Wombbath – Choirs Of The Fallen (Soulseller)

Οι Wombbath είναι από αυτές τις όχι και τόσο γνωστές death metal μπάντες που έβγαλε η σουηδική σκηνή μέσα στα 90s. Βασικά το συγκρότημα είναι γνωστό στους underground death metal κύκλους του είδους και εννοείται φυσικά σε όσους έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τη σκηνή. Οι υπόλοιποι κρατήστε ότι κάποια στιγμή πρέπει να ακούσετε το ντεμπούτο τους, Internal Caustic Torments” το οποίο σήμερα έχει λάβει ένα cult status.

Μετά λοιπόν την κυκλοφορία του προαναφερθέντος cult ντεμπούτου, το συγκρότημα διαλύει το 1995 και επιστρέφει το 2014. Από τότε έχουν βγάλει τα Downfall Rising” (2015), The Great Desolation” (2018) και αυτόν εδώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια υπόνοια για σύγκριση με το ντεμπούτο.

Δεν είναι βέβαια απαραίτητα κακό αυτό, καθώς το Choirs Of The Fallen” έχει λόγο ύπαρξης, ακούγεται ευχάριστα και είναι μια καλή αλλαγή από τα καθιερωμένα μοντέρνα πράγματα. Το ύφος θυμίζει πιο πολύ το κλασικό death ‘n’ roll των Entombed, παρά το κλασικό death metal και πιστεύω ότι αν ο δίσκος χάνει από κάπου, είναι από αυτό, καθώς το συγκρότημα ακούγεται σχετικά παγιδευμένο και χωρίς την απαραίτητη έμπνευση για να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατή ψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι το συγκρότημα φαίνεται ξεκάθαρα ότι δυσκολεύεται να αποδώσει σε αυτή τη φόρμα και εδώ δεν είναι καταστροφή μιας και ο δίσκος είναι ΟΚ, χρειάζονται όμως γρήγορα μια αλλαγή πλεύσης γιατί αργά η γρήγορα θα την κάνουν την πατάτα και δε νομίζω ότι θα το θελαν αυτό, ούτε αυτοί, ούτε εμείς.

Για μένα, θα πρέπει να γυρίσουν στο death metal, όχι μόνο γιατί αυτό είναι κάτι που τους ταιριάζει όπως φαίνεται εδώ αλλά κι επειδή όταν ρωτήσεις κάποιον οπαδό του είδους για τη μπάντα, οι πιθανότητες είναι να πει ότι είναι αυτοί με το “Internal Caustic Torments”. Δεν ξέρω αν έχει νόημα να πιστέψω σε κάτι καλύτερο μελλοντικά, μιας και μιλάμε για παλιά μπάντα αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο.

7/10
Θοδωρής Κατσικονούρης
theoskats@yahoo.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)