Mercury X – Imprisoned (Frontiers)

Ακόμα μια μπάντα της οποίας το ηχητικό δεν είναι αυτό που πρεσβεύει η Frontiers Music SRL, ωστόσο είναι τόσο καλό το οποίο δικαίως βρίσκει στέγη εκεί. Ο λόγος για τους Σουηδούς progressive metallers Mercury X, οι οποίοι με το Imprisonedέρχονται και κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο σε δισκογραφική στέγη και τρίτο συνολικά, μιας και έχουν προηγηθεί τα αυτοχρηματοδοτούμενα Thats Blasphemy το 2014 και Between Worlds του 2017. Το κουαρτέτο των Mercury X αποτελούν οι Martin Björklund στα lead φωνητικά, κιθάρες και βιολί, ο Denis Diaz στα τύμπανα και τα δεύτερα φωνητικά, ο Jonas Vedin στις κιθάρες και ο Alfonso Flores στο μπάσο.

Μουσικά τώρα, μπορώ να πω πως το progressive metal που πρεσβεύουν αποτελεί μια ηχοχρωματική μίξη σχημάτων τύπου Dream Theater, Queensrÿche, Sieges Even, Seventh Wonder (λίγο), Fates Warning και Symphony X. Βάλτε τα όλα μαζί σε ένα μπλέντερ και θα δείτε πως είναι αυτό που σας περιγράφω επακριβώς. Σε όλα αυτά βέβαια προσθέστε το γεγονός ότι έχουν ένα δικό τους, ιδιαίτερο στυλ, που σε κάνει να ξανακούς την κυκλοφορία των μόλις πέντε κομματιών, με το ομότιτλο κομμάτι της κυκλοφορίας να φτάνει σε διάρκεια τα είκοσι ένα λεπτά σχεδόν.

Στην κυκλοφορία αυτή τα πάντα βρίσκονται υπό έλεγχο με τις υπερβολές να έχουν αφαιρεθεί εντελώς από το παιχνίδι του εντυπωσιασμού, κάτι το οποίο είναι σύνηθες από τις περισσότερες μπάντες, οπότε πρόκειται να εκλάβετε ως ακροατές είναι ένα υλικό σε πλήρη αρμονία και με μια πραγματική σταθερότητα. Τούτου λεχθέντος, στο συγκρότημα αρέσει αυτή η μορφή ελευθερίας που έχουν, κάνοντας τον ακροατή να «κοπανιέται» στα κομμάτια τους.

Το rhythm section διασφαλίζει με το παίξιμό του ότι το επίπεδο της μπάντας, οι κιθάρες παίζουν εκπληκτικά riffs και solos, τα πλήκτρα ντύνουν την όλη ατμόσφαιρα και τα φωνητικά έχουν μία ιδιαίτερη ερμηνεία. Οι Mercury X έχουν τις ικανότητες, τα τραγούδια και τη νοοτροπία για να φτάσουν μέχρι το τέλος και το Imprisonedείναι ένα πολύ δυνατό βήμα για να το πετύχουν. Είμαι σίγουρος ότι οι Mercury X είναι ένα από εκείνα τα συγκροτήματα που κάνουν ένα μεγάλο άλμα με κάθε άλμπουμ που θα κυκλοφορεί από τώρα και στο εξής. Μένει λοιπόν ο χρόνος να με επιβεβαιώσει.

8/10
Νίκος Σιγλίδης
nicklasinferno@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)