Συνεντεύξεις

Ofermod

Οι Ofermod κατάγονται από το Norrköping της Σουηδίας και κινούνται στον χώρο του black/death metal. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν την πέμπτη ολοκληρωμένη τους δουλειά με τίτλο “Mysterium Iniquitatis”. Ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος, Mika “Belfagor” Hakola, μας μιλά για την κυκλοφορία αυτή.

Γεια σου Mika! Θέλω να σε ευχαριστήσω που αποδέχτηκες να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη και ταυτόχρονα να σε συγχαρώ για το νέο σας album “Mysterium Iniquitatis”. Μετά από δέκα χρόνια, τα βασικά μέλη των Ofermod είναι ξανά μαζί. Χάρηκα πολύ που είδα την επιστροφή του Nebiros. Πες μας λίγα λόγια για αυτό.

Ναι, είναι ευλογία να έχουμε τον Nebiros πίσω στο συγκρότημα. Τέλος και πάλι μπορούμε να ακούσουμε την τέλεια φωνή του στις ηχογραφήσεις και όχι μόνο όταν ήταν επίτιμος καλεσμένος σε ζωντανές τελετουργίες. Ναι, όντως, είναι υπέροχο να επικοινωνήσουμε μαζί σας για μια συνέντευξη. Μόλις πήρα μια δόση LSD, οπότε ας δούμε πώς θα είναι οι απαντήσεις μου.

Μπορείς να μας πεις κάποιες λεπτομέρειες για την ηχογράφηση του album; Πού έγινε;

Η κύρια ηχογράφηση του album έγινε στο θρυλικό studio Endarker όπου συγκροτήματα όπως οι Msrduk και Funeral Mist έχουν ηχογραφήσει μερικά από τα album τους. Είναι υπέροχο να δουλεύεις με τον ιδιοκτήτη του studio, τον Devo, ο οποίος είναι επί μακρόν μέλος των Marduk. Συνεργαζόμαστε πολύ καλά. Κατανοούμε τις μουσικές παρορμήσεις του άλλου και αφήνω τον Devo να έχει αρκετή ελευθερία στη διαδικασία παραγωγής του και εκπλήσσομαι θετικά κάθε φορά που ακούω τα αποτελέσματα της δουλειάς του. Τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν σε ένα studio που ονομάζεται Palace of Belial, επειδή ήταν πιο κοντά για τον Nebiros να φτάσει εκεί και συνεργάζεται με τον Erik Andersson των Mephorash ως παραγωγό, οπότε τα πάει πολύ ομαλά.

Θέλω επίσης να μας μιλήσεις για τη συνεργασία σας με τον Magnus “Devo” Andersson. Είναι ο παραγωγός στα τέσσερα album σας και είναι επίσης ο μπασίστας στο τελευταίο σας album.

Δεν θέλω πραγματικά να αγγίξει κανείς τη μαγεία του Ofermod ως παραγωγός από τον Devo. Ξέρει τι θέλω και κάνει το όραμά μου για ένα τραγούδι ακόμα καλύτερο από αυτό που είχα την πρόθεσή μου, οπότε είναι πραγματικά ο άνθρωπος που λέμε. Είναι ο studioς μπασίστας των Ofermod απλώς και μόνο επειδή είναι τόσο σπουδαίος μπασίστας. Εννοώ ότι θυμίζει Steve Harris όταν παίζει (γέλια). Πάντα συγκεντρώνουμε την καλύτερη δυνατή σύνθεση για τις ηχογραφήσεις μας στο studio. Προσπαθούμε για καλά αποτελέσματα, επομένως συνεργαζόμαστε με σπουδαίους μουσικούς.

Μπορείς να μας πεις για την έννοια του στυλ που δημιουργείτε και αποκαλείτε ορθόδοξο black metal;

Αποκαλούμε τη μουσική μας ορθόδοξη black metal επειδή εμπλέκουμε τη χρήση μαύρης μαγείας στη δημιουργία των ηχογραφήσεων μας. Αυτό δεν είναι μόνο μουσική για εμάς. Είναι η πνευματικότητα που γίνεται ακουστική εκδήλωση.

Το νέο σας album “Mysterium Iniquitatis” με ταξιδεύει πίσω στο 1998 και μου θυμίζει εκείνο το επιδραστικό EP “Mystérion Tés Anomias”, αλλά πιο ώριμο, με περισσότερη εμπειρία και καλύτερο ήχο. Η επιρροή σας είναι ο δικός σας ήχος και τα προηγούμενα album σας, σωστά; Γίνεσαι όλο και καλύτερος σε κάθε νέα κυκλοφορία.

Σε ευχαριστώ πολύ για το κομπλιμέντο και που παρατήρησες ότι είμαστε η δική μας επιρροή. Είμαι ακόμα καθαρός στο μυαλό μου… Σχεδόν τουλάχιστον (γέλια)! Αλλά τα κεριά του βωμού μου εξακολουθούν να καίνε. Αφήστε τα να καούν, για να μπορέσω να ξαναβουτήξω στη δαιμονική κοινωνία μετά από αυτή τη συνέντευξη. Η ζωή είναι υπέροχη, όταν θυμάσαι τους σκοτεινούς θεούς ανά πάσα στιγμή.

