Συνεντεύξεις

Dark Tranquillity

Είμαστε μόλις μία ανάσα μετά από την νέα κυκλοφορία των Dark Tranquillity και είχα την χαρά να τα πω λίγο με τον κιθαρίστα της μπάντας, Niklas Sundin. Το “We Are The Void” κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου. Για τον δίσκο άξιζε να περιμένετε λίγο (και αξίζει, πιστέψτε με!), προς το παρόν όμως μπορείτε να χαρείτε την κουβέντα μας και να μπείτε λίγο στο κλήμα…

Γεια Niklas, είμαι η Βίκυ από το greekrebels.gr και κατ’ αρχήν θα ήθελα να σε συγχαρώ για το “We Are The Void”. Πως αισθάνεστε τώρα που το ένατο studio album σας επιτέλους ολοκληρώθηκε; Είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα;

Ευχαριστώ! Φυσικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, αλλά όπως πάντα χρειάζεται λίγος καιρός μέχρι να απορροφήσεις το υλικό και να ακούσεις τον δίσκο από διαφορετική οπτική. Αλλά αυτή τη στιγμή έχω την εντύπωση ότι καταφέραμε να κάνουμε έναν πολύ διαφορετικό δίσκο, που είναι ανανεωμένος και φρέσκος, ενώ παράλληλα διατηρεί τον ήχο των D.T.

Τι έχει μεσολαβήσει στο χρονικό διάστημα από τον προηγούμενο δίσκο σας μέχρι τώρα;

Σε γενικές γραμμές ήμασταν αρκετά απασχολημένοι, κάνοντας πολύ περισσότερες περιοδείες απ’ ότι για τα προηγούμενα albums μας. Το περισσότερο 2009 το περάσαμε γράφοντας και κάνοντας πρόβες για τον καινούριο δίσκο, αλλά εκτός από αυτό εστιαστήκαμε στα live shows. Το “Fiction” κατάφερε να μας πάει σε πολλά μέρη που δεν είχαμε επισκεφτεί ξανά… Ρωσία, Αυστραλία, Κίνα, Ταϊβάν, Χιλή, Αργεντινή κλπ.

Λοιπόν το “We Are The Void” μόλις κυκλοφόρησε. Παρ’ όλα αυτά λίγα από τα κομμάτια του ανέβηκαν στο myspace της μπάντας. Τι είδους σχόλια είχατε για αυτά μέχρι στιγμής;

Μέχρι τώρα όλα καλά. Το πρώτο κομμάτι που ανέβηκε, το “Dream Oblivion”, διαδέχτηκε σκόπιμα, γιατί είναι λίγο διαφορετικό για εμάς. Έτσι κάποιοι από τους κλασικούς old school die hard fans μπερδεύτηκαν λίγο. Το δεύτερο κομμάτι που ανέβηκε, το “At The Point Of Ignition”, είναι ένα πιο τυπικό D.T. κομμάτι, έτσι οι κλασικοί fans μας ανταποκρίθηκαν πολύ καλά σε αυτό. Το τρίτο teaser κομμάτι θα είναι το video από το “Shadow In Our Blood”, που θα είναι λίγο πιο γρήγορο. Κάθε κομμάτι του δίσκου όμως είναι διαφορετικό από το επόμενο, έτσι τα δείγματα δεν γίνεται να είναι 100% αντιπροσωπευτικά.

Πες μας λίγα πράγματα σχετικά με την ηχογράφηση, την μίξη και το mastering του δίσκου…

Λοιπόν, γράψαμε τα πάντα σε δικούς μας χώρους. Και ο Daniel και ο Martin B έχουν δικά τους studios, έτσι είχαμε την άνεση να μπορέσουμε να δουλέψουμε χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Η μίξη και το mastering του album έγιναν από τον Tue Madsen, στο Antfarm studio, στην Δανία και όπως συνήθως έκανε πολύ καλή δουλειά.

Πόσο καιρό σας πήρε μέχρι να ολοκληρωθεί;

Δύσκολο να πω… Περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος του 2009 δουλεύοντας τον δίσκο. Κάποια από τα βασικά riffs και κάποιες από τις ιδέες ήταν παλιότερες από τότε, αλλά η συγκεντρωμένη δουλειά μας πήρε κάπου 8-9 μήνες γράφοντας τα κομμάτια. Η ηχογράφηση πάλι, μας απασχόλησε για λίγο περισσότερο από δύο μήνες.

Ποιος έγραψε την μουσική και τους στίχους για το “We Are The Void”;

Όλα τα μέλη συνεισφέρουμε στην μουσική σε έναν βαθμό. Είμαστε μία πολύ δημοκρατική μπάντα, έτσι ο καθένας έχει την επιρροή του και βάζει την σφραγίδα του στα κομμάτια. Οι στίχοι γράφτηκαν κατά 95% από τον τραγουδιστή μας, τον Mikael και βοήθησα και εγώ σε δύο από τα κομμάτια.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι του δίσκου που είναι ξεχωριστό για σένα για κάποιο λόγο;

Σίγουρα είναι δύσκολο να διαλέξω, ειδικά τόσο σύντομα μετά την ηχογράφηση. Αλλά μέχρι τώρα το “Arkhangelsk” και το “Iridium” είναι τα κομμάτια που είναι πιο κοντά στο προσωπικό μου γούστο. Παρ’ όλ’ αυτά αυτό μπορεί και να αλλάξει αφού κάνουμε κάποιο κομμάτι της περιοδείας και δοκιμάσουμε το καινούριο υλικό σε live συνθήκες.

