Συνεντεύξεις

Code Red

Οι Code Red πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον παρθενικό τους δίσκο (και τι δίσκος ήταν αυτός!) όμως οι μουσικοί πίσω από αυτόν μόνο «νέοι» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Με την ευκαιρία λοιπόν αυτής της κυκλοφορίας μιλάμε με τον τραγουδιστή τους Ulrick Lönnqvist. Ας διαβάσουμε τι έχει να μας πει!

Ulrick πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια για το ντεμπούτο των Code Red. Ξέρω πως είσαι συνθέτης με πολυετή εμπειρία γιατί λοιπόν σου πήρε τόσο καιρό να βγάλεις δικό σου δίσκο;

Σε ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι πως είχα κυκλοφορήσει ένα δίσκο πίσω στο 2001 με τους Sahara και εργαζόμασταν για τον επόμενο κάτι το οποίο τελικά όμως ποτέ δεν έγινε. Έκτοτε αφοσιώθηκα στην σύνθεση μουσικής και συνεργάστηκα με πολλούς συνθέτες για να το κάνω αυτό. Απλά πιστεύω πως έφτασε η κατάλληλη στιγμή και ο Daniel Flores μαζί με τον Morgan με έπεισαν να το κάνουμε μιας και είχαμε πολλά καλά κομμάτια. Αυτό συνέβηκε καθώς συνθέταμε μουσική για τα νέα άλμπουμ των Jim Hidhed και Find Me.

Τι μπορείς να μας πεις για τους υπόλοιπους μουσικούς που απαρτίζουν τους Code Red;

Ξέρω τον Morgan Jensen (κιθάρες) σχεδόν 25 χρόνια και έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια γράφουμε συχνά μουσική μαζί για άλλα σχήματα. Ήταν ο κιθαρίστας των Swedish Erotica και είχε γράψει όλους τους στίχους. Έχουμε στενή σχέση. Μετά γνώρισα τον Michael Palace με τον οποίο συνθέσαμε και ηχογραφήσαμε κάποια demo για τα κομμάτια των Code Red στον χώρο του και έτσι του ζήτησα να συμμετάσχει στο σχήμα στο μπάσο και τα δεύτερα φωνητικά. Αυτός έφερε και τον κιθαρίστα Oscar Bromvall από το συγκρότημα του, τους Palace, πολύ καλός τύπος με ωραίες ιδέες. Ο πληκτράς μας, o Kaspar Dahlquist είχε παίξει μαζί μου στους Sahara. Ο Daniel Flores εκτός από παραγωγός είναι και ο drummer μας οπότε έδωσε τον παλμό των Code Red. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το σχήμα!

Τα κομμάτια του ντεμπούτου σας είναι καινούργια ή περιλαμβάνετε και παλιό υλικό;

Υπάρχει μόνο ένα παλιό τραγούδι μέσα στον δίσκο και αυτό είναι το “Like I Remember You” το οποίο είχαμε γράψει εγώ μαζί με τον Morgan και τον Hal Marabel (Bad Habit) πριν 2-3 χρόνια αλλά το ξαναδουλέψαμε. Όλα τα υπόλοιπα έχουν γραφτεί τον χειμώνα του 2016 και την άνοιξη του 2017. Τα γράψαμε αποκλειστικά για αυτόν τον δίσκο. Ε… εκτός από δύο, το “Lift Me Up” είχε γραφτεί για τον νέο δίσκο του Jim Jidhead και το “Forever And A Day” είχε γραφτεί για τους Revolution Saints. Είμαι πολύ χαρούμενος που και τα δύο τελικά κατέληξαν στον δίσκο μας!

