Various Artists – Songs Of Origin And Spirit [4-Way Split] (Eisenwald)

Το  “Songs Of Origin And Spirit είναι μια συλλογή που παρουσιάζει τη δουλειά τεσσάρων folk σχημάτων που ανήκουν στο δυναμικό της Eisenwald. Έχουμε τους By The Spirits, τους Fellwarden, τους Mosaic και τους Osi And The Jupiter. Καθένα από τα συγκροτήματα εκπροσωπείται από ισοδύναμο αριθμό κομματιών κι η αλήθεια είναι ότι παρουσιάζουν πολλές ηχητικές ομοιότητες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο δίσκος να ακούγεται δεμένος και συνεκτικός μουσικά, πολύ περισσότερο από ορισμένες κυκλοφορίες που δεν αποτελούν συλλογές.

Ξεκινάμε με τους By The Spirits, που ανοίγουν το δίσκο. Αρκετά αέρινο folklore, επιρροές από κέλτικη μουσική παράδοση και αντίστοιχα παραδοσιακά όργανα. Θυμίζουν τους Woven Hand με το έντονα μελαγχολικό/πεσιμιστικό στοιχείο, ιδιαίτερα στα σημεία που μπαίνουν τα φωνητικά. Σε παρόμοιο ύφος κινείται και η επόμενη μπάντα της συλλογής, Fellwarden. Αυτό που τους διαφοροποιεί είναι το επικό στοιχείο, που υπάρχει σε μεγαλύτερες δόσεις στη μουσική τους σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις μπάντες. Παίζουν ακριβώς το είδος μουσικής που φαντάζεται κανείς ως soundtrack σε μια ταινία φαντασίας ή ως μουσικό χαλί που θα συνόδευε μια κλασσική βραδιά D&D. Το τελευταίο καταμαρτυρά και τον, ίσως κάποιες φορές περισσότερο υποτονικό από όσο θα έπρεπε, χαρακτήρα τους.

Οι Mosaic που ακολουθούν είναι μάλλον οι πιο σκοτεινοί της παρέας. Το σχήμα επιδιώκει τη δημιουργία τελετουργικής ατμόσφαιρας, στην οποία συμβάλλουν καταλυτικά οι απαγγελίες στη μητρική τους γλώσσα. Ιδιαίτερο σχήμα, μπορώ άνετα να τους φανταστώ σαν side-project ή άκουσμα ενός τυπικού black metaller με πιο…καλλιτεχνικές ανησυχίες. Οι Osi And The Jupiter που κλείνουν το δίσκο αποτελούν μάλλον την πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση από τις τέσσερις. Μελωδικοί, με πολύ ωραία refrains, ταξιδιάρικες ακουστικές κιθάρες και φωνητικά που κυμαίνονται σε παρόμοιο ύφος με την πρώτη μπάντα.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια ευχάριστη και εύκολη στην ακρόαση κυκλοφορία, αρκετά αντιπροσωπευτική του χαρακτήρα τόσο της κάθε μπάντας ξεχωριστά, όσο και ως πρότασης της εταιρείας σε μια αγορά που έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα πρόσφορη τα τελευταία χρόνια, λόγω της επιτυχίας ονομάτων όπως οι Wardruna. Όσοι πιστοί, προσέλθετε λοιπόν.

6/10
Χρύσα Γιουρμετάκη
chrysag.nioti@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)