Sonata Arctica – Acoustic Adventures Volume One (Atomic Fire)

Παρότι γέννημα θρέμμα power-ας, οι Sonata Arctica ποτέ δεν μου κόλλησαν. Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, απλά ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτή την μπάντα. Κάνα κομμάτι από δω, κάνα κομμάτι από κει, χωρίς τίποτα να μου τραβήξει την προσοχή. Και ως πρώτη ευκαιρία για να ακούσω σοβαρά την μπάντα, έρχεται μια ακουστική κυκλοφορία. Δεν νομίζω να πάει καλά αυτό, αλλά για να δούμε.

Κι όμως έγινε η έκπληξη. Ευτυχώς με το ακουστικό, οι Sonata Arctica δεν εννοούσαν μόνο κιθάρα και φωνητικά αλλά και μπάσο (λογικά ακουστικό), πιάνο, έγχορδα και κρουστά σε έναν πολύ όμορφο συνδυασμό. Η παραγωγή είναι κρυστάλλινη και πραγματικά το να ακούς αυτό το album με καλό ήχο είναι απόλαυση. Πάρα πολύ ευχάριστος ήχος και η μουσική είναι υπέροχη.

Από το εναρκτήριο The Rest Of The Sun Belongs To Me ήξερα ότι η ακρόαση θα πάει καλά. Είναι τρομερά ευχάριστο, όπως και τα υπόλοιπα που ακολουθούν. Ήταν μια από τις πιο ξεκούραστες ακροάσεις που έχω κάνει πραγματικά. Το πάντρεμα σε όλα τα όργανα και η δυναμικότητα της ακουστικής μουσικής (που λατρεύω) με έχουν πραγματικά εκπλήξει.

Αυτά που κατά τη γνώμη μου ξεχώρισαν εκτός από το εναρκτήριο, είναι τα A Little Less Understanding, Dont Say A Word, Paid In Full και The Wolves Die Young. Σε πολλά κομμάτια βλέπουμε αλλαγές και πιο γρήγορα και «επιθετικά» σημεία, κάτι που λατρεύω στην κλασική μουσική. Μου αρέσει η ένταση που μπορούν να βγάλουν οι χορδές μιας κλασικής, τα γρήγορα εναλλασσόμενα ακόρντα του πιάνου. Και σε αυτήν την κυκλοφορία βλέπουμε ακριβώς αυτό.

Ομολογώ να πω ότι έμεινα έκπληκτος. Δεν ξέρω αν το ότι δεν είχα ξανακούσει τα κομμάτια ήταν προς όφελός μου. Θα πω ότι ήταν, καθώς δεν είχα κανένα σημείο σύγκρισης και μπόρεσα να τα κρίνω χωρίς καμία ιδέα για το πώς είναι τα αρχικά τραγούδια. Σίγουρα όμως μετά από αυτή την κυκλοφορία, οι Sonata Arctica αξίζουν να τους δώσω μια ευκαιρία.

8/10
Θανάσης Γκότοβος
chuckthanoz@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum (Nuclear Blast)

Mercenary – Soundtrack For The End Times (NoiseArt)

Lancer – Tempest (Fireflash)