Συνεντεύξεις

Pale Divine

Το έκτο fulllength album “Consequence Of Time” των Pale Divine είναι εδώ και έτσι ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Darin McCloskey τον drummer του συγκροτήματος δίνοντάς μας περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την νέα τους δουλειά.

Γεια σου Darin, πως είσαι και πως είναι η κατάσταση με την πανδημία στην Αμερική;

Καλησπέρα Πάνο! Σ’ ευχαριστούμε για τη συνέντευξη! Η κατάσταση είναι σταθερή, από τον Μάρτιο επικρατεί μια υστερία αν και υπήρξε άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων. Τα πάντα βρίσκονται σε ρυθμούς πανδημίας οπότε δεν πραγματοποιούνται και συναυλίες ή συναθροίσεις μεγάλου αριθμού ατόμων. Διανύουμε περίεργους καιρούς και πρέπει να λάβουμε προληπτικά μέτρα.

Συγχαρητήρια για το νέο σας album “Consequence Of Time”. Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για τους Pale Divine μιας και σας φιλοξενούμε πρώτη φορά.

Οι Pale Divine είναι μια παραδοσιακή doom metal μπάντα που υπάρχει πάνω από 25 χρόνια και καταγόμαστε από την Αμερική. Το “Consequence Of Time” είναι το έκτο μας album και κυκλοφόρησε στις 26 Ιουνίου. Επίσης είναι το πρώτο μας album με τη τωρινή σύνθεση του συγκροτήματος Greg Diener (κιθάρα/φωνητικά), Dana Ortt (κιθάρα/φωνητικά), Ron “Fezzy McGinnis (μπάσο) και εγώ στα τύμπανα. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1995 από μένα και τον Greg ενώ το πρώτο μας single κυκλοφόρησε το 1998 και ονομάζεται Crimson Tear. Είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο μας album που κυκλοφόρησε το 2001 με τίτλο Thunder Perfect Mind. Καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε άλλα πέντε από τότε με πιο φιλόδοξη δουλειά μας την τελευταία μας κυκλοφορία. Υπάρχει ποικιλία στο υλικό και μοιράστηκαν τα φωνητικά οι Dana και Greg, κάτι που ήταν πολύ συναρπαστικό. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το album και μέχρι στιγμής η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική!

Πόσο ικανοποιημένοι είστε με το αποτέλεσμα του album;

Πάντα υπάρχουν πράγματα που θες να αλλάξεις αλλά προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση και την επόμενη φορά θα είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι.

Τι ανταπόκριση είχατε από τον Τύπο και τους οπαδούς;

Μέχρι στιγμής είχαμε πολλές θετικές κριτικές, αν και οι παλαιότεροι οπαδοί μας δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στη νέα χροιά του δίσκου και αυτό ήταν κάτι που το περιμέναμε.  Αποκτήσαμε όμως νέους οπαδούς και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Σημαίνει τα πάντα για εμάς και το εκτιμάμε! Μας βοηθάει να προχωράμε. Όταν γνωρίζεις πως έχεις ένα κοινό που σε αγαπάει και σε σέβεται, θέλεις να γίνεσαι όλο και καλύτερος. Οπότε ένα μήνυμα για τους αναγνώστες αυτή τη στιγμή, σας ευχαριστούμε!

Ηχογραφήσατε το “Consequence Of Time” στα Diener Manor Studios. Ποια η εμπειρία σας;

Τα Diener Manor Studios είναι το προσωπικό studio του Greg οπότε η εμπειρία ήταν πολύ καλή. Είναι σημαντικό να νιώθεις άνετα για να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Δεν είχαμε χρονικό περιορισμό και κάποια πίεση, κάτι που λειτούργησε θετικά για εμάς.

Με ποιον δουλέψατε για το album; Υπάρχει κάποια αστεία ιστορία από τις ηχογραφήσεις;

Τη μίξη και το master του album ανέλαβε ο Richard Whittaker στην Αγγλία. Γράψαμε τα κομμάτια και τα ηχογραφήσαμε μετά, μερικά τα παίζαμε καιρό οπότε ήταν και πιο εύκολη η ηχογράφηση. Άλλα κομμάτια μας ταλαιπώρησαν παραπάνω και τα ηχογραφήσαμε μόνο όταν νιώσαμε ικανοποιημένοι. Αν και αντιμετωπίσαμε ένα τεχνικό θέμα κατά τις ηχογραφήσεις που μας καθυστέρησε, συνεχίσαμε ακάθεκτοι.

