χρόνια μετά, μου φαίνεται εξωπραγματικό. Είναι ένα πολύ ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα περίεργο συναίσθημα.

Η σύνδεση του “Land Of Broken Hearts” με το Dystopia είναι η επιστροφή του πρώτου σας τραγουδιστή, Henrik Brockmann.

Δεν χάσαμε ποτέ επαφή. Πάντα μιλάγαμε και πάντα συζητάμε για την τέχνη. Όταν έψαχνα κάποιον να κάνει αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορούσα να σκεφτώ κάποιον άλλο. Ήξερα ότι μπορούσε να έρθει και να κάνει τέλεια δουλειά μέσα σε λίγες ώρες. Είναι στη φύση του. Είναι ευχάριστο να βλέπω παλιούς φίλους να επιστρέφουν που και που. Επίσης οι θαυμαστές το λατρεύουν και είναι μια πολύ άνετη κατάσταση για εμένα, γιατί ξέρω τα παιδιά και το πόσο σωστοί επαγγελματίες είναι. Για τους θαυμαστές είναι ωραίο, γιατί βλέπουν ότι παρά τις όποιες αλλαγές στο line-up όλοι είμαστε μια οικογένεια. Θα μπορούσαμε να δούμε και μια επιστροφή του John West. Πάντα έχω πολλούς ανθρώπους στο μυαλό μου, ώστε αν κάποιος δεν μπορεί, να έρθει κάποιος άλλος.

Θεωρείς θα ήταν δυνατό να επιστρέψουν μέλη (ως guests) όπως ο Steen Morgensen ή ο Jacob Kjaer;

Να έρθει ο Steen είναι σχεδόν αδύνατο. Άφησε τη μουσική εδώ και καιρό. Ακόμα μιλάμε, αλλά παράτησε τη μουσική για τα καλά. Ίσως για πλάκα κάποια μέρα, αλλά αμφιβάλλω. Ο Jacob εμφανίστηκε σε ένα από τα προηγούμενα άλμπουμ και έπαιξε το solo σε ένα άλμπουμ, νομίζω στο “A Life To Die For”. Θυμάμαι επίσης σε μια συναυλία στην Κοπεγχάγη ήρθε μαζί μας επί σκηνής.

Όπως είπαμε το “Land Of Broken Hearts” κλείνει 30 χρόνια. Τι θυμάσαι από αυτή την περίοδο της μπάντας;

Ωραίες εποχές. Πολύ φτωχοί, πολύ ενθουσιώδης, προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτό το άλμπουμ πάση θυσίας και ήταν πολύ δύσκολο εκείνη την εποχή. Δεν βρήκαμε δισκογραφική και αναγκαστήκαμε να κυκλοφορήσουμε το άλμπουμ μόνοι μας. Παίζαμε σε clubs και πουλούσαμε άλμπουμ στις συναυλίες. Μετά ξαφνικά άρχισαν να πουλάνε. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση, αλλά εννοείται χαρήκαμε όλοι. Αρχίσαμε να πουλάμε στη Γερμανία και τη Σουηδία, και γίναμε και σχετικά γνωστοί στην Ιαπωνία, μιας και μπήκαμε σε κάποια charts. Είναι μια πολύ ωραία ιστορία η ηχογράφηση και η κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ. Δούλευα σε στούντιο χρόνια και ήξερα την τεχνική άποψη, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να κάνεις κάτι δικό σου. Όλος ο ενθουσιασμός, η αμφισβήτηση, η επιλογή τραγουδιών ήταν κάτι μοναδικό. Είχαμε 15-20 κομμάτια και τσακωνόμασταν για το ποια να βάλουμε. Εννοείται ότι πολλά από τα κομμάτια που δεν μπήκαν στο άλμπουμ, κατέληξαν στο Clown In The Mirror. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος. Νομίζω το πιο ωραίο από όλο αυτό ήταν η αίσθηση του να κρατάς το CD σου. Όταν μας τα έστειλε η εταιρεία δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Πηγαίναμε σε όλα τα δισκάδικα, ψάχναμε το γράμμα “R” και το βάζαμε μπροστά μπροστά. Ήταν ωραίες εποχές! Τυπώσαμε ότι βγήκε το 1992 και όχι το 1991, για να μη το θεωρήσει ο Τύπος παλιό άλμπουμ! Το κακό είναι ότι τότε τα βινύλια ξεκίνησαν να πέφτουν εκείνη την εποχή. Όλοι ήθελαν βινύλια, αλλά δεν μπορούσαν να βρούνε. Ήταν πολύ ακριβά στο τύπωμα κ.λπ.. Το ότι μετά από 30 χρόνια θα κυκλοφορήσει το “Land Of Broken Hearts” σε βινύλιο είναι απίστευτο.

