Συνεντεύξεις

Severoth

Η μπάντα Severoth, που είναι ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό όνομα της αλλά και ψευδώνυμο του μοναδικού μέλους της, είναι μια ατμοσφαιρική black metal μπάντα από το Dnipro της Ουκρανίας που ιδρύθηκε το 2007. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε και το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του σχήματος, το “Vsesvit”, για το οποίο μιλήσαμε με τον εγκέφαλο και πολυοργανοπαίχτη Severoth για να μας δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Γεια σου Severoth. Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για το “Vsesvit”. Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι είναι μπάντα ενός ατόμου. Πώς προέκυψε αυτό το εγχείρημα;

Γειά σου Γιώργο! Λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε το 2007 όταν βρήκα το όνομα Severoth, την ιδέα και το λογότυπο. Δεν μπορούσα να παίξω κάποιο μουσικό όργανο τότε οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω από synth. Επειδή ήμουν βαριά επηρεασμένος από ατμοσφαιρικά τραγούδια των Burzum, όπως το “Tomhet” για παράδειγμα που είναι ακόμα ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια. Δεν είχα Internet και μετά βίας μπορούσα να χρησιμοποιήσω υπολογιστή τότε, οπότε έπαιζα τα synth και ηχογραφούσα ήχο από τα ηχεία στο μικρόφωνο των ακουστικών μου. Ήταν απίστευτα χαμηλής ποιότητας, πρωτόγονα demo αλλά έτσι ξεκίνησα. Αργότερα, άτομα που ήξερα αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία μπάντα και έψαχναν για drummer. Έγινα μέλος τους και άρχισα να μαθαίνω τύμπανα. Κάναμε πολλές ζωντανές εμφανίσεις και το Severoth έγινε το όνομά μου επί σκηνής. Αργότερα το 2009 γνώρισα τον Dusk και δημιουργήσαμε τους Endless Battle ως ντουέτο. Ήμουν υπεύθυνος για τα τύμπανα, πλήκτρα, τις ηχογραφήσεις και τη μίξη. Ο χρόνος πέρασε, κυκλοφορήσαμε ένα demo και ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Αργότερα, το 2014 αποφάσισα ότι ήθελα να παίξω κιθάρα επίσης οπότε άρχισα να μαθαίνω ακουστική κιθάρα  – μιας και η οικογένεια της τότε κοπέλας μου, τώρα γυναίκας μου, έτυχε να έχει μία παλιά. Κατά τη διάρκεια της εκμάθησης, έγραψα υλικό το οποίο το 2015 κυκλοφόρησε ως τα πρώτα Morok και Severoth άλμπουμ. Για την ηχογράφηση αυτών των άλμπουμ δανείστηκα μία ηλεκτρική κιθάρα για μία βδομάδα από ένα φίλο. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Παρόλο που η ιδέα ξεκίνησε το 2007, η πρώτη κυκλοφορία έγινε γύρω στο 2013. Τι πήρε τόσο χρόνο;

Νομίζω ότι τα περιέγραψα όλα πιο πάνω. Κάτι που μπορώ να προσθέσω – η πρώτη κυκλοφορία ως Severoth είναι το “Winterfall” του 2015, το οποίο ηχογραφήθηκε τον Ιανουάριο και κυκλοφόρησε το Μάρτιο. Το demo “Nordlys” είναι απλά μία συλλογή των πρώιμων ατμοσφαιρικών έργων μου και δεν δημοσιεύτηκε ποτέ επίσημα.

Ποιά είναι η θεματολογία αυτού του άλμπουμ; Πρόσεξα υπάρχουν κάποιες ομοιότητες σε όλη την καλλιτεχνική επιμέλεια του άλμπουμ. Όσο μπορώ να καταλάβω, γράφτηκε στην μητρική σου γλώσσα. Έκανες την επιμέλεια μόνος σου;

Όχι, η καλλιτεχνική επιμέλεια σε όλα μου τα άλμπουμ γίνεται από τη γυναίκα μου Julia (UD). Σίγουρα όλα τα εξώφυλλα έχουν ομοιότητες εφόσον γίνονται από τους ίδιους ανθρώπους με την ίδια προσέγγιση όλα αυτά τα χρόνια.  “Vsesvit” είναι μια Ουκρανική λέξη και σημαίνει «σύμπαν». Στην περίπτωση του δικού μου άλμπουμ σημαίνει «σύμπαν των σκέψεων».