Περίγραψε μας λίγο τα τραγούδια που συνθέσατε για το “Consequence Of Time”.

Τα περισσότερα κομμάτια τα δημιουργήσαμε πάνω σε πρόβες. Συχνά ο Greg ξεκινούσε ένα riff ή ο Dana θα έφερνε κάποια ιδέα και εμείς θα την εμπλουτίζαμε. Υπήρχαν βέβαια και τραγούδια που σκεφτόταν κάποιος και τα έφερνε σχεδόν ολοκληρωμένα, εξαρτάται λοιπόν. Η προσθήκη του Dana Ortt στη σύνθεση του συγκροτήματος αποδείχτηκε κομβική για τον νέο μας δίσκο. Η δουλειά που έγινε στις κιθάρες είναι φανταστική και πιστεύω ότι έχει εμπλουτίσει κατά πολύ τον ήχο μας. Είναι υπεύθυνος για πολλές από τις ιδέες που συμπεριλαμβάνονται στο album,  πολλές φορές μας παρουσίαζε κάτι και όλοι μαζί το εξελίσσαμε. Σε μερικά κομμάτια μας βοήθησε και στους στίχους όπως για παράδειγμα στο Saint Of Fire.

Ο Diener μοιράστηκε τα φωνητικά με τον Ortt στο “Consequence Of Time” και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η συνεργασία.  Θα ήθελα το σχόλιο σου πάνω σε αυτό.

Είναι δυο διαφορετικές φωνές, του Greg υπήρξε για πολλά χρόνια η φωνή των Pale Divine. Η προσθήκη του Dana άλλαξε λίγο την κατεύθυνση μας αλλά ήταν κάτι καλό για εμάς. Σε κάθε νέο album θέλουμε να πηγαίνουμε παρακάτω, δε θέλουμε όλα να είναι το ίδιο. Όταν ο Dana μπήκε στο συγκρότημα θέλαμε να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες του. Το αποτέλεσμα είναι ο φρέσκος ήχος.

Στο “Consequence Of Time”, εκτός από κλασσικά doom τραγούδια, υπάρχουν και κάποια πιο hard rock και blues. Πώς θα το περιγράφατε σε κάποιον που δεν έχει ξανακούσει τους Pale Divine;

Οι Pale Divine πάντα ήταν μια heavy metal μπάντα. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τον ακροατή. Οι επιρροές μας είναι συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden, Judas Priest, Thin Lizzy, UFO, Trouble, Pentagram, Candlemass και Saint Vitus. Εννοείται πως υπάρχουν επιρροές και από κλασικό doom. Ωστόσο, μας αρέσει πολύ και ο κλασικός rock ήχος των 70s από μπάντες όπως οι Budgie, Leafhound, Captain Byond. Θα έλεγα στον ακροατή λοιπόν να βάλει στο μίξερ όλες αυτές τις επιρροές για να καταλάβει στο περίπου τι θα πρέπει να περιμένει από την νέα μας δουλειά.

Τι διαφορές εντοπίζετε ανάμεσα στο “Consequence Of Time” και την προηγούμενη κυκλοφορία σας;

Τώρα έχουμε περισσότερη ποικιλία, κάθε κομμάτι προσφέρει κάτι διαφορετικό. Άλλοτε σε τραβάει το tempo, τα φωνητικά, η δομή του τραγουδιού. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που δίνουν ταυτότητα στον δίσκο.

Η μικρή χρονική διάρκεια του “Consequence Of Time” ήταν κάτι που έγινε επί τούτου;

Σκοπεύαμε να περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό κομματιών. Κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε πως είχαμε ξεπεράσει τα όρια και αποφασίσαμε να τα περιορίσουμε λίγο.

Τι πραγματεύονται οι στίχοι;

Το θέμα διαφέρει από κομμάτι σε κομμάτι. Ο Dana και εγώ γράψαμε τα περισσότερα κομμάτια, σε κάποια συμμετείχε και ο Greg.

Το εξώφυλλο μου άρεσε πολύ, ποιος είναι υπεύθυνος για την εικονογράφηση του;

Το εξώφυλλο είχε αναλάβει ο Brian Tutlo που είχε επιμεληθεί και τα εξώφυλλα των πρώτων δύο albums μας, Thunder Perfect Mindκαι Eternity Revealed. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη δουλειά του και προσωπικά πιστεύω πως είναι το πιο όμορφο εξώφυλλο μας.

