Συνεντεύξεις

Commando

Οι Commando κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δουλειά, το EP “Rites Of Damnation” και εμείς μιλήσαμε με τους Aron και Robin, τον drummer και τον τραγουδιστή αντίστοιχα της μπάντας, για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες με γύρω από το νέο τους ξεκίνημα.

Γεια σας παιδιά. Καλώς ήρθατε στο webzine μας και καλή επιτυχία στο πρώτο σας EP “Rites Of Damnation”! Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας και τι αντιδράσεις λάβατε μέχρι στιγμής;

Εμείς σ’ ευχαριστούμε Θοδωρή! Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή, αλλά δυστυχώς δε μας δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσουμε τη δουλειά πραγματοποιώντας ζωντανές εμφανίσεις. Έχουμε παίξει τα κομμάτια παλαιότερα, αλλά όχι στα πλαίσια προώθησης του EP. Μπάντες που θαυμάζουμε μας έχουν δώσει δύναμη για να συνεχίσουμε.

Τι σας έκανε να σχηματίσετε τους Commando; Ήσασταν μέλη και μιας άλλης  thrash μπάντας, των Wendorizer. Είναι οι Commando η συνέχεια των Wendorizer ή κάτι εντελώς διαφορετικό;

Οι Commando σχηματίστηκαν γιατί όλοι αγαπάμε τον heavy metal ήχο και μας αρέσει να παίζουμε μουσική. Όπως οι περισσότεροι, θέλαμε να φέρνουμε σε άλλες μπάντες τις οποίες θαυμάζουμε όπως οι Enforcer, Jonah Quizz, Lethal Steel και Mindless Sinner. Όσο περισσότερα παίζαμε τόσο περισσότερα καταλαβαίναμε ότι τελικά θέλουμε να διαφέρουμε. Τότε αρχίσαμε να  γράφουμε τη δική μας μουσική. Δεν αποτελούμε συνέχεια των Wendorizer, αν και ήταν μια καλή αρχή για εμάς. Είμαστε όσο πεινασμένοι ήμασταν και τότε, το πνεύμα είναι το ίδιο αλλά όχι και το συγκρότημα.

Μετά το πρώτο σας demo υπογράψατε με την High Roller, πώς το καταφέρατε;

Ηχογραφήσαμε το EP και στείλαμε ένα mix σε κάποιες δισκογραφικές, ο Steffen επικοινώνησε μαζί μας και ήθελε να συνεργαστούμε.

Ας μιλήσουμε για τους στίχους, για τι σας αρέσει να τραγουδάτε; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα;

Συχνά υπάρχει μια μυστικιστική πινελιά στους στίχους μας, θέλουμε να δίνουμε νόημα σε αυτά που γράφουμε. Το σημαντικότερο για εμάς, είναι το πώς ακούγεται κάτι, ακόμα και ο τίτλος θέλουμε να είναι εύηχος για τον ακροατή.

Ποιος είναι υπεύθυνος για το εξώφυλλο;  Υπάρχει κάποια σχέση με το “Rites Of Damnation”;

Ο Joel Sundin το επιμελήθηκε, με βάση τα κομμάτια που του στείλαμε. Το μόνο που του είπαμε ήταν πως θέλαμε η εικονογράφηση να αποτελέσει συνέχεια του demo, το οποίο επίσης δημιούργησε. Θέλαμε να κάνει ξανά την εμφάνιση του το Twisted Mind και να λειτουργήσει σαν μια mascot.

Η μουσική σας χαρακτηρίζεται ως heavy metal, αν και προσωπικά πιστεύω πως είναι περισσότερο thrash. Ποιες είναι οι κύριες επιρροές σας; Ακούω έντονα τους Exodus, ειδικά στα φωνητικά.

Μας χαρακτηρίζουν thrash, speed, heavy. Και έχουμε και black metal επιρροές αλλά για εμάς το heavy metal είναι η πηγή όλων. Για αυτό και είναι ευκολότερο να πούμε heavy metal ή “hårdrock” στα σουηδικά. Σε κάθε νέα κριτική μας αποδίδουν και ένα είδος, αλλά μας αρέσει. Ο καθένας στη μπάντα έχει τις δικές του επιρροές, οι πιο κοινές όμως είναι οι Vampire, In Solitude, Antichrist, Insane, Mercyful Fate κτλ. Αυτές είναι οι βασικές. Οι Baloff και Exodus πάντα αναφέρονται στις κριτικές που μας κάνουν και είμαστε περήφανοι που μας συγκρίνουν.

