Νέα

Steve Hackett: Ανακοινώνει το νέο ακουστικό άλμπουμ “Under A Mediterranean Sky”

Ο σπουδαίος κιθαρίστας Steve Hackett κυκλοφορεί το νέο του ακουστικό άλμπουμ “Under A Mediterranean Sky” στις 22 Ιανουαρίου 2021 σαν περιορισμένης έκδοσης CD Digipak, Gatefold 2LP + CD + LP-booklet και ψηφιακό άλμπουμ από την InsideOut Music. Το “Under A Mediterranean Sky” είναι το πρώτο solo ακουστικό άλμπουμ του Steve Hackett από το “Tribute” του 2008 και αντλεί έμπνευση από τα εκτεταμένα ταξίδια του Steve γύρω από τη Μεσόγειο με τη γυναίκα του Jo.

Συνεργαζόμενος στενά με τον μακροχρόνια μουσικό συνεργάτη του Roger King, ο Hackett χρησιμοποίησε το χρόνο του lockdown το 2020 για να μας πάει σε ένα απίστευτο μουσικό ταξίδι γύρω από τη Μεσόγειο, ζωγραφίζοντας ζωντανές εικόνες εξαιρετικών τοπίων και δοξάζοντας τις διάφορες κουλτούρες της περιοχής. Διάσημος για τις ρίζες του στη rock μουσική με τους Genesis και με τον πλούσιο solo κατάλογο, ο Hackett επιδεικνύει την εξαίσια ομορφιά της κλασσικής κιθάρας , παίζοντας σε σημεία με εξωτικά ethnic στοιχεία και συχνά υποστηριζόμενος από εκθαμβωτικές ενορχηστρώσεις.

«Πολλές ακουστικές ιδέες είχαν διαμορφωθεί μέσα στα χρόνια και φάνηκε να είναι η ιδανική στιγμή για τη δημιουργία αυτού του άλμπουμ» σημειώνει ο Hackett. «Μία στιγμή για να σκεφτούμε όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε γύρω από τη Μεσόγειο με το είδος της μουσικής που εξελίχθηκε από τον κόσμο της φαντασίας. Γιατί δεν μπορούμε πραγματικά να ταξιδέψουμε, ουσιαστικά αυτή τη στιγμή, ελπίζω ότι το άλμπουμ θα συνεπάρει τους ανθρώπους σε ένα ταξίδι. Είτε κάθεσαι κάτω και το ακούς, είτε παρασύρεσαι από αυτό με ένα ποτήρι κρασί…».

“Under A Mediterranean Sky” tracklist:

  1. Mdina – The Walled City (Steve Hackett / Roger King)
  2. Adriatic Blue (Steve Hackett)
  3. Sirocco (Steve Hackett / Jo Hackett / Roger King)
  4. Joie de Vivre (Steve Hackett / Jo Hackett)
  5. The Memory of Myth (Steve Hackett / Jo Hackett / Roger King
  6. Scarlatti Sonata (Domenico Scarlatti)
  7. Casa del Fauno (Steve Hackett / Roger King)
  8. The Dervish and the Djin (Steve Hackett / Jo Hackett / Roger King)
  9. Lorato (Steve Hackett)
  10. Andalusian Heart (Steve Hackett / Jo Hackett / Roger King)
  11. The Call of the Sea (Steve Hackett)

Το ταξίδι μας γύρω από τη Μεσόγειο ξεκινάει με το νησί της Μάλτας, στη “Mdina – The Walled City”. Η επιβλητική της δύναμη απεικονίζεται από τη δραματική ενορχήστρωση του Roger King, υφαίνοντας με την κιθάρα του Hackett μέσα από τους ατμοσφαιρικούς δρόμους περιγράφοντας τη δημιουργικότητα, αγάπη και δύναμη που κράτησε τη Μάλτα  ενωμένη μεταξύ όλων των κυμάτων των διαπληκτισμών.

Με τη ντελικάτη δουλειά του Hackett στην κιθάρα, το “Adriatic Blue” απεικονίζει μία μαγευτική θέα εκπληκτικής ομορφιάς καθώς ψηλοί γκρεμοί από δασώδη βουνά βυθίζονται στη βαθιά μπλε θάλασσα μαζί με την ακτογραμμή της Κροατίας. Το “Sirocco” είναι πιο ατμοσφαιρικό, εμπνευσμένο από τους ανέμους που παίζουν μεταξύ των επιβλητικών δομών της Αιγύπτου.