Ποια είναι μερικά από τα θέματα που γράφεις στους στίχους και από πού αντλείς έμπνευση;

Οι στίχοι μου αποτελούνται κυρίως από τα ταξίδια μου μέσα από τα ατελείωτα δάση του μυαλού που αποτυπώνονται σε λέξεις. Οι Severoth ήταν και θα είναι πάντα το προσωπικό μου εγχείρημα οπότε αντανακλά το πως βλέπω και νιώθω αυτό τον κόσμο. Η έμπνευση είναι κλεισμένη πάντα μέσα μας οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουμε τις πόρτες.

Ποιες είναι μερικές από τις επιρροές σου; Αν και είναι μία ατμοσφαιρική black metal κυκλοφορία, στο μυαλό μου έχει πολλές καταθλιπτικές επιρροές. Κατά τη γνώμη μου, όταν υπάρχουν πολλά τεχνικά riff, τότε χάνουν το συναίσθημα. Αλλά εδώ έκανες και τα δύο πολύ καλά.

Αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου στο black metal είναι αυτό το «καταθλιπτικό» παρατσούκλι. Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια και συνήθως δεν μπορείς να καταλάβεις εάν οι άνθρωποι έχουν κατάθλιψη ή όχι, μπορούν να φαίνονται αρκετά χαρούμενοι. Και αυτοί οι «καταθλιπτικοί» άνθρωποι που το δείχνουν σε όλους είναι απλά φιγουρατζήδες που ψάχνουν για προσοχή.
Μπορείς να αποκαλέσεις τη μουσική μου λυπηρή κάποιες φορές, ναι, αλλά σίγουρα δεν είναι επηρεασμένη από την κατάθλιψη. Ίσως και το αντίθετο, θα ήθελα οι άνθρωποι με πνευματικά προβλήματα να έχουν μια θετική φόρτιση ενέργειας, να περπατήσουν το δάσος μαζί μου και να δουν πως υπάρχουν καλά πράγματα στη ζωή. Πρέπει να μάθεις πώς να εκτιμάς τη ζωή και κάθε στιγμή που έχεις. Οι δικές μου επιρροές βρίσκονται στον κόσμο γύρω μας. Απλά πρέπει να το νιώσει.

Όλα αυτά τα χρόνια βλέπω πως δουλεύεις εντελώς μόνος. Χωρίς συνεργασίες, χωρίς split. Σου αρέσουν τέτοιες κυκλοφορίες και η νοοτροπία ή σου αρέσει να δουλεύεις μόνος;
Το ρωτάω αυτό γιατί μερικές φορές κάποιες μπάντες δουλεύουν ως μπάντα ενός ατόμου γιατί δεν μπορούν να βρουν μέλη να τους βοηθήσουν.

Είναι δική μου η επιλογή να τα κάνω όλα μόνος μου από την αρχή. Ποτέ δεν κοίταξα για μέλη καθώς είμαι απολύτως εντάξει με το να τα κάνω όλα μόνος. Εάν δεν γνωρίζω κάτι ή δεν μπορώ να το κάνω, απλά μαθαίνω το πως να το κάνω. Έχω παίξει σε μπάντες προηγουμένως και γνωρίζω πως είναι να δουλεύεις με άλλους ανθρώπους και δεν το θέλω αυτό πλέον. Είναι απλά χάσιμο χρόνου. Έχω 100% έλεγχο του τι κάνω και είναι τέλειο για μένα. Σίγουρα, είναι μόνο η δική μου άποψη, υπάρχουν αμέτρητες καλές μπάντες που αποτελούνται από πολλά μέλη αλλά αυτό δεν είναι για μένα. Σχετικά με τις συνεργασίες, λαμβάνω μηνύματα κατά καιρούς από διαφορετικούς ανθρώπους με την πρόταση να κάνω guest φωνητικά, ή να γράψω στίχους, να παίξω synth, τύμπανα, μπάσο… Αλλά όταν οι άνθρωποι μου ζητούν να κάνω κάτι τέτοιο, σκέφτονται αν αυτό θα είναι ενδιαφέρον για εμένα; Φαντάζομαι πως όχι. Γιατί να ηχογραφήσω synth για άλλα εγχειρήματα όταν μπορώ να ηχογραφήσω τη δική μου μουσική αντ’ αυτού; Δεύτερος λόγος – δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους που ζητούν από άλλους να παίξουν μπάσο για παράδειγμα. Για εμένα είναι κάτι φυσικό – αν χρειάζεσαι μπάσο για τη μουσική σου, αγοράζεις μπάσο, μαθαίνεις πώς να το παίζεις και ηχογραφείς. Το να το ζητάς από κάποιον άλλο είναι μία άθλια δικαιολογία. Σίγουρα, ίσως κάποια μέρα να συνεργαστώ με κάποιον εάν η μουσική είναι αρκετά ενδιαφέρουσα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ακόμα. Το ίδιο για τα split – γιατί να κυκλοφορήσεις split αν μπορείς να κυκλοφορήσεις EP ή να δουλέψεις περισσότερο και να κυκλοφορήσεις ένα ολόκληρο άλμπουμ αντ’ αυτού; Έκανα ένα split το 2018, το Morok\Likvann split. Προσπάθησα αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει νόημα στο να κάνω περισσότερα στο μέλλον.

