Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Evergrey

Είναι πραγματικά λίγες στιγμές που συγκροτήματα τα οποία τα θεωρείς ότι έχουν πάρει την κάτω βόλτα μπορούν να ανακάμψουν. Σε αυτά ανήκουν και οι Evergrey, καθότι μετά το – υπερμέτριο κατ’ εμέ – “Glorious Collision” επανέκαμψαν και κυκλοφόρησαν έναν δίσκο που φλέρταρε με το TOP-3 μου για την τρέχουσα χρονιά. Το “Hymns For The Broken” είναι ένας απερίγραπτος δίσκος. Από τα γραφεία της AFM στην Γερμανία και μέσω Skype, συνομίλησα με τους φίλτατους Tom Englund & Johan Niemann.

Καλησπέρα Tom & Johan. Καταρχάς συγχαρητήρια και στους δύο σας για το άλμπουμ “Hymns For The Broken”. Δεν ξέρω αν διάβασες την κριτική μου, το έχω βαθμολογήσει 9/10 και είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει τελευταία.

Tom: Καλησπέρα και σε εσένα, ευχαριστούμε πολύ!

Ο δίσκος σας κυκλοφορεί σύντομα σχετικά, πως νιώθετε γι’ αυτό;

Tom: Πολύ ενθουσιασμένοι, ανυπομονούμε να το ακούσει ο κόσμος, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό γιατί μέχρι στιγμής έχουμε καλές εντυπώσεις από το video και το single. Δίνουμε συνεντεύξεις εδώ και τρείς μέρες και οι δημοσιογράφοι έχουν την ίδια εντύπωση με τους οπαδούς, οπότε είμαστε επιφυλακτικά ενθουσιασμένοι με αυτό το άλμπουμ.

Το ακούω εδώ και τρεις μέρες διαρκώς και πιστεύω ότι θα είναι ένα από τα πέντε καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς. Πιστεύω ότι θα πάει στο νούμερο ένα για να είμαι ειλικρινής.

Tom: Δωσ’ του μερικές μέρες και ή θα πάει στο νούμερο ένα ή θα πέσει στο νούμερο εκατό (γέλια).

Είναι το τελικό αποτέλεσμα από αυτό που είχατε αρχικά υπόψην;

Tom: Είναι το πιο κοντινό σε ολοκληρωμένο άλμπουμ που έχουμε φτιάξει ποτέ χωρίς να θέλουμε να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε κάτι.

Johan: Το ακούω και εγώ διαρκώς και το βρίσκω ομοιογενές και δυνατό σε όλη του τη διάρκεια και προτιμώ κάποιο άλλο τραγούδι κάθε μέρα, είμαι πολύ ευτυχισμένος.

Ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο, μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ “Torn” ο Henrik, ο Jonas και ο Jari αποχώρησαν από την μπάντα. Ποιοι ήτα οι λόγοι για την αποχώρηση; Καλλιτεχνικές διαφωνίες ίσως;

Tom: Να σου θυμίσω ότι περιοδεύαμε για δύο ή τρία χρόνια πριν την αποχώρησή τους και στο τέλος αυτής της περιόδου φαίνονταν ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι με την παραμονή τους και ο Jari πρότεινε να κάνουμε κάτι διαφορετικό αλλά μετά αποχώρησε και ο ίδιος. Ήταν αμοιβαία απόφαση, δεν τους κάλεσα εγώ να τους απολύσω, απλά τους κάλεσα να συζητήσουμε τι θα ήθελαν να κάνουν αφού δεν ήταν ευχαριστημένοι, και καταλήξαμε στην αποχώρηση.

Με την αντικατάστασή τους από τους Marcus Jidell, Hannes Van Dahl και τον Johan φυσικά ήρθε η κυκλοφορία του “Glorious Collision”. Ποιά ήταν η αντίδραση των οπαδών;

Tom: Ήταν πολύ θετική, βεβαίως μετά την επιστροφή του Henrik και του Jonas οι οπαδοί κλαίνε από χαρά, είναι περισσότερο χαρούμενοι από όσο μπορούσαν να ονειρευτούν. Οι οπαδοί είναι πιο ευχαριστημένοι τώρα από τότε.

