Συνεντεύξεις

Beyond Grace

Οι Beyond Grace είναι μια νέα σχετικά μπάντα που κατάγεται από το Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας. Επιστρέφουν δισκογραφικά τέσσερα χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, με έναν νέο εξαιρετικό δίσκο που φέρει το τίτλο “Our Kingdom Undone”. Επικοινωνήσαμε με τον τραγουδιστή του σχήματος, Andy Walmsley, ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα λαλίστατος γύρω από τα θέματα του νέου δίσκου και μη.

Γεια σου Andy και καλώς ήρθες στον ιστότοπό μας. Είμαι ο Μίνως. Κατ’αρχάς επίτρεψε μου να σας συγχαρώ για ένα υπέροχο album. Το έχω απολαύσει απόλυτα. Γνωρίζω ότι έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες από την κυκλοφορία του, αλλά έχετε λάβει κάποιο ευγενικό σχόλιο από τους θαυμαστές και τον Τύπο;

Σε ευχαριστώ πολύ. Πραγματικά χαίρομαι που σου άρεσε. Είχαμε μερικά πολύ καλά, και πραγματικά ενδιαφέροντα, σχόλια, τόσο από τους θαυμαστές όσο και από τον Τύπο, όπως συμβαίνει. Ως επί το πλείστον ήταν πραγματικά θετικά, αν και μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν αμφισβητήσει το γεγονός ότι το mix/master δεν είναι το συνηθισμένο υπερβολικά επεξεργασμένο στυλ. Αυτό που ήταν πραγματικά υπέροχο, ωστόσο, είναι ότι οι απαντήσεις έγιναν πιο θετικές όσο περνούσε ο καιρός, καθώς το album φαίνεται να θέλει πραγματικά τον χρόνο του, πολλά από τα πιο όμορφα στοιχεία είναι αρκετά λεπτά και χρειάζονται λίγο χρόνο για να αποκαλυφθούν, και ο κόσμος φαίνεται να συνδέεται πραγματικά με αυτό, αντί να το/μας αντιμετωπίζει απλώς σαν τη «γεύση του μήνα».

Θα ήθελες να πεις λίγα λόγια για την ιστορία του συγκροτήματος; Και πώς αλλάξατε το όνομα από Threnody σε Beyond Grace;

Συνοπτικά, όλοι εκτός από τον Chris είμαστε φίλοι και παίζουμε μαζί από τα χρόνια του πανεπιστημίου μας και είχαμε μερικά διαφορετικά ονόματα όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά γίναμε Beyond Grace όταν αποφασίσαμε να πάρουμε το συγκρότημα πιο «σοβαρά», ας πούμε, και αλλάξαμε το όνομά μας για να αντικατοπτρίζει μια νέα αρχή και να κόψουμε τους δεσμούς με τα πιο ερασιτεχνικά πρώιμα μέλη μας. Ας ελπίσουμε ότι λειτούργησε!

Ας μιλήσουμε για το νέο album. Για τι μιλάει; Υπάρχει κάποιο παρασκήνιο που συνδέει όλα τα τραγούδια και σχετίζει το εξώφυλλο με αυτό για το οποίο μιλάνε τα τραγούδια;

Δεν είναι μυστικό ότι το νέο album είναι πολύ πιο «πολιτικό» σε περιεχόμενο και πλαίσιο. Αλλά δεν έπρεπε να είναι. Σε σύγκριση με το πρώτο album, το οποίο ήταν λίγο πιο εγκεφαλικό και με υψηλή σύλληψη, στιχουργικά, το “Our Kingdom Undone” είναι πολύ πιο ωμό, και με όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό που ξεχύθηκε από μέσα μου όταν άρχισα να γράφω ήταν πολύ πιο θυμωμένο, πολύ πιο σπλαχνικό και πολύ πιο «πολιτικό». Όμως, ενώ οι στίχοι ήταν, κατά μία έννοια, αρκετά αυθόρμητοι, παρόλο που αναπόφευκτα ξόδεψα ώρες/μέρες/εβδομάδες γράφοντας και ξαναγράφοντας τους, το εξώφυλλο του album ήταν πολύ πιο προσεκτικό, καθώς ήξερα από την αρχή το είδος της εικόνας που ήθελα, και πώς ολόκληρο το κομμάτι πρέπει να αναφέρεται στους στίχους. Τούτου λεχθέντος, ο Shindy της Shindy Design είχε ακόμα πολλά περιθώρια να επεκτείνω και να βελτιώσω την αρχική μου ιδέα… Και το έκανε!

