Sage – Anno Domini 1573 (Rockshots)

Το album Anno Domini 1573” αποτελεί την πρώτη full-length κυκλοφορία των Sage από την Κροατία. Σε μουσικό επίπεδο το album κινείται μεταξύ μελωδικού heavy/power metal, ενώ σε στιχουργικό επίπεδο μιλά για ένα σημαντικό έτος στην ιστορία της Κροατίας, το 1573, όπου υπήρξε επανάσταση των αγροτών και των κατώτερων στρωμάτων έναντι της αριστοκρατίας, η οποία έληξε με τη νίκη των τελευταίων.

Σαν πρώτο άκουσμα θα έλεγε κανείς πως το Anno Domini 1573” είναι αρκετά περίεργο και για τον λόγο αυτόν χρειάζεται παραπάνω από μία ακρόαση για να μπορέσει κανείς να κατανοήσει όλα τα μουσικά εκείνα στοιχεία που οι Κροάτες έχουν εντάξει στη μουσική τους. Οι έντεκα συνθέσεις που απαρτίζουν αυτόν τον δίσκο ενέχουν στοιχεία μελωδικού metal, heavy και power, ενώ κανείς μπορεί να βρει και ορισμένες πινελιές από prog. Κάθε τραγούδι είναι εν μέρει διαφορετικό. Για παράδειγμα, το Man Of Sorrow” ξεκινά με μία folklore διάθεση συνοδεία βιολιού, συνεχίζοντας με μία μελωδία πιάνου στο βάθος και φωνητικά σε στυλ αφήγησης. Folklore εισαγωγή παρατηρείται και στο Battle ενώ στη συνέχεια αποκτά έναν έντονο επικό, κοφτό ρυθμό, με συνοδεία χορωδιακών και μελωδικών κιθαριστικών solo. Το Heaven Open Your Gate” έχει έναν χαλαρό ρυθμό, με αρκετή μελωδία στην κιθάρα, καθαρά φωνητικά και χρήση ψαλμών στην εισαγωγή. Το Blacksmith’s Tale” είναι πιο βαρύ κιθαριστικά, παρά τη χρήση πλήκτρων, με μία πιο επική διάθεση, ενώ μελωδική power διάθεση ευρωπαϊκού τύπου παρατηρείται στο Dragon Heart”. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί για αυτήν την κυκλοφορία είναι πως τα φωνητικά καταλαμβάνουν τον πρώτο ρόλο, μεταδίδοντας όλα τα συναισθήματα, κάτι που επιτυγχάνεται εν μέρει εξαιτίας της πολύ καλής απόδοσης του τραγουδιστή, ενώ τα υπόλοιπα όργανα μάλλον λειτουργούν βοηθητικά.

Συνολικά, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον album, με εναλλαγές στον ρυθμό, με τη χρήση αρκετών οργάνων, με μία μίξη επικής, μελωδικής και πιο power διάθεσης, με πολύ καλά φωνητικά, και με πρωτοτυπία σε ορισμένα σημεία που το καθιστούν κάπως διαφορετικό από τις συναφείς κυκλοφορίες του συγκεκριμένου είδους. Αξίζει να επενδύσει κανείς στην ακρόασή του.

7.5/10
Αλίκη Μαξούτογλου
alikimax@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)