Συνεντεύξεις

Irist

Oι Βραζιλιάνοι thrashers Irist, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο fulllength album τους, “Order Of The Mind” και εμείς επικοινωνήσαμε μαζί τους για να συζητήσουμε τα καθέκαστα. Τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μας έδωσε ο κιθαρίστας της μπάντας, Pablo Davila.

Γεια σας! Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό ντεμπούτο album σας. Θα θέλατε να συστηθείτε σε όσους σας μαθαίνουν τώρα;

Ευχαριστούμε πολύ! Είμαι ο Pablo και παίζω κιθάρα στους Irist.

Το εξώφυλλο του album είναι υπέροχο και ταιριάζει απόλυτα στη μουσική. Ποιος είναι ο καλλιτέχνης; Ποιος είχε την ιδέα; Συνδέεται κάπως με τους στίχους ή τον τίτλο;

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ο Alex Eckman είναι ο καλλιτέχνης. Μας τράβηξε αμέσως η αισθητική του όταν τον ανακαλύψαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλη η ιδέα είναι καθαρά δική του, μιας που εμείς του δώσαμε την ελάχιστη κατεύθυνση. Δεδομένου ότι μας αρέσει πολύ η δουλειά του, πιστεύαμε ότι ήταν καλύτερο να του δώσουμε πλήρη έλεγχο και στη συνέχεια να κάνουμε μικρές αλλαγές. Νομίζω ότι η εικόνα στο εξώφυλλο συνδέεται με τη μουσική του album με ένα είδος αφηρημένου ή έμφυτου τρόπου. Είναι επιβλητικό αλλά όχι υπερβολικά επιθετικό ή βίαιο, σοβαρό και μελαγχολικό αλλά ταυτόχρονα χαρούμενο και ενθαρρυντικό. Έτσι τουλάχιστον το βλέπουμε να βρίσκεται στη μέση όλων.

Έχετε κάποια αγαπημένη ή αστεία στιγμή από τις ηχογραφήσεις του album; Κάτι που να έμεινε στο μυαλό σας.

Υπάρχουν πολλές αλλά μία από τις πιο αγαπημένες μου στιγμές είναι μια εμφάνιση στο Βέλγιο, την επόμενη μέρα που τελειώσαμε την ηχογράφηση. Παίξαμε σε ένα μικρό μπαρ στη Γάνδη, που ονομάζεται Kinky Star και δεν περίμενα να εμφανιστεί κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, πολύς κόσμος είτε ανακάλυψε ότι παίζαμε είτε απλώς αποφάσισαν να εμφανιστούν. Μέχρι το τέλος της βραδιάς ένιωθα σαν να είχαμε γίνει φίλοι με τους μισούς. Όλοι ήταν τόσο φιλικοί και ζεστοί που αφήσαμε το Βέλγιο σαστισμένοι.

Ερωτεύτηκα με το τραγούδι “Creation”. Ποιο είναι το προσωπικό σου αγαπημένο από το album;

Χαίρομαι που το ακούω και σε ευχαριστώ. Προσωπικά δεν έχω κάποιο. Μπορεί να οφείλεται σε όλο το χρόνο που πέρασα με τα τραγούδια ή επειδή προχώρησα στη σύνθεση καινούργιων, αλλά αποφάσισα να απομακρυνθώ από το album για λίγο. Το λατρεύω και είναι ένα μέρος της ταυτότητας μου αλλά διαπίστωσα ότι έπρεπε να το αφήσω για λίγο πίσω και να επιστρέψω αργότερα για να αποκτήσω μια πιο ειλικρινή αίσθηση για αυτό. Θα σας πω ότι το Creation μας πήρε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να το γράψουμε, σχεδόν το εγκατέλειψα μερικές φορές επειδή ήταν απίστευτα δύσκολο να ενώσουμε όλα τα κομμάτια μαζί. Είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε και να το κάνουμε να λειτουργεί μέσα στο album.