Βλέποντας τη δισκογραφία σου, βλέπω πως έχεις πολύ υλικό. Αρκετό για να καλύψεις μία ολόκληρη ζωντανή εμφάνιση. Έχεις εμπειρία από ζωντανές εμφανίσεις; Υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο στο μέλλον με την προσθήκη session μελών;

Λοιπόν, αρχικά έχω παίξει ζωντανά ως drummer από το 2008 οπότε έχω αρκετή εμπειρία επί σκηνής. Δεύτερον, η live σύνθεση των Severoth υπάρχει ήδη από το 2018. Παίξαμε κάποια live στη Σλοβακία, Πολωνία και Ουκρανία εκείνη τη περίοδο. Η live σύνθεση αποτελείται κυρίως από έμπιστα άτομα που γνωρίζω από μπάντες που έχω παίξει προηγουμένως. Εγώ ο ίδιος κάνω φωνητικά και παίζω μπάσο στις ζωντανές εμφανίσεις, είναι υπέροχη εμπειρία. Μου αρέσει να μαθαίνω πάντα κάτι καινούριο, να επιτυγχάνω στόχους. Το 2017 έκανα μία ερώτηση στον εαυτό μου, μπορώ να μαζέψω τα μέλη για τη live σύνθεση των Severoth, μπορώ να τραγουδάω και να παίζω μπάσο ταυτόχρονα, μπορώ να λύσω όλα τα τεχνικά ζητήματα με το playback και ούτω καθεξής; Όλα αυτά απαντήθηκαν στην πρώτη μας εμφάνιση το 2018. Ακόμα κάναμε μερικές εμφανίσεις ως Morok με την ίδια σύνθεση μελών. Και το 2018 έκανα μία εμφάνιση με τους Galdur ως πληκτράς, ήταν καλή εμπειρία αλλά δε νομίζω πως θα υπάρξουν άλλες εμφανίσεις με τους Galdur στο μέλλον. Αλλά όλα αυτά με έκαναν καλύτερο μουσικό και καλύτερο άνθρωπο.

Άλλο ένα πράγμα που πρόσεξα όσον αφορά τα τραγούδια είναι η διάρκειά τους. Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργείς τραγούδια τόσο μεγάλης διάρκειας; Δεν σε φοβίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βαρεθούν με αυτό;

Δεν σκέφτομαι τη διάρκεια και ειδικά το αν θα βαρεθούν οι άνθρωποι… Ζούμε σε έναν ελεύθερο κόσμο, αν δεν σου αρέσει κάτι το προσπερνάς, αυτό είναι όλο. Όταν ηχογραφώ, απλώς δημιουργώ, αφήνω τη μουσική να με ταξιδέψει. Σίγουρα δουλεύω πάνω στη δομή κλπ. Αλλά δεν έχω ποτέ κάποια έτοιμη φόρμουλα. Εάν ακούσω το κομμάτι και νιώσω ότι είναι ολόκληρη η ιστορία, σαν ταξίδι, τότε είναι καλό. Είναι άλλο ένα προτέρημα του να δημιουργείς μόνος, δεν χρειάζεται να αποδείξω σε κανένα γιατί “αυτό το riff πρέπει να μείνει” ή γιατί “15 λεπτά είναι καλά για τραγούδι”. Εάν θέλω , το κάνω δεκαπεντάλεπτο, εάν θέλω προσθέτω καθαρά φωνητικά, απλά το κάνω όπως θεωρώ εγώ.

