Συνεντεύξεις

Sorrows Path

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Doom Philosophy” οι Αθηναίοι doomsters Sorrows Path επιστρέφουν στην ενεργό δισκογραφία με ένα νέο, εξαιρετικό άλμπουμ, ονόματι “Touching Infinity”. Ο κιθαρίστας του σχήματος, Κώστας Σαλωμίδης, μας μιλά για αυτό το νέο τους βήμα.

Καταρχάς παιδιά να σας δώσω πολλά μπράβο για τον νέο σας δίσκο. Πριν όμως μιλήσουμε για αυτόν μπορούμε να δούμε λίγο το τι έκανε το συγκρότημα από το 2014 και τον προηγούμενο δίσκο σας “Doom Philosophy” μέχρι και σήμερα;

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Μετά την κυκλοφορία του προηγούμενου μας άλμπουμ παίξαμε αρκετά  live από τα οποία θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα Αθηναϊκά μας όπου ανοίξαμε για Warrel Dane το 2015 και για τους Candlemass τον Απρίλη του 2016, όπως και την εμφάνισή μας στο Kavarna Rock Festival πριν δύο χρόνια, όπου συναντήσαμε πάλι τους Σουηδούς άρχοντες του doom, αλλά και μεγαθήρια της σκηνής όπως οι Twisted Sister, οι Within Temptation και πολλοί άλλοι. Κατά τα άλλα, αφοσιωθήκαμε σε πράγματα που αφορούσαν την σύνθεση και την προ-παραγωγή του νέου άλμπουμ.

Φτάνουμε λοιπόν στο 2017 και στο “Touching Infinity”. Πείτε μου κάποια πράγματα για την όλη διαδικασία σύνθεσης/παραγωγής αυτού του δίσκου…

Αυτή τη φορά επιλέξαμε να παραμείνουμε περισσότερο καιρό στο στούντιο ηχογραφήσεων, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και να έχουμε χρόνο να αναλύουμε τα κομμάτια και πράγματα που τυχόν θέλαμε  να αλλάξουμε. Έτσι αφού ετοιμάσαμε τις συνθέσεις, μπήκαμε στο Fragile Studio με τον παραγωγό μας Βαγγέλη Γιαλαμά το καλοκαίρι του 2016 και η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με τη  μίξη και το μάστερ στο ίδιο στούντιο, ένα ολόκληρο χρόνο μετά.  Όλο αυτό ήταν απόλυτα προγραμματισμένο και είχαμε συμφωνήσει με την γερμανική εταιρεία μας Iron Shield να κυκλοφορήσει το άλμπουμ μετά το καλοκαίρι του 2017. Τηρήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια το deadline και το ίδιο έκανε και η εταιρεία σχετικά με την ημερομηνία κυκλοφορίας.

Πως συνθέτουν οι Sorrows Path; Όλα τα μέλη συγκροτήματος συμμετέχουν στην διαδικασία;

Τα κομμάτια και οι στίχοι, ως επί το πλείστον, πάντα γράφονταν από τους ιδρυτές της μπάντας.  Όμως  εδώ μιλάμε για μια αληθινή μπάντα. Όλα τα μέλη διορθώνουν και αλλάζουν πράγματα και συμμετέχουν με ενεργό τρόπο στις ενορχηστρώσεις, ώστε να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι όλοι για καθετί.

Τρία χρόνια χωρίς δίσκο, πόσο εύκολο είναι ένα συγκρότημα να μείνει επίκαιρο χωρίς νέο υλικό; Είναι κάτι το οποίο σας απασχόλησε όλο αυτό το διάστημα;

Δεν υπήρξε κανένα άγχος γιατί αποφασίσαμε συνειδητά να κάνουμε ακριβώς τόσο μέχρι να κυκλοφορήσουμε το νέο άλμπουμ. Με τις ζωντανές εμφανίσεις και με ένα σωστό promotion, παραμένεις στη δημοσιότητα. Αντίθετα, αν δεν προβάλλεις σωστά τη δουλειά σου και φυσικά δεν υπάρχει και η κατάλληλη εταιρεία να σε βοηθήσει μετά από λίγους μήνες όλοι έχουν ξεχάσει την κυκλοφορία του άλμπουμ. Θεωρούμε τα τρία χρόνια σαν το ιδανικό και απαραίτητο χρονικό διάστημα για να ωριμάσουν κάποιες σημαντικές συνθήκες….

