Eryn Non Dae – Abandon Of The Self (Debemur Morti)

Οι Eryn Non Dae από την Τουλούζη της Γαλλίας σχηματίστηκαν το 2001 και μέχρι σήμερα έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο δισκογραφικές δουλειές, τις “Hydra Lernaïa” (2009) & “Meliora” (2012). Το album “Abandon Of The Self” είναι η τρίτη κυκλοφορία του κουιντέτου που κινείται σε χώρους του math metal, με προσμίξεις doom, sludge και αρκετών post στοιχείων.

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της μουσικής των Γάλλων είναι η σκοτεινή και κυρίως κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Έναν συνδυασμό μελαγχολίας, απελπισίας και μετα-αποκαλυπτικού τοπίου, που δίνεται μέσα από τον αργό ρυθμό τους, τις κραυγές, τα ambientστοιχεία και ενίοτε και ορισμένα πιο progressiveπεράσματα. Χαρακτηριστικό είναι το ‘Halo’, αλλά και το ‘Fragment’, το οποίο επίσης χαρακτηρίζεται από την πιο βαριά και μεστή κιθάρα του. Σε άλλα σημεία υπάρχουν πιο groovy κιθάρες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα φωνητικά σε στυλ ψιθύρων που σχεδόν απαγγέλλονται, συμβάλουν στο να δημιουργηθεί μία περισσότερο σκοτεινή, παγερή και στοιχειωμένη ατμόσφαιρα, ενώ τα tribal-style drums καθιστούν τον ήχο των Γάλλων πιο απόκοσμο. Χαρακτηριστικό είναι το ‘Stellar’. Εκτός των παραπάνω, avant-garde και prog στοιχεία επίσης διανθίζουν την μουσική των Γάλλων, με χαρακτηριστικό το ‘Eclipse’, αλλά ιδίως το ‘Abyss’. Ως εκ τούτου, πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο album, το οποίο μαγνητίζει τον ακροατή άμεσα, αλλά ενδεχομένως να χρειάζεται αρκετές ακροάσεις προκειμένου να κατανοηθεί στην ολότητά του. Στα συν του δίσκου συγκαταλέγεται και η παραγωγή του, η οποία αφήνει να φανούν όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία, σε συνδυασμό με την ισορροπία φωνητικών-μουσικής και της καθαρότητας του κάθε οργάνου.

Συνολικά, πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα δίσκο, που δεν μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε ένα είδος μουσικής, αλλά αντίθετα ενσωματώνει γνωρίσματα διαφόρων ειδών. Η μίξη αυτή, η οποία αποδίδεται μέσα από σκοτεινές, βίαιες, σύνθετες μουσικές δομές, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αρκετά επιτυχημένη, ενέχοντας ένα υψηλό επίπεδο συναισθηματικής δυναμικής και αποκαλυπτικών διαθέσεων. Για όρους ενδιαφέρονται για περισσότερο εναλλακτικά ακούσματα, οι Γάλλοι Eryn Non Dae αποτελούν μία πολύ καλή επένδυση.

7.5/10
Αλίκη Μαξούτογλου
alikimax@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)