SubRosa – No Help For The Mighty One (Profound Lore)

Subrosa σημαίνει στα λατινικά «under the rose». Με αυτό εννοούμε την εμπιστευτικότητα και τη μυστικότητα. Για τη συγκεκριμένη μπάντα από την Αμερική νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή ονόματος, αφού η μουσική τους έχει κάτι από μυστική τελετή, από πρωτόγονο stoner και από την doom σκηνή, με μια όμως πιο post-rock κουλτούρα. Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε κάνουν να ανατριχιάζεις ενώ τα ψιθυριστά φωνητικά θα κάνουν τις γιαγιάδες να αναφωνήσουν ότι πρόκειται για «Σατανάδες».

Αν και οι SubRosa δεν έχουν σχέση με τον electro/industrial ήχο που όλοι αναγνωρίζουμε, πρόκειται για μια δουλειά μιας μεταμοντέρνας εποχής και δεν παραλείπονται οι «βιομηχανικοί» ήχοι και ο πειραματισμός. Το group κινείται επίσης στα μονοπάτια του experimental/folk metal. Σε αυτό, προστίθενται acapella φωνητικά και επιρροές από gospel. Τα φωνητικά μου θύμισαν ερμηνεία από Patty Smith και PJ Harvey, ο ρυθμός τα τραγούδια του Iggy Pop. Ο κιθαριστικός τους ήχος μου έφερε στη μνήμη τους Kyuss.

Η μπάντα παίρνει bonus με το κομμάτι Beneath The Crown”, αφού ο συνδυασμός του βιολιού και των brutal φωνητικών σε αναταράζει. Το album είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους λάτρεις του βιολιού να το ακούσουν σε μια πιο alternative εκδοχή. Περίεργους λοιπόν θα χαρακτήριζα τους SubRosa και για να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται, πρέπει να τους ακούσει. Και σίγουρα κανέναν δε θα αφήσουν αδιάφορο ακόμα και αν κάποιος δεν τους προτιμήσει.

8/10
Ήλια Τσάρα
info@greekrebels.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)