Είπες ότι κάποια από τα κομμάτια που δεν μπήκαν στο άλμπουμ, κατέληξαν στο “Clown In The Mirror”. Από τα κομμάτια που τα κατάφεραν και μπήκαν στο “Land Of Broken Hearts”, ποιο θεωρείς το αγαπημένο σου;

Για εμένα τώρα το άλμπουμ ακούγεται κάπως αφελές, Ίσως το Age Gone Wild. Μάλλον ναι. Όλος ο κόσμος μίλαγε για το Stranded και είναι το κομμάτι που χρησιμοποιούσαμε περισσότερο στις συναυλίες, αλλά νομίζω αγαπημένο είναι το Age Gone Wild. Έχει κάτι το ωραίο αυτό το κομμάτι.

Ποια είναι όμως τα κομμάτια που κατέληξαν στο “Clown In The Mirror”; Σκοπεύετε να επανακυκλοφορήσετε και αυτό το άλμπουμ;

Ήδη έχει κυκλοφορήσει σε βινύλιο, αλλά όχι σε πολλά κομμάτια CD. Η εταιρεία μας δεν είναι τόσο μεγάλη για να μπορεί να τα κάνει όλα και κάνουμε ένα βήμα τη φορά, αλλά υποθέτω ότι θα κυκλοφορήσει σε CD σε κάποια φάση. Τώρα όσον αφορά τα κομμάτια, είμαι αρκετά σίγουρος ότι το Stranded υποτίθεται θα ήταν στο Clown In The Mirror, αλλά το χρησιμοποιήσαμε σαν bonus κομμάτι για το “Land Of Broken Hearts”, γιατί το κυκλοφορήσαμε στην Ιαπωνία και ήθελαν ένα bonus. Νομίζω ότι όταν κυκλοφορούσε το “Land Of Broken Hearts”, είχαμε ήδη το ομότιτλο κομμάτι του Clown In The Mirror σε demo. Δεν το είχαμε ηχογραφήσει κανονικά, αλλά το είχαμε. Νομίζω είχαμε και το Wasted Time”, και ίσως και κάτι άλλο, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές. Πως σε έχει επηρεάσει όλη η κατάσταση σε ατομικό επίπεδο;

Είναι περίεργο, όπως και οι καιροί. Είναι δύσκολο να το περιγράψω. Εννοώ η κατάσταση έχει σταματήσει τα πάντα. Δεν μιλάω καν για τη μουσική. Εννοώ δεν μπορείς να ταξιδέψεις, τα παιδιά δεν πάνε σχολείο, δεν μπορείς να συναντήσεις κόσμο που θες. Στην αρχή η κατάσταση φαίνονταν πολύ άσχημη, αλλά νομίζω τώρα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Πιστεύω ότι για λίγο καιρό ακόμα ίσως η κατάσταση να χειροτερέψει πάλι. Θεωρώ ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του επόμενου χρόνου. Μακάρι να κάνω λάθος. Βλέπω για παράδειγμα στην Αμερική που έχω φίλους στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη, ότι η κατάσταση δεν πάει καθόλου καλά. Αλήθεια μακάρι την άνοιξη η κατάσταση να βελτιωθεί και να επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητα. Μουσικά μιλώντας, ήμασταν τυχεροί. Ναι δεν μπορούσαμε να περιοδεύσουμε με το “Dystopia Part I”, μπορέσαμε όμως να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω στο Part 2”. Από αυτή την άποψη δεν μας έβλαψε τόσο, όσο άλλες μπάντες. Σίγουρα για μικρές μπάντες θα ήταν καταστροφικό. Εμείς όπως είπα μέσα στην όλη ατυχία, ήμασταν σχετικά τυχεροί, γιατί έχουμε αυτό το διπλό άλμπουμ που κυκλοφορεί με διαφορά ενός χρόνου. Θα δούμε πως θα πάει.