Τι είδους καλλιτέχνες και συγκροτήματα έχουν επηρεάσει τη μουσική σας; Σε ποια κατηγορία θα κατατάσσατε την μπάντα;

Αυτή η ερώτηση είναι πάντα δύσκολη, γιατί ο καθένας μας δίνει συνήθως πολύ διαφορετικές απαντήσεις και πιστεύω ότι οι επιρροές μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Θέλουμε να διατηρούμε τη μουσική μας ενδιαφέρουσα για εμάς, επομένως ψάχνουμε πάντα προς όλες τις κατευθύνσεις για το πού να πάμε στη συνέχεια. Προσωπικά, τα συγκροτήματα που βγήκαν από το Σιάτλ στη δεκαετία του ’90, ήταν αυτά που με έκαναν να θέλω να παίξω μουσική. Τα πάντα, από τους Soundgarden, τους Nirvana έως τους Alice in Chains. Αγαπούσα πάντα και το new wave της δεκαετίας του ‘80. Τα πάντα, από τους Joy Division έως τους Depeche Mode. Οι Sepultura ήταν αυτοί που με ενέταξαν στη πιο heavy μουσική και μετά τα είκοσι μου άρχισα πραγματικά να μπαίνω σε post hardore και post metal συγκροτήματα. Στην περίπτωση της μπάντας μας, πραγματικά δεν νομίζω ότι ταιριάζουμε σε οποιαδήποτε κατηγορία. Ούτε καν οι πέντε μας δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ποια κατηγορία είμαστε ή ποιες μπάντες επηρεάζουν περισσότερο τον ήχο μας σε αυτό το σημείο. Θα παραδεχτώ ότι όσα κομμάτια μας γράφω είναι αρκετά post rock. Είμαι απόλυτα εντάξει με αυτό, διότι στο τέλος της ημέρας είναι πολύ πιο σημαντικό για εμάς να ξέρουμε ότι γράψαμε σωστά το τραγούδι αντί να προσπαθούμε να παραμείνουμε πιστοί σε συγκεκριμένο είδος του metal.

Με τι μουσική μεγαλώσατε; Ποιοι μουσικοί έρχονται πρώτα στο μυαλό σας;

Με κάθε ειλικρίνεια, πάρα πολλοί. Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε ακούγοντας λατινική μουσική έτσι είναι ένα σημαντικό κοινό σημείο. Στην προηγούμενη ερώτηση ανέφερα μερικές από τις προσωπικές μου επιρροές που με ενέπνευσαν να παίξω μουσική. Μερικοί από τους πρώτους δίσκους που θυμάμαι ότι ο μπαμπάς μου έπαιζε στο σπίτι, που ήταν στα αγγλικά, ήταν από συγκροτήματα όπως οι Pink Floyd, Genesis, Deep Purple, Led Zepellin, Rush και Yes. Κυρίως κλασικό και prog rock. Εκτός από αυτό ήταν βασικά απλή λαϊκή μουσική από τη Νότια Αμερική ή salsa.

Εάν ο καθένας έπρεπε να επιλέξετε το ένα album που σημαίνει πολλά για αυτόν, ποιο θα ήταν και γιατί;

Δεν θέλω να μιλήσω για τους άλλους αλλά για μένα ένα από αυτά ήταν σίγουρα το Chaos A.D.” των Sepultura. Το έπιασαν από εκεί που άφησαν το Arise και πήγαν τον ήχο τους σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Ταξιδεύω επίσης στην Αργεντινή πιο συχνά και ξανά ανακαλύπτω τον πολιτισμό και τη μουσική της. Το Chaos A.D.” συνέπεσε σε αυτήν την πτυχή της ζωής μου. Το άκουγα σχεδόν κάθε βράδυ όταν ένιωθα νοσταλγικά και μου έλειπαν η οικογένεια και οι φίλοι μου πίσω στο σπίτι.

Το video του “Burning Sage” είναι εκρηκτικό και άμεσο. Πώς ήταν τα γυρίσματα;

Ο Mount Emult σκέφτηκε το video και έκανε μια καταπληκτική δουλειά αναδεικνύοντας την ενέργεια του τραγουδιού. Δεν γυρίσαμε κάτι εμείς εκτός από τις γρήγορες σκηνές που βλέπετε μερικές φορές κατά τη διάρκεια του video. Όλα τα άλλα έγινε από τον Mount Emult, ευτυχώς. Δεν υπήρχε περίπτωση να σκεφτόμαστε να ενσωματώσουμε όσες εικόνες χρησιμοποιούσε στο video. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι με το αποτέλεσμα.