Είναι οι Code Red «συγκρότημα» η περισσότερο το προσωπικό σου σχήμα; Συμμετείχαν και τα άλλα μέλη στην σύνθεση;

Ποτέ δεν με ενδιέφερε να κυκλοφορήσω έναν solo δίσκο κάτω από το όνομα μου και ποτέ δεν θεώρησαν τον εαυτό μου ως solo καλλιτέχνη. Πάντα ήθελα να δημιουργήσω μια μπάντα για αυτά τα τραγούδια αν και κατά ένα τρόπο είναι το δικό μου project. Εγώ και ο Morgan γράψαμε τον όγκο του υλικού και μπορείς να πεις πως είμαστε η μηχανή του σχήματος ο Daniel όμως είναι ο παραγωγός και αυτός μας καθοδήγησε στο στούντιο του. Πειραματιστήκαμε με πολλούς ήχους κατά την ηχογράφηση. Από εκεί και πέρα μπορώ να σου πω ότι ο Michael και ο Oscar παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στον ήχο του δίσκου.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο να είσαι συνθέτης για υλικό άλλων καλλιτεχνών και στο δικό σου; Πόσο καιρό σας πήρε η όλη διαδικασία;

Μεγάλη διαφορά! Μια ιδέα για ένα τραγούδι μπορεί να πάρει μερικές ώρες, μέρες ή και μήνες για να καταλήξει στο τελικό του αποτέλεσμα. Τα τραγούδια ξέρεις είναι ζωντανοί οργανισμοί. Η μουσική, οι στίχοι, η σύνθεση στο σύνολο της και εναλλακτικές εκδόσεις. Και πάλι αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι παρά ένα δείγμα του τελικού αποτελέσματος ανάλογα με τον καλλιτέχνη ή το συγκρότημα. Το να δουλεύεις στο στούντιο για το υλικό σου απαιτεί αφοσίωση. Για μένα σαν τραγουδιστή πρέπει να προσηλωθώ στις μελωδίες και στους στοίχους. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε τμηματικά σε μερικές βδομάδες του Μαΐου και του Ιουνίου του 2017 με τον Daniel. Μετά αυτός ανάλαβε την μίξη και το mastering.

Θες να μας πεις μερικά πράγματα για τους στοίχους του δίσκου; Ποια είναι τα αγαπημένα σου θέματα σαν συνθέτης;

O Morgan είναι ο κύριος υπεύθυνος για τους στοίχους του δίσκου αν και πάντα συζητάμε για αυτά τα θέματα. Μερικές φορές μπορεί να έχω κάποιες λέξεις κλειδιά ή γραμμές που χρησιμοποιούμε σαν βάση. Στο σύνολο μπορώ να σου πω ότι τα τραγούδια μιλάνε κυρίως για την αγάπη, τις σχέσεις, τον χωρισμό ή και ακόμα την σκέψη για χωρισμό τέτοιους στοίχους συναντάς σε κομμάτια όπως το “Lift Me Up” ¨η το “Forever And A Day”. Το “My Hollywood Ending” μιλάει για τον κυνηγό, τον Καζανόβα. Το “Saving Grace” μιλάει για την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Μπορώ να πω ότι το κύριο θέμα είναι η αγάπη, σίγουρα δεν είναι ένας πολιτικοποιημένος δίσκος.

Code-Red-2018b

Προσέγγισες και άλλες εταιρίες ή πήγες «γραμμή» στην AOR Heaven? Είσαι χαρούμενος με την μέχρι τώρα συνεργασία;

Πήγαμε «γραμμή» στην AOR Heaven α χα χα μιας και αυτή κυκλοφόρησαν τον δίσκο των Sahara και είχαμε καλή σχέση. Επίσης ο Daniel Flores είχε κάνει την παραγωγή του Jim Jidhead για την AOR Heaven. Τους παρουσιάσαμε λοιπόν 4-5 κομμάτια και ο Georg τα λάτρεψε. Είμαστε πολλοί χαρούμενοι με την συνεργασία μας.

