Συνεντεύξεις

Spit The Blood

Είναι γεγονός ότι πολλές μπάντες, ειδικά στη σκηνή του Thrash, ξεπηδούν από το πουθενά, με πολύ καλές κυκλοφορίες. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι Αθηναϊοι Spit The Blood, οι οποίοι μόλις κυκλοφόρησαν το ενδιαφέρον ομώνυμο ντεμπούτο τους. Κρατώντας τις ρίζες του thrash και βάζοντας τη δική τους προσωπική πινελιά, οι Spit The Blood κυκλοφόρησαν ένα εκρηκτικό δίσκο ο οποίος αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον της μπάντας. Δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά, για ότι αφορά την μπάντα.

 

Πάνω από όλα συγχαρητήρια για την πρώτη σας δουλειά, “Spit The Blood”.  Μας άρεσε πάρα πολύ, αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η αντίδραση που έχετε γενικά από τα media αλλά και από οπαδούς και ανθρώπους που έχουν ακούσει το δίσκο.

Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Έχουμε πάρει κάποια reviews από Ελλάδα και εξωτερικό. Μας λένε αρκετά καλά λόγια, ειδικά για την ένταση, το Groove  και την επιθετικότητα που βγάζει το album που θέλαμε πραγματικά να πετύχουμε κάτι τέτοιο, αλλά και για τις συνθέσεις που έκανε όλο το album να ακούγετε ευχάριστα από την αρχή μέχρι το τέλος. Εννοείται μιας και είναι το πρώτο μας album, ανεξάρτητα αν έδειξαν ότι τους αρέσει,  όλοι μας λένε διάφορα πράγματα που πιστεύουν ότι πρέπει να βελτιώσουμε και τους ευχαριστούμε, γιατί δείχνουν ότι γουστάρουν την δουλειάς μας και περιμένουν ακόμα καλύτερα πράγματα από εμάς. Όταν κάτι γίνεται καλοπροαίρετα μόνο καλοδεχούμενο είναι. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι γενικά όποιος άκουσε το album γούσταρε. Τι καλύτερο για την πρώτη δουλειά μιας μπάντας; Μόνο δύναμη για την συνέχεια μας δίνει αυτό.

Μιας και είστε καινούργια μπάντα, θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό αλλά και το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι Spit The Blood; Τι θέλετε να επιτύχετε με αυτή την μπάντα;

Η μπάντα έχει τρία μέλη. Μπάσο ο Σπύρος, Τύμπανα ο Γιάννης, Κιθάρα / Φωνή ο Νίκος. Η βάση μας είναι η Αθήνα και παίζουμε ένα Groovy Thrash, αν και η αλήθεια είναι ότι θα εντοπίσεις και άλλα στοιχεία στη μουσική μας. Βλέπεις και τα τρία μέλη έχουμε και κοινά, αλλά και πολύ διαφορετικά ακούσματα. Αυτό επηρεάζει πολύ την μουσική μας προσέγγιση στα κομμάτια. Οι Spit The Blood είναι σίγουρα η διάθεση του καθενός μας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, να εκφραστούμε μουσικά και να διασκεδάσουμε. Αγαπάμε την μουσική πάρα πολύ. Από εκεί και μετά όλη αυτή η επιθετικότητα και το ύφος που έχουμε, εκτός ότι μας αρέσει να παίζουμε έτσι, δεν είναι τυχαία. Έχουμε τις ανησυχίες μας και βγαίνει και στην μουσική μας αυτό. Είναι ένας ακόμα τρόπος έκφρασης και αντίδρασης. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να εκφραστούμε μουσικά, να δημιουργήσουμε, να διασκεδάσουμε εμείς, αλλά και όποιος γουστάρει την μουσική μας. Να περάσουμε τα μηνύματά μας και να αφήσουμε την δική μας πινελιά, με όσο πιο έντονο μουσικό χρώμα γίνεται.