Το ζωηρό “Joie de Vivre” εκφράζει τη μοναδική αίσθηση της χαράς που έχουν οι Γάλλοι μέσω του κρασιού τους, του φαγητού και της παραδοσιακής μουσικής, με πίνακες που απεικονίζουν οικογενειακές συγκεντρώσεις, θεαματική θέα και τα ζωηρά χρώματα των πόλεων τους. Η τέχνη του να ονειρεύεσαι είναι ενσωματωμένη στην αισθησιακή τους αγάπη για τη ζωή.

«Αρχικά θαύμασα τη μυστικιστική περιστροφή των Δερβίσηδων» λέει ο Hackett. «Μαζί με άλλα αλλόκοσμα όντα όπως τα Djin (Τζίνι), ξεπήδησαν από το ονειρικό παρελθόν της Περσίας. Το “The Dervish And The Djin” αιχμαλωτίζει την αξιοσημείωτη ατμόσφαιρα αυτού του πιο εξωτικού πολιτισμού με τη βοήθεια του Hackett και της συνηθισμένης μπάντας για περιοδεία – το σοπράνο σαξόφωνο του Rob Townsend, το ταρ του Malik Mansurov (από το Αζερμπαϊτζάν), το duduk του Αρμένιου Arsen Petrosyan. «Φυσικά αυτές οι χώρες είναι εικονικά σε πόλεμο μεταξύ τους» προσθέτει ο Hackett. «Και έχουν υπάρξει περίπου χίλιες απώλειες (μέχρι τη στιγμή που γράφεται) και από τις δύο πλευρές. Και πάλι, είναι μία περίπτωση που η μουσική είναι ικανή να κάνει πράγματα που οι πολιτικοί αποτυγχάνουν να κάνουν – κάτι εποικοδομητικό».

Το “Memory of Myth” ενσωματώνει τη βαθιά και πλούσια ιστορία της Ελλάδας και έχει τη συμμετοχή του βιολιού της Christine Townsend (καμία συγγένεια) ενώ το “Lorato” – ‘αγάπη’ στη γλώσσα της αφρικανικής φυλής Tswana – είναι ένας αρκετά παραδοσιακός ρυθμός. Η αγάπη είναι η δύναμη που θεραπεύει και συνδέει όλους τους ανόμοιους ανθρώπους της Μεσογείου.

Ο Hackett και η γυναίκα του Jo είχαν μαγευτεί από το μικρό άγαλμα του Faun στο σπίτι του Faun στην Πομπηία. «Οι επαύλεις φαίνονταν να έρχονται πάλι στη ζωή καθώς  περπατούσαμε ανάμεσα σε αυτούς τους αίθριους χώρους και κήπους», δίνοντας έμπνευση στο “Casa del Fauno” με τη συμμετοχή της λάμψης και του αέρινου φλάουτου του αδερφού του Hackett, John αλλά και του φλάουτου του Rob Townsend.

Το μόνο μη πρωτότυπο κομμάτι είναι το “Domenico Scarlatti’s Sonata”. Αυτό ενσωματώνει τη baroque μουσική της Ιταλίας, μία ευαίσθητη ερμηνεία στολισμένη με διασταυρωμένα τρεμουλιάσματα, μία τεχνική που συστήθηκε στον Hackett από τον εξαιρετικό κλασσικό κιθαρίστα, τον αποθανόντα Theo Cheng.

Ο Hackett ακόμα εκφράζει το θαυμασμό του για τους φλαμένγκο κιθαρίστες της Ανδαλουσίας, τους οποίους δοξάζει στο “Andalusian Heart”. «Ένας από τους φλαμένγκο κιθαρίστες μου έδειχνε τα απίστευτα πράγματα που μπορούσαν να κάνουν», εξηγεί ο Hackett. «Βλέποντας τους gypsies να παίζουν και να χορεύουν στις σπηλιές εκεί, παίρνεις το συναίσθημα ότι αυτοί οι άνθρωποι χορεύουν για τη ζωή τους».

Το ταξίδι μας έρχεται στο τέλος με το “The Call Of The Sea”, μία τρυφερή και γαλήνια αντανάκλαση του τεράστιου όγκου νερού που ενώνει αυτούς τους πολλούς πολιτισμούς, τόσο αρχαίους όσο και σύγχρονους.

