Συνεντεύξεις

Aenaon

“Extance”… Άλλη μια δισκάρα από τους Έλληνες Aenaon, τους οποίους θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε και ζωντανά στο Κύτταρο, στις 4 Απρίλη ως support (μαζί με τους Σουηδούς Degial) για τους Watain! O Astrous (φωνητικά) είναι εδώ για να μας μυήσει στον κόσμο της μπάντας…

Καλησπέρα σε όλους! Είμαι ο Άγγελος από το Greekrebels.gr και θα σας πρήξω ρωτώντας τα πάντα για την μπάντα και το νέο σας άλμπουμ! Πείτε μου λίγα λόγια για την μπάντα λοιπόν… Πως γνωριστήκατε και σχηματίσατε τους Aenaon και υπό ποιες συνθήκες;

Οι Aenaon σχηματίστηκαν ουσιαστικά το 2006 στη Λάρισα. Κάπου εκεί μπήκα κι εγώ στη μπάντα καθώς τα παιδιά τα γνώριζα από το 2002. Αφού καταφέραμε μετά από λίγο ψάξιμο να συμπληρώσουμε full line up οι πρόβες ξεκίνησαν, και το 2007 ηχογραφήσαμε το ΕΡ “Phenomenom” που αισίως κυκλοφόρησε μετά από δυο χρόνια. Το 2010 η μπάντα ανασυγκροτήθηκε και συνεργαστήκαμε με τους Ρουμάνους Satanochio, βγάζοντας ένα split 7″ από τη Floga Records. To 2011 είχε έρθει επιτέλους η ώρα για το πρώτο μας full album “Cendres Εt Sang”. Αρχές του 2013 κυκλοφορήσαμε ένα ακόμη split 7″, αυτή τη φορά με τους Ρώσους Stiellas Storhett. Στο τέλος του έτους ήρθε στο φως μια συλλογή σε pro-tape με κομμάτια από το 2009 από τη Razorbleed Productions. Αρχές του 2014 και ο δεύτερος μας δίσκος “Extance” είναι γεγονός.

Τι ιδέες είχατε τότε για την μουσική που θέλατε να γράψετε και να δώσετε στον κόσμο και τι τώρα; Έχει αλλάξει κάτι σε αυτό, μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια;

Ναι, έχουν αλλάξει αρκετά. Τότε λειτουργούσαμε περισσότερο σαν οπαδοί και λιγότερο σαν μουσικοί. Πλέον νομίζω πως συμβαίνει το αντίθετο. Δεν στοχεύουμε να ακουστούμε σαν τις μπάντες που ακούμε, αλλά να δημιουργήσουμε ξεχωριστή και σκεπτόμενη μουσική.

Νομίζω ότι όλοι σας συμμετέχετε σε πολλές και σημαντικές, άλλες μπάντες του χώρου. Τι γίνεται με αυτές και τι είναι αυτό το διαφορετικό που κάνετε μέσα από τους Aenaon και δεν κάνετε με τις υπόλοιπες;

Ο Achilleas C. είναι κιθαρίστας των Varathron. Γνωρίζω πως έχουν στα σκαριά νέο δίσκο και από τα δείγματα που έχω ακούσει φαίνεται πως θα είναι πολύ δυνατός! Ο Anax και ο Nycriz παίζουν στους Absinthiana, που επίσης είναι στις ηχογραφήσεις του πρώτου τους full length δίσκου και είμαι σίγουρος πως θα αφήσει άριστες εντυπώσεις. Όσο για τον Thyragon και εμένα, δεν συμμετέχουμε σε άλλες μπάντες πλέον, εκτός των Aenaon φυσικά.

Είναι οι Aenaon λοιπόν, η πρώτη προτεραιότητα σαν μπάντα και ως που θέλετε να φτάσετε; Σχέδια για το μέλλον, στόχοι κλπ…

Έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο από τη ζωή μας όλο αυτό το διάστημα για τους Aenaon, οπότε θα σου απαντούσα πως ναι. Θέλουμε να κάνουμε όσες περισσότερες συναυλίες μπορούμε και φυσικά να ηχογραφήσουμε νέο υλικό προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας.

