Purpendicular feat Ian Paice – Banned (Metalville)

“Banned” ονομάζεται η νέα δουλειά των rockers Purpendicular με τη συμμετοχή του  θρυλικού Ian Paice των τιτάνων Deep Purple. Η κυκλοφορία του αναμένεται στις 10 Οκτωβρίου μέσω της Metalville Records και θα αποτελέσει το τέταρτο στούντιο άλμπουμ των μουσικών που ενώθηκαν από την κοινή τους αγάπη για τη μπάντα που καθόρισε μια ολόκληρη εποχή. Οι Alessandro Debiaggi  και Robby Thomas Walsh υπογράφουν τη παραγωγή του άλμπουμ ενώ οι ηχογραφήσεις έβγαλαν διαβατήριο για εξορμήσεις μεταξύ Πολωνίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί ένα ευαίσθητο έργο αυτοβιογραφικού χαρακτήρα που αναγεννά μια πτυχή της rock μουσικής που έχει παγιδευτεί στη λησμονιά του παρελθόντος. Το εξώφυλλο – ένας ορίζοντας που φλέγεται σε καμβά αφηρημένης τέχνης – η πρώτη κραυγή της εξέγερσης. Ο τίτλος αποκαλύπτει με θορυβώδη διακριτικότητα τα δυο πρόσωπα του δίσκου: είμαστε η μπάντα που εναντιώνεται στη τρομοκρατία του αποκλεισμού. Αν διαφωνείς, λανθάνεις. Κι αν λανθάνεις, καίγεσαι.

Η φωτιά δεν είναι τυχαία. Η ιστορία γεννήθηκε στις φλόγες. Όλα ξεκίνησαν στην αρχή της σύνθεσης του άλμπουμ. Αναζητώντας έμπνευση, το συγκρότημα στράφηκε σε ένα απομονωμένο χωριό στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Την ίδια νύχτα ξέσπασαν τρομερές πυρκαγιές που απείλησαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα η ταυτότητα του δίσκου να αναγεννηθεί από τις στάχτες. Ο φόβος της επιβίωσης, το αδιέξοδο της καταστροφής και το χαοτικό άγγιγμα του θανάτου άναψαν τις σπίθες της νέας μελωδίας. Η εικόνα της φύσης που καταστρέφεται έγινε το κοινωνικό μήνυμα που ολοκληρώνει το δίσκο: ο φασισμός που σπιλώνει την ελευθερία της εποχής μας. Ο κίνδυνος που φωλιάζει στην αγκαλιά του ελεύθερου λόγου. Η διαφωνία που ερμηνεύεται ως απειλή. Η μη συμμόρφωση που οδηγεί σε επίθεση. Η ειρωνεία του φαύλου κύκλου της εξέλιξης: οι μάχες του παρελθόντος για το δικαίωμα στην έκφραση σήμερα ακυρώνονται για την ίδια την ελευθερία. Αρκεί ένα σπίρτο για να γίνουν όλα στάχτη και να ξεκινήσει ο κύκλος από την αρχή.

Εννέα απολαυστικά κομμάτια κλασσικής rock. Μια κρυστάλλινη παραγωγή όπου η κιθάρα ηχεί σαν προσευχή και το πνεύμα των Deep Purple αιωρείται για να ομορφύνει κι όχι να στοιχειώσει. Η σύγχρονη φιλοσοφία αγκαλιάζει την ενέργεια των ‘70s για να αιχμαλωτίσουν τους ακροατές με τη σφραγίδα του κυρίου Paice. Το σαγηνευτικό πρώτο single με τίτλο “Blood Red Moon” είναι ένας ύμνος που γεννιέται από την ένωση της ινδιάνικης κουλτούρας με το classic rock άγγιγμα. Οι πυρκαγιές φίλησαν τον νυχτερινό ουρανό και το φεγγάρι βάφτηκε κόκκινο.Το δεύτερο single “You Better Behave” παραδέχεται ότι μας κυβερνούν ανόητοι με  καθηλωτικά solos, πλήκτρα που σκάβουν το βάθος και ένας γοητευτικά βραχνιασμένος Robby Thomas Walsh. Το “Inferno” είναι ένας πένθιμος ψίθυρος που σε βυθίζει στη μήτρα του δίσκου. Ακολουθεί το ενεργητικό “Beast” με σπασμένα φωνητικά και  μελαγχολική κιθάρα καθώς το δίδυμο πλήκτρα – drums στήνει ατμόσφαιρα. Μια μελωδική εσωτερική οργή ζωντανεύει στο “The Escape” αναζητώντας διαφυγή με βρώμικα solos και πλήκτρα που σπάνε τη σιωπή.  Το ομώνυμο “Banned” ενσαρκώνει επάξια το χαρακτήρα του άλμπουμ. Στο αγαπημένο μου “Too Hard To Please” η φωνή καταγγέλλει τη δολοφονία της από τη  παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση της εξουσίας. Η ατμόσφαιρα αλλάζει τόνο με το “Seventies Kid” που ηχεί σαν μια χάρτινη ψυχή σε αδιέξοδο. Το τέλος έρχεται με το έντονα εσωτερικό “The End”. Η ραγισμένη μελωδία που χαϊδεύει το βαρύ του μήνυμα κομματιάζει τη καρδιά. Η ζωή μας είναι ένα στοίχημα του χρόνου, είτε χάσεις είτε νικήσεις, στο τέλος κλαίνε μόνο οι άγγελοι.

Το “Banned” είναι φαινόμενο. Ένα κόσμημα αυθεντικής, κλασσικής υπόστασης που εμπλουτίζει την σπάνια κληρονομιά της rock κουλτούρας. Ένα επαναστατικό καλλιτέχνημα που γεννήθηκε για να μαγέψει, να προβληματίσει και να εμπνεύσει. Οι Purpendicular άναψαν τη φωτιά που χρειάζεται η μοντέρνα φωνή για να βρει τη χροιά της. Πολύ περισσότερο, μας θύμισαν ότι αγαπάμε το rock γιατί οι ψυχές μας θα χτυπούν για πάντα στο ρυθμό της. Μην το χάσετε!

9/10
Μαργαρίτα Totentanz
margarita_totentanz@hotmai.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Jack The Joker – The Devil To Pay In The Backlands (Frontiers Music)

Devastrosity – Eviscerating Desolation (Comatose Music)

Stereophobia – Choke On This (Eclipse)