Συνεντεύξεις

Conception

Οι Conception είναι από αυτά τα συγκροτήματα που οι Έλληνες οπαδοί έχουν λατρέψει όσο λίγα άλλα. Τα νέα της επανασύνδεσης τους φυσικά και δεν μας άφησαν αδιάφορους και λίγες μέρες μετά πήραμε συνέντευξη από τον ενθουσιασμένο αλλά πάντα διπλωμάτη Tore Østby . Διαβάστε και απολαύστε!

Tore είμαι σίγουρος πως κάνατε πολύ κόσμο χαρούμενο με την επανασύνδεση σας! Εγώ είμαι ένας από αυτούς. Πες μας λίγο τι μεσολάβησε για αυτή την επανασύνδεση.

Χαιρόμαστε που χαιρόσαστε α χα χα Και εμείς χαρούμενοι είμαστε πάρα πολύ! Για την αλήθεια δεν θα το έλεγα επανασύνδεση μιας και ποτέ πρακτικά δεν διαλυθήκαμε ενώ πάντα είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάποια στιγμή να ξαναβάλουμε μπρος. Οι τέσσερις μας είμαστε πολύ καλοί φίλοι και βλέπαμε ο ένας τον άλλον όλα αυτά τα χρόνια άσχετα με τα διάφορα project που έτρεχε ο κάθε ένας από εμάς. Κάναμε παρέα, μερικές φορές τζαμάραμε κιόλας! Ο Arve λοιπόν και εγώ βρεθήκαμε μερικές φορές στο Oslo πριν μερικά χρόνια και δοκιμάζαμε κάποια πράγματα, νέες ιδέες για τραγούδια βασικά και τζαμάραμε αρκετά. Αμέσως νοιώσαμε ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια νέα έκδοση των Conception. Παρουσιάσαμε αυτές τις ιδέες στον Roy και τον Ingar. Τους άρεσαν και πριν καλά καλά το καταλάβουμε αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό των Conception.

Πες μας ειλικρινά, πως είναι να δουλεύεις με τους ίδιους ανθρώπους ξανά μετά από τόσα χρόνια;

Φανταστικά! Όπως σου είπα δεν χάσαμε ποτέ επαφή όλα αυτά τα χρόνια αλλά ήταν σίγουρα διαφορετικό να μπαίνουμε σε μια δημιουργική φάση όλοι μαζί. Ξέρουμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά, οι οικογένειες μας γνωρίζονται μεταξύ τους. Πρακτικά μιλάμε για τα πάντα και πάντα περνάμε καλά.

Δεν υπογράψατε σε δισκογραφική αλλά αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε ένα EP μέσω crowd-funding. Γιατί αυτό; Είμαι σίγουρος πως αρκετές εταιρίες θα σας ήθελαν στο δυναμικό τους.

Για εμάς η μουσική έχει να κάνει με την απόδοση του καλλιτέχνη και την εμπειρία του ακροατή. Πλέον ζούμε σε μια εποχή που μουσικοί και οπαδοί μπορούν να έχουν έναν πιο άμεσο και στενό δεσμό. Δεν θέλαμε μεσάζοντες αλλά ούτε και άτομα που θα μας πιέσουν όσον αφορά το τι θα κάνουμε. Θέλαμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε αυτή την κατάσταση και ότι να κάνουμε να γίνει μαζί με τους οπαδούς μας. Επίσης είναι πολύ καλό το να μπορείς να έχεις τον πλήρη έλεγχο σε ότι κάνεις, αυτό φυσικά δημιουργεί μεγαλύτερες απαιτήσεις και προσοχή. Το να δημιουργήσουμε μια δισκογραφική είναι φοβερά χρονοβόρο. Θέλουμε να ασχοληθούμε με την μουσική. Αυτό λοιπόν που σιγά σιγά κάνουμε είναι να μαζέψουμε μια ομάδα από επαγγελματίες σε παγκόσμιο επίπεδο που θα τρέξουν την εταιρία για εμάς. Αυτό που θέλουμε είναι η όλη εμπειρία να μείνει πιο κοντά στους οπαδούς μας όσο αυτό γίνεται.

Είδα στην σελίδα σας στο pledgemusic ότι προσφέρεται αρκετά πακέτα. Τι μπορείς να μας πεις για αυτό;

Πρώτα από όλα προσφέρουμε νέα μουσική! Θα ακούσετε τους Conception του σήμερα. Θα είναι ένα single με δύο κομμάτια και ένα EP τα οποία μπορείτε να τα βρείτε σε αρκετούς συνδυασμούς άλλων προϊόντων. Υπογεγραμμένα CD και βινύλια, δοκιμαστικές κόπιες βινυλίων, μπορείτε να βάλετε το όνομα σας στα credits, στοίχους γραμμένους στο χέρι… και πολλά άλλα που ακολουθούν. Όλες αυτές οι προαγορές μας βοηθούν να συγκεντρώσουμε χρήματα για τις ηχογραφήσεις και να πληρώσουμε την ομάδα μας μιας και δεν υπάρχει εταιρεία να μας δώσει προκαταβολή για όλα αυτά.  