Στιχουργικά το “Touching Infinity” με τι θέματα ασχολείται;

Η κεντρική ιδέα του “Touching Infinity είναι η απόκτηση της αυτογνωσίας και της ελευθερίας που οδηγεί στην αρμονία.  Στην επαφή με τη δημιουργία, την ομορφιά, τη συμπόνια και το σεβασμό, σε ένα κόσμο όπου δυστυχώς κυριαρχούν η καταστροφή, η ασχήμια, το μίσος και η πρόκληση.

Sorrows-Path-2018b

Όπως και το “Doom Philosophy” βγαίνει από την ίδια εταιρία. Είχατε μείνει ικανοποιημένοι με την δουλειά τους ή γενικά ψαχτήκατε στην αγορά;

Με τη γερμανική Iron Shield, είχαμε ήδη συμφωνήσει κάπου 2 χρόνια πριν την κυκλοφορία να συνεχίσουμε μαζί. Αφού πήγαιναν αρκετά καλά οι πωλήσεις του προηγούμενου άλμπουμ, μας πρότειναν ανανέωση συμβολαίου και εμείς έχοντας μια τόσο αξιόπιστη εταιρεία που προσέφερε και ένα πολύ καλό deal, δε μπορούσαμε παρά να δεχτούμε με χαρά. Σπανίζουν πια στις μέρες μας, οι εταιρίες που σέβονται τους καλλιτέχνες τους και είναι τυπικές ταυτόχρονα και για πρώτη φορά είμαστε 100% ικανοποιημένοι από μία εταιρία.

Παίζει να δούμε το “Touching Infinity” σε μορφή βινυλίου; Είστε οπαδοί του βινυλίου; Πιστεύετε ότι η αναζωπύρωση του κόσμου για αυτό το φορμάτ δίνει ένα φιλί ζωής στης δισκογραφικές;

Αυτό πάλι είναι αρμοδιότητα της εταιρίας. Μας έχουν πει ότι θα δουν τι θα γίνει ανάλογα με τις πωλήσεις. Είναι πολύ όμορφο το φορμάτ αυτό και μας ξυπνάει και αναμνήσεις όμως σίγουρα με τον τρόπο που γίνονται τώρα πια οι ηχογραφήσεις δεν μπορείς πρακτικά να έχεις τα ηχητικά οφέλη που κανονικά θα είχες από μια κυκλοφορία σε βινύλιο. Επίσης είναι αρκετά ακριβό σαν πρώτη ύλη. Μακάρι να γίνει μιας και για πρώτη φορά, οι συνθέσεις ενός άλμπουμ μας θα χωρούσαν σε μονό βινύλιο.

Υπάρχει μια αλλαγή στο line up σας σωστά;

Δύο για την ακρίβεια. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του προηγούμενου άλμπουμ μας αποχώρησε από τη μπάντα ο κιθαρίστας Γιάννης Τζιλιγκάκης και το κενό του αναπλήρωσε ο Γιώργος Βήχος. Με το Γιώργο κυκλοφορήσαμε και το νέο άλμπουμ και πιστεύουμε ότι έδεσε απόλυτα με τη μπάντα! Λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ, είχαμε και την αποχώρηση του επί 12ετία ντράμερ μας Φώτη Μουντούρη για λόγους ανωτέρας βίας που είχαν σχέση με την μόνιμη εγκατάστασή του στην Κύπρο για δουλειά. Ευτυχώς, λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, βρέθηκε ο ιδανικός του αντικαταστάτης στο πρόσωπο του Θοδωρή Χριστοδούλου!