Πιστεύεις ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στον ήχο σας από το “Fiction”;

Αυτό το αφήνω στην κρίση του ακροατή. Γενικά δεν πιστεύω στην γραμμική εξέλιξη μεταξύ των albums, έτσι ποτέ δεν λέω “αυτός ο δίσκος είναι ότι καλύτερο έχουμε κάνει μέχρι τώρα”. Κάθε δίσκος έχει το δικό του σκεπτικό και αντανακλά αυτό που υπάρχει μέσα στο μυαλό μας εκείνο τον καιρό. Οι στόχοι που είχαμε όταν δουλεύαμε το “Fiction” ήταν λίγο διαφορετικοί από αυτού του δίσκου, έτσι ο ήχος άλλαξε σαν ένα κομμάτι από το αποτέλεσμα. Κατά την γνώμη μου το “We Are The Void” είναι ο πιο “διαφορετικός” δίσκος που έχουμε κάνει από την εποχή του “Projector”.

Σχετικά με τον νέο μπασίστα της μπάντας, τον Daniel Antonsson;

Είμαστε φίλοι πολύ καιρό τώρα και ο Daniel ήταν η πρώτη μας επιλογή όταν χώρισαν οι δρόμοι μας με τον προηγούμενο μπασίστα μας, τον Michael Nicklasson. Είναι ένας πολύ καλός μουσικός και έχει επίσης παίξει μερικά από τα solos στις κιθάρες για αυτό τον δίσκο.

Οι Dark Tranquillity είναι μία μπάντα που ιδρύθηκε το 1989, λοιπόν, μετά από είκοσι χρόνια μουσικής δημιουργίας, πως αισθάνεσαι να είσαι σε μία μπάντα που κατάφερε να κερδίσει τόσους θαυμαστές, αλλά και να εμπνεύσει πολλούς μουσικούς;

Δεν το σκέφτομαι έτσι ιδιαίτερα συχνά. Υποθέτω ότι είναι καλό που δύο δεκαετίες δουλειάς έδωσαν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά είναι το παρόν που πάντα είναι πιο σημαντικό από το παρελθόν και δεν έχει ουσία να περιφέρεσαι με μία τεράστια εικόνα για τον εαυτό σου, επειδή απλά η μπάντα σου έχει επιτυχία.

Λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια έχετε κάνει πολλά live shows… Υπάρχουν κάποιες ξεχωριστές αναμνήσεις από κάποιο από αυτά; Ή ίσως κάποιο μέρος που θα θέλατε να επισκεφτείτε ξανά;

Μας αρέσει να παίζουμε οπουδήποτε, αλλά συνήθως πιο ξεχωριστές αναμνήσεις μένουν από την πρώτη φορά που πηγαίνουμε σε ένα μέρος. Η μόνη εξαίρεση είναι η πρώτη φορά που παίξαμε στην Ελλάδα, που ήταν πραγματικά απαίσια. Είχαμε παίξει στο Woodstock club στην Αθήνα και λίγο πολύ είχαμε κάθε πιθανό τεχνικό πρόβλημα που θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος, έτσι νιώθαμε εντελώς ντροπιασμένοι μετά. Αλλά υποθέτω μπορεί και αυτό να θεωρηθεί ξεχωριστή ανάμνηση! Χα χα!

Ποια η γνώμη σου για την σημερινή σκηνή μελωδικού death metal του Gothenburg;

There are a lot of metal bands here for sure, but most of them play in other styles. Για να πω την αλήθεια δεν την παρακολουθώ ιδιαίτερα. Γενικά όλο αυτό το σκεπτικό είναι κάπως υπερβολικό. Ο κόσμος από τις άλλες χώρες πιστεύει συνήθως ότι αυτό το είδος μουσικής κυριαρχεί εδώ περισσότερο από ότι στην πραγματικότητα και ότι όλες οι μπάντες από το Gothenburg παίζουν “μελωδικό death metal” (ότι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό στις μέρες μας). Σίγουρα υπάρχουν πολλές metal μπάντες εδώ, αλλά οι περισσότερες παίζουν διαφορετικά είδη.

Τα σχέδιά σας για το μέλλον; Σκοπεύετε να κάνετε κάποια περιοδεία για την προώθηση του δίσκου;

Σίγουρα θα γίνει μεγάλη περιοδεία το 2010 και προς το παρόν προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα εφικτό πρόγραμμα για το πού θα παίξουμε και πότε. Σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουμε για μία δίμηνη περιοδεία στις ΗΠΑ και μετά από αυτό θα ακολουθήσουν πολλά lives στην Ευρώπη.

Πιστεύω ότι γνωρίζεις ότι έχετε πολλούς πιστούς fans εδώ στην Ελλάδα. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να σας δούμε σε κάποιο live εδώ στο κοντινό μέλλον;

Εννοείται! Βασικά ήταν να παίξουμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο Νοέμβριο, αλλά δυστυχώς αναβλήθηκε. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα επιστρέψουμε, αλλά αυτό θα γίνει σίγουρα κάποια στιγμή μέσα σε αυτό τον χρόνο.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Εύχομαι τα καλύτερα για τον καινούριο σας δίσκο! Θα ήθελες να τελειώσεις αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Λοιπόν, ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας και τσεκάρετε το “We Are The Void” όταν κυκλοφορήσει.

Βίκυ Αθανασοπούλου

http://www.darktranquillity.com

http://www.myspace.com/dtofficial

Band Members:

Mikael Stanne – φωνητικά

Niklas Sundin – κιθάρα

Martin Henriksson – κιθάρα

Anders Jivarp – drums

Daniel Antonsson – μπάσο

Martin Brändström – electronics

Discography:

Skydancer, 1993

The Gallery, 1995

The Mind’s I, 1997

Projector, 1998

Haven, 2000

Damage Done, 2002

Character, 2005

Fiction, 2007

We Are Τhe Void, 2010

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X