Το “Consequence Οf Time” κυκλοφόρησε από την Cruz Del Sur Music, πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ο καλός μας φίλος (25 χρόνια) Tom Phillips (While Heaven Wept) ξεκίνησε να δουλεύει πρόσφατα με τον Enrico Leccese. Ο Tom μας πλησίασε και μας ρώτησε αν θα μας ενδιέφερε να συνεργαστούμε μαζί του και με τον Enrico στην Cruz Del Sur, φυσικά συμφωνήσαμε αμέσως. Έχουν φανταστικές μπάντες στο ενεργητικό τους, μερικοί είναι και φίλοι μας. Μας είχαν μεταφέρει τα καλύτερα για την εταιρεία. Όλα πηγαίνουν πολύ καλά και ευχαριστούμε πολύ τους Tom και Enrico για την ευκαιρία.

Τα αγαπημένα μου κομμάτια από το album είναι τα “Tyrants & Pawns”, “Consequence Of Time” και “Saints Of Fire”. Ποια είναι τα δικά σου;

Συμφωνώ μαζί σου! Και μένα μου αρέσουν, θα ήθελα να αναφέρω βέβαια και τα Satan in Starlight, Broken Martyr, No Escapeκαι Shadows Own”.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Όλα είναι περίεργα λόγω της πανδημίας. Μόλις αλλάξουν τα πράγματα, θέλουμε να πραγματοποιήσουμε πολλές ζωντανές εμφανίσεις, τοπικά, σε festivals, ίσως να κάνουμε και μια περιοδεία; Ποιος ξέρει; Θα το δούμε.

Σκοπεύετε να επιστρέψετε στην Ευρώπη;

Δεν υπάρχουν σχέδια τώρα, αλλά θα θέλαμε πολύ να επιστρέψουμε στην Ευρώπη. Πάντα περνούσαμε φανταστικά και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε.

Είκοσι πέντε χρόνια Pale Divine! Ποιες πιστεύετε ότι ήταν οι καλύτερες στιγμές σας; Τι σας κάνει να συνεχίζετε;

Μέσα σε 25 χρόνια έχουν συμβεί πολλά. Για να αναφέρουμε τα πάντα δεν υπάρχει χώρος και χρόνος οπότε θα μιλήσω για τα σημαντικότερα. Το πρώτο μας ταξίδι στη Γερμανία είχε πολύ πλάκα. Ενθουσιαστήκαμε που είδαμε την αγάπη που έχουν για τον doom και heavy ήχο. Ιδιαίτερες στιγμές υπάρχουν πάντα όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό για περιοδείες, μας αρέσει πολύ να συναντάμε τους οπαδούς μας και να γνωρίζουμε νέες μπάντες. Η ατμόσφαιρα στα festivals είναι πάντα φανταστική. Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε το Consequence Of Time από την Cruz Del Sur και αυτό αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο δυνατές στιγμές μας. Οι χειρότερες στιγμές… υπήρξαν μερικές αλλά μου αρέσει να δίνω έμφαση στις θετικές.

Ο doom metal ήχος έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών;

Με το πέρασμα των ετών όλα εξελίσσονται. Η μουσική είναι κάτι τo οργανικό και έχει τη τάση να αλλάζει. Υποθέτω όμως πως οι αλλαγές στο doom metal είναι ανεπαίσθητες. Το είδος αυτό πάντα χαρακτηριζόταν από τον τόνο και τα έντονα riffs. Αυτά τα δύο δεν αλλάζουν ποτέ, καθώς αποτελούν τον πυρήνα του είδους. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα φωνητικά. Υπάρχουν λιγότερα καθαρά φωνητικά. Πλέον πολλές doom metal μπάντες χρησιμοποιούν πιο σκληρά φωνητικά, αυτή ίσως να είναι η ειδοποιός διαφορά της παραδοσιακής doom metal μουσικής από τη νεότερη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του παραδοσιακού ήχου είναι οι Candlemass, Trouble και Saint Vitus.