Συγχαρητήρια για το νέο σας δίσκο “Extance”. Τι σημαίνει ο τίτλος για εσάς και τι πραγματεύεστε σε αυτόν; Είναι concept, ή όχι;

Όχι δεν είναι concept, ίσως όμως επειδή παραμένει ανθρωποκεντρικό να μπορείς να βρεις μια συνοχή. Ο τίτλος προσδιορίζει την έννοια του ανθρώπου σαν κάτι εφήμερο και αναλώσιμο. Περιγράφει την παθητική συμπεριφορά απέναντι στον εαυτό του και στην κοινωνία.

Πείτε μας λίγα λόγια για την δημιουργία του… Ποια είναι η κεντρική ιδέα σχετικά με αυτόν και ποιος έγραψε στίχους και μουσική;

Ο συνθέτης των Aenaon είναι ο Achilleas C. Μαζί του δουλεύω τη δομή των κομματιών και έπειτα προσθέτω τους στίχους. Αφού τελειώσει αυτό το κομμάτι, ξεκινάει η ενορχήστρωση όπου εκεί συμμετέχουν και τα υπόλοιπα μέλη. Νομίζω πως η μουσική των Aenaon είναι πολυ-πρισματική με πολλά επίπεδα ετερόκλιτων ιδεών. Οι στίχοι έχουν να κάνουν μ’ εξαρτήσεις, αδυναμίες, φθόνο, καταχρήσεις. Γενικά επικεντρώνονται στον άνθρωπο και στην οπτική που έχει για τον εαυτό του αλλά και τον έξω κόσμο.

Τι συμβολίζει το εξώφυλλο και ποιος το σχεδίασε;

Το εξώφυλλο είναι έργο του Πολωνού ζωγράφου Łukasz Wodyński. Ένας υπέροχος καλλιτέχνης με ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό στυλ. Είναι το ίδιο άτομο που είχε επιμεληθεί και το εξώφυλλο του πρώτου μας δίσκου “Cendres Et Sang”. Οι πίνακες του Łukasz είναι πηγή έμπνευσης για μας και το ιδιαίτερο είναι πως και η μουσική των Aenaon ήταν πηγή έμπνευσης για τo σχέδιο του “Extance”. Δεν θέλω να εξηγήσω τι συμβολίζει το εξώφυλλο, θεωρώ όμως πως αντικατοπτρίζει 100% τον ήχο μας.

Είχατε κάποιες επιρροές κατά τη διάρκεια των συνθέσεων ή ακούμε 100% δική σας μουσική;

Θέλω να πιστεύω πως έχουμε ένα πολύ ιδιαίτερο ήχο συγκριτικά με άλλες μπάντες. Παρ’ όλα αυτά νομίζω πως παρθενογένεση δεν υπάρχει. Το εάν κάποιος κάνει 100% δική του μουσική έχει να κάνει με το πόσο ανοιχτόμυαλος μουσικός μπορεί να είναι και να ‘χει την ικανότητα να φιλτράρει διαφορετικούς ήχους μέσα από μία κοινή γραμμή. Για να σου απαντήσω όμως ξεκάθαρα στην ερώτηση σου θα σου πω πως έχουμε άπειρα ερεθίσματα κι ένα συγκεκριμένο καλλιτεχνικό όραμα.

Ποιες μπάντες είχατε ως επιρροές όμως γενικότερα κι από τότε που αρχίσατε;

Ακούμε τα πάντα από μουσική… Jazz, blues, ethnic, electronica και πολλά άλλα.. Το μουσικό μας «λιμάνι» όμως είναι το Βlack Μetal. Με αυτό μεγαλώσαμε και δεν γίνεται να το αποβάλουμε. Για παράδειγμα πάντα ανατριχιάζω με δίσκους όπως το “The Curse Of Mankind” των Forgotten Woods.