Το black metal για κάποιους ανθρώπους είναι τρόπος ζωής. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα να πουλάς δίσκους και να βγάζεις χρήματα. Ποια είναι η γνώμη σου για όλα αυτά τα fake black metal συγκροτήματα που χρησιμοποιούν την εικόνα του σατανισμού;

Μπορούν να κάνουν το κενό και κούφιο πράγμα τους ενώ εμείς δημιουργούμε μουσική που είναι σατανική μαγεία και οι ακροατές αποφασίζουν τι προτιμούν.

Οι δυνάμεις του χάους άφησαν επιτέλους το Pentagrammaton” να κυκλοφορήσει! Ήταν ένα υπέροχο album, αλλά το αποκαλείτε και ως καταραμένο δίσκο που ηχογραφήθηκε κάτω από χαοτικές συνθήκες στο Necromorbus Studio το 2005. Γιατί χρειάστηκαν δεκαπέντε χρόνια για να ακούσω αυτό το υπέροχο album;

Γιατί δεν πίστευα ότι ήταν αρκετά καλή ηχογράφηση για να εκπροσωπήσει τους Ofermod μέχρι να γίνει re-mix για να αφήσει τον φρικτό αρχικό ήχο να ξεχαστεί. Για όσους θέλουν να το ακούσουν, η Ajna Offencive το κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση 300 αντιτύπων, μόνο και μόνο για να αποτρέψει το μαρτύριο που ήταν να ηχογραφήσει αυτό το album με απόσυρση μεθαδόνης, προσπαθώντας να το κάνει να εξαφανιστεί με κάθε είδος ναρκωτικού που υπάρχει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ήμουν στη Στοκχόλμη και έβαζα ναρκωτικά και τη νύχτα ηχογραφούσαμε. Τότε ήταν που η διαδικασία ηχογράφησης άρχισε να είναι αρκετά καλή καθώς δεν είχα πια την απόσυρση. Αλλά αιμορραγούσα από τις άκρες των δακτύλων μου προς το τέλος της ηχογράφησης, τόσα πολλά στρώματα κιθάρων ηχογράφησα για το album.

Διάβασα ότι έχετε τη δική σας underground εταιρία με το όνομα Left Light Emanations. Υπάρχει ακόμα; Κάποια μπάντα που θα μας προτείνατε;

Δεν είναι ενεργή αυτή τη στιγμή, αλλά όταν ξεκίνησα ήθελα να βγάλω το ντεμπούτο full-length album των Ελλήνων Serpent Noir και ένα album του Dödsengel από τη Νορβηγία, αλλά δεν τα κατάφερα λόγω οικονομικών ζητημάτων.

Σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ για τους Ofermod, πώς θα του εξηγούσες τον ήχο και τη φιλοσοφία του συγκροτήματος;

Σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ το Ofermod, θα αναφέρω τον Nebiros και θα πω “Stay Away”! Πιθανότατα δεν είμαστε για εσάς.

Στο παρελθόν έγραψες ένα βιβλίο, σωστά; Τι μπορείς να μας πεις για αυτό;

Έχω γράψει πολλά βιβλία, αν λάβετε υπόψη τα προσωπικά μου βιβλία για τη μαγεία, αλλά ναι. Άρχισα να γράφω ένα βιβλίο για την ορθόδοξη λατρεία του διαβόλου στα 20 μου, όμως σταμάτησα όταν συνειδητοποίησα ότι απλώς προσπαθούσα να μεγαλώσω το «Εγώ» μου λέγοντας στους άλλους τι να κάνουν και τι να μην κάνουν, έτσι σταμάτησα μετά από 60 σελίδες και κατέστρεψα αυτά που είχα γράψει.

Έχω διαβάσει πολλές συνεντεύξεις σου όλα αυτά τα χρόνια. Σέβομαι τις ιδέες, τις απόψεις και τα πιστεύω σου και συμφωνώ σε πολλά από αυτά. Ποια είναι η γνώμη σου για την κοινωνία που ζούμε;

Δεν έχω άποψη για την κοινωνία. Είμαι πνευματικός ερημίτης. Ένας πνευματικός ερημίτης με εθισμό στο σεξ (γέλια)!

Σε ευχαριστούμε που αφιέρωσες τον χρόνο σου για να απαντήσεις τις ερωτήσεις μας. Μπορείς να κλείσεις αυτή τη συνέντευξη όπως θέλεις.

Συγκεντρώνω ένα live line-up αργά αλλά σταθερά. Πρέπει να δω αν έχω ποινή φυλάκισης από το δικαστήριο στο μέλλον ή αν μπορώ με κάποιο τρόπο να το αποφύγω. Πολλά εξαρτώνται από αυτό.

Συνέντευξη: Νίκος Λίλλης
Μετάφραση: Χριστίνα Γιαννούλη

Facebook
Bandcamp
Spotify
YouTube

Band Members
Mika “Belfagor” Hakola – Κιθάρες, Φωνητικά
Jonas “Nebiros” Tengner – Φωνητικά
Robin “Rudra” Fjäll – Μπάσο
Anomias – Φωνητικά

Discography
Tiamtü, 2008
Thaumiel, 2012
Sol Nox, 2017
Pentagrammaton, 2020
Mysterium Iniquitatis, 2021

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X