Έγραψα στην άποψη μου, ότι η μουσική στο δίσκο φέρνει στη φιλοσοφία των Slayer / Anthrax αλλά όλα αυτά είναι περασμένα μέσα από ένα φίλτρο μοντέρνου thrash / groovy αλλά και ενός punk στοιχείου. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη ή αν όχι πως θα περιγράφατε τη μουσική σας;

Νομίζουμε το μουσικό attitude που θέλουμε να βγάλουμε το εκφράζεις πάρα πολύ καλά. Σίγουρα η Βay Αrea Τhrash σκηνή έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην μουσική μας, αλλά έχουμε τόσα πολλά ακούσματα, που δεν μπορούσαμε να μείνουμε μόνο σε αυτό. Θα εγκλωβιζόμασταν μουσικά αν κάναμε κάτι τέτοιο. Σίγουρα Thrash, σίγουρα Groove, γιατί μας αρέσει ο όγκος, ο « χορός »  αλλά είμαστε και Sexy. Όσο για το Punk, έτσι και αλλιώς το Thrash έχει στις ρίζες του και το Punk, αλλά όσον αναφορά εμάς, ισχύει ότι υπάρχουν σημεία σε κομμάτια που έχουμε μια πιο Punk άποψη, αλλά όχι τόσο Punk Riffs.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι διαφορές σας με όλες τις άλλες thrash metal μπάντες που υπάρχουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και γιατί θα πρέπει κάποιος να προτιμήσει να ακούσει τους Spit The Blood κατά την άποψή σας;

Δεν μας αρέσουν οι συγκρίσεις. Ο καθένας παίζει αυτό που γουστάρει και σίγουρα διασκεδάζει με αυτό. Άλλωστε το Thrash είναι ένα είδος που ζει πολλά χρόνια. Πρόσφατα έκλεισε και επίσημα τα 33 του και από τότε έχει παιχτεί με την προσωπική ματιά του καθενός. Δίνει χώρο να πειραματιστείς όσο θες. Έτσι και εμείς παίξαμε Thrash με τα δικά μας μάτια. Ποιοί είμαστε και τι έχουμε να δώσουμε, θα το καταλάβει κάποιος από τα πρώτα δευτερόλεπτα του album. Το Escape σε βάζει γρήγορα στο νόημα. Αν θέλει κάποιος ταχύτητα , groove, όγκο, αλλά και πολύ ενέργεια. Θα το πάρεις σίγουρα από μας. Αυτό που λέμε είναι να ακούτε όλες τις μπάντες και γενικότερα ακούστε μουσική.

Ποια ήταν η συνθετική διαδικασία για τα τραγούδια του δίσκου και πόσο καιρό σας πήρε να συνθέσετε και να ηχογραφήσετε;

Αυτό που γίνεται συνήθως στην σύνθεση κομματιών, είναι να φτιάχνουμε ένα σκελετό στην αρχή από Riff που έχουμε και νιώθουμε ότι ταιριάζουν. Όλοι φέρνουμε τις ιδέες μας στις πρόβες και τις μελετάμε. Αφού βρούμε μια σχετική ροή, λέει ο καθένας ότι ιδέα έχει μέχρι να καταλήξουμε στη μορφή του κομματιού. Τα φωνητικά μπαίνουν πάντα αφού τελειώσει το κομμάτι μουσικά και έχουμε έστω προσεγγιστικά μια τελική μορφή. Τους στοίχους στο album τους έγραψε ο Νίκος. Τα κομμάτια για να πάρουν την τελική μορφή τους μας πήρε περίπου δυόμιση χρόνια αν και μέχρι τελευταία στιγμή στις ηχογραφήσεις είχαμε μικροπαρεμβάσεις. Υπήρχε και άλλο υλικό να δουλέψουμε, αλλά είπαμε να σταματήσουμε σε αυτά τα κομμάτια για το album. Οι ηχογραφήσεις κράτησαν 7-8 μήνες, αλλά είχαμε γενικά πολλά προβλήματα ο καθένας ξεχωριστά, οπότε γίνονταν πολλά διαλείμματα. Τελικά τα καταφέραμε!

