Συνεντεύξεις

Corax B.M.

Οι Corax B.M είναι μια εγχώρια πρωτοεμφανιζόμενη black metal μπάντα που κυκλοφόρησε φέτος το πρώτο της EP με τίτλο “Spread The Occult”. Τα μέλη της μπάντας, Mörker (τύμπανα) και Corax (φωνητικά, κιθάρα), μας μιλούν γύρω από αυτήν και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Αρχικά ορισµένες γενικές ερωτήσεις, ώστε να σας γνωρίσει και το  ευρύ κοινό, καθώς είστε µία πρωτοεµφανιζόµενη µπάντα. Πώς προέκυψε το σχήµα;

Mörker: Καλησπέρα Αλίκη και σε ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας προς την μπάντα. Γνώρισα τον Κώστα (σ.σ.: Corax) το καλοκαίρι του 2020, καθώς βρήκε ένα drum cover μου στο  YouTube, και βρήκε τρόπο να επικοινωνήσει κατευθείαν μαζί μου. Το όλο θέμα αφορούσε ένα πιο Technical Death – Metalcore/Deathcore project, το οποίο δεν συνεχίστηκε λόγω των συγκυριών με την πανδημία. Αργότερα μέσα στον χρόνο, ο Κώστας είχε την ιδέα να ξεκινήσει ένα solo project με κύριο άξονα το Black Metal και ζήτησε την βοήθειά μου στο κομμάτι των τυμπάνων. Ήταν δύσκολο στην αρχή, καθώς το θέμα της πανδημίας δεν έμελλε να τελειώσει. Και κάπως έτσι, τον Ιούνιο του 2021 ξεκινάμε τις ηχογραφήσεις του πρώτου μας ΕΡ, βάζοντας στόχο να γράψουμε μουσική χρησιμοποιώντας διάφορες επιρροές που επιθυμούσαμε, δίνοντας τες έναν Black Metal χαρακτήρα. Μετά την κυκλοφορία των δυο singles και ενός βίντεο κλιπ, μπήκανε στο project ο Peisithanatos (σ.σ.: μπασίστας των Drama Noir, ex-Endorphia, ex-Order Of The Black Jacket) και η Ennea. Λίγο αργότερα, ένα δισκογραφικό συμβόλαιο από την Πολωνική εταιρία Pagan Records, έγινε η αφορμή το project μας να πάρει την μορφή της μπάντας Corax B.M.

Αναβιώνετε ένα παλαιό στυλ black, αλλά παράλληλα ενσωματώνετε και πιο punk και doom στοιχεία. Μπορείτε να δώσετε παραπάνω πληροφορίες σχετικά µε τις µουσικές σας επιρροές;

Mörker: Το στυλ μας είναι κάπως ανάμεικτο, καθώς στην Black Metal υπάρχουν δυο κύρια στυλ, το Σκανδιναβικό, όπου και γεννήθηκε, και το Ελληνικό. Εμείς προσπαθούμε να τιμήσουμε την καταγωγή μας και τις ρίζες του είδους μας όσο μπορούμε ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας αυτή την punk αισθητική στα riff μας. Όλοι ειδικευόμαστε σε διαφορετικά είδη της metal, για παράδειγμα οι δικές μου  επιρροές είναι περισσότερο melodic/technical death metal, του Κώστα είναι περισσότερο doom/goth και punk, και ο Θάνος έχει τις περισσότερες Black Metal επιρροές. Παρόλα αυτά, οι κοινές μας επιρροές, πάνω στις οποίες βασίζουμε όλα αυτά τα προσωπικά στοιχεία, είναι οι Rotting Christ, Darkthrone, Mayhem, Behemoth.

Αναφορικά και πάλι µε τη μουσική σας, πώς προκύπτουν οι συνθέσεις; Είναι οµαδική δουλειά ή δουλεύετε µε άλλον τρόπο;

Corax: Όπως είπαµε και προηγουμένως, ο καθένας µας έχει τις δικές του επιρροές. Κάθε ιδέα είναι ευπρόσδεκτη, και συνεχίζουµε να χτίζουµε αυτήν την ιδέα µε βασικό άξονα το Black Metal.

Μεταξύ των κοµµατιών του ΕΡ υπάρχουν αρκετές εναλλαγές. Υποδηλώνει αυτό κάτι ως προς τον µουσικό σας προσανατολισµό;

Corax: H Black Metal είναι αρκετά μεγάλη σαν κατηγορία. Οπότε κινούμαστε σε αυτή χωρίς περιορισμούς.

Σε στιχουργικό επίπεδο, ποια είναι η θεµατολογία σας και πώς  προκύπτει;

Corax: Tα τραγούδια μας διηγούνται διάφορες σκοτεινές και απόκρυφες ιστορίες, γίνονται διάφορες αναφορές σε διηγήματα του H.P. Lovecraft και σε πολιτισμούς όπως τους Σουμέριους. Χρησιμοποιούνται πολλές μεταφορές με σκοπό ο ακροατής να μεταφράσει αυτές τις “παραβολές” με τον δικό του τρόπο.