Έρχεστε από τη Σουηδία, μια χώρα με περισσότερες rock και metal μπάντες από τους κατοίκους της. Είναι η σκηνή τόσο δυνατή; Υπάρχουν παράγοντες (π.χ. δισκοπωλεία) που στηρίζουν την underground σκηνή και βγαίνουν νέα ονόματα;

Στις μεγαλύτερες πόλεις συμβαίνουν αυτά, υπάρχουν σκηνές για τον metal ήχο παντού, απλά πρέπει να ψάξεις καλύτερα. Οι Enforcer και Tribulation είναι από την Arvika (εκεί σχηματιστήκαμε) και είναι τρελό ότι έχουν βγει και εξακολουθούν να βγαίνουν τόσο καλές μπάντες από εκεί (Corrupt, CC Company κλπ). Δισκοπωλεία υπάρχουν λίγα πλέον αλλά σίγουρα υπάρχει ένα σε κάθε πόλη. Η Σουηδία είχε πάντα εξαιρετικά συγκροτήματα, από τους Bathory και Candlemass στα 80s, τους Dismember και Entombed στα 90s, τους Ram και  Portrait στα 00s, τους Vampire και Mystik τώρα. Νέα συγκροτήματα όπως οι Eternal Evil και Sarcator είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας γενιάς.

Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τη μουσική και πιο συγκεκριμένα με το metal; Μπορείτε να μας προτείνετε μερικά συγκροτήματα από Σουηδία;

Ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική το 2013 όταν ήμασταν 14 ετών. Παίζαμε μεταξύ μας και μετά σε μπάντες, απλά μας άρεσε να παίζουμε μουσική. Η αγάπη μας για το metal και τη μουσική είναι που μας δίνει κίνητρο, είναι κάτι το επιθετικό. Δεν υπάρχουν πολλές νέες μπάντες εκτός από τους Insane που σχηματίστηκαν το 2009. Μπάντες όπως οι Source και Initation είναι φανταστικές.

Πώς βλέπετε την κατάσταση με την πανδημία; Στη Σουηδία δεν υπήρξε lockdown. Αυτό είχε καλά αποτελέσματα και πως σας επηρέασε ως μουσικούς;

Μέχρι να τελειώσει η πανδημία δε θα μάθουμε ποιος έπραξε σωστά και ποιος λάθος. Είχαμε δύσκολες στιγμές, όπως όλοι. Μερικές «μικρές» συναυλίες πραγματοποιήθηκαν, με 50 άτομα, εμείς όμως δεν έχουμε εμφανιστεί ζωντανά από τον Νοέμβριο. Τουλάχιστον κυκλοφορήσαμε το δίσκο, γυρίσαμε ένα μουσικό βίντεο και κάναμε μια εμφάνιση χωρίς κοινό. Δε ζούμε από τη μουσική, οπότε οικονομικά δε μας επηρέασε. Χρησιμοποιήσαμε το χρόνο που είχαμε για να γράψουμε νέα κομμάτια και να κάνουμε πρόβες. Νιώθουμε ότι η κοινωνία της Σουηδίας δεν ενδιαφέρεται για τη μουσική όπως εμείς. Όταν πάσχουν ο πολιτισμός και η μουσική, ο άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνο για τους φτασμένους καλλιτέχνες και όχι για τα μικρότερα ονόματα, τους τεχνικούς και όλους αυτούς που δουλεύουν πίσω από τη σκηνή.

Οι Wendorizer κυκλοφόρησαν ένα demo και ένα EP και διαλύθηκαν. Ως Commando έχετε ένα demo και ένα ep μέχρι στιγμής. Πείτε μου ότι έχετε σχέδια για το μέλλον!

Δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά έχουμε σχέδια ως Commando, έχουμε περισσότερες εμπειρίες τώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη, ο λόγος σε εσάς.

Σας ευχαριστούμε για την πρώτη μας ελληνική συνέντευξη και που συζητήσαμε και για τους Wendorizer. Τα λέμε στην Ελλάδα όταν όλα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς.

Θοδωρής Χριστοδουλόπουλος
Μετάφραση: Ναταλία Μπογδάνου

https://commandoswe.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Commando-SWE-225600961156584/
https://open.spotify.com/artist/5nhbo6c41uRHkQvTKcGFba
https://www.youtube.com/channel/UCOC9LcdcJHiMhsKnRm3K3yw

Band Members
Aron Torstensson – Τύμπανα
Robin Bidgoli – Φωνητικά, Κιθάρα
Eric Björklund – Μπάσο
Felix “Lucifarus” Einarsson – Κιθάρα

Discography
Rites of Damnation [EP], 2020

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X