Έχετε έρθει στην Ελλάδα τρεις φορές. Το 2008, το 2012 και το 2018. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από αυτές τις συναυλίες;

Πολύ καλό φαγητό (γέλια)! Καμία σχέση με τις συναυλίες, αλλά πραγματικά πολύ καλό φαγητό! Οι άνθρωποι είναι πολύ ενθουσιώδεις. Μπορείς να το πεις για κάθε χώρα, αλλά κάθε χώρα είναι διαφορετική. Παίζεις για θαυμαστές, αλλά από χώρα σε χώρα υπάρχουν διαφορές. Θυμάμαι τις συναυλίες αρκετά καλά. Στην Ελλάδα δεν παίξαμε τόσες φορές, όπως στην Ιαπωνία που πρέπει να παίξαμε γύρω στις 20 φορές, αλλά αυτό μου το κάνει πιο εύκολο να θυμάμαι καλύτερα πράγματα από αυτές τις συναυλίες.

Τι να περιμένουν οι θαυμαστές σας στο κοντινό μέλλον; Εκτός από την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ εννοείται.

Θα δούμε. Το Part 2” θα κυκλοφορήσει λογικά την άνοιξη και ξεκινάμε σιγά σιγά να κανονίζουμε κάποιες συναυλίες για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δεν θέλω να ανακοινώσω την περιοδεία και να επιστρέψω δύο μήνες μετά και να πω ότι ακυρώθηκε ή μετακινήθηκε. Έτσι παρακολουθώ την κατάσταση και περιμένω να δω τι να κάνουμε. Εάν γίνει αυτό, τότε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μεγάλη περιοδεία. Θα θέλουμε να παίξουμε το διπλό άλμπουμ στο σύνολό του, αν μπορεί να γίνει. Είναι ένα δύσκολο πλάνο, αλλά θα ήταν ωραίο.

Θέλω να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου και για τη συνέντευξη. Στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας και στους θαυμαστές σας εδώ.

Εγώ ευχαριστώ! Χαιρετώ όλους τους θαυμαστές μας στην Ελλάδα. Απολαύστε το “Dystopia Part I” μέχρι να κυκλοφορήσει το Part 2”. Ελπίζω την άνοιξη να μπορούμε να παίξουμε και μακάρι να σας δω εκεί!

Συνέντευξη: Νίκος Σιγλίδης
Μετάφραση: Θανάσης Γκότοβος

Official Website
Instagram
Facebook
YouTube
Spotify

Band Members
André Andersen – Πλήκτρα, πιάνο, keytar, ρυθμική κιθάρα
D.C. Cooper – Φωνητικά
Andreas Passmark – Μπάσο
Jonas Larsen – Lead Κιθάρα
Andreas “Habo” Johansson – Τύμπανα

Discography
Land Of Broken Hearts, 1992
Clown In The Mirror, 1994
Moving Target, 1995
Paradox, 1997
Fear, 1999
The Mission, 2001
The Watchers, 2001
Eyewitness, 2003
Paper Blood, 2005
Collision Course… Paradox 2, 2008
X, 2010
Show Me How To Live, 2011
A Life To Die For, 2013
Devil’s Dozen, 2015
Cast In Stone, 2018
Dystopia Part I, 2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

Vintersea

Delain

Ocean Of Grief