Το πρώτο σας ΕΡ µπορεί να θεωρηθεί ως µία πρόγευση για αυτό που θα ακολουθήσει, ή αποτελεί έναν πειραµατισµό ως προς τη µουσική σας ταυτότητα;

Corax: Σίγουρα προϊδεάζει τον ακροατή για τις επερχόμενες κυκλοφορίες μας.

Σκοπεύετε να πειραµατιστείτε ηχητικά µε άλλα είδη στο µέλλον;

Corax: Προς το παρόν, αυτό μας εκφράζει. Βέβαια, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…

Ποια ήταν η αποδοχή του ΕΡ τόσο από το κοινό, όσο και τους κριτικούς; Ήταν αναµενόµενη ή κινήθηκε σε διαφορετικά επίπεδα σε σύγκριση µε τις προσδοκίες σας;

Mörker: Είναι το πρώτο μας ΕΡ, οπότε δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα αναμενόμενο. Οι κριτικές και τα σχόλια που δεχτήκαμε ήταν όλα θετικά. Κάτι για το οποίο νιώθουμε πραγματικά ευγνώμονες.

Τι είναι αυτό που θέλετε να περάσετε στον κόσµο τόσο µε τη µουσική, όσο και µε τους στίχους σας;

Mörker: Η Black Metal είναι πολύ όμορφη μουσική, αν παιχτούν οι ίδιες νότες πιο « καθαρά», για παράδειγμα σε ένα πιάνο, θα διαπιστώσει ο ακροατής ότι υπάρχει αρμονία και οι  μελωδίες είναι πραγματικά ευχάριστες. Σε αυτό το είδος επιλέγεται μια πιο ακραία ερμηνεία, ως εναλλακτικός τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Αυτό θέλουμε να υποστηρίξουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο.

Αν σας ζητούσαν να χαρακτηρίσετε µε µία λέξη το “Spread The Occult”, ποια θα ήταν αυτή η λέξη;

Corax: Ελευθερία!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια αναφορικά µε µία full-length κυκλοφορία;

Corax: Είμαστε ένα βήμα πριν την ηχογράφηση ενός νέου single, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πρώτης μας full-length δουλειάς.

Έχετε κάνει/σκοπεύετε να κάνετε κάποια ζωντανή εµφάνιση;

Mörker: Εμφανιστήκαμε τον Απρίλιο στο Remedy Live Club, μετά την πρόσκληση που λάβαμε από τους Ολέθριο Ρήγμα, μαζί με τους Sirius. Ακολούθησε ένα live στο επετειακό για τα 20 του χρόνια, Golden R Festival, στον Βόλο, μαζί με τους Aherusia, Meden Agan, Human Genom, Ephemeral, Industrial Area  ενώ προ λίγων ημερών εμφανιστήκαμε στο Bums Blackbird στην Αθήνα, μαζί με τους Penthos, Deus Dethroned, Eldingar, Alcath.

Συχνά ακούγεται ότι το old school black metal δεν έχει κάτι άλλον πλέον να δώσει, καθώς εµφανίστηκε και άνθησε σε µία συγκεκριμένη  χρονική περίοδο, ενώ υπάρχει και κορεσµός έπειτα από τόσα χρόνια. Πώς θα απαντούσατε σε αυτήν την άποψη;

Corax: Το old school black metal είναι μουσική με ιστορία. Αρκετοί καλλιτέχνες μας απέδειξαν ότι υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης στο συγκεκριμένο είδος, όλα αυτά τα χρόνια. Ας συνεχίσουμε λοιπόν αυτό το έργο, τόσο από την μεριά των καλλιτεχνών, όσο και από των ακροατών.

Με αναφορά και στην προηγούµενη ερώτηση, τι θα λέγατε ότι προσθέτει στο συγκεκριµένο είδος η µπάντα σας µέσα από το “Spread The Occult”;

Mörker: Θεωρώ πως αυτό το “πάντρεμα” του Σκανδιναβικού, με το Ελληνικό Black Metal, είναι κάτι που λείπει από την σκηνή, και αυτό που μας ξεχωρίζει ως Corax B.M.

Έχετε κάτι να απευθύνετε στους αναγνώστες του περιοδικού;

Corax: Ένα µεγάλο ευχαριστώ σε όσους ενδιαφέρονται και µας στηρίζουν µε οποιονδήποτε τρόπο µπορούν, και να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελληνική σκηνή που όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο µεγάλη. Non Serviam!

Συνέντευξη: Αλίκη Μαξούτογλου

Facebook
Instagram

Band Members
Corax – Φωνητικά, Κιθάρα
Mörker – Τύμπανα
Peisithanatos – Μπάσο
Énnea – Γυναικεία Φωνητικά

Discography
Spread The Occult (EP), 2022

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X