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Conception κυκλοφορούν υλικό από μόνοι τους. Αν δεν κάνω λάθος το ίδιο είχε γίνει με τον πρώτο δίσκο σας…

Ακριβώς. Τότε είχαμε ηχογραφήσει και κόψει CD και βινύλια από μόνοι μας τα οποία και είχαμε κυκλοφορήσει σε όλον τον κόσμο μέσω διαφόρων γνωριμιών. Φυσικά τότε ήταν το 1991 και οι δυνατότητες ήταν πολύ λιγότερες από τώρα. Είχαμε πολύ δουλειά να κάνουμε και μας πήρε πολύ χρόνο. Τώρα φερόμαστε λίγο πιο έξυπνα πιστεύω και προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην μουσική.

Γιατί δεν κυκλοφορείτε απευθείας έναν πλήρη δίσκο; Δοκιμάζετε τις δυνάμεις σας έτσι;

Πιστεύουμε πως είναι μια λογική πρόοδος αυτός ο τρόπος, δεν δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας έτσι. Το κάνουμε γιατί πραγματικά είμαστε πολλοί ενθουσιασμένοι με το νέο υλικό. Παρόλα αυτά πρέπει να σου πω ότι είμαστε εντυπωσιασμένοι από την ανταπόκριση του κόσμου.

Το υλικό λοιπόν θα είναι νέο ή θα ακούσουμε και παλιότερες ιδέες;

Ολόφρεσκο! Φυσικά και έγραφα μουσική όλα αυτά τα χρόνια που σαν σχήμα απουσιάζαμε και μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ένα τραγούδι που έγραψα πριν 16 χρόνια αλλά δεν το είχα ολοκληρώσει ποτέ.

Στους τέσσερις δίσκους που κυκλοφορήσατε οι αλλαγές στον ήχο σας ήταν πολύ μεγάλες! Το νέο υλικό θα είναι ένα κράμα αυτών των δίσκων; Θα είναι μια φυσική συνέχεια του “Flow”; Πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις;

Για εμάς ήταν πάντα σημαντικό να γράφουμε αυθεντική μουσική και να αναπτύσσουμε τον ήχο μας. Δεν ακολουθούσαμε μόδες και τάσεις της εποχής, πάντα θέλαμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, να εκφράσουμε τους εαυτούς μας. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από το “Flow” και έχουμε συγκεντρώσει τόνους εμπειρίας όπως καταλαβαίνεις στην μουσική και στην ζωή. Αυτό επηρεάζει το νέο υλικό. Είμαστε χαρούμενοι με την κατεύθυνση αυτού. Είμαστε οι Conception του 2018.

Η σελίδα σας περιγράφει σαν τους “Νορβηγούς hard rockers”… Το “Flow” ήταν ότι πιο κοντινό έχετε παρουσιάσει στον χώρο του hard rock… είναι λοιπόν αυτό μια ένδειξη του νέου σας ήχου;

Αυτά όλα είναι ετικέτες… κάποιοι μας αποκαλούν hard rock, άλλοι progressive. Μπορώ να σου πω ότι το hard rock ήταν πάντα η σπονδυλική στήλη της μουσικής μας, αλλά αυτό είναι με την ευρεία έννοια. Αυτό που θα διαπιστώσεις είναι πως ήμαστε πολλοί πιο εκφραστικοί πλέον, πιο δυναμικοί, πιο σκληροί αλλά συνάμα και πιο μαλακοί. Όπως και παλιά συνεχίζουμε να αναμιγνύουμε διαφορετικούς ρυθμούς, μελωδίες, αρμονίες και ποτέ δεν πρόκειται να κουραστούμε στην εξερεύνηση νέων τρόπων να εκφράσουμε τους εαυτούς μας και να μπούμε σε νέα μονοπάτια.

Ας σκάψουμε λίγο στο παρελθόν. Το “Flow” κυκλοφόρησε πίσω στο 1997 με το συγκρότημα να διακόπτει την πορεία του λίγο αργότερα. Αρκετός κόσμος είπε πως αυτό έγινε λόγω του ότι ο Khan πήγε στους Kamelot, άλλοι είπαν ότι οι χαμηλές πωλήσεις δεν βοήθησαν και πολύ. Τελικά τι έγινε;

Έγιναν πολλά πράγματα. Μια σειρά από γεγονότα έπνιξαν τον ενθουσιασμό μας και πραγματικά απογοητευτήκαμε όταν μας απέλυσαν από μια πολύ μεγάλη περιοδεία η οποία ήταν κλεισμένη. Τα πάντα ήταν έτοιμα και αυτό έγινε μόλις μια βδομάδα πριν αναχωρήσουμε. Τότε λοιπόν αποφασίσαμε όλοι από κοινού να βάλουμε τους Conception στον πάγο και να εξερευνήσουμε διαφορετικά μονοπάτια στην ζωή. Οι Conception δεν διαλύθηκαν επίσημα ποτέ.