Εν έτη 2017 και διαπίστωσα πως πέρα από την σελίδα σας στο facebook δεν έχετε άλλη «επίσημη» σελίδα. Τελικά όλα αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθάνε ή είναι πολύ κακό για το τίποτα;

Πήραμε λίγο πριν την κυκλοφορία μια απόφαση να απενεργοποιήσουμε το site μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι μόνιμη. Αν δούμε ότι υπάρχει σημαντικός λόγος θα το ενεργοποιήσουμε πάλι! Ναι, είναι κάπου κουραστικό όλο αυτό και δε βλέπουμε και μεγάλο ενδιαφέρον. Αναλώνεται και εγκλωβίζεται ο κόσμος  και όλο αυτό είναι μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει και πολλή ουσία και βαθύτητα.

Υπάρχουν σχέδια για κάποια οργανωμένη περιοδεία ή θα κάνετε σποραδικά ζωντανές εμφανίσεις;

Θα κάνουμε σίγουρα κάποιες ζωντανές εμφανίσεις, αλλά σχεδιάζουμε και κάποιο Ευρωπαϊκό mini tour, το ερχόμενο Φθινόπωρο. Όλα αυτά θέλουν σωστή προετοιμασία όπως και προσεκτικές κινήσεις σε συνεργασία με το Ιταλικό management της μπάντας,  Red Mist!  Έτσι λοιπόν, μιας και έχουμε νέο ντράμερ το μόνο που μπορούμε να ανακοινώσουμε στα σίγουρα είναι η εμφάνισή μας στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάρτη, όπου μαζί με τους Terra IncΩgnita και τους Warship, ανοίγουμε για τους Ιταλούς Tethra στο Modu!

Sorrows-Path-2018a

Μπορεί ο πρώτος δίσκος να κυκλοφόρησε το 2010 όμως σαν συγκρότημα ήσασταν ενεργοί πολλά περισσότερα χρόνια. Πιστεύατε τότε ότι το σχήμα θα «αντέξει» τόσα χρόνια και πως θα ήσασταν τόσο δημοφιλείς;

Για το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που είμαστε ικανοποιημένοι είναι ότι έχουμε κρατήσει τη μπάντα ζωντανή και χωρίς να έχει αλλοιωθεί το στυλ της. Από κει και πέρα μοχθήσαμε με συνέπεια για να μας ακούσει περισσότερος κόσμος. Πιστεύαμε σε εμάς, αλλά με ευγένεια και σεβασμό προς τον κόσμο και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει για πάντα, όσο και να μεγαλώσει αυτή η μπάντα.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια για τους Sorrows Path;

Να παραμείνουμε υγιείς και να επικοινωνήσουμε αληθινά με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο μέσω των στουντιακών και των συναυλιακών μας δραστηριοτήτων. Αληθινή επικοινωνία όμως γιατί αυτή είναι που μετράει και όχι η ψευτιά που μας περιβάλλει συνήθως.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Κλείστε αυτή την σύντομη συνέντευξη με ένα μήνυμα στους φίλους σας!

Μιχάλη, εμείς ευχαριστούμε πολύ για την τιμή! Επίσης, σας ευχαριστούμε όλους εσάς που κρατάτε τη μπάντα ζωντανή! Let’s touch infinity!

Μιχάλης Νταλάκος

www.facebook.com/SorrowsPath

Band Members
Κώστας Σαλομίδης – Κιθάρες
Άγγελος Ιωαννίδης – Φωνητικά
Σταύρος Γιαννάκος – Μπάσο
Γιώργος Βήχος – Κιθάρες
Θοδωρής Χριστοδούλου – Τύμπανα

Discography
The Rough Path of Nihilism, 2010
Doom Philosophy, 2014
Touching Infinity, 2017

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X