Έχετε ήδη κυκλοφορήσει ένα βίντεο για το “Heat Of The Night”, θα κάνετε και κάποιο άλλο βίντεο? Είναι τελικά τα βίντεο τόσο σημαντικά ή άλλη μια «υποχρέωση» για τα συγκροτήματα;

Ναι για την ακρίβεια είμαστε στην διαδικασία της δημιουργίας ενός ακόμα βίντεο που θα βγει πριν την Χριστούγεννα αν και δεν πρόκειται για χριστουγεννιάτικο τραγούδι α χα χα. Πρόκειται για μια μίξη live και  Lyric βίντεο για το “I Won’t Be Your Hero”. Είχαμε καλές αντιδράσεις για αυτό το κομμάτι από παντού. Η αλήθεια πως τα βίντεο πλέον δεν έχουν την ίδια αξία και τα λεφτά που πέφτουν δεν είναι τα ίδια καθώς και η προβολή τους όπως παλιά από κανάλια όπως το Mtv & VH1. Παρόλα αυτά όμως είναι ένας δυνατός τρόπος προώθησης της μουσικής σου μέσω social media. Μπορείς ακόμα να προσεγγίσεις πολλούς ανθρώπους έτσι.

Θα κάνετε ζωντανές εμφανίσεις για το υλικό του δίσκου;

Όχι άμεσα. Οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε άλλες υποχρεώσεις προς το παρόν. Ο Michael δουλεύει στο προσωπικό του δίσκο, ο Daniel έχει παραγωγές και εγώ με τον Morgan συνθέτουμε τραγούδια για τον επόμενο δίσκο, μπορώ να σου πω πως είμαστε ενθουσιασμένοι με το νέο υλικό! Ελπίζουμε μετά την κυκλοφορία του νέου δίσκου να κάνουμε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις. Έχουμε καλή ανταπόκριση από χώρες όπως η Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα. Επίσης και από την Σκανδιναβία. Θα δούμε τι θα φέρει το μέλλον.

Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο για έναν συνθέτη αλλά αν θα έπρεπε να παρουσιάσεις την μουσική σου σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει με ΜΟΝΟ ένα τραγούδι πιο θα ήταν αυτό;

Αυτό όντως είναι δύσκολο αλλά αν έπρεπε να το κάνω θα επέλεγα το “Heat Of The Night”. Πιστεύω πως είναι χαρακτηριστικό κομμάτι του ήχου μας. Σκληρό αλλά συνάμα μελωδικό και με απαλά σημεία. Αυτός είναι και ο λόγος που το επιλέξαμε σαν πρώτο μας βίντεο!

Πια είναι τα άμεσα σχέδια των Core Red; Πόσο εύκολο είναι για έναν συνθέτη να έχει και το δικό του συγκρότημα;

Τώρα είμαστε στην διαδικασία σύνθεσης υλικού. Με την αλλαγή του χρόνου θα συνεχίσουμε πάνω σε αυτό. Επίσης έχουμε γράψει κομμάτια για επερχόμενα άλμπουμ καλλιτεχνών όπως οι Creye και οι Find Me. Τα άλμπουμ αυτά θα κυκλοφορήσουν άμεσα. Σαν συγκρότημα είμαστε απλωμένοι σε τρεις πόλεις εδώ στην Σουηδία αλλά αν πραγματικά το θες και το πιστεύει δουλειά γίνεται.

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Κλείσε σε παρακαλώ αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας!

Εύχομαι πραγματικά να σας αρέσει ο δίσκος μας και σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξη σας. Αγαπάμε την Ελλάδα, εγώ και ο Morgan έχουμε έρθει πολλές φορές – το αγαπημένο μας μέρος είναι η Πάργα! Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο facebook, η σελίδα μας είναι η CodeRedSweden. Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους!!!

Μιχάλης Νταλάκος

https://www.facebook.com/CodeRedSweden/

Band Members
Ulrick Lönnqvist – Lead Φωνητικά, Ακουστική Κιθάρα
Morgan Jensen – Ρυθμική Κιθάρα
Oscar Bromvall – Lead Κιθάρα
Michael Palace – Μπάσο, Δεύτερα Φωνητικά
Kaspar Dahlqvist – Πλήκτρα
Daniel Flores – Τύμπανα

Discography
Incediary, 2017

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X