Batushka – Carju Niebiesnyj [EP] (Witching Hour Productions)

Η παρακάτω δισκοκριτική αφορά την κυκλοφορία μιας μπάντας που εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει θέμα αρκετών συζητήσεων περί της αυθεντικότητάς της. Δεν με απασχολούν και τόσο τέτοιου είδους συζητήσεις αλλά η μουσική αυτή καθ’ αυτή. Ομολογώ πως το Litourgiya” είναι κρυφή μου απόλαυση, κυρίως στην ζωντανή εκδοχή του, όπως και το Hospodi”.

Οι Πολωνοί black metallers, τουλάχιστον η εκδοχή του Барфоломей, επέστρεψαν στην ενεργό studio δράση τους το 2019 με το Hospodi” και τα επόμενα δυο χρόνια δύο EPs και ένα live album. Το δυναμικό αυτής της εκδοχή της μπάντας αποτελείται από τους Paluch (Exit Wounds, Meat Spreader) στο μπάσο, Paweł Jaroszewicz (Antigama, Faust) στα τύμπανα, P. (Deathrone, Sturmovik), Барфоломей (ex-Hermh, ex-Unknown Dimensions) στα φωνητικά, Blaźej Kasprzak (Sturmovik) στα δεύτερα φωνητικά, ενώ στα τρίτα φωνητικά βρίσκεται ο Jaca.

Ο λόγος λοιπόν για το EP Carju Niebiesnyj”. Μπορεί να μεσολάβησε μόλις ένα εξάμηνο από το live album τους Czernaya Liturgiya”, ωστόσο αυτό το EP φαίνεται αντάξιος διάδοχος.  Όπως ισχυρίζονται και οι ίδιοι, στο διάστημα αυτό προσκάλεσαν και άλλους μουσικούς από διάφορες τοπικές folk μπάντες και ορχήστρα. Έξι τραγούδια και κάτι παραπάνω από ένα εικοσάλεπτο, κρατώντας σταθερή αλλά βελτιωμένη την γραμμή γραφής τους. Πιο συγκεκριμένα, η τριπλέτα φωνητικών για ακόμη μια φορά λειτούργησε αρκετά σωστά δημιουργώντας την κλασική ατμόσφαιρα στην οποία μας έχουν συνηθίσει.

Μια ατμόσφαιρα που θυμίζει πιο πολύ εκκλησία και δεν λείπει από σχεδόν κανένα τραγούδι τους. Μπορεί να μην έχουν και τις πιο δημιουργικές ιδέες των κομματιών τους, καθώς στην συγκεκριμένη κυκλοφορία η λέξη “Письмо” που συνοδεύει και τα έξι τραγούδια σημαίνει «τραγούδι» αν δεν κάνω λάθος. Σίγουρα δεν είναι για όλους και οπωσδήποτε σε συνδυασμό με τις παλιές τους κυκλοφορίες, από κάποιο σημείο και μετά κουραστικό. Ωστόσο, άνετα θα αντικαταστούσα την κυριακάτικη «καθιερωμένη» λειτουργία, με κάποια από τις λειτουργίες των Batushka.

8/10
Γιώργος Χατζηϊωαννίδης
gchatzis21@icloud.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)