Που έγιναν οι ηχογραφήσεις και πόσο διήρκεσαν;

Οι ηχογραφήσεις γίνανε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για μία ακόμη φορά. Μπορεί για κάποιους αυτό να φαντάζει σκέτος μπελάς, για μας όμως δουλεύει μια χαρά! Μας πήρε σχεδόν ένα χρόνο ώστε να καταφέρουμε να στείλουμε το δίσκο για mastering στα Strype Audio της Νορβηγίας υπό την επίβλεψη του Tom Kvålsvoll.

Αντιμετωπίσατε κάποιες δυσκολίες κατά την διάρκεια τους;

Δυσκολίες πάντα θα αντιμετωπίζουμε. Η σωστή ερώτηση εδώ νομίζω πως θα ήταν εάν καταφέρνουμε να τις λύνουμε. Και η απάντηση μου θα ήταν θετική.

Μιλήστε μας για τις guest εμφανίσεις και πως προέκυψαν… Ποιος παίζει τι και ποιος ο ρόλος του κάθε μουσικού/οργάνου στο κάθε κομμάτι;

Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη… O Mirai Kawashima από τους avant-garde θρύλους Sigh κάνει φωνητικά στο “Land Of No Water”, o Sindre Nedland από τους Νορβηγούς In Vain και Funeral κάνει φωνητικά στο “Der Müde Tod”, ενώ η Τάνια από τους Universe 217 μας χάρισε απλόχερα την υπέροχη φωνή της για το κομμάτι “Funeral Blues”. Επίσης σε πέντε κομμάτια έχει συμβάλει και ο Χάρης από τους Hail Spirit Noir. Τέλος υπάρχουν προσθήκες διαφόρων οργάνων από μουσικούς που δεν έχουν άρρηκτη σχέση με το Μetal. Κατάφεραν όμως να δώσουν ιδιαίτερο ύφος ανά σημεία και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Αν θέλετε την άποψη μου, το σαξόφωνο μου άρεσε πάρα πολύ στο όλο σύνολο, κάτι που μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση από τότε που γράψατε το “Er”, στο σχετικό split. Είναι ένα όργανο που θα κρατηθεί πάγια στις συνθέσεις σας;

Σαξόφωνο χρησιμοποιούμε από το 2011. Τότε στο “Cendres Et Sang” ήταν μια πρωτόγνωρη απόπειρα για μας που είδαμε πως μπορεί να λειτουργήσει και να έχουμε ξεχωριστό αποτέλεσμα. Από τότε κι έπειτα, όπως πολύ σωστά επισήμανες και στο “Er”, δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό το όργανο.

Ακούτε άλλα είδη Metal, πέρα από το γενικότερο φάσμα του Black;

Ναι φυσικά, ακούμε σχεδόν όλα τα παρακλάδια του Metal.

Τι feedback παίρνετε από τους οπαδούς σας κι από φίλους, τώρα που κυκλοφόρησε ο δίσκος;

Υπάρχει τρομερό feedback. Οι κριτικές είναι απίστευτα καλές και ο κόσμος φαίνεται πως γουστάρει αυτό που κάνουμε. Δεν μπορώ να έχω κανένα παράπονο.

Εσείς είστε ευχαριστημένοι με το συνολικό αποτέλεσμα; Υπάρχει κάτι που ίσως θ’ αλλάζατε για κάποιο λόγο τώρα, κατόπιν εορτής, που λέμε;

Πάντα θα υπάρχουν πράγματα που θέλεις να αλλάξεις. Προς το παρόν ο δίσκος είναι αρκετά φρέσκος με αποτέλεσμα να μη μπορώ να τον ακούσω αποστασιοποιημένα. Θα μπορούσα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση μετά από αρκετούς μήνες.

Πως είναι η συνεργασία σας με την Code666 Records; Είχατε κάποιο πρόβλημα σε οποιοδήποτε επίπεδο;

Κανένα απολύτως. Για αυτό εξάλλου υπογράψαμε και για το δεύτερο δίσκο μαζί τους. Είναι επαγγελματίες σε αυτό που κάνουν και σέβονται τις επιλογές μας.

Έχετε διαπιστώσει κάποια δημιουργία «σχολής» Black Metal στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και αν ναι, σε ποιες κατηγορίες θα χωρίζατε το Ελληνικό Black Metal;

Τα ‘90s σαφώς είναι αξεπέραστα χρόνια για το Ελληνικό Black. Στα ‘00s νομίζω πως τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά, ενώ τα ‘10s με μπάντες όπως Hail Spirit Noir, Acrimonious, Thy Darkened Shade, Profane Prayer, Agnes Vein, Disolvo Animus και Enshadowed νομίζω πως θα γράψουν νέα λαμπρή ιστορία.

Εσείς έχετε κάποια αγαπημένη Ελληνική μπάντα – άσχετα με το είδος μουσικής που παίζουν – που πιστεύετε κιόλας, ότι θα μπορούσε να τα πάει άψογα και στο εξωτερικό (αν ήδη δεν τα πάει, δηλαδή);

Οι παραπάνω μπάντες είναι μερικές που ξεχωρίζω. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω τους Universe 217, No Hand Path, Daylight Misery, Mortal Torment, Mahakala… Γενικά η λίστα είναι μεγάλη και η ελληνική σκηνή πλούσια σε ήχο και ποιότητα.

Κάποια σχέδια για μελλοντικές ζωντανές εμφανίσεις ένεκα προώθησης του άλμπουμ, εντός ή εκτός συνόρων, υπάρχουν;

Στις 4 Απριλίου στην Αθήνα θα είμαστε το support act για τους Watain, ενώ στις 17 Μαΐου θα παίξουμε στη Λάρισα μαζί με Kawir, Disolvo Animus και Death Herald. Υπάρχουν δύο ακόμη εμφανίσεις που είναι στα σκαριά και θα ανακοινωθούν σύντομα. Θέλουμε να κάνουμε πολλές συναυλίες και γιατί όχι, κάποια περιοδεία στο εξωτερικό.

Πιστεύετε ότι υπάρχει μια σχετική αναγέννηση, ή έστω, μια έντονη κοινής στο νότιο Ευρωπαϊκό Black Metal κι αν ναι, που νομίζετε ότι οφείλεται αυτό; Ξεχωρίζετε κάποιες μπάντες από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ή έστω, ακόμα κι από πιο κεντρικά της Ευρώπης;

Η Γαλλική σκηνή είναι δυνατή κι έχει αναπτύξει σε ένα βαθμό αναγνωρίσιμο ήχο. Η Ιταλία κινείται σε πιο αποκρυφιστικά μονοπάτια, ενώ για Πορτογαλία και Ισπανία δεν γνωρίζω πολλά… Ενδεικτικά θα αναφέρω τους Forgotten Tomb, Deathspell Omega και Peste Noire.

Προσωπικά εύχομαι ό,τι καλύτερο για το νέο σας άλμπουμ… Κλείστε όπως θέλετε!

Σε ευχαριστώ πολύ Άγγελε για αυτή τη συνέντευξη. Εύχομαι ότι καλύτερο σε σένα και στο Greek Rebels.

Άγγελος “Kilmistered”

http://www.aenaon-band.com/  

https://www.facebook.com/aenaonofficial  

https://soundcloud.com/aenaon  

http://www.reverbnation.com/aenaon  

https://twitter.com/aenaonband

http://www.youtube.com/user/Aenaonofficial  

Μέλη μπάντας:

Thyragon – Μπάσο

Astrous – Φωνητικά

Achilleas C. – Κιθάρα

Nycriz – Τύμπανα

Anax – Κιθάρα

Δισκογραφία:

2009 – Phenomenon [EP]

2010 – A Parallel Zoetrope [Split]

2011 – Cendres Et Sang

2013 – Er / Alter Ego [Split]

2013 – Spheres Οf Orion [Compilation]

2014 – Extance

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X