Ήταν καλύτερη η αντίδραση από ότι στο “Glorious Collision”;

Tom: Ναι οι οπαδοί είναι πολύ πιο ικανοποιημένοι τώρα, δεν έχουμε πάρει γενικά αρνητικές κριτικές για κανένα άλμπουμ, εκτός από κάποια αρνητικά σχόλια για το ‘’Monday Morning…’’ αλλά μας έφερε και καινούριους οπαδούς, πράγμα που εξισορρόπησε την κατάσταση. Έχει περάσει πολύς καιρός από το “Glorious Collision”, 3,5 χρόνια νομίζω, και δεν θυμάμαι να είχε σχολιάσει κανείς την αποχώρηση του Jonas και Henrik τότε, αλλά η επιστροφή τους στο συγκρότημα είχε θετικό αντίκτυπο.

Μετά την περιοδεία ο Marcus και ο Hannes αποχώρησαν με μία μέρα διαφορά και ήταν σοκαριστικό για τους οπαδούς, τι τους έκανε να φύγουν αυτή τη φορά;

Tom: Όταν ο Hannes με κάλεσε, ενώ ήταν σε διακοπές, ήταν φανερά ταραγμένος γιατί δεν ήξερε τι να κάνει. Του είχαν κάνει πρόταση να παίξει τύμπανα στους Sabaton. Με ρώτησε γιατί είμαστε πολύ καλοί φίλοι και φυσικά του απάντησα ότι πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία. Ήταν μόλις 23 ετών και άξιζε να το κάνει! Ο Marcus απλά αποχώρησε από μόνος του, μιας και δεν ήθελε να κλείσε το εισιτήριο του για κάποια από τις πτήσεις του, οπότε έθεσε τον εαυτό του εκτός Evergrey. Είναι λίγο μπερδεμένο.

Τι συναισθήματα ένιωσες τότε; Σου πέρασε από το μυαλό να κάνεις ένα διάλειμμα από τους Evergrey για να σκεφτείς σοβαρά το μέλλον του συγκροτήματος;

Tom: Σκέφτηκα να παρατήσω την μουσική γενικά και όχι απλά να κάνω ένα διάλειμμα από τους Evergrey (γέλια). Διότι δεν ήθελα να κάνω άλμπουμ χωρίς τον Hannes στα τύμπανα, δεν ήθελα να βρω αντικαταστάτη του αλλά είχα δύο τραγούδια έτοιμα για ηχογράφηση και ο Marcus απλά έφυγε αυτοβούλως και ζήτησα από τον Jonas και τον Henrik να έρθουν να βοηθήσουν και το έκαναν. Παίξαμε και νιώσαμε πολύ καλά που ήμαστε πάλι μαζί, και συνεχίστηκε αυτό και στις συναυλίες. Ζήτησα από τον Jonas να παίξει στο επόμενο άλμπουμ ως session μουσικός αλλά δεν ενθουσιάστηκε με την πρόταση, έλα όμως που στο πάρτυ γενέθλιων μου εμφανίστηκε και μου έπαιξε πάνω από 20 τραγούδια για το νέο άλμπουμ και τότε κατάλαβα ότι θέλει πολύ να επιστρέψει. Δεν το ζήτησε ανοιχτά αλλά καταλήξαμε σε ένα δωμάτιο να ανταλλάσσουμε μουσικές ιδέες και συμφωνήσαμε να το κάνουμε αυτό πολύ αργά και προσεκτικά.

Δημιουργήσατε ένα μυστήριο σχετικά με τους αντικαταστάτες των Marcus και Hannes. Πιστεύετε ότι αυτό λειτούργησε σαν διαφημιστικό κόλπο για το επερχόμενο άλμπουμ;

Johan: Εσύ το πιστεύεις; (γέλια)

Όχι φυσικά.