Έχετε κάποια άλλα projects εκτός από τους Pale Divine;

O Dana και εγώ είχαμε παλιότερα ένα συγκρότημα, τους Beelzefuzz στους οποίους είχε προστεθεί αργότερα και ο Greg. Κυκλοφορήσαμε δύο albums με την The Church Within Records από το 20112014. Η μπάντα δεν υπάρχει πια αλλά συνήθως όλο και κάποιος έχει ένα side-project. O Ron είναι σε ένα συγκρότημα που ονομάζεται Admiral Browning, το οποίο αντιπροσωπεύει τον heavy progressive metal ήχο. Είναι επίσης και στους Thonian Horde που είναι περισσότερο black metal ή “black and roll” όπως θέλει ο ίδιος να τους περιγράφει. Εγώ ήμουν μέλος των Falcon για πολλά χρόνια, ήμασταν τρία άτομα. Εγώ, ο Greg Lindstrom (Cirith Ungol) και ο Perry Grayson (Destins End) αλλά δεν έχουμε κάνει κάτι ιδιαίτερο από το 2011. Οι Ungol είναι πολύ ενεργοί τελευταία και αυτό δεν αφήνει πολύ χρόνο στον Greg. Αυτή τη στιγμή ο Dana δούλευε ένα ακουστικό project με το όνομα Gardens of Nocturne  αλλά δε ξέρω τι γίνεται τώρα λόγω της πανδημίας. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Μια τελευταία ερώτηση, περιγράψτε μας με λίγα λόγια κάθε σας κυκλοφορία, ξεκινώντας από το “Thunder Perfect Mind”.

Το Thunder Perfect Mindήταν το πρώτο μας album. Για πολλούς λόγους είναι η αγαπημένη μου κυκλοφορία, ακόμα μου αρέσουν τα τραγούδια και είχαμε περάσει φανταστικά στις ηχογραφήσεις. Μετά από αυτό ακολούθησε το δεύτερο μας full-length Eternity Revealed και η πρώτη μας κυκλοφορία με την Martyr Music Group. Ωραίος δίσκος με ωραία κομμάτια αλλά οι ηχογραφήσεις έγιναν κάπως βιαστικά, θα ήθελα να είχαμε αφιερώσει περισσότερο χρόνο. Συνεχίζοντας, το Cemetery Earth είναι η τρίτη και πιο δημοφιλής κυκλοφορία μας, φαίνεται πως ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και τα κομμάτια “(I Alone) The Traveller και Cemetery Earthείναι σταθερά στα set-list μας. Ακολουθεί το Painted Windows Black που αποτελεί την πρώτη μας κυκλοφορία με την Shadow Kingdom. Εδώ η παραγωγή έγινε λίγο διαφορετικά, λίγο πιο προσεκτικά. Το τραγούδι Nocturne Dimentia είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Επιπλέον τα Black Coven και Angel Of Mercyυπάρχουν σε κάθε ζωντανή μας εμφάνιση.  Το 2018 κυκλοφορήσαμε ένα ομώνυμο album και γνώρισε την αποδοχή από κοινό και Mέσα. Μην ξεχνάμε πως απουσιάζαμε έξι χρόνια και αυτό το album μας επανέφερε στα πράγματα. Αγαπημένα μου κομμάτια από αυτό είναι τα Shades of Blue, Curse the Shadows και Spinning Wheel. Θεωρώ πως είναι κλασσικά τραγούδια και συχνά βρίσκουν το δρόμο τους στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Τέλος, το “Consequence Of Time” ένα πραγματικά διαφορετικό album που φαίνεται να τα πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής

Αυτά από μένα! Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου, το κλείσιμο της κουβέντας μας σου ανήκει.

Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη Πάνο! Εκτιμάμε ότι μας έδωσες την ευκαιρία να μιλήσουμε στους αναγνώστες σας! Δώστε μια ευκαιρία στο “Consequence Of Time” και φυσικά stay heavy!

Πάνος Πρέντζας
Μετάφραση: Ναταλία Μπογδάνου

https://paledivine1.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/serpentspath/
https://myspace.com/paledivine
https://soundcloud.com/pale_divine
https://open.spotify.com/artist/5q3jUG6D2Yj4nFB9ADndcs
https://www.youtube.com/channel/UC0nTmT5qBl8bs8JpCpMigWQ/

Band Members
Darin McCloskey – Τύμπανα
Greg Diener – Φωνητικά, Κιθάρα
Ron McGinnis – Μπάσο
Dana Ortt – Κιθάρα, Φωνητικά

Discography
Thunder Perfect Mind, 2001
Eternity Revealked, 2004
Cemetery Earth, 2007
Painted Windows Black, 2012
Cemetery Earth [Re-issue], 2014
Pale Divine, 2018
Consequence Of Time, 2020

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X