Αν και το “Our Kingdom Undone” είναι ένα πολύ έντονο και δυνατό album, νομίζω ότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτό είναι η σκοτεινή και δυσοίωνη ατμόσφαιρα και η συνεχής αλλαγή μεταξύ στυλ και ρυθμού. Θα λέγατε ότι αυτό είναι βασικό στοιχείο στη δημιουργία νέας μουσικής;

Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ σημαντική για εμάς αυτή τη φορά. Και ήταν το κλειδί για να κάνει ο δίσκος να αισθάνεται σαν ένα μεγαλύτερο σύνολο, και όχι απλώς μια τυχαία διασκευή τραγουδιών. Ομοίως, η δομή και η ροή έπαιξαν επίσης τεράστιο ρόλο. Δώσαμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη δυναμική, τόσο εντός όσο και μεταξύ των τραγουδιών, κάτι που πραγματικά μας βοήθησε να ανοίξουμε περισσότερο τη σύνθεση των τραγουδιών και να πούμε μια καλύτερη, πιο δυνατή, ιστορία σε ολόκληρο τον δίσκο.

Όταν δημιουργείτε ένα νέο album, ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη μουσική και τους στίχους; Είναι συλλογική διαδικασία;

Στιχουργικά, τα παιδιά απλώς αφήνουν τα πάντα σε μένα, δεν είναι ότι είμαι αναγκαστικά αντίθετος, απλώς κάνω σημειώσεις και γράφω στίχους όλη την ώρα, ακόμα και πριν υπάρξει μουσική, οπότε έχω πάντα πολλά να δουλέψω, αλλά μουσικά είναι πολύ πιο συλλογικό. Ο Tim εξακολουθεί να είναι η βασική μας μηχανή riff, αλλά φροντίσαμε ότι ο Chris, ο οποίος έγινε μέλος μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής του πρώτου album, θα μπορούσε επίσης να συνεισφέρει, και τόσο ο Ed (σ.σ.: τύμπανα) όσο και ο Andrew (σ.σ.: μπάσο) παίζουν ένα εξίσου σημαντικό ρόλο στη συγγραφή. Ο ρόλος μου τείνει να είναι περισσότερο μια «μεγάλη εικόνα» – η δομή, η δυναμική κ.λπ. – αλλά όλοι σχολιάζουμε και συνεργαζόμαστε σε κάθε κομμάτι της σύνθεσης.

Όπως είπα, το νέο album ήταν υπέροχο, αλλά και το προηγούμενο έτυχε πολύ καλής αποδοχής. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι είστε μαζί από τα χρόνια του Threnody, παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία επιτυχημένων album;

Σίγουρα. Είμαστε πιο δυνατοί ως ομάδα από ό,τι είμαστε μεμονωμένα, και είναι ο ηλεκτρισμός της δημιουργικής διαδικασίας που μοιράζονται οι πέντε από εμάς – να μπορούμε ελεύθερα να αναπηδήσουμε ιδέες ο ένας από τον άλλον, να πάρουμε κάτι γραμμένο από έναν από εμάς και να το φιλτράρουμε στα τέσσερα άλλα μυαλά, ο καθένας από εμάς τροποποιεί και στρίβει τα πράγματα καθώς εξελίσσεται – κάτι που γεννά τα καλύτερα πράγματα.