Johan: Ήταν κόλαση για εμάς αυτή η κατάσταση, να πηγαίνουμε στις συναυλίες προσποιούμενοι ότι ο Jonas και ο Henrik ήταν οι αντικαταστάτες και να το κρατάμε μυστικό από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και χαρήκαμε όταν μπορέσαμε να τους παρουσιάσουμε στο πρώτο βίντεο.

Επομένως η επανασύνδεση ήταν αμοιβαία και δεν χρειάστηκε να πιεστεί κανείς. Δημοσιεύατε κατά καιρούς φωτογραφίες και σκέφτηκα ότι πιθανόν ο Jonas θα είναι ο drummer και όταν κυκλοφόρησε το “King Of Errors” αποτέλεσε έκπληξη. Πως επετεύχθη η επανένωση; Ήταν σαν χημεία που ποτέ δεν ξεθώριασε;

Tom: Ναι ήταν υπέροχο και αποτελεσματικό, δεν μπορώ να το εξηγήσω και να το προσδιορίσω αλλά λειτουργεί. Δεν είναι τόσο παράξενο ότι παίζω με τους καλύτερούς μου φίλους και παίζω μαζί τους δέκα χρόνια και όταν είμαι στο ίδιο δωμάτιο και παίζουμε μουσική απλά κάτι συμβαίνει.

Ο τίτλος “Hymns For The Broken” είναι πολύ δυνατός. Υπάρχει κάποιο νόημα πίσω από τον τίτλο; Θα έπρεπε να το θεωρήσουμε concept άλμπουμ;

Tom: Ναι, είναι concept. Αφορά έναν άνθρωπο που κοιτάζει βαθιά την ταυτότητά του και αποφασίζει ότι χρειάζεται αλλαγή όπου και να τον οδηγήσει αυτό. Πρέπει να κάνει δραστική αλλαγή για να μην βαλτώσει και πεθάνει σαν άνθρωπος. Κάτι πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, το άτομο ξεκινά ένα ταξίδι σε αναζήτηση νέας ταυτότητας και αυτό φυσικά προϋποθέτει πολλές σκοτεινές στιγμές αλήθειας, βαθιάς ενδοσκόπησης και νέες προοπτικές ελευθερίας που τον φοβίζουν παρά τον βοηθάνε μέχρι την τελική συντριβή στην οποία αναφέρονται τα τραγούδια “The Grand Collapse” & “The Aftermath”.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τους στίχους και τη μουσική;

Tom: Ο Jonas έγραψε το 70% την βάση των τραγουδιών και εγώ πρόσθεσα τους στίχους και σαν μπάντα κάναμε διάφορες αλλαγές, οπότε ήταν ομαδική δουλειά.

Επιλέξατε να συνεργαστείτε με τον Jacob Hansen αυτή τη φορά. Ποιές οι αναμνήσεις από αυτή την συνεργασία;

Johan: Είναι εξαιρετικές, μας έκανε να ακουγόμαστε πολύ καλύτεροι από ότι εμείς νομίζουμε ότι ακουγόμαστε. Πηγαίναμε κάθε απόγευμα στη Δανία, μέναμε στο ξενοδοχείο, ηχογραφούσαμε αργά το απόγευμα ή τις νύχτες και μας έκανε να ακουγόμαστε 50 φορές καλύτεροι από ότι είμαστε, οπότε έχω τεράστιο σεβασμό για τις γνώσεις του και η συνεργασία ήταν σκέτη απόλαυση.

Ποιός ήταν υπεύθυνος για το εξώφυλλο;

Tom: Υπεύθυνος ήταν ο Marcus Sherning, είναι ο τύπος που μου έχει κάνει όλα μου τα τατουάζ και είναι πολύ καλός άνθρωπος και φίλος.

Έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια από τότε που επισκεφτήκατε την Ελλάδα. Πιστεύετε ότι είναι καιρός να έρθετε για την περιοδεία του άλμπουμ; Τι αναμνήσεις έχετε από τότε;

Tom: Φυσικά είμαστε ήδη σε συνομιλίες για μία συναυλία ίσως τον Δεκέμβριο. Θυμάμαι ότι είχαμε παίξει σε ένα πολύ μικρό μέρος το οποίο ήταν κατάμεστο. Δεν θυμάμαι ποτέ τα μαγαζιά το μόνο που θυμάμαι έντονα ήταν ότι το κοινό τραγουδούσε με πάθος σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας και αυτό είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού κοινού και μάλιστα έχουμε βάλει ελληνικο intro στο νέο άλμπουμ. Ήθελα να κάνω διαφορετικό Intro για κάθε χώρα, έχω φτιάξει 8 διαφορετικά και στο ελληνικό συνέβαλε μία ελληνίδα μέσω facebook.

Έχεις επίσης συνεργαστεί με τους Astral DNA’s καθώς και με την Mina. Μίλησέ μας λίγο για αυτές τις δύο συνεργασίες.

Tom: Στην καριέρα μου έχω συνεργαστεί με τουλάχιστον 100 διαφορετικούς καλλιτέχνες, είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίσεις διαφορετικές κουλτούρες, ευχαριστεί το κοινό και είναι μεγάλη μου τιμή.

Έχετε κλείσει ημερομηνίες για την επερχόμενη περιοδεία;

Johan: Όχι, γιατί θέλαμε να δούμε τις αρχικές αντιδράσεις από το βίντεο και μετά να καθίσουμε από κοινού να αποφασίσουμε με ποιούς καλλιτέχνες θέλουμε να συνεργαστούμε στην κάθε περιοχή. Πιθανόν αυτό να γίνει από την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της περιοδείας αυτού του άλμπουμ. Δεν θέλουμε να παίζουμε για πενταροδεκάρες και δεν θέλουμε οι οπαδοί να αναγκαστούν να μας δουν σε κακούς χώρους και με κάκιστο ήχο. Θέλουμε να κάνουμε μία άρτια παρουσίαση όπως αξίζει σε κάθε συγκρότημα.

Σχεδιάζετε να γυρίσετε νέο βίντεο;

Johan: Ναι, δύο εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ θα κυκλοφορήσουμε νέο βίντεο για ένα τραγούδι του οποίου τον τίτλο δεν θέλω να αναφέρω τώρα.

Να μαντέψω;

Tom: Μπορείς να μαντέψεις απλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω.

“Archaic Rage”;

Tom: Μπορεί ναι μπορεί και όχι.

Ποιες είναι η μελλοντικές σας προσδοκίες;

Johan: Πρώτα από όλα η προώθηση του νέου άλμπουμ, η κυκλοφορία του νέου βίντεο και μία μεγάλη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική για την πλήρη επίδραση του άλμπουμ στον κόσμο και μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι πολύ θετικές και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Στείλτε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας.

Tom: Ευχαριστούμε για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν μπορούμε να σας υποσχεθούμε ότι θα είναι ένα καταπληκτικό άλμπουμ και θα σας επισκεφθούμε πολύ πιο σύντομα από ότι νομίζετε.

Νίκος Σιγλίδης
Απομαγνητοφώνηση: Θοδωρής Κρητικός

http://www.evergrey.net/
https://www.facebook.com/Evergrey
http://www.reverbnation.com/evergrey
https://twitter.com/evergreyswe
https://www.youtube.com/user/evergreyofficial

Band Members:
Tom Englund – Φωνητικά, Κιθάρες
Henrik Danhage – Κιθάρες
Rikard Zander – Πλήκτρα
Jonas Ekdahl – Τύμπανα
Johan Niemann – Μπάσο

Discography:
The Dark Discovery, 1998
Solitude Dominance Tragedy, 1999
In Search of Truth, 2001
Recreation Day, 2003
The Inner Circle, 2004
Monday Morning Apocalypse, 2006
Torn, 2008
Glorious Collision, 2011
Hymns for the Broken, 2014

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X