Έχετε μέλη από την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βραζιλία. Προερχόμενοι από χώρες με τόσο πλούσια ιστορία, πολιτισμό και κουλτούρα, επηρεάζει την τέχνη σας;

Γνωρίζουμε ότι οι ρίζες μας από τη Νότια Αμερική φαίνονται σε αυτό που κάνουμε και ποιοι είμαστε αλλά συνήθως δεν είναι τόσο προφανές. Σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι όλοι δεχόμαστε την νοτιοαμερικάνικη κληρονομιά μας ως υποσυνείδητη έμπνευση ή επιρροή. Το ίδιο συμβαίνει με τους στίχους και τα οπτικά κομμάτια, παρόλο που είναι αμυδρά. Υποθέτω ότι εκ των υστέρων, μπορούμε να πούμε πώς οι ρίζες μας επηρεάζουν τη μουσική και την τέχνη μας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το υπόλοιπο της χρονιάς;

Όλα τα σχέδια για φέτος ακυρώνονται για όλες τις περιοδείες επομένως επικεντρωνόμαστε στη σύνθεση περισσότερων τραγουδιών. Ανυπομονούμε να παίξουμε ζωντανά αυτό το album για πρώτη φορά. Επειδή δεν μπορέσαμε να το προωθήσουμε σωστά μέσω περιοδείας, προσπαθούμε να παραμείνουμε κάπως δραστήριοι στα κοινωνικά μέσα. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο σύντομα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις συναυλίες.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδείες όταν η κρίση του covid-19 τελειώσει;

Απολύτως. Είναι ό,τι σκεφτόμαστε από τότε που ολοκληρώσαμε την ηχογράφηση του album στις αρχές του 2019. Αλήθεια, ήταν δύσκολο να περιμένουμε τόσο πολύ για να κυκλοφορήσει το album μας και όταν κυκλοφόρησε επιτέλους, όλα τα σχέδια μας απλά ακυρώθηκαν. Νομίζω ότι η θετική πλευρά, εάν υπάρχει, θα είναι ότι όταν οι συναυλίες ξαναρχίσουν, θα υπάρχει περισσότερο νόημα και εκτίμηση για αυτό που κάνουμε για τον κόσμο. Δεν ήμασταν ποτέ πιο ανυπόμονοι να παίξουμε μουσική, οπότε όταν θα καταφέρουμε να βγούμε, είμαι σίγουρος ότι θα περιοδεύσουμε για πολύ καιρό.

Τι ελπίζετε να πετύχετε στο υπόλοιπο του 2020;

Σε αυτό το σημείο, απλώς ελπίζω να είμαστε σε θέση να παραμείνουμε υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και να μπορούμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε μουσική. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε απλά τον ιό, οπότε θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στα πράγματα στα οποία τουλάχιστον έχουμε κάποιο έλεγχο.

Αν είχατε την ευκαιρία να κάνετε περιοδεία με τρεις metal μπάντες οποιουδήποτε είδους, ποιους θα επιλέγατε; Μπορείτε να πάρετε όποιον θέλετε.

Αυτά τα ονόματα πιθανώς να μην βγάζουν νόημα μεταξύ τους αλλά αυτή τη στιγμή έτσι αισθάνομαι και θα επέλεγα τους Converge, Deftones και Cult of Luna.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας και σας εύχομαι το καλύτερο για το μέλλον. Κλείστε αυτήν τη συνέντευξη με όποιον τρόπο θέλετε.

Ευχαριστώ και πάλι Χρύσα για το χρόνο που αφιέρωσες για την συνέντευξη.

Χρύσα Γιουρμετάκη
Μετάφραση: Σοφία Βαλεντίνη Καλαιτζίδη

https://www.iristband.com/
https://www.facebook.com/Iristband/
https://iristband.bandcamp.com/

Band Members
Jason Belisha – τύμπανα
Adam Mitchell – κιθάρες
Rodrigo Carvalho – φωνητικά
Bruno Segovia – μπάσο
Pablo Davila – κιθάρες

Discography
Order Of The Mind, 2020

Russian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X