Θα λέγατε ότι η μουσική σας έχει εξελιχθεί από τη δημιουργία του Beyond Grace και από το ντεμπούτο album;

Αναμφισβήτητα. Βρήκαμε πολύ περισσότερο χώρο, λόγω έλλειψης καλύτερης λέξης, στη σύνθεση τραγουδιών αυτή τη φορά, και ήμασταν πιο πρόθυμοι να αφήσουμε τα τραγούδια να αναπτυχθούν πιο οργανικά αντί να προσπαθούμε να τα αναγκάσουμε σε ένα συγκεκριμένο σχήμα ή να ταιριάζουν σε έναν συγκεκριμένο «ήχο». Σίγουρα έχουμε χάσει μερικούς θαυμαστές απομακρυνόμενοι από το πιο αναγνωρίσιμο “technical” death metal στυλ του πρώτου δίσκου, αλλά πιθανότατα έχουμε κερδίσει ακόμα περισσότερους μόνο με το να είμαστε πιστοί στον εαυτό μας.

Πρόσφατα υπογράψατε με την Prosthetic Records. Πώς λειτουργεί αυτή η συνεργασία για εσάς και πώς έχει βοηθήσει το συγκρότημα;

H Prosthetic είναι υπέροχη, για να είμαι ειλικρινής. Έμειναν σχετικά έξω από τη διαδικασία και, παρόλο που είναι ο πρώτος μας δίσκος μαζί τους, φαίνονται αρκετά υποστηρικτικοί με τη φωνή και το όραμά μας – τόσο για τους στίχους, τη μουσική και τα βίντεο – και η υποστήριξή τους σημαίνει ότι έχουμε μπορέσαμε να προσεγγίσουμε περισσότερους πιθανούς θαυμαστές και να αφήσουμε το στίγμα μας ως συγκρότημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Είδα ότι εμφανιστήκατε ζωντανά στο Nottingham. Πώς σου φάνηκε να ξαναπατάς στη σκηνή μετά από τόσο καιρό;

Α, η ζωντανή εκπομπή; Αυτή ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Στρεσογόνο, όπως μπορείτε να φανταστείτε (ποιοι ηλίθιοι αποφασίζουν να κάνουν streaming και να ηχογραφήσουν την πρώτη τους εκπομπή μετά από είκοσι μήνες;), αλλά αξίζει τον κόπο. Το να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε ολόκληρο το album, ως τρόπο να δείξουμε πόσο πολύ πιστεύουμε σε αυτό, μπροστά σε ένα πλήθος φίλων, θαυμαστών και της οικογένειας, ενώ παράλληλα το μεταδίδουμε σε όλο τον κόσμο, ήταν τόσο ικανοποιητικό και μας βοήθησε να φτάσουμε σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό. Γυρίσαμε επίσης το set σε ένα σωρό κάμερες 4K, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουμε τελικά με αυτό το υλικό!

Ας μιλήσουμε για εσάς ως άνθρωπο. Τι κάνει ο Andy Walmsley εκτός των Beyond Grace; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά του;

Λοιπόν, όπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν, γράφω για το NoCleanSinging εδώ και αφιερώνω πολύ χρόνο ακούγοντας άλλα συγκροτήματα και γράφοντας για αυτά. Ειλικρινά, νιώθω πιο άνετα να μιλάω για άλλες μπάντες παρά για τη δική μου! Είμαι επίσης αδηφάγος αναγνώστης, κάτι που με τη σειρά του τροφοδοτεί πολλούς από τους στίχους μου και λίγο σινεφίλ. Δεν έχει σημασία αν είναι υψηλή τέχνη, χαμηλή τέχνη, mainstream, arthouse – αν αυτοί οι όροι ισχύουν πια -, απλώς μου αρέσει να απορροφώ την τέχνη άλλων ανθρώπων, η οποία, με τη σειρά της, ελπίζω να τροφοδοτεί τη δική μου, όχι ότι εγώ αποκαλώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη.