Έγραψα ότι σας προτιμώ ότι speedάρετε στο δίσκο. Παρόλα αυτά, οι speed στιγμές στα κομμάτια είναι λίγες. Πιστεύετε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα επενδύσετε στο μέλλον ή η ταυτότητα των Spit The Blood έχει να κάνει περισσότερο με grooves και όχι με την ταχύτητα;

Γενικά δεν λέμε τώρα θα γράψουμε ένα κομμάτι γρήγορο, τώρα πιο Groovy κομμάτι. Είναι όπως μας βγει και ανάλογα τη διάθεση που έχουμε. Η ροή μας απασχολεί περισσότερο ώστε να μας γεμίζει το κομμάτι και να γουστάρουμε. Επίσης κάτι που μας  αρέσει πολύ στα κομμάτια μας είναι να υπάρχει ποικιλία.  Αν βάλεις κάτω το album ίσως να είναι μοιρασμένα τα πράγματα στη μέση Groove και Speed Riffs, απλά ανακατεύουμε την τράπουλα. Μπορεί το επόμενο album να είναι πιο γρήγορο, μπορεί πιο Groovy. Για να δούμε;

Ο ήχος του δίσκου είναι αρκετά βρώμικος… ειδικά στις κιθάρες. Αυτό ήταν κάτι που θέλατε να κάνετε εσκεμμένα ή βγήκε κατα τη διάρκεια της παραγωγής; Η αλήθεια είναι, ότι παρόλο που έχουμε να κάνουμε με ένα Thrash δίσκο, τουλάχιστον προσωπικά θα προτιμούσα κάτι λίγο πιο καθαρό.

Το ύφος του δίσκου ήταν κάτι που συζητήσαμε πολύ στην φάση της προ παραγωγής. Τίποτα δεν βγήκε τυχαία. Αυτό που θέλαμε να αναδείξουμε είναι η φυσικότητα του ήχου και η ενέργεια που έχουμε όταν παίζουμε μαζί σαν μπάντα. Θέλαμε να δώσουμε μια «αλητεία» στον ήχο μας και αυτό εξηγεί και το ότι ακούγεται πιο «βρώμικος». Δεδομένων των οικονομικών περιορισμών πιστεύουμε ότι καταφέραμε να αποτυπώσουμε με αρκετή ειλικρίνεια την μουσική μας. Φυσικά με την βοήθεια του Δημήτρη που ανέλαβε τις ηχογραφήσεις και μας στήριξε όσο μπορούσε σε όλες τις φάσεις την παραγωγής.

Αν καταλαβαίνω καλά, οι στίχοι έχουν να κάνουν με κοινωνικά θέματα. Θα θέλατε να μας πείτε από που αντλείτε τις ιδέες σας για τους στίχους;

Όλοι οι στίχοι έχουν να κάνουν με κοινωνικά θέματα. Είτε έχουν να κάνουν με μας τους ίδιους προσωπικά και με καταστάσεις που βιώνουμε, είτε με το τι συμβαίνει γύρω μας και πως μας επηρεάζει όλους. Δυστυχώς ζούμε μια πολύ άσχημη εποχή και με πολύ έντονα κοινωνικά φαινόμενα που πραγματικά δεν ξέρουμε αν υπάρχει απάντηση που θα οδηγήσει αυτή η παράνοια. Όλες οι σκέψεις πατάνε πάνω σε αυτά τα θέματα που μας απασχολούν.

Με παραξένεψε αρκετά το εξώφυλλο του δίσκου. Τι θέλετε να περάσετε στον ακροατή με αυτό;

Το εξώφυλλο είναι αρκετά αλληγορικό και χαιρόμαστε που μας κάνεις αυτή την ερώτηση. Η Γη είναι κάτι ζωντανό, έχει πολύ «ανοχή» , αλλά σαν είδος που κατοικούμε πάνω της, οδεύουμε σε μια γενικότερη καταστροφή και την επηρεάζουμε. Μέχρι και αυτή που έχει τόση «ανοχή», θα μας φτύσει από πάνω της αν συνεχίσουμε έτσι για να μπορέσει να συνεχίσει τον δρόμο της χωρίς εμάς που την βλάπτουμε. Γενικότερα αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι αργά ή γρήγορα το «σάπιο» θα το αποβάλει ο οποιοσδήποτε «οργανισμός»,  είτε αυτό είναι η Γή, είτε το σώμα μας, είτε η κοινωνία. Ευχαριστούμε την Θωμαΐς για την όμορφη δουλειά που έκανε!