Το “Under A Mediterranean Sky” βρίσκει τον Hackett να παίζει nylon, steel string και δωδεκάχορδες κιθάρες, charango και Ιρακινό ούτι. Τα πλήκτρα, ο προγραμματισμός και οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Roger King. Οι μουσικοί που συμμετείχαν είναι οι John Hackett και Rob Townsend (φλάουτο – “Casa del Fauno”), Malik Mansurov (ταρ), Arsen Petrosyan (duduk) και Rob Townsend (σαξόφωνο – “The Dervish And The Djin”), Christine Townsend (βιολί – “Memory of Myth” και “The Call Of The Sea”).

Η παραγωγή όλων των κομματιών έγινε από τον Steve Hackett και Roger King, με όλα τα κομμάτια να έχουν ηχογραφηθεί και μιξαριστεί από τον Roger King στα Siren.

«Πέρασα πολύ όμορφα κάνοντας αυτό το άλμπουμ, βλέποντάς το να αποκτά μορφή και είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Είμαι υπερήφανος για αυτό!» λέει ο Hackett. «Η κλασσική κιθάρα έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό ήχο αλλά μέσα στο εύρος του τί μπορεί να κάνει μία κιθάρα με nylon χορδές, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τόνοι. Μπορείς να τα δώσεις όλα, το είδος του salvo που περιμένεις από τους οργανοπαίχτες του φλαμένγκο αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι πολύ ήπιο, ήπιο σαν άρπα. Είναι σκιές μαύρου και άσπρου. Είναι ακόμα συναρπαστικό να παίζεις μαζί με όργανα από όλο τον κόσμο καθώς επίσης και με μεγάλη γκάμα ορχηστρικών ήχων».

Σχετικά με τον Steve Hackett

Ο Steve Hackett έγινε μέλος των Genesis στις αρχές του 1971 και απέκτησε μία διεθνή φήμη ως τον κιθαρίστα του κλασσικού line-up δίπλα στους Peter Gabriel, Tony Banks, Mike Rutherford και Phil Collins. Η πολύπλοκη δουλειά στην κιθάρα του Steve ήταν ένα βασικό στοιχείο για τα άλμπουμ των Genesis από το “Nursery Cryme” (1971) στο “Wind And Wuthering” (1977) συμπεριλαμβανομένου του κλασσικού “Selling England By The Pound”.

Μετά την αποχώρηση από τους Genesis το 1977, η σόλο καριέρα του Steve – που τώρα επεκτείνεται σε πάνω από τριάντα άλμπουμ – έχει αποδείξει την αξιοσημείωτη ευελιξία του τόσο με την ηλεκτρική όσο και με την ακουστική κιθάρα. Ο Steve έχει αναγνωριστεί σαν ένας απίστευτα ταλαντούχος και πρωτοποριακός ροκ μουσικός αλλά ταυτόχρονα και σαν ένα βιρτουόζος κλασσικός κιθαρίστας και συνθέτης και αυτό αναγνωρίστηκε το 2010 όταν εντάχθηκε στο Rock Hall Of Fame. Έχει ακόμα δουλέψει με τον Steve Howe των Yes στο supergroup GTR.

Οι συνθέσεις του Steve έχουν επιρροές από πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένης της jazz, κλασσικής μουσικής και blues. Για τις τελευταίες στούντιο δουλειές του “The Night Siren” (2017) και “At The Edge Of Light” (2019), ο Steve εξερεύνησε επιρροές της παγκόσμιας μουσικής. Σε πρόσφατες περιοδείες ο Steve έχει δοξάσει το χρόνο με τους Genesis συμπεριλαμβανομένης μίας θεαματικής περιοδείας το 2018 στην οποία ο Steve συνειδητοποίησε μια μακροχρόνια φιλοδοξία να παίξει ζωντανά τις δουλειές των Genesis με τη μπάντα και την ορχήστρα του. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το “Selling England by the Pound & Spectral Mornings: Live at Hammersmith”, μία ηχογραφημένη ζωντανή εμφάνιση της τεράστια επιτυχημένης περιοδείας του το 2019 με την οποία γιόρτασε τις κλασσικές δουλειές των Genesis καθώς επίσης και τη 40η επέτειο του ενός από τα πιο αγαπημένα σόλο άλμπουμ του.

Links:

Κείμενο: Ελίζα Καπουράλου

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X