Έχετε ακούσει κάτι ενδιαφέρον πρόσφατα και ποιες νέες μπάντες έχετε ανακαλύψει;

Χα, έτσι είμαι πάντα στην ευχάριστη θέση να προτείνω νέες μπάντες. Υπάρχει μια μπάντα που ονομάζεται Gravenchalice από τις ΗΠΑ που κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album πέρυσι και μόλις κυκλοφόρησε μια ακόμα καλύτερη συνέχεια. Disillumination και Moanhand από τη Ρωσία. Sugar Horse από το Ηνωμένο Βασίλειο και Hundred Headless Horse από τη Φινλανδία. Arid, Axecatcher, Autarkh… Θα μπορούσα να συνεχίσω!

Ποια είναι η γνώμη σας για την αγγλική death σκηνή του 2021; Είναι δυνατό και ποια είναι τα αγαπημένα σου αγγλικά death metal συγκροτήματα;

Η αγγλική death metal σκηνή είναι εξαιρετικά δυνατή αυτή τη στιγμή. Και ο κόσμος το προσέχει ξεκάθαρα. Οι Cryptic Shift και Ingested έχουν υπογράψει με τη Metal Blade. Οι Venom Prison μετακομίζουν στην Century Media. Οι Dyscarnate στην Unique Leader. Οι Celestial Sanctuary στην Redefining Darkness. Και τόσοι άλλοι που κάνουν πάταγο είτε είναι σε μια εταιρία είτε όχι. Όσο για τα αγαπημένα μου; Κάποια από αυτά τα έχω ήδη αναφέρει, αλλά ας προσθέσουμε και τους Mithras, Paradise Lost και Man Must Die… Ξέρω ότι είναι Σκωτσέζοι, αλλά η αγάπη μου για αυτούς δεν έχει όρια.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον; Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε το νέο album;

Έχουμε κάνει κράτηση για μερικές ζωντανές εκπομπές ή σε διαδικασία κράτησης. Θα ηχογραφήσουμε επίσης μερικά διαφορετικά playthrough. Και επιστρέφουμε επίσης «στο στούντιο» για να ηχογραφήσουμε μια άκρως απόρρητη διασκευή η οποία θα εμφανίζεται ως ψηφιακό bonus για όποιον παραγγείλει το βινύλιο του “Our Kingdom Undone”. Και τότε, προφανώς, θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε περισσότερες παραστάσεις, περιοδείες και εμφανίσεις ως support το 2022. Θέλουμε να βγούμε ξανά εκεί και να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε!

Andy, σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη και σου εύχομαι ότι καλύτερο με το νέο album. Οποιαδήποτε τελευταία λέξη είναι δική σου.

Επέτρεψε μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς που μας παρουσιάσατε και σε όλους όσους μας υποστήριξαν, με οποιαδήποτε ιδιότητα, μέχρι στιγμής. Δεν το θεωρούμε δεδομένο και το εκτιμούμε περισσότερο από όσο μπορούμε να πούμε.

Επίσης, αν μπορείτε, ρίξτε μια ματιά σε μερικούς από τους φίλους μας από τη σκηνή του Ηνωμένου ΒασιλείουLuna’s Call, Rannoch, Talanas, Allfather, Epiphanic Truth, The Injester, Damim, Slugdge, Ageless Oblivion… Συγγνώμη σε οποιονδήποτε και σε όλους όσους ξέχασα να αναφέρω!

Συνέντευξη: Μίνως Ντοκόπουλος
Μετάφραση: Τζούλια Τσαγκάρη

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Band Members
Andrew Workman – Μπάσο
Ed Gorrod – Τύμπανα
Tim Yearsley – Κιθάρες
Andrew Walmsley – Φωνητικά
Chris Morley – Κιθάρε

Discography
Seekers, 2017
Our Kindgdom Undone, 2021

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X