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομα Spit The Blood; Γιατί ονομάστηκε έτσι η μπάντα;

Θέλαμε η μπάντα να έχει ένα όνομα που να βγάζει ένταση, επιθετικότητα, ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε, αλλά και μια έννοια για τις δύσκολες καταστάσεις. Μας ήρθε στο  μυαλό η κλασσική έκφραση ότι φτύνουμε αίμα για να έχουμε διάφορα στις μέρες μας. Οπότε εξού και το Spit The Blood.

Όσον αφορά την προώθηση του δίσκου, έχετε υπογράψει με την Symbol Of Domination. Θα κάνει η εταιρεία κάποιες κινήσεις για την προώθηση του δίσκου και στο εξωτερικό; Και όσον αφορά εσάς, θα κάνετε κάποιες συναυλίες για να υποστηρίξετε το “Spit The Blood”

Τα παιδιά από την Symbol Of Domination είναι πολύ καλά, συνεννοήσιμα, επαγγελματίες και τους ευχαριστούμε πολύ! Πέρα από κάποιες συνεντεύξεις που έχουν κανονίσει σε κάποια περιοδικά, έχουν στείλει το album για reviews και κάνουν αρκετή δουλειά μέσα από το διαδίκτυο. Εμείς μετά το καλοκαίρι θα κάνουμε Live να υποστηρίξουμε το album όσο μπορούμε και θέλουμε να μας δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται. Κακά τα ψέματα αν κερδίσεις κάποιον σε ένα Live Performance δύσκολα θα σε ξεχάσει μετά. Ελπίζουμε να παίξουμε σε αρκετούς χώρους και σε επαρχία. Αν καταφέρουμε και μέσω της εταιρείας να βγούμε και στο εξωτερικό ακόμα καλύτερα.

Πως θα χαρακτηρίζατε ένα live των Spit The Blood;

Party

Πως βλέπετε γενικά την Ελληνική Thrash Metal σκηνή; Υπάρχει μια αναβίωση στο είδος, που νομίζετε ότι οφείλετε;

Η μουσική κάνει τον κύκλο της, όπως γενικότερα όλα τα πράγματα. Eπίσης το Thrash είναι ένα είδος που υπήρχε, υπάρχει και όπως φαίνεται θα υπάρχει. Το καλό πράμα δεν χάνει την αξία του. Μπορεί να «κοιμάται» για να μαζέψει ενέργεια και όταν είναι έτοιμο, ξυπνά για να συνεχίσει το ταξίδι του. Χρειάζεται δυνάμεις για να ξαναπάρει τα πάνω του το οτιδήποτε, αυτό είναι όλο. Το Thrash το δημιούργησαν μουσικά Metal μεγαθήρια, είναι λογικό να θέλουν πολλές μπάντες να παίξουν αυτό το είδος. Ο περισσότερος κόσμος που ακούει Extreme μουσική, το Thrash είναι κομμάτι του DNA του. H Ελληνική Thrash Metal σκηνή μεγαλώνει πολύ, το καλό όμως είναι ότι γενικότερα η Ελληνική σκηνή μεγαλώνει και χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτό!

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Και πάλι συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας και ελπίζω να σας δούμε και από κοντά σύντομα. Συμπληρώστε ότι άλλο νομίζετε ότι ξέχασ να σας ρωτήσω και θεωρείτε σημαντικό, εδώ.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Το ταξίδι του «Spit The Blood» μόλις ξεκίνησε και θέλουμε να το γιορτάσουμε. Περιμένουμε όλο τον κόσμο σε αυτό το Extreme Party

Από STB Cheers ! ! !

Links:

Bandcamp
Facebook
Myspace
YouTube

Μέλη Μπάντας:
Nick – Φωνητικά, Κιθάρες
Spyros – Μπάσο
John – Τύμπανα

Δισκογραφία:
Spit The Blood – 2016

Συνέντευξη: Δημήτρης Σταύρος
[email protected]

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X