Thy Catafalque – Geometria (Season Of Mist)

Εν έτει 2018 το σόλο project του Oύγγρου Tamás Kátai, Thy Catafalque, επιστρέφει μετά το εξαίσιο “Meta” με το όγδοο κατά σειρά πόνημά “Geometria” προσθέτοντας ακόμη ένα avant-garde metal αριστούργημα στο οπλοστάσιο του. Ο υποφαινόμενος δίσκος αποτελεί ένα μουσικό μωσαϊκό, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει αρκετά ετερόκλητα (ambient, folklore, jazz, metal, electronica, rock, pop και wave) στοιχεία που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να επικοινωνούν, αλλά ομογενοποιούνται σε ένα ολοκληρωμένο συνθετικό σύνολο.

Οι κιθάρες καλύπτουν ένα ευρύ ηχητικό φάσμα, περιλαμβάνοντας catchy metal riff και μεμονωμένα μελωδικά σημεία. Σε κάποια σημεία φλερτάρουν με το ηχόχρωμα άλλων οργάνων όπως του βιολιού, του σαξοφώνου και της τρομπέτας, ενώ σε άλλα απουσιάζουν παντελώς δίνοντας το προβάδισμα στα άλλα όργανα. Η διάρκεια των συνθέσεων κυμαίνεται σε άνισα, αλλά τυπικά επίπεδα με κομμάτια να μην ξεπερνούν κατά πολύ τα οκτώ λεπτά και άλλα να είναι αρκετά ολιγόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να μην σε κουράζει κρατώντας την πυρηνική ουσία χωρίς πλεονασμούς και αδιάφορες χημείες, πράγμα το οποίο είναι μια εύκολη παγίδα για τον πειραματισμό. Τα φωνητικά είναι πολυδιάστατα πλαισιώνοντας τις συνθέσεις με Βurzum-ικές κεκαλυμμένες κραυγές, απαγγελίες και φωνητικούς πειραματισμούς τύπου Kraftwerk, όπως στο κομμάτι “Balra A Nap”. Επίσης, αξιοσημείωτα είναι τα “νεραϊδένια” φωνητικά της Martina Veronika Horváth (Nulah, Niburta) που επανέρχονται σε αρκετά κομμάτια κατακλύζοντας σε με την κατανυκτική ευφορία που εκπέμπουν.

Προσωπικά φανατικός οπαδός του προηγηθέντος “Meta” βρίσκομαι εμπρός σε ένα ακόμα πολυδιάστατο μουσικό αμάλγαμα δια χειρός και νοός Tamás Kátai, το οποίο έχει την ικανότητα να σε σκάβει σε μεγάλο συναισθηματικό βάθος με τις σαγηνευτικές και κατανυκτικές μελωδίες του. Αναμφίβολα το “Geometria” ζητά την πλήρη προσοχή για να κατανοηθεί και να αφομοιωθεί και αποτελεί επαρκή και αναγκαία αιτία για να χαθείτε σε ένα δάσος το καλοκαίρι με μόνη συντροφιά τους νυχτερινούς αστερισμούς και τα αχαρτογράφητα ποτάμια.

Ανεπιφύλακτα συνιστώμενο!

9/10
Γιώργος Ντέλιος
geontelios@hotmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)