Στο “In Your Multitude” είχατε ένα πολύ επιτυχημένο b-side με το κομμάτι “Sundance”. Σκοπεύετε να δοκιμάσετε κάτι ανάλογο στο μέλλον, να εισάγετε δηλαδή flamengo στοιχεία στην μουσική σας;

Πάντα με ενθουσίαζαν οι ισπανικές κιθάρες! Υπάρχει φωτιά στο πάθος τους και νοιώθω πολλά κοινά σημεία με την ενέργεια της hard rock μουσικής. Ξέρεις, ποτέ δεν καθόμαστε να υπολογίσουμε τι στοιχεία θα περιέχει ένα τραγούδι. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως είναι πολύ πιθανόν να έχω γράψει ανάλογη μουσική, θα δούμε που θα καταλήξει και τι άλλη μουσική θα βγει στην επιφάνεια.

Για μένα οι Conception είχαν την ευχή και κατάρα να είναι αρκετά μπροστά από την εποχή τους. Πιστεύεις πως οι τόσες πολλές αλλαγές στον ήχο σας ανάμεσα σε κάθε άλμπουμ τελικά ήταν πρόβλημα για τους οπαδούς σας;

Καταλαβαίνω πως δεν είναι η προτεινόμενη συνταγή αλλά ήμαστε οι Conception και το έχουμε ανάγκη αυτό. Έχουμε ανάγκη να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στην μουσική.

Πιστεύεις πως το “Flow” ήταν ένας δίσκος που πολλοί οπαδοί σας δεν κατάλαβαν όταν κυκλοφόρησε; Από μια καθαρά power metal κατεύθυνση σε μια hard rock. Αν μπορούσες να επιστρέψεις πίσω στον χρόνο θα έκανες αυτή την μετάβαση πιο ομαλή;

Είμαστε περήφανοι για το ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και δεν θα άλλαζα τίποτα! Για μας είναι το τέλειο ντοκουμέντο για το ποίοι ήμασταν σε κάθε στιγμή!

Υπάρχει ακυκλοφόρητο υλικό από τις παλαιότερες περιόδους του σχήματος; Υπάρχει περίπτωση να δει το φως της ημέρας;

Υπάρχει κάποιο υλικό όμως τώρα είμαστε επικεντρωμένοι στο 2018. Μετά θα δούμε…

Είναι λίγα τα συγκροτήματα τα οποία έχουν τόσο πιστούς οπαδούς που περιμένουν μια επανασύνδεση. Τι έκανε τους Conception τόσο διαφορετικούς κατά την άποψη σου;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας! Είναι φανταστικό το να βλέπεις ότι σημαίνεις τόσα πολλά για τόσους ανθρώπους εκεί έξω. Είμαστε πραγματικά άναυδοι από την θερμή υποδοχή που είχαμε από τους οπαδούς μας. Παλιούς και νέους! Από εκεί και πέρα πιστεύω πως το γεγονός πως ποτέ δεν ακολουθήσαμε τις μόδες και τις απατήσεις τις μουσικής βιομηχανίας αλλά μείναμε πιστοί σε αυτό που θέλαμε ακόμα και σήμερα αγγίζει πολλούς ανθρώπους.

Τι έρχεται μετά το EP και το single;

Ένα βήμα κάθε φορά! Προς το παρόν είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτά.

Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις μέσα στα σχέδια σας; Θα σας δούμε ζωντανά στα μέρη μας ή πρέπει να σας απαγάγουμε;

Πραγματικά θέλω να παίξουμε στην Ελλάδα αλλά δεν έχουμε άμεσα πλάνα για περιοδείες αυτή την στιγμή. Όπως σου είπα είμαστε αφοσιωμένοι στο νέο υλικό. Μετά την κυκλοφορία του θα δούμε τι θα κάνουμε…

Έχετε κάποιους πολύ αφοσιωμένους οπαδούς εδώ. Στείλε ένα μήνυμα σε  αυτούς!

Είμαστε ευγνώμονες για την πιστή σας υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά δεν μπορούμε να περιμένουμε να σας παρουσιάσουμε το νέο μας υλικό! Ελπίζω να συμμετέχετε όλοι στο ταξίδι αυτό και ελπίζω να σας δω σύντομα και από κοντά!

Σ.Σ.: αν ζείτε κάτω από πέτρα και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι μπορείτε να δείτε την νέα σελίδα των Conception εδώ:

www.pledgemusic.com/projects/conception-ep
https://www.facebook.com/conceptionmusi2/

Μιχάλης Νταλάκος

Band Members
Tore Østby – Κιθάρες
Ingar Amlien – Μπάσο
Arve Heimdal – Τύμπανα
Roy Khan – Φωνητικά

Discography
The Last Sunset – 1991
Parallel Minds – 1993
In Your Multitude – 1995
Flow – 1997

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X