Σχεδόν κάθε χρόνο από το 2015 κυκλοφορείς υλικό και αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι πως άλλες μπάντες που έχουν περισσότερα μέλη θα τους έπαιρνε περισσότερο χρόνο να συνθέσουν τη διάρκεια που συνθέτεις εσύ. Τι θεωρείς υπεύθυνο για αυτή τη ροή;

Βασικά, μου αρέσει απλά να κάνω μουσική. Μου αρέσει να δημιουργώ και να μαθαίνω νέα πράγματα. Ακόμα νομίζω πως αυτό συμβαίνει επειδή τα κάνω όλα μόνος μου, δεν χρειάζεται να περιμένω άλλους να συνθέσουν κάτι, δεν χρειάζεται να περιμένω τον drummer να μάθει και να ηχογραφήσει drums. Απλά το κάνω μόνος μου για μία μέρα χωρίς πρόβες, εφόσον έχω συνθέσει τη μουσική και είναι όλα στο μυαλό μου έτσι κι αλλιώς.

Ποια είναι μερικά από τα μελλοντικά σου σχέδια; Τι μπορούμε να περιμένουμε;

Δεν έχω τίποτα ιδιαίτερο. Θα συνεχίσω να δουλεύω πάνω σε νέα μουσική και θα δούμε.

Είμαι αρκετά σίγουρος πως οι προσδοκίες από άλμπουμ σε άλμπουμ είναι ακόμα πιο υψηλές. Είναι αυτός ένας παράγοντας που σε αγχώνει ή σου δίνει το κίνητρο να συνθέσεις περισσότερο;

Οι δικές μου προσδοκίες είναι πιο υψηλές από άλμπουμ σε άλμπουμ. Δεν βρίσκω κάποιο νόημα στο να κάνω ένα νέο άλμπουμ αν είναι το ίδιο με το προηγούμενο, είναι βαρετό. Δεν ξέρω για τις προσδοκίες άλλων ατόμων καθώς συνεχίζω να κάνω μουσική ενώ έχω ακόμα πάθος και ενδιαφέρον για αυτό. Εάν αυτό συμβεί και δεν έχω πάθος για τη μουσική πλέον, θα σταματήσω.

Οι πρώτες σου κυκλοφορίες έγιναν μέσω της Werewolf Promotion. Μετά υπήρξαν μερικές αποκλειστικά ψηφιακές κυκλοφορίες και τώρα αυτό το full-length άλμπουμ από την Avantgarde Music. Πώς ήρθες σε επικοινωνία μαζί τους; Τι έχεις να πεις και για τις δύο δισκογραφικές εταιρείες;

Η Werewolf Promotion δημοσίευσε όλα τα τέσσερα προηγούμενα Severoth άλμπουμ σε CD. Κανένα από τα άλμπουμ κανενός project δεν δημοσιεύτηκε αποκλειστικά ψηφιακά. Η Werewolf Promotion είναι ένας καλός, αξιόπιστος τύπος, έχουμε δουλέψει μαζί του για 10 χρόνια. Σχετικά με την Avantgarde – επικοινώνησαν μαζί μου πίσω το 2018 σχετικά με το προηγούμενο μου εγχείρημα, τους Bezmir, τους είπα ότι δουλεύω πάνω σε νέο Severoth άλμπουμ και ενδιαφέρθηκαν. Γενικά υπάρχουν καλοί άνθρωποι και σε αυτή την εταιρεία επίσης και είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας. Αλλά το άλμπουμ κυκλοφόρησε μόλις πριν δύο μήνες οπότε είναι νωρίς για διεξοδικά συμπεράσματα.

Αυτό είναι το τέλος της συνέντευξης. Σε ευχαριστώ πολύ που απάντησες στις ερωτήσεις μου και τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον στην τέχνη μου! Ελπίζω να βρήκατε κάτι χρήσιμο σε αυτές τις απαντήσεις. Τα τελευταία λόγια είναι – να είστε πάντα ο εαυτός σας, ανεξάρτητα από το τι γίνεται στη ζωή.

Συνέντευξη:
Γιώργος Χατζηιωαννίδης
Μετάφραση: Ελίζα Καπουράλου

Facebook
Spotify
Instagram
Bandcamp

YouTube

Band Members
Severoth – Τα πάντα

Discography
Winterfall, 2015
Самітність, 2016
Forestpaths, 2017
When the Night Falls…, 